Dračie dieťa (predslov)

Tak toto je úryvok trocha dlhsieho príbehu, ktorý momentálne píšem. Dúfam, že sa bude páčiť :) Zatiaľ predslov...
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
V dávnej minulosti, v dobe strojov a vedeckých vynálezov stúpla sláva ľuďom do hláv natoľko, že sa dopustili osudnej chyby. Vedení nenávisťou a chamtivosťou, pomocou zbraní hromadného ničenia postupne vyvraždili celé národy. Počas nasledujúcich troch storočí neustávajúcich bojov a živorenia nakoniec ľudská rasa na Zemi vyhynula.
Trvalo niekoľko sto, možno aj tisícročí, kým planéta zahladila stopy po strašných vojnách a zbavila sa takmer všetkých známok predošlého civilizovaného života. Vyššie mocnosti, možno bohovia, živly alebo samotný vesmír sa rozhodli, že dajú planéte nových obyvateľov. Na planétu, ktorú po novom nazvali Nea, usadili bytosti v predchádzajúcej dobe pokladané za neexistujúce, vymyslené alebo rozprávkové. Boli medzi nimi odpudzujúce tvory mnohých druhov, slúžiace zlu, ale aj bytosti opačných ušľachtilých vlastností, v podobe krásnych a záhadných elfov. Rovnováhu dobra a zla udržiavali zblúdilí jednotlivci dominantných druhov, rovnako ako menej početne zastúpené neutrálne rasy, striedavo sa prikláňajúce na jednu alebo druhú stranu, podľa vlastných pohnútok a potrieb. Ľudia dostali druhú šancu práve ako jedna z týchto nepočetných, málo inteligentných a nepodstatných skupín.
Zákony novej zeme boli odlišné od zákonov Zeme predtým platiacich. Mnohé tvory, ale aj voľne prístupné miesta boli obdarené Mocou. Moc bola súčasťou života anjelov aj démonov, no v žiadnom prípade nemala byť súčasťou ľudského poznania.
Samotné mocnosti sa dopustili veľkej chyby. Podcenili nekonečnú zvedavosť a silu, ktorú sami vložili do srdca človeka. Trvalo stáročia, kým sa ľudia opäť vyvinuli na rasu, schopnú vlastného uvedomenia a zatúžili ovplyvňovať nielen svoj osud.
Tento príbeh sa odohráva práve v časoch, keď ľudia začali prejavovať aj svoje zlé stránky a pomaly zaberali obe strany sveta Nea, kvôli čomu sa démoni začali sťahovať do močiarov, pustatín, hlbokých a tmavých lesov i nehostinných púští, ktoré boli do vtedy neobývané. Elfovia pôvodne žijúci v uzavretých kolóniách začali medzi seba prijímať niektorých ľudí, pričom sa postupne naučili spolu nažívať a rešpektovať jedni druhých.
Časom vytvorili spoločné kráľovstvo Iliasis. No naďalej existovali oblasti, kde jednotlivé rasy žili a vládli oddelene.U ľudí to bolo na severe kráľovstvo Lail, južné kráľovstvo Deneria a pohraničné kráľovstvo Mirenon. Elfovia si ponechali časť územia nazývanú Tir di Vofreil - Svet Zázrakov. Na západnej strane ľudských území ležali lesy, kde sa usídlili démonickí vyslanci. Táto oblasť sa nedala nazvať kráľovstvom, a preto ju všetci volali Derfgh, čo v jazyku trollov znamenáUtrpenie. V skutočnosti sa tam odvážili len vrahovia, lupiči, vydierači a tá najväčšia zberba z celého sveta. Derfgh sa stal ich domovom ktorý už nikdy nikto neopustil.
Západná časť tejto krajiny začínala vysokými a rozľahlými kamenistými bralami a vrchami Satalvassu, ktoré obývali skalní trollovia, obrovskí, pripomínajúci skôr zablatených silných mužov s hrubou bradavičnatou kožou, rôzne obrovské lietajúce kreatúry, nazývané codati, a iné záhadné druhy živočíchov. Pod horami sa rozprestierala džungľa a močariská. Aj keď si každý myslel, že táto časť sveta je tmavá, pochmúrna a odporná, mýlil sa. Žilo tu množstvo vtákov, rýb, rástli pestrofarebné kvety a stromy tu boli zelenšie, ako kdekoľvek inde. Táto džungľa sa volala Haron, a dal sa v nej stretnúť tiger, puma a iné mačkovité šelmy, rôzne druhy hadov, vtáctva, hmyzu, ale taktiež mäsožravé, jedovaté, čarovné a iné druhy rastlín. Pralesy obývali prevažne škriatkovia, lykantropi, goblini a podobné druhy démonických vyslancov. Severnejšie sa nachádzali močariská, ktoré sú pre mnohých záhadou. Ani obyvatelia tejto oblasti ako sú graveiri, supáči-veľmi podobní supom mrchožrútom, s výnimkou toho, že ich obete nemusia byť vždy mŕtve, a iné podobné tvory živiace sa prevažne mŕtvolami nevedia aké príšery alebo rastliny sa nachádzajú v močarinách Quifk. Blízko hraníc sa nachádzali lesy, hlavne na južnej strane. V nich sa ukrývali zavrhnutí ľudia s najhoršími hriechmi. Močariská prechádzali do rozľahlej púšte Naviramo, o ktorej sa hovorí, že niekde hlboko v jej strede žije bájny púštny ľud. Hranice kráľovstva ľudí tvorili obrovské pevné hradby za ktorými ležalo kráľovstvo Mirenon, ktorému vládne kráľovská dynastia Foverovcov, z ktorej momentálne sedela na tróne kráľovná vdova Laeticia. Sever, kráľovstvo Lail patrilo kráľovi Simonovi a jeho družke Wasaline. Južné prímorské kráľovstvo Deneria je pod nadvládou prísneho, ale spravodlivého kráľa Jovera a kráľovny Suzanne. Východné hranice obiehala drevená hradba, ktorá zďaleka nie je taká pevná, ako Západná. Na jej druhej strane pretekala popri stene rieka No Vail, ktorá sa vlievala do mora Iliasin, omývajúceho celú južnú stranu Iliasis a väčšinu Denerie. Po mori viedlo mnoho dôležitých obchodných ciest medzi ľuďmi a elfami. Zo západnej strany patriacej démonickým vyslancom zasahuje do mora Iliasin polostrov, na ktorom sa nachádzajú prevažne vysoké skaliská a hory. Tento ostrov patrí trpaslíkom. Volajú ho Vol Dutherah. Pod zemou sa nachádza mnoho tajných chodieb, dolov a miest. Trpaslíci sú neutrálny národ a svoje suroviny a výrobky prevažne z ocele, železa, zlata a striebra poskytujú všetkým.
Ako sa ľudská rasa stále zdokonaľovala, ľudí sa zmocňovali zlé túžby. Túžili po bohatstve, sláve, moci a nebáli sa za to položiť vlastné životy. V túžbe za mágiou sa skrížili s inými druhmi. To a ešte skutočnosť, že vyslanci dlho nepoužívali Moc a tá začala pomaly miznúť spôsobilo, že ľudská sila začala prevládať nad elfskou. Našťastie u tých ktorí ju vedeli používať sa veľká moc prejavovala len zriedka, ale nanešťastie aj elfom začala ubúdať.
História sa opakovala a rasy začali upadať. V ľudských mysliach začalo prevažovať myslenie ako u tých v starom svete. Chamtivosť, zloba, žiarlivosť a túžba po moci zatemňovali ľudské mysle. Ale zásluhu na tom mali aj vyslanci. Po dlhých rokoch ničnerobenia zabudli na svoje poslanie a len pár starších poznalo skutočnú príčinu existencie neľudských rás. Následky nenechali na seba dlho čakať. Vzbury, povstania, vojny, práve v takejto dobe sa svet ocitol. Armády troch kráľovstiev-Lail, Mirenon a Deneria sa spojili a zaútočili na elfských obyvateľov spoločného kráľovstva Iliasis. Teraz vedú ozbrojené vpády na ďalšie mestá a jedinou nádejou na záchranu ríše je spojenie dobra, zla a veľkej moci na porážku ľudí....

Zuzana Demianova

Zuzana Demianova

Diskusia

draculin
Uf,tak najprv - vitaj :) A skusim nebyt prilis zly,ponevač: a) ak niekto pise,uz zo zasady si vacsinou zasluzi aspon malu pochvalu; b) nie som dokonaly,aby som tu opovrzlivo ohnal nosom; c) a v skutoncnosti som roztomily ako Snoopy :o)))) A k poviedke- uz zo zasady dost nemam rad podobne uvody,kde je v zopar riadkoch zhrnuta cela historia.Ano,uvedie to citatelo do "veci", ale ovela lepsie je,ak sa to clovek dozveda postupne..ked fakty nejak vyplavaju z pribehu kusok po kusku.A zaroven si nezavries dvere v tom,kto je na zapade,vychode a tak.. Tiez mi trosku nesadlo tolko klise- ludia su chamtivy,zly,sebecky..elfovia dobri,vzneseni atd..Nie zle same o sebe,ale strasne (strasne!) otrepane.Samotny vysledny svet je dost klasicky - ludia a klasicke fantasy rasy..len ten post-apokalypticky zaciatok v tom robi chaos.Fakt by bolo lepsie jednoducho "nepisat" ako sa tu vzali tie ine rasy - proste tu su.A co bude dalej?..dufam ze to fakt bude pokracovat :) Ak mam spomenut dva priklady,tak prave Sapkowski a Zamboch - uz len preto,ze ludia aj tie "ine" rasy sa nespravali podla nejakych sablon.Aj clovek moze byt vzneseny..a aj elf moze byt nasilnicky vrah :) Takze drzim palce :)
02.10.2006
SARS
Napriek draculinovej ostrej kritike sa musim ohradiť. Nádherne napísane, v niektorých odstavcoch som mal dojem , že čítam samotného Tolkiena ;). Síce moje oko narazilo na spojenia, ktoré by som vo fantasy nečakal ("rôzne druhy živočíchov"), ale to nekazí celkový dojem z úrivku. Čo je po formálne stránke perfektné, po obsahovej priemerné. Vidím, že máš viac než ležérne vymyslený klasický fantasy svet s čiernobielou charakteristikou rás (Vlastne sa ti ani nečudujem. V histórii Zeme tí najhorší boli iba ľudia), ale dejová stránka je stále v štádiu "výroby." Teším sa "o čom to bude". No, tentoraz skús aj trocha originality, keď formu máš na jednotku.
02.10.2006
draculin
To bolo fakt az take ostre?? :( V podstate - ked si clovek pozrie tento server,tak najde snad desiatky monumentalnych "zaciatkov" monumentalnych cyklov..ktore: a) nemaju vela originality a b) nemaju pokracovanie. Skor som myslel,ze by mi bolo luto,keby toto dopadlo tak isto..alebo keby zuzka napisala 200 stran a potom bola zvozena,ze to je absolutne neoriginalne :) V kazdom pade ale - fantasy svet spojeny s postapokalyptickym ma dost vela moznosti priniest nieco nove...takze som zvedavy kam sa bude uberat ten dej :) Bude,ze?
03.10.2006
Zuzana Demianova
No v prvom rade vdaka za nazory cenim si to.
Draculin:myslim si že nejaký úvod do prostredia pred dejom samotného príbehu by bol vhodný možno keď si prečítaš pokračovanie(dúfam že sa bude páčiť,lebo mám napísaných viac ako sto strán:))tak zmeníš názor.K tomu post-apokaliptickému začiatku:nechcela som si vytvoriť stredozem ako tolkien ani ďalekú zemeplochu na slonoch a korytnačke ako Pratchett,ale jednoducho to umiestniť na našu Zem ale ako inak by som sa zbavila mrakodrapov a ostatních vecí,ako by som získala nové rasy a mágiu ak nie takto?Ale aj tak ti ďakujem kvôli tomuto som to na tento server predsa dávala, aby ľudia napísali svoj názor.
Sars:naozaj si ma potešil som veľmi poctená,že si to prirovnal k Tolkienovi.Toto je len niečo ako úvod do prostredia,žiadny dej ten je o inom ako som písala pred tým, nechcela som si vytvoriť novú planétu a muselo sa niečo stať,aby to všetko vzniklo. Ľudia tu vystupujú ako rasa,ktorá nepozná rozdiel medzi dobrom a zlom preto, lebo nevedia nič o histórii Zeme,ako ju zničili a tak...Preto sú tu elfovia a démonické bytopsti,aby ich odmeňovali a trestali ale ako som to tam písala, nakoniec aj tak všetci zabudli na svoje "povinnosti". Chcela som aby to takto bolo, ale neboj Draculin, elfovia nebudú stále len dobrí.
Posnažím sa podávať sem aj ďalšie kapitoly už s poriadnym dejom tak dúfam, že to bude dobré. :))
03.10.2006
m3
Nevedel som ze sa to odohráva na zemi ale ked chceš daj k tomu aj nejaky nákres. Jak na tom bude Slovakia?
03.10.2006
Zuzana Demianova
nebude to vyzerat ako zem lebo prešlo veľa veľa rokov nákres bude ale ten sa asi nebude dať poslať sem. Plánujem aj dáke ilustrácie ale to musím ešte vymyslieť...A to, že sa to odohráva na zemi tam je napísané:...nakoniec ľudská rasa na Zemi vyhynula.
Trvalo niekoľko sto, možno aj tisícročí, kým planéta zahladila stopy po strašných vojnách ...
03.10.2006
m3
tak ci tak sa mi to lubilo, ked cheš daj ten nakres jak odkaz na tvoju stranku. Ked to neni moc vazne dielo, nejaky odkaz do minulosti na slovakiu by bol ajtak fajn
03.10.2006
draculin
Hmmm...mapa? Co ja viem..mapa neurobi poviedku/knihu lepsou,ono to moze len pomoct prinajlepsom.Ak zacne tym ze nakreslis mapu,od zaciatku si niecim zviazany,co tazko mozes menit:) Taky Sapkowski pisal celeho Zaklinaca bez akejkolvke mapy - tu urobili az fandovia.. A z praktickeho hladiska: na zmenu geografie by bolo treba zopar milionov rokov,nie tisicroci.Po stovkach/tisicoch rokov by stale zostali aspon "nejake" stopy po davnej civilizacii..jednak nejake aspon ruiny miest..a urcite aspon spomienky na davne udalosti (ved ked tie "ine" rasy maju fungovat ako nejaki strazcovia - aspon oni si to musia pamatat,nie?).
03.10.2006
žjuvka
Noo, mila autorka, co ma ako prve vazne potesilo, tak to bol fakt, ze vies sklonovat, casovat, ovladas rody, pady a vsetko ostatne, co lahodilo mojmu pseudovzdelanemu oku vsade, kam len jeho pohlad dopadol. Dost dobre, slubny zaciatok. Co sa tyka samotneho obsahu, dufam, ze to bol fakt len predslov, trosku sa musim priklonit k SARSovi (....), tvoje slova sa mi citali tak.... dost dobre, to co tam pises znie zasadovo a zaroven nezne, dobre to plynie. Musim poznamenat, ze na velke dielo je na tom este kopec roboty, no napady su dobre (mne osobne nikdy nesli nazvy a mena, co maju menej ako 15 hlasok), treba ich len rozvinut a je dost mozne, ze tu budeme mat naporudzi dielko vyssej kvality, s priklonom ku klasickosti, ale nakoniec, preco nie? Draculinova poznamka tykajuca sa kliseoidnosti.... neviem, ci by bol az taky dobry napad teraz sa zrazu vrhnut do prekracovania naznacenych hranic. Ak sa na to citis a vies, ze si vymyslela nieco prevratne (nieco, co prekvapi aj samotneho draculina) pokracuj v tom. No pekny pribeh sa da naplnit aj vtedy, ked sa nepokusas lamat rekordy a nicit zauzivane postupy. Prajem vela stastia.
03.10.2006
Zuzana Demianova
Dakujem draculin asi to musím troška pozmeniť s tými tisícročiami veď ešte stále sa na tom dá niečo zmeniť. A nie je pravda,že keď si nakreslím mapu tak už to nemôžem meniť. veď aj tá mapa sa dá prekresliť a mám niečo načrtnuté, a dopĺňam to a mením podľa prídehu.
A aj tebe žjuvka ďakujem už som poslala aj pokračovanie a toto vážne bol len predslov .
A som vážne vďačná za vaše názory, lebo budem aspoň vedieť, čo mám zmeniť.
04.10.2006
Aldeberan
sakra, sto strán ? nechápem ako ťa môže baviť písať sto strán ten istý príbeh. mna to už po desiatich stranách prestáva baviť :) Well, toto bol taký nemastný neslaný úvod. Nemá zmysel hodnotiť úvod, pretože úvod je len úvod a teda uvúdza do niečoho čo tu ešte uvedené nebolo a ked to neuvedené tu uvedieš potom to ohodnotín. Úprimne, nechápem prečo si tu niečo uvádzala ked máš už napísané sto strán, na tvojom mieste by som rovno 10 hodil do kotla. no tak, nehanbi sa, hoď ich sem. Mám taký pocit že to bude dobré. Tak ich sem hoď. Nech mám čo čítať. PROSIM :)
04.10.2006
Zuzana Demianova
jasne len chcem na to ist postupne uvod je len uvod a ako si povedal nema to nic spolocne s dejom ten sa na tuto stranku dostane tipujem az o daky ten mesiac lebo tento predslov som sem posielala uz 30.8 a uverejnili ho az po mesiaci ale to nevadi len si budes musiet trocha pockat:))
04.10.2006
Zuzana Demianova
a este k tym sto stranam: bavi ma to ale nie stale. musim mat obdobie ked ma kopne muza a pisem kazdy dem od rana do vecera ale to je len obcas ved tych sto str. som napisala za takmer dva roky
04.10.2006
žjuvka
Počuj autorka, najhoršie čo môžeš momentálne vo svojom tvorivo-kritickom raste urobiť, je opakovať slová sem vložené Aldeberanom. Najprv si prečítaj niektoré z jeho kritikylačných poznámok a zistíš, že nechať si radiť od človeka takejto tvorivej aktivity a úrovne je pre 8 z 10 ľudí samovražda. Alebo aspoň tvorbovražda. Pozor na to.
04.10.2006
Zuzana Demianova
ok dik zapamätám si to
04.10.2006
žjuvka
Doobre. No a teraz ešte raz k veci. Kedže mňa tu ako lokálneho netvor-cu berú vážne všetci, ale kedže každému po zásluhách, tak asi tak menej ako aktívnych autorov. Z toho logicky vyplýva, že aj ty by si tu mala počúvať všetkých, ale veeľmi selekčne, teda tak na 1/2 ucha. Poučovanie je totiž sladké a ako lahôdka príliš neodolateľné na to, aby si producent uvedomil jeho ťažký dopad na celkový zdravotný stav konzumenta. Čiže dôveruj, ale selektuj!! No a to, že nemôžeš potešiť všetkých naraz je bežné, čiže super. Autorove nadanie sa totiž najlepšie prejavuje v konfrontácii, polemiku uprednostňujúc. Čiže zhrnuté a podčiarknuté, ako vidíš, nedozvedela si sa nič, čo ešte nevieš. Ale keď ti ktokoľvek čokoľvek odtiaľto povie, never mu. Teda úplne. Aj tak by ma zaujímalo, aké nutkanie ťa viedlo k tomu, že sa tu takto hmatateľne vyskytuješ aj so svojou tvorbou. Ak si to tu už niekde spomínala, tak sori.
04.10.2006
Zuzana Demianova
Mne ide o to hlavne,že chcem počuť názory ostatných aj tie dobré a aj tie kritické, toto je totiž prvá vec ktorú som napísala a chcem hlavne vedieť,či sa to bude niekomu páčiť.
04.10.2006
žjuvka
OK. A tá moja otázka....?
05.10.2006
Zuzana Demianova
Hľadala som nejakú podobnú stránku kde by som sa dozvedela viac o takejto tvorbe a natrafila som na túto. Páči sa mi,že sú tu diskusie a posiela sem svoje diela dosť ľudí a hlavne,už sa opakujem chcem vedieť názor na moju tvorbu.To si chcela vedieť nie? že prečo som tu,tak teda pre toto
06.10.2006
Aldeberan
žjuvka : veď ja som ešte neradil ! len som povedal aby sem hodila niečo naozajstné, až potom začnem radiť !
autorka (mäžem ťa volať Zuzka ? :) : som si istý že ty budeš jedna z tých 2 z 10 ...
06.10.2006
Zuzana Demianova
Vďaka a jasne že ma môžeš tak volať veď je to moje meno :))
07.10.2006
draculin
No,povedal by som,ze kedze je nejakych 100 stran uz napisanych..nieco sa tu urcite najde.Takze som optimisticky :o)..A tak mimochodom - na SlavCon sa chystate? A teraz ziadne vyhovorky,please :o)
09.10.2006
žjuvka
Fajn, Aldeberan, veď ani ja. Inak obdivujem draculinov objem voľného času. Podľa všetkého je enormný. Alebo ho len vie využiť na správne veci. Škoda, mne sa to nestáva.
09.10.2006
draculin
Zjuvka,tomu sa hovori time management :) a navyse - ako vidis,vyhybam sa hlbokomyselnym uvaham,takze zatazenie zvyskov hmoty sedej je vcelku nizke..da sa to zvladnut aj uprostred pracovno-zarobkovej cinnosti :o)))
10.10.2006
cyberstorm
Draculin- co sa tyka Slavconu, tak tam budem. treba poslat kontakt-mail, icq, phone number atd. aby sme sa tam nasli. na mmna icq:325 656 269.
10.10.2006
žjuvka
draculin, ty teda vies jedneho povzbudit. Podla mna je management iba kratkodobou a povrchnou iluziou dokonaleho usporiadania casu v priestore, casu v case, priestoru v case a td. Divne kto vsetko a ako dlho dokaze v tejto iluzii dost pohodovo zit bez zjavnych deformacii. Ale aj tak mas pravdu, menej mysliet a viac makat je.... lepsie. Klobrc dolu pred tvojim time-managementom. A tiez smajlikmi.
10.10.2006
draculin
Trosku od veci,ale specialne pre zjuvku :) Ono je s tym problem.."management&quot ; totiz znamena riadenie..takze time manazment znamena "riadenie casu".A kedze vieme,ze cas plynie konstantnou "rychlostou" bez ohladu na ludske aktivity - ide o cistu iluzie,kedze v podstate nic neriadime.Je to ako s jazdou na tigrovy: ak mu clovek sedi na chrbte,znamena to,ze na nom aj jazdi? A za druhe: z pohladu Taoizmu (a ostatnych tak popularnych azijsko-sikmookych filozofii) ma uplne kazda akcia za nasledok presnu rekaciu,teda dosledok.Vsetky tieto filozofie su postavene na tom,ze vsetko co robime,sa niekde odrazi..takze kazda kacia uz v sebe ma "zarodok" svojho dosledku.Pri uplnom pochopeni tejto filozofie dokazeme pri pohladne na akciu vnimat jej dosledok..takze casova postupnost ako to bezne vnimame (1.akcia, 2.dosledok) je uplne bezpredmetne - vsetko je hned tu ta teraz a cely cas a casova postupnost je len nasou iluziou :)) A inac som normalny.
10.10.2006
m3
tú teoriu som čítal 2x, ale zatial nič, nevadí som teraz trochu mimo diania v civilizacii, Slavcon?
11.10.2006
žjuvka
Díky draculin, bolo to veľmi poučné.
11.10.2006
SARS
Tak toto je len pre žjuvku a draculina :). Keby niekto znalých časových vied a východných filozofií mal trošku voľného času, môže túto šifru preložiť pre nás, obyčajných ľudí...
13.10.2006
žjuvka
Odporucam ti draculina. To on je ten distinguovanejsi z nasej mikrodebatky. Ja len pocuvam s otvorenymi ocami. Tak je to fajn.
13.10.2006
draculin
Obavam sa,ze bez dostatocneho lizania lysohlavok sa clovek tazko dopracuje k skutocnym vysinam vedomia a prenikne cez zahady casu,priestoru,ryb a vobec. Momentalne nedavam zmysel ani sam sebe a asi decentne zjuvkovatiem :) Inac je zabavne sledovat,ako sa niektore diskusie uspesne vzdaluju od povodnej temy poviedky... pre autorov neznalych situacie to tu asi musi vyzerat ako klub autistov :o/
20.10.2006
Maijro
Konecne po dlhej dobe som si mohol precitat slubne fantasy, bez toho aby som za to dal 500sk (kam chodia ne tie ceny v knihkupectvach... Tolkienove Nedokoncene pribehy za 499Sk.. ten svet sa asi zblaznil)... ale k veci... vyzera to naozaj slubne... trochu vadi ze to je iba uvod a hlavne vo velmi malom texte je velmi vela udajov (najma geografickych... super by bolo keby bola mapa... citatel by sa vedel lepsie zorientovat)... rozhodne sa tesim na pokracovanie...
20.10.2006
Samuel Šiveň
No zaujmavy napad ale aj tak by nemusely byt vsetky stopy civilizacie vyhladene ludia by mohly nachadzat vseliake artefakti z davnych cias jako techniku ze atomku a tak pouzivat ju proti elfom. a co tykla kde co na mape slovakia
No strasny barbary by sme boly
21.10.2006
žjuvka
No moc diky draculin, ty vies jedneho potesit. Hmm, vazne sa ti podarilo preniknut pod podstatu mojho ja, kedze vies, akym sposobom sa toto vnutorno prejavuje vonkajsimi premenami okoliteho nan? No to by ma zaujimalo. Alebo nie? Moj hlboky obdiv k tebe nie je konstantny. Rastie. Si fakt trieda. No a co sa tyka tych na-vsetky-strany-rozbiehajucic h-sa diskusii, tak to podla mna riesit netreba, ved naco? Tvorive to je a o to tu snad ide. Pohlady prichadzajuce zvonka budu vzdy nanajvys podozrievave....
23.10.2006
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.