Lunárna noc - Prológ

Už teraz sa vo vesmíre stavia súkromná vesmírna stanica, čo bude o pár rokov. Začínam písať jeden príbeh, ktorý bude o hoteli na mesiaci. V hlave to mám tak rozpracované, žeby z toho bol dobrý seriál. Neviem či to mám napísať, len ako poviedku, alebo viac rozpísať. Čakám na Vaše názory na prológ. Ihneď pošlem aj 1. deň 3 formami.
Filmová história scifi
Prológ
Po udelení doktorandského diplomu v roku 2011 som mal namierené niekde inde, ale po prečítaní mojej dizertačnej práce, ktorá bola úplne mimo môj obor (vesmír bol len môj koníček, tak som mu venoval 3 roky). Oslovila ma francúzska vesmírna spoločnosť. Ponúkli mi také podmienky, že som nemohol odmietnuť. Stal som sa jedným z ich vedeckých pracovníkov. Moje myšlienky neboli, len vo vývoji, ale aj v ekonomike, vo financovaní, v politike. Mal som také ambície, že za 3 roky som sa vypracoval dosť vysoko. Začala si ma všímať aj NASA. Prvého januára 2016 sa z EU mala stať Európska federácia (samostatný štát). Využil som to, mesiac pred tým som sa stal prezidentom francúzskej spoločnosti a viceprezidentom NASA. Poviete si za 4 roky tak vysoko, bol som veľmi ambiciózny. V júli 2016 som tieto spoločnosti spojil a vznikla Global association for Space (GAS). Z vládami som rozpracoval plán pre financovanie výskumu, na oko jednoduchý, sľúbime investorovi hotel na Mesiaci. Usporiadala sa súťaž, začali sme rokovať s najlepšími ponukami. Ani jedna firma nesúhlasila s tým že sa hotel otvorí až okolo roku 2030, nepáčil sa im ani rok 2025. Tak som chcel usporiadať novú súťaž, ale zbytočne, najbohatší sponzor Charlie Gates sľúbil USA a EF, lepšie podmienky ako mi (novú vedeckú rodinu, lepšie podmienky, viac peňazí pre štáty,...). Jednoducho GAS bola odpísaná, nevedel som čo robiť.
2019
Pozoroval som to zo Zeme, ani by ma nenapadlo vkročiť na palubu. Nie preto, že som prezidentom GAS, ale najmä preto, lebo postaviť hotel na Mesiaci pre 1000 ľudí za 2 roky, to mi pripadá riskantné. Veď niekedy na Zemi takýto hotel stavajú dlhšie. Výlet mal trvať 12 dní, počas lunárnej noci, oslava Nového Roku 2020. Let do vesmíru s toľkými „civilistami“ bol ešte v plienkach, čo v plienkach ešte sa nenarodil. To čo sme chceli zakázať, pomalé a neúsporné raketoplány, oni opäť využívali (ich vynikajúci vedci). Aby spoločnosť neprišla o „prachy“ nechala vyštartovať 10 upravených raketoplánov naraz. Na palubách boli najbohatší a najvplyvnejší ľudia našej planéty. Naša spoločnosť (GAS) ich varoval, ale márne, kde je väčší kapitál tam je vyššia propagácia, nás poslúchla len hŕstka prominentov.
Štart sa podaril vynikajúco, vôbec som s tým nerátal, ale bol som šťastný. Neviem prečo, ale bol som rád, asi preto, lebo som pre pokrok a to bol krok ktorí meral desaťročia, 1000 ľudí na výlete na mesiaci. V roku 1960 by tomu verila skoro celá populácia, v roku 1990 veľký optimisti, ale v roku 2010 už nikto. Dúfam, že sa nič nestane a brat si to tam užije.
Jedná z lodí pár minút po štarte:
„Človeče, niečo urob veď ich zabijeme, 8G?“, ozval sa druhý pilot,
„Počkaj už to bude.“, Na displayi sa pomaly objavovalo: „7.0,...,5.8,...,4.0,...,3.2“
Iná z lodí:
„Piči, každá druhá červená kontrolka svieti!“
„Len kľud ta sa spraví.“
„Dúfam, nechcem sa tu uškvariť“, po chvíli kontrolky prestanú blikať.

Peter

Peter

Diskusia

xius
Haluz, ze vysli dva prology hned po sebe. *place* Strasne chyby, skoro neuveritelne... Nic ine k textu nemam. Existuju mikropoviedky, ale tie obsahuju pointu, aspon by mali... Toto je prva strana poviedky, krasne utata. Ak mas, posli dalej. Ak nemas, zabudni na toto a pis radsej nanovo. Stale verim, ze prology len kazia chut tvorit dalej.
02.07.2007
jurinko
A toto bolo co? Lebo poviedka to nebola, ani ako prolog to nevyzeralo. Fakt prva strana a aj to nejaka divna. Nemozem hodnotit.
02.07.2007
SARS
"What the fuck!!!???" O čom to kua bolo? Tentoraz absolútne zbytočný prolog a strašne useknutý začiatok poviedky. Pravdupovediac toto si sem ani nemusel posielať. Už žiadne prology a nedokončené poviedky!
02.07.2007
kAnYs
Omg. Ako uz spominali pani predomnou. Nema to tu o robit.
02.07.2007
Aldeberan
neuveritelny bullshit, no prosto hovadina.
02.07.2007
Aldeberan
Ups, zabudol som napisat preco, tak nech niesom za zléha :) Štylizácia viet je hrozná a celému príbehu chýba logika, resp. dôvody. Prečo sa vypracoval za 4 roky ? Bol velmi ambiciozny. To znie ako : Hitler zabil 40 milionov ludi, bol velmi zly, hohoho. Preco usetria peniaze ked poslu 10 raketoplanov? Preco v roku 2010 nikto nechcel verit turistom na Mesiaci? Kde sa zobralo pretazenie 8G? Ako ho znizili? A to je len par veci ktore utkveli v pamäti a našiel by som ich viac. Jednoducho placas zle stylizovane blbosti ktore nevysvetlujes alebo su nezrozumitelne kvoli zlej stylizacii. A, no, jasne ciarky a gramatika, ale to mi fakt vadilo najmenej. Okamzite polepsit! Pretoze pribehy z mesiaca mam rad, fakt :) Cital si "Mesiac je drsna milenka" od Heinlema? Precitaj to, okopiruj jeho styl a okukaj par napadov :D (aj ked to nieje uplne to iste ako tvoje dielo)
02.07.2007
SARS
2aldeberan: Dobry tip (s tym Heinlemom), ale nikomu by som neradil "kopirovat," pravdaze vacsina autorov sa inspiruje, ale skor je to tak, ze pri citani sa to na teba nabali nez pouzije presne vetne kostrukcie, dialogy... z istej knihy. Skus trochu miernejsie formulovat svoje rad i ked si trochu nahnevany.
02.07.2007
xius
Heinlein, pani! A kuem za tip, uz asi 3 dni sa neviem rozhodnut, na ake scifi naskocit. :)
02.07.2007
jurinko
Fuuha, tato diskusia sa zenie volajakym necakanym smerom - Hitler, Henlein*, ... nepisal nieco aj Goebels? :D:D *ja viem, ze to nebol on, ale chapete ;-)
03.07.2007
marcus
:-))))))))) hlavne dychajte , uz ked som videl dvakrat prolog smial som sa lebo Xius musel dostat infarkt. ako k tomu textu nebudem nic pisat, nemam slov...
04.07.2007
Peter
Dík za názory, tento prológ som poslal v apríli. Myslel som si, že na server sa dostane skôr (1-2 dni), vôbec som nerátal s júlom. Ospravedlňujem sa, odpisujem dosť neskoro, ale 3 týždne som nebol doma. Bol som v tom, že sa to tu ani nedostane. Spolu s prológom som poslal aj ďalšie kapitoly (dni), nechápem prečo na servery niesu. Prológom som Vás len chcel donútiť čítať ďalej, preto to nemá pointu. Ono, prvú kapitolu som poslal hneď za prológom (5 min.), možno vyjde v decembri. Nepáči sa mi, ako tento server funguje. Ak si tento komentár dvaja prečítajú a odpíšu, vyskúšam tu do diskusie vložiť aspoň prvú kapitolu (ak sa to bude dať).
14.07.2007
jurinko
Neposielaj to do diskusie, pockaj, kym to pride :-)..
Inak, aspon vies, ze nemas posielat prolog a kapitoly samostatne, ale viacero kapitol v jednom wordovskom subore ;-)
15.07.2007
draculin
Tak tento prolog ma donutil akurat si zapalit este jedno zvaro a dumat co zmysluplne napisat :) Prolog skrtnut, nech ten spominany vyvoj vyplyva z deja dalej a je odhalovany postupne. Nepouzivat zatvorky. Nepisat knihu kym sa clovek nevypise,inac ide o definitivne a brutalne zabity cas. Ale na pokracovanie som zvedavy,len snad bude dlhsie ako jedna normostrana :)
18.08.2007
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Slabučké jak ročný čajík najhoršej kvality, bez akýchkoľvek prísad. Plné staršných nezmyslov. A ten let - neodkukal si to náhodou z "opusu" menom Armageddon, milý pán autor ? :-)
21.08.2007
Slavomír Majcher
Ahoj Peter! Ak máš ten príbeh rozpracovaný vo svojej hlave,tak sa snaž napísať trebárz aj knihu. Ja som to tiež začínal s poviedkamy,resp. pribehmy a mám rozpracovanú sci-fi trilógiu. K tomu ma popudil jeden slovenský spisovateľ... Možno ho aj poznáš? Je to Jozef Žarnay... Hovoril som s ním už trochu dávnejšie po telefóne a on mi prial všetko dobré v písaní a je rád,že sa na Východnom Slovensku rodí " možno " ďalší spisovateľ jemu podobný...
S pozdravom ostáva Slavomír Majcher z Trebišova.
22.10.2007
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Musel som tento... text... znovu vyhľadať. Vždy sa na ňom schuti zasmejem. Videl som už na scifi.sk kadejaké výtvory, vrátane Wewových opusov, ale Lunárna noc ostáva neprekonaná. Vrchol veľkolepo ultrakrátkych prológov bez logiky, bez štylistiky, bez jedinej snahy o vycibrenie gramatiky. Bravó, pán autor. Ďakujem, že ste tento text zverejnili v sekcii Poviedky - urobili ste tým mojej bránici veľkú službu. :-)
02.06.2013
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
P.S. Obľúbené pasáže :
„Piči, každá druhá červená kontrolka svieti!“
„Len kľud ta sa spraví.“
„Dúfam, nechcem sa tu uškvariť“
"Prvého januára 2016 sa z EU mala stať Európska federácia (samostatný štát). Využil som to, mesiac pred tým som sa stal prezidentom francúzskej spoločnosti a viceprezidentom NASA. Poviete si za 4 roky tak vysoko, bol som veľmi ambiciózny. V júli 2016 som tieto spoločnosti spojil a vznikla Global association for Space (GAS)."
Prvá ukážka je nechcene vtipná snahou o dramatickosť (pričom sa očividne opičí po jednej scéne z beztak ukričano-hysterickej bayoviny made in 1998), pri druhej ani nechcem komentovať množstvo faktografických nepresností (medziným to, že NASA je americká štátna organizácia a ESA tiež nemôže byť len tak, z-ničoho-nič-súkromná) a strelených predpovedí.
02.06.2013
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.