Pes, ktorý vedel príliš veľa

Išiel som po parku a svetlo lámp sa hmlisto odrážalo od napádaného snehu. Nohami som rozkopával záveje snehu a z času na čas poťahoval psa za vodidlo usmerňujúc ho v pohybe a stále som premýšľal nad tým rozhodnutím , stále som sa nevedel rozhodnúť či som spravil dobre.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Dejstvo prvé
Išiel som po parku a svetlo lámp sa hmlisto odrážalo od napadaného snehu. Nohami som rozkopával záveje snehu a z času na čas poťahoval psa za vodítko usmerňujúc ho v pohybe a stále som premýšľal nad tým rozhodnutím , stále som sa nevedel rozhodnúť či som spravil dobre. Sneh už prestával lenivo padať na okenice oblokov , a začal silno fúkať a pichať ma do tváre .A vtedy mi to došlo , nie nerozhodol som sa dobre , bolo to asi najhlúpejšie rozhodnutie v mojom živote!!! Prečo pre božie zmilovanie som len zobral psa na prechádzku v -20 stupňov?
Mohol som si doma v teple sedieť a robiť niečo iné. Vtedy sa na mňa pes so smutnými očami pozrel , a bez milosti ma roztrhal na kusy.
Dejstvo druhé
Bolo Slnečné chladné dopoludnie a Žigmund Komélius Kurlivský sedel v predposlednej lavici 9.C a na hodine matematiky a pozeral sa von oknom premýšľajúc prečo práve on musí mať také hlúpe meno. V tom ho vytrhla zo zamyslenia učiteľka :
„Žigmund , Aká je odpoveď na moju otázku?“
„Heh , hmm , Hus bol upálený v kostnici 1545“odpovedal Žigmund.
„No to je síce pekné ale toto je hodina matematiky.“ Odpovedala učiteľka.
„Za to dostaneš mínusku .“
Žigmund odvrátil pohľad späť von oknom premýšľajúc nad tým ako je možné že aj keď sa o to snaží už 5 rokov ešte nikdy sa mu nepovedalo vybrať správnu odpoveď keď nepoznal otázku ani predmet. Pravdepodobnosť je svinstvo!
...
Na druhý deň o pol jedenástej sa Žigmund zobudil pretrel si oči, a s veľkou radosťou zo štátneho sviatku sa išiel pozerať na TV.
„Včera vo večerných hodinách bol brutálne zabitý človek“ Zahlásil moderátor , ktorý mal síce ku saku miesto nohavíc boxerky , ale keďže sedel za stolom nebolo to vidieť.
„Pravdepodobne sa jednalo o útok útočne trénovaného psa“
„Hmm“ pomyslel si Žigmund a išiel to zajesť.
...
„Nazdar Žigi!“ Zahlásil najvyšší zo skupinky kamarátov ktorá prišla pre Žigmunda aby šiel vonku.
„Nejdeš s nami stavať snehuliaka?“
„Heh a nie sme na to trochu pristarý?“ opýtal sa Žigmund.
„Chceš mi povedať že len pre to že mám 17 rokov tak nemôžem stavať snehuliaka? To je diskriminácia!“ Povedal Lukáš najvyšší zo všetkých kamarátov.
„Keď už si odmietol snehuliaka , tak na poldeci s nami už ísť musíš!“ Pridal sa do debaty Fero ďalší zo skupinky kamarátov
Keď už schádzali dole schodmi vonku opýtal sa ich Žigmund.
„Počúvajte ma chlapci! A nedohodli ste sa vy tak na mňa náhodou?“
„Nieeeeeeeeeeeeee vôbeeeeeeeec“ Povedal Lukáš ironicky.
„Snáď si si nemyslel že naozaj chceme stavať snehuliakov“ Rozosmial sa Fero.
Vtom vyšli von a všimli si toho psa , veľkého bieleho psa , premeriaval si ich chladnými hlbokými studenými očami a jeho srsť sa hypnotizujúco leskla na slnku , v tom prišiel k PET fľaši chytil ju prednými labami a začal si na nej robiť dobre.
...
O dva dni neskôr sedel Žigmund v škole so svojej lavici a pod lavicou sa snažil nájsť spolužiakovo koleno a keď ho našiel z celej sily ho stlačil a spolužiak vyskočil do vzduchu a skríkol.
„Pre boha Peťo čo to robíš?“ Zahral prekvapenie Žigmund .
„Čo tam zase vy dvaja robíte?“ opýtala sa učiteľka.
„Za to dostanete mínusku! Obaja!“
„Ty pako jeden , čo zase stváraš ? a vôbec koľko ty už máš mínusiek?“ Spýtal sa Peťo.
„Dosť na to aby som si s nimi mohol doma vymaľovať , prečo? “Odpovedal Žigmund.
„Pretože tvoja sestra ma krivé zuby , prečo asi?“ odpovedal Peťo.
Na chvíľu Žigmund zmĺkol a zahľadel sa z okna.
„Bože už zase je vonku ten čudný pes“ Povedal Žigmund.
„Hmm asi hľadá fľaše“ zasmial sa Peťo.
„Keby všetci psy boli ako on nemali by sme na ulici žiadne odpadky , videl si ako skončila tá fľaša?“ pridal sa Žigmund.
V tom sa na nich pes pozrel uhrančivým pohľadom , sadol si , a začal vrčať.
Dejstvo tretie
Bolo pravé poludnie a v mestskej banke sa práve úradníčka oliala kávou , nebolo by na tom nič čudné keby sa to nestalo necelú sekundu pred tým než do banky vtrhli dvaja maskovaný lupiči.
„Všetci na zem!“ Zakričal tučnejší z nich.
„A ani sa nehnite!“ Zakontroval druhý.
Prvý z lupičov prišiel k úradníčke hodil jej do ruky papierové vrecúško od McDonalda a zakričal:
„Okamžite sem navaľ peniaze“
„Dobre dobre“ Povedala vystrašená predavačka a začala na rýchlo vyberať hotovosť z priehradok okolo seba.
Po malej chvíli sa úradníčka vystrašene ozvala:
„Tu máte...“
„Tak málo? Čo to má sakra znamenať?“ Opýtal sa lupič nahnevane.
„Hlavný trezor je zamknutý a nemáme kľúče , toto je všetko čo vám môžeme dať. “Povedala roztrasená úradníčka.
Lupič Jej nahnevane vytrhol vrecúško z ruky a spolu s kolegom vybehli von.
Asi dve sekundy po tom ako sa za lupičmi zatvorili vchodové dvere , otvorili sa dvere WC z nich vyšiel SBS ‒ kár zazipsoval si zips nechápavo sa pozrel na uprené pohľady ľudí ležiacich na zemi a opýtal sa :
„Čo sa stalo?“
...
Vonku pre bankou nebolo ani nohy keď z nej s revom vybehli dvaja lupiči. Na konci ulice od parkovaná škodovka sa dalo do pohybu , a ne trávniku pred bankou sral pes , veľký biely a huňatý.
„A takto dopadne každý kto sa Veľkému Joe ‒ovi postaví do cesty “zakričal prvý lupič s čo najdrsnejším pohľadom aký len dokázal spraviť , vytiahol pištoľ a psa zastrelil.
Koniec.

Nicki

Nicki

Diskusia

Aldeberan
hehehe :) skoro avantgarda. nudne s blbou pointov na záver. dobre, mozno som to nepochopil, som chory a hrejem na 38 stupnouv, ale ak som to nepochopil tak to bol TVOJOU vinou. Ale pacilo sa, 7,5 :D
16.01.2007
SARS
Neviem čo povedať. Na haluz málo vtipné a na ostatné... nepochopiteľné. Možno je to tým, že zajtra mám skúšku a moja hlava už nie je schopná racionálne rozmýšlať. Mňa to moc nepresvedčilo. Dávam 5, možno autor ma presvedčí...
17.01.2007
marcus
Sars: heh nie je to tym ze mas skusku, ja som uz po skuskach a stale mi to pripada o nicom...takze tiez davam 5 z milosti. Na to kolko tam bolo chyb je to pekna znamka.
17.01.2007
Nicki
pointou je, ze to nema pointu:)) ak to takto chapete, potom poviedka ziska novy rozmer a vyborne sa zabavite
17.01.2007
SARS
Obdivujem tvoje nadšenie pre takéto experimenty, Nicki. Nás v škole učili, že poviedka musí mať nejakú pointu aj keď nemusí to byť pointovka :). Pravdupovediac ak by vtipky boli skutočne vtipné, niečo na spôsob Douglasa Adamsa, nepohrdol by som tym, lenže v tomto prípade. Ani pointovka, ani haluz, skôr nepodarok (čo dokazuje množstvo chýb v texte) a tak to aj hodnotím.
17.01.2007
Aldeberan
Nicki > lenze ono to ma IMO pointu. asi taku, ze lupic zachranil chlapcov pred smrtov tym ze zastrelil psa.
17.01.2007
xius
Rofl. :) Uz som myslel, ze nie je problem to pochopit, no finale mi dojem vyvratilo... Straaasne kostrbate. Prekomplikovane vetne konstrukcie, popisy a spol. Obcas nieco zaziarilo, no spachalo ritualnu samovrazdu. :) Imho je chyba, ze si neskrtal. Mozno ti prislo luto menit nieco, co uz existuje ako celok, mozno by si mal potom dojem, ze je to rozbite... Ak hadam spravne, tak si vsugeruj opak. A jj, poviedky, ktore sa tvaria, ze maju pointu a nemaju... su zlo. Ahem... zly zapis priamej reci! :)
20.01.2007
xius
Eh... a tiez "jedna sa o" slovencina neobsahuje. Cechizmus, casty...
20.01.2007
Aldeberan
Xius : hm, az tak casty, ze sa zakratko podla mna dostane do Krátkeho slovníka slovenského jazyka. Ale dobre ze si to tu spomenul, to som nevedel, dakujem. Dufam ze "ide o" je uz cisto slovenské ? :)
20.01.2007
Nicki
gramatika je pekna vec, ale ja sa jazykovedcom vo vsetkom prisposobovat nebudem. To oni sa maju prisposobovat reci ludu a nie si vymyslat posilňovne.... to je strasny trapas
20.01.2007
Aldeberan
Nicki : dobre, ale tu nejde o posilnovnu (btw. to vobec nieje take strasne, podla mna). TU ide o "jedna sa o" !
20.01.2007
xius
Aldeberan: Jj, "ide o" by malo byt v uplnom poriadku, hoci tiez som takmer kazdy den prekvapovany novinkami v tejto nestalej oblasti. :P Nicki: Toto je specificke pre slovencinu. Nemame nic ako obecna cestina, takze ak chces pisat a nepoburovat raz kritikov, budes sa musiet prisposobit ty. :) Jazyk sa samozrejme vyvija nezavisle od vole jazykovedcov, ale jeho spravnej forme vladnu... Nieco ine je, ak tak hovoria postavy, to vsetci urcite chapeme... A posilnovna je fujtajbl, ale zvykol som si. ("posilovna" proste nezapadalo do systemu, nieze sa niekomu tam hore nepacilo... hoci, mozno aj tato eventualita je pravdiva :))
20.01.2007
kAnYs
Wtf. Omg. Lol.
08.02.2007
jurinko
kedze mne sa pacia absurdne veci, mne sa to pacilo..:-) 8b.
09.02.2007
draculin
Hm,nejak asi stracam suvislosti..ale zda sa mi akoby aurtori nechapali vyznam slova "poviedka", resp. "scifi".Haluz.Strasn a.Nudna.Autor nech radsej chova rybicky a nie psa :))
19.04.2007
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.