Krv

Krv odjakživa fascinujúca, stála, nemenná... Nemal tušenia, ako sa to stalo. V kuchyni si pripravoval mäso, boli to kúsky krvavého mäsa, on ich obaľoval strúhankou a zrazu si jeden z nich strčil do úst a s pôžitkom ho požul. Ani si to neuvedomil. Vzápätí si rukou pretrel ústa a zbadal na nej krvavé škvrny. To ho trochu vydesilo, ale zvieracia túžba v ňom zvíťazila..
Podporte scifi.sk
Nemal tušenia, ako sa to stalo. V kuchyni si pripravoval mäso, boli to kúsky krvavého mäsa, on ich obaľoval strúhankou a zrazu si jeden z nich strčil do úst a s pôžitkom ho požul. Ani si to neuvedomil. Vzápätí si rukou pretrel ústa a zbadal na nej krvavé škvrny. To ho trochu vydesilo, ale zvieracia túžba v ňom zvíťazila..
Prvé týždne, mesiace, ubehli bezo zmeny. Už rozoznával hovädziu krv od prasacej, vedel, aké mäso jej má koľko a akú ju má kvalitnú. Áno, spočiatku ho to desilo, ale nevidel v tom nič zlé. Niekto má rád krvavý steak, iný nie. Nebolo to náhle. Postupne sa menila aj jeho postava. Vyzeral byť akýsi mohutnejší, silnejší a aj sa tak cítil. Je to len o zvyku. Jemu to chutí a nie je na tom nič zlé.
Mal priateľku, s ktorou sa úprimne milovali. Ona si ako prvá všimla zmenu jeho správania.
Kupovala mu mäso. Predavačka sa k nej naklonila a povedala:
"Váš muž to má. Nakazilo ho to a on sa potrebuje stať zase človekom. Potrebuje ľudskú krv."
"Nemám tušenia, o čom to hovoríte."
Klamala. Presne vedela, o čom hovorí, ale dúfala, že to pominie. Jej muž sa na niečo menil. Menil sa na zviera. Prestával uvažovať ako človek, prestával cítiť. Nedokázala povedať, či to spôsobuje krv, mäsá zvierat, ktoré deň čo deň v takom množstve konzumuje.
Vedela jediné. Potrebuje ľudskú krv.
Na ďalší deň šla do nemocnice. Vrátila sa s balíčkom krvi. Čakala, že sa bude pýtať, čo to má znamenať, ale on len ten balíček zobral a jeho obsah vypil akoby sa nič nestalo. Čakala niekoľko dní, ale... nič.
Ešte niekoľkokrát potom priniesla takéto balíčky, ale bez úspechu. Pracoval na stavbe a podľa všetkého sa správal agresívne. Už nerobil vedúceho, ale len prenášal ťažké bremená. To sa však nedozvedela on neho, ale od iných. Niekedy sa aj niekoľko dní nevrátil domov. Ona celé noci plakala, bola nešťastná a vedela, čo musí urobiť.
Ona ho milovala. Bol večer, akých nebýva veľa, noc príjemne chladná a vzduch prinášal cez okno smútok. Nechala zhasnuté svetlo, sadla si vedľa neho a v ruke držala malý nôž. Pozrela sa na neho, oči mala vlhké a zároveň sa v nich odrážalo niečo hrozivé.
"Milujem ťa," povedala a rýchlym pohybom si vrazila nôž do krku. Bola to malá ranka. Okamžite sa spustil tenký prúd krvi a zlepil jej pramienok vlasov. Nedala na sebe poznať bolesť, pretože bolesť tu už bola, sprevádzala ju celé tie mesiace a ona nevedela, ako ďalej. Veci prestávali mať zmysel. Cítila jeho dych, ale nebolo v ňom nič ľudské. Pahltne mľaskal a hltal každú kvapôčku jej krvi. Už jej stratila príliš veľa. Obrazy sa rozplývali, čo môže prísť? Môže prísť svetlo alebo tma, možno príde koniec, ale teraz ešte cíti. Nevníma bolesť. Je to hlúpe. V srdci cíti zvláštny smútok. Ona ho milovala.
V náručí držal chladnúce telo svojej milovanej a pil, zhasínal svoj smäd. Zrazu to otupenie v mozgu začalo ustupovať. Znovu sa vracali myšlienky. Lenže jej bezvládne telo tu ležalo a on nemohol plakať.
Čas pretvára ľudí a ich myšlienky. Necháva za sebou udalosti a niekedy dovolí zabudnúť.
Ďalší deň si nič nepamätal.

Nicki

Nicki

Diskusia

Saťo (Anonym)
obstojné
19.04.2006
draculin
druhy :) no ale k veci..dobre,dobre..naozaj citit,ze mas v sebe nieco - temne myslienky a dokazes ich hodit na papier.Teda sklo:) horor nie v zmysle porcovania ludi,ale ako nejake "zlo" v nich...super!!! Aj ked mi tu zopar veci predsa len vadilo - jednak to bolo dost kratke.Pisat vies a urcite by ma potesilo,keby si to viacej rozvila (uznavam ze tema mierne neoriginalna,ale koho TOTO trapi,ze?)..zmeny u muza pomalsie a postupnejsie (trebars ako by najprv vycuciaval maso,potom zvieracia krv,svoja vlastna po zraneni...) ..naznak ze masiar vedel o co ide tak isto skryval moznost naznacit nejaku neidentifikovatelnu prisernu epidemiu..a jeho zena by tiez mohla sledovat zmeny aj doma. Tak isto som sa nejak nechytil na jej "obetu"..v kratkom rozsahu nebolo mozne opisat ako a preco ho tak strasne miluje..co by vsak pomohlo pri pochopeni pointy. Nuz a neviem ako sa da z nemocnice len-tak doniest sacok s krvou :))))
19.04.2006
marcus
Dost mi vadilo ze si stale pouzival zamena. Na taky kratky text az prilis. Kludne si tam mohol hodit meno, je uplne jedno ake a hned by to bolo lepsie. Uz ako povedal Draculin je to celkom dobre napisane, taky lepsi priemer ak ta to potesi, no su tam dost logicke chyby. Teda neviem ci su logicke ale povedzme ze take na zamyslenie. Prva: ako vedela predavacka masa v co sa meni jej muz? prislo mi to ako keby to zazivala tak dva x do tyzdna.
Potom uz spomenuty problem s krvou. V nemocnici ti len tak sacok krvi nedaju a uz vobec nie dnes ked je strajk.
No a na zaver, caja spachala samovrazdu . V podstate sa obetovala aby ho zachranila. No viem si predstavit lepsi sposob ako bodnutie do krku. Jo to zbytocne bolestive a zdlhave hlavne z dovodu toho ze ked cloveka bodnu do krku ten uboziak ani nemusi vykrvacat ale on sa utopi a to vlastnou krvou. Je to z dovodu toho ze mas dieru v krku a nemozes dychat ustami ani nosom ale prave krkom takze vdychujes vlastnu krv a ides ku dnu.
Ale nie to som chcel. takze podrezanie si zil by bolo asi lepsie.
Inak sa este vratim k tym sackom z nemocnice , kludne si to mohol vyriesit vetou ze ona pracuje v spitaly takze nema proble kradnut tie vcercka.
Hodnotenie:7/10
19.04.2006
Nicki
obom velmi pekne dakujem za komentare... aj mna napadlo, ze by to trebalo viac rozpisat, ale nedostala som sa k tomu.. asi by potom lepsie vynikli suvislosti, preco a ako sa nieco stalo...
co sa tyka toho krku, bolo to pouzite len preto, lebo sa mi zdalo divne, ze by pil krv z jej zapastia:))) ale asi ma marcus pravdu s tym sposobom smrti, to neviem....
hmm, to som naozaj nevysvetlila, ako k tym balickom prisla. Asi to nie je az take jednoduche - ked som bola darovat krv, tak sa vsetko evidovalo, robili sa predchadzaujce vysetrenia a tak, cize keby nieco chybalo, asi by to bol problem. Ale na druhej strane - nic co by sa nedalo prekonat...
19.04.2006
draculin
Ehmm...doktor sice nie som..ale ked dumam na pitim z krku - to nabodnes alebo zilu,alebo tepnu. A takze to alebo strieka,ze by skoncil ako Bathoryova v hemoglobinovom kupeli..alebo to proste tecie ako dive.Takze to zapastie sa mi zda nejak praktickejsie:) (ked odskusam,dam vediet)... A teraz si skus predstavit tu scenu: naha zena leziaca vo vani,v trasucej sa ruke drzi britvu..spytavo hladi na muza - v nom vnutorny boj..citi lasku,ale "nieco" je silnejsie a prikyvuje hlavou..voda vo vani sa meni na karminovu (cervena voda..a snehobiela pena do kupela??)..zena zahmlievajucim sa pohladom sleduje ako sa muz sklana k jej zapastiu,klakne si k vani..bozkava a pije... :)
19.04.2006
Nicki
wow... normalne som si to vedela zivo predstavit... !!!
az sa takmer citim, akoby to ani nebola moja poviedka:))
19.04.2006
cyberstorm
dobreeee...hororove....psychol ogicke....a smutne...........
19.04.2006
cyberstorm
Draculin: fajn, ale ma to chybu-odvolavam sa priamo na Nickinu poviedku:
Prestával uvažovať ako človek, prestával cítiť.
Osobne si myslim, ze bytost, nie clovek, ale bytost, ktore je uz prakticky zviera nema ziaden vnutorny boj. Mozno sa mylim (este som neskusal byt zvieratom s vnutornym bojom, ale pokusim sa o to, potom poreferujem :), ale aspon mne to tak pripadalo, ze uz ani nerozmyslal ako clovek, necitili ako clovek, bol skor stroj, nieco ako frankenstein, ale namiesto ludskej casti mal iba cast zvieraciu. Konal skor pudovo, ako premyslene. Ajked, zasa na druhu stranu, stale pracoval v zamestnani, respektoval hirarchiu (respektoval sefa) a spal vposteli.... Tak potom neviem....
Mozno Nicky blizsie ozrejmi :)
19.04.2006
draculin
Nemozem hovorit za Nicki:)..ale pochopil som ta tak,ze on sa "premienal" na zviera - priebehovy cas,teda zmena bola postupna.Alebo sa to striedalo - chvilu zviera,potom zase clovek (comu by nasvadcovala aj posledna veta)..alebo to islo postupne.Takze by si niekde mohol uvedomovat ze sa meni,len by nemal silu s tym nieco urobit.Co bolo inac spustu krat vyuzite v scifi..clovek vnutorne sa meniaci na monstrum.V tomto pripade mi ta neoriginalita vobec nevadila:) a verim,ze aj zviera by malo aspon "nejaky" vnutorny boj..ak mas 5rokov pittbula,ktoreho cvicis..a potom vas zavru do prezdnej miestnosti-tiez sa od hladu na teba hned nevrhne.CI uz vycvik (u psa) alebo roky zivota ako clovek by tvorili barieru...ehm? Dava to zmysel?
19.04.2006
SARS
Obstojne popísaný vampirizmus (až na tú premenu). Záver skutočne dobrý (Až na ten krk. Aké nepraktické, ale možné). Vnútorný boj s úchylkov je zrejmý a reálny. Tá mäsiarka bola síce doveci (prečo preboha mäsiarka), ale príbehu to moc neuškodilo. btw: Vampiristi vykrádajú banky... ale KRVNÉ!
19.04.2006
Aldeberan
zas erotický podtext ! :) ale inak je zjavne že sa zlepšuješ. "Treba pisať !" (naša mantra). 7/10
19.04.2006
Benjo (Anonym)
Neviem, mozno som len ja taky mumak, ale mne to zase pripada ako ked niekomu v hlave preblyskne dobry napad tak to za minutu hodi na papier a nerobi s tym snad uz nic. Opakujem Nicki, mas pekne napady, ale preboha, skus ich trochu rozpracovat. Prosim.
19.04.2006
Nicki
to SARS: mäsiarka denne prichadza do styku s cerstvym masom, krvou.... ale asi si nemyslel toto, ze?
to Aldebaran: na tvoju prvu vetu nemozem ine nez kooopec smajlikov :)))))))))
to Benjo: zvazim rady, popremyslam a uvidim, co z toho bude:)
19.04.2006
draculin
aldebaran: tak neviem ci som natvrdly,alebo si ty cital inu verziu poviedky:)..ale nevidim nijaku erotiku!!! kde je???? :))
20.04.2006
cyberstorm
Draculin-ani ja nie
a co sa tyka tej premeny, no, mozno mas pravdu....
20.04.2006
žjuvka (Anonym)
Dost suhlasim s Benjom. Aj tejto poviedke by sa zisiel nejaky mierne aspon predmedicky-patofyziologicky zaklad. Inak SARS, s tymi krvnymi bankami mas pravdu len trochu. Krvne banky su second hand a pre vampira mysliaceho na svoje zdravie cisty fast-food. A aj ked to tak mozno autorka nemyslela, Aldeberan ma pravdu, look at markiz de Sade. Alebo radsej nie? :)
20.04.2006
draculin
Tak ma napadlo - upiri by mali prevadzkovat krvne banky,nie? :) ..a uplne off topic..vadi upirom aj pravoslavny kriz?? A ked im krize tak vadia - ako sa chudak hryzavec dostane z cmitera zapraskaneho samym krizom??..pripadne-preco sa upiri furt smatlaju europou/amerikou..ked taky muslimsky svet (bez krizov!!) by mal byt pre nich uplny raj?? no uznajte.. :)
20.04.2006
Nicki
hmm, ono sa to lisi... vsimni napr. serial Buffy
20.04.2006
žjuvka (Anonym)
Juuuu! Normalne ma nenormalne zaujimalo, kedy niekto spomenie tento nesmierny pramen proupirskej tematiky,.... ale ze to bude prave autorka, hm, ....
20.04.2006
draculin
eee :)) Baffi mam rad ako serial..ale ako zodpovedny vzor vampirizmu asi tazko :) ved uznaj - ked Angel videl krizik na krku,cely sa krutil a tvaril ako pri pohlade do zumpy.Ale bezny upir proste vyliezol na cintorine a krize si nevsimal...:( a aj tak ma stve,preco nie je Kahira plna upirov??
20.04.2006
Nicki
zjuvka: videla som len prvu seriu Buffy
brat videl vsetky, ale nie kvoli upirom, ale kvoli SMG... ale to je vedlajsie
20.04.2006
Nicki
zjuvka: videla som len prvu seriu Buffy
brat videl vsetky, ale nie kvoli upirom, ale kvoli SMG... ale to je vedlajsie
20.04.2006
SARS
Prameň úpiírov tkvie v Stokerov a jeho najslávnejšej knihe. Pred ňou boli zombíci a nemŕtvy (dôvod, prečo slovania nebožtíkom usekávali ruky a nohy), ale žiadny upíry. Nejasné načtnutie mi problém nerobí (čítal som aj horšie veci ;). Rovnako nikde nie je napísane, že upír MUSÍ byť ten všeobecne prijatý mýtus (btw: To slovo vôbec v poviedke nebolo spomenute). žjuvka: Krvné banky vykrá vampiristi, nie vampíry! Vampiristi na rozdiel od Vampírov nie sú obdarený nadľudskými schopnostami a ich úchylka zväzujúca a frustrujúca im nedovolí robiť nič iné ako kradnúť (Už vidím nejakého outsidera ako zvádza krásne panny a hryzie ich do krku ;).
20.04.2006
Nicki
ano, narocky som nespomenula slovo "upir", co vytvara moznost vaicerych vysvetleni....
tesi ma, ze si si to vsimol, SARS:)))
20.04.2006
SARS
Nicki: Nepovedať všetko, to si cením :). btw: Tá výmena awatarov zo začiatku je trochu mätúca, ale úž som si zvykol ;).
20.04.2006
draculin
Som asi mudry ako Salamunova r*ť..ale nie je vampir a upir to iste?? V s.j. mame sice dva vyrazy,ale v inych jazykoch je len jeden..takze by som to bral ako synonymum.. A ved uz podla poviedky "zvieracia tuzby po krvi"..je nieco ine ako upirske pitie, takze vsetko je dovolene:) ad. ikonky..Nicki,ty vyzeras ako ja predtym!!! tie oci..kridla..usmev :))
21.04.2006
marcus
Draculin: no to je dobra otazka. Odpoved zavisi podla toho aku literaturu citas niekde je to jedno niekde to je nieco ine. Napriklad genialny Nekroskop (napisal Brian Lumley ) krasne popisuje co je vampyr a co je upir.
21.04.2006
žjuvka (Anonym)
Nicki, k Buffy nic v zlom, ja len ze.... Inak k tym vampirom a upirom, ja neviem, staci si precitat jednu knihu vo viacerych prekladoch a vas tvaroslovny prehlad je v kybli.
21.04.2006
draculin
Nekroskop som cital (tusim prve dva) ale nie v originaly - takze neviem aky vyraz Lumley pouzil.Nakolko vsak viem,anglina ma len "vampire".. ale to je asi jedno :) A nemyslim,ze existuje nejaky zodpovedny a prapovodny "zdroj" info o upiroch..Stoker nebol ani nahodou prvy,legendy o krvpijucich priserach su od staroveku (kurňa, a u nas taki aj robia!!). Stoker akurat to prvy spopularizoval..a navyse,z Draculu urobil grofa!! Takze upir sa hned stal atraktivnejsi ako nejake obycajne zubate zviera... s upirmi si proste kazdy robi co chce:) Ohladom tejto poviedky - nejak som ju vobec nebral "upirsky"..krv ako taka ma svoje caro,tuzba po nej..takze takze prihodenie cohokolvek zubateho,nemrtveho by ma len rusilo..
21.04.2006
marcus
Dracuin :no tak si prestal citat Nekroskop prave v tom najlepsom pretoze o vampyroch a upiroch rozprava prakticky cela 3 cast Nekroskop : Zdroj. a poviem ti ma to ten anglican velmi dobre premyslene az z toho ide strach :-)
21.04.2006
žjuvka (Anonym)
No marcus, vzhladom na tvoju ctenu ikonku by si jeden myslel, ze vedomosti tohto radu cerpas z vlastnej skusenosti....alebo nie?
21.04.2006
marcus
zjuvka: :-) prvy pohlad moze klamat, podla tvojej ikony mas len 1 oko a hlboko v dusi verim ze nie si kyklop :-) . takze ikonky nehovoria vela.
Ale da sa odhadnut ze upiria tematika je srdcu mojmu dost blizka a to je pravda. Ved len takmer nesmrtelnost, ci mozno lepsie povedane nemrtvost je velmi lakava predstava, nemylsis? ale to by cchelo dlhsiu debatu, skoda ze tu nie je taka moznost.
21.04.2006
cyberstorm
SARS: Upiri bli uz aj pred Stokerovym dielom. Uz stari slovania a ich nasledovnici sa bali bytosti cicajucich krv (nie, neslo o komarov, politikov a ani novinarov) a tiez in usekali nohy a hlavy a davali do rakiev cesnak, resp. zakopali zvlast hlavu a zvlast telo.
To Marcus: tvoja ikonka sa naramne hodi k tejto diskusii:) A co sa tyka dlhsej debaty-ICQ alebo mail. Kazdy registrovany uzivatel ma mailovu schranku (teda aspon myslim)
No, a co sa tyka dvojtvaru upir/vampir, tak si myslim, ze to je to iste ako lykantrop a vlkolak (vlkodlak).Takze niet o com. Alebo by to mohol niekto v ne4jkakej poviedke rozdelit, napr. Vampiri su prvoprodeni upiri, prastara rasa, cele tisicrocia stara, kym zvysok su upiri infikovani vampirmi. Alebo tak nejak. Len navrh:)
21.04.2006
marcus
cyberstorm: ani nevies ako si blizko tomu rozdeleniu: Podla Lumley-a su Vampiri nieco ako prve bytosti, ktore stvorila priroda, su bezpohlavne a beru na seba pohlavie hostiteľa. Lumley ich vykreslil ako tvorov slimakoidnych, nie rychlostou ale tvarom podobnych, jednoducho slizki hajzlici. Kedze su nesmrtelne, kym ich niekto neupali takze ziju vecne, Vampir moze splodit iba JEDNEHO potomka. Cize ma v sebe iba jedno vajce, ktore moze vlozit do sebou vybraneho jedinca, ktoreho povazuje celkom opravnene za svojho syna. Vampir sa postupne v nom vyvyja a postupne , no v casovo kratkom intervale prebera nad hostitelom kontrolu .
UPIR je tvor ktory je "nakazený" Vampirom. Su to otroci svojich pánov Vampirov. Nemaju vsetky ich schopnosti, su silnejsi a rychlejsi ale to je vsetko, neovladaju ani umenie hypnozi ani nic podobne. Su to ludia ktorych vycical Vampir ale nezabil ich uplne ale nechal si ich ako svojich pospokou.
Rozpisovat to vsetko do uplnych detailov by zabralo tak 2 A4 takze nechem zahltit celu stranku :-)
21.04.2006
SARS
cyberstorm: Povedal som: "Stoker vytvoril upírov ako ich poznáme teraz." Nepovedal som, že pred Draculom neboli netvory čo cicali krv, či inak škodili ľudom, ale nemali ucelené charakteristiky (pochopiteľne si Stoker mnoho domyslel :).
marcus: Cením si tvoju znalosť tohto prastarého temného rodu, ktorý viac než obdivuješ ;).
21.04.2006
cyberstorm
Inak, mne osobne sa viac paci verzia s upirim virusom (Blade) ako s demonmi. Asi som viec do SF ako do F :)
21.04.2006
marcus
SARS: no zase az take znalosti nemam, ale obluba tychto tvorov je .. asi aj preto ze su len v knihach.
Cyberstorm: mne sa prave tato Blade verzia velmi nepacila.
21.04.2006
žjuvka (Anonym)
Diky za zbezne informacie naucneho charakteru marcus. Nic v zlom, je fajn dozvediet sa cosi od manika. S tou ikonkou (mojou) mas pravdu, deduktivnou metodou by sa dalo prist napriklad az k zaveru, ze vyzeram ako, co ja viem.... kanys? Dufam, ze k takemuto fatalnemu omylu predsa len nedojde.
22.04.2006
marcus
zjuvka: :DDDD
22.04.2006
SARS
cyberstorm: Mne sa zase najviac páčili upíri (moc o upíroch neviem) ako boli popísaný v Asterione (svet k hre DrD): Okrem našeho sveta (dimenzie) existujú ešte dve: Tieňový (stínový) a Vonkajší (vnější) svet. V Tieňovom sídlia bohovia (a kopa iných nestůr) a Vonkajši je niečo ako nebo/peklo (raj, očistec). Po smrti duše putujú do Tieňového sveta, kde ich súdi Bohyňa spravodlivosti a podľa skutkou ju pošle do patričnej časti Vonkajšieho sveta. Ak umrie veľmi zlý a o to mocnejší mág, utečie pred Spravodlivosťou do Tieňového sveta. Keď sa mu podarí sa vrátiť na zem (veľmi zložitý a zdĺhavý proces) musi sa vteliť do neščasníka a ovládnuť ho. Aby duša obete ho nevypudila musí piť krv (najlepšie ľudskú) a stáva sa z neho upír. Trochu som sa rozpísal, ale snať ste pochopily, prečo sa mi páči najviac ;).
22.04.2006
cyberstorm
zjuvka: nechci vyzerat ako kanys. Ja kanysa poznam, a celkom dobre, a fakt... Nechci vyzerat ako on....
SARS: Ked uz myticke a neSF verzie upirstva, tak z tychto sa mi najviac pacila myslienka z Draculu 2000, ze Dracula je (!!!POZOR SPOIER!!!) vlastne Judas (striebro, kriz, ...)... NIeco uplne nove a necakane.... Aspon vo filme.:)
24.04.2006
draculin
cyberstorm: zaujimave..ale dava to zmysel.Sice nie je vysvetleny cesnak,osikovy kol,odseknutie hlavy..:) predstava Judasa chlemtajuceho krv pod krizom..ehm? Mne sa zase pacil napad (ale uz neviem odkial,sakra) - ze upiri sa vlastne "vyvinuli" z ludi pred zopar sto tisic rokmi..s inou biologiou,inymi schopnostami..a ze si zachovavaju schopnosti,ktore ludia uz davno stratili (urcita zakladna magia atd.).
24.04.2006
cyberstorm
???
Tiez mozne
foka, ked sa to tak zoberie, tak tych teorii je kvantum-od mimozemstanov, cez mutantov, potomkov neandertalcov, Judasa, virusy az po magiu, demonov, svokry a susedovho psa (OK, ten pes je zombie, nie upir). Staci si len vybrat a pisat a haluzit atd
24.04.2006
SARS
...a čo píše Pratchett o pôvode upírov?
24.04.2006
draculin
sars: a co pise? ved nas oboznam :) a mozeme to tu premenovat na "lokalne vampirologicke forum" :)
24.04.2006
SARS
draculin: Nenechaj sa zmiasť faktami ;). To je skutočná otázka, nie rečnícka :).
24.04.2006
Lucia Vámošová
Tak čo teda píše?
25.04.2006
žjuvka
Hm, ako sa zda, scifi.sk predsa len prilakalo noveho a to nezanickovaneho uzivatela! Teda uzivatelku. Dokonca velmi zvedavu, s priamociarimi otazkami. Len tak dalej.
25.04.2006
žjuvka
Ale aj tak, co bude s tou odpovedou?
25.04.2006
SARS
Asi sklamem všetkých na tejto diskusii (možno aj ostatných). Priznám sa, že som Pratchetta nečiťal, tak som nevedel, že on o upíroch toho moc nenapisal. Pokúsil som sa o novú tému do diskusie, bez toho aby som si o tom niečo zistil. Priznávam, o Pratchettovi toho moc neviem a už vôbec nie o jeho vízii upírov :(. Takto sa ospravedlňuje všetkých čo čakali originálny a hlavne vtipný príspevok o upíroch (na Pratchetta jednoducho nemám).
25.04.2006
draculin
SARS: si ma stasne sklamal - naprv navnadil,covek uz ocakaval hlboko fundovany a vtipny komentar..a TOTO?? :o)))) ale Pratchett urcite musel rozoberat vampirizmus,hm. Mimochodom - celkom sa mi pacilo,ako v Nocnej Hlaidke (film) pridali detail,ze aj "ti dobri" niekedy museli lognut krvy :)
26.04.2006
SARS
To mi je ľúto. Tá neštastná otázka skutočne nebola myslená ako rečnícka. Čakal som odpoveď: "Pratchett hovori o upíroch...," nie "A čo hovori?" A potom všetci čakali na odpoveť (ktorá neprichádzala). Zase sa mi podarilo niečo zmrviť :(.
26.04.2006
cyberstorm
SARS: sklamal si nas
26.04.2006
žjuvka
No a? Ako znela tá Merlinova teória? Nikdy sa nepýtaj na niečo, na čo sám nevieš odpovedať.... aj keď je to, priznávam, dosť brutálna parafráza. Hm, tým chcem povedať, že nemám pocit, že by SARS urobil niečo, čo tu kolektívne neprežijeme. Je chybou pýtať sa z čírej zvedavosti? Ak áno, nemám tu čo robiť. A aj keď aj u mňa jeho otázka vyvolala podmienený slintací reflex, budem si musieť zaobstarať vodotesný kryt na klávesnicu a samozrejme stierače na monitor a prežijem to. Ale keď už ste tu vospolok tak sčítaní, mohol by sa nájsť aspoň jeden kompetentne odpovedajúci, nie?
26.04.2006
draculin
zjuvka: mohla si si aj ty trosku rypnut do sarsa :) inac,priznavam sa k uplnej ignoracii,pratchetta som cital len prve tri knihy - tak ak to niekto vie,nech naznaci v ktorej su upiri..lebo citat 20 dielov.. :(
26.04.2006
cyberstorm
Zjuvka: sa mi rozskocila hòlava z tych filozofickych uvah. Nestiham
Draculin: ja som necital ani jednu A nechyba mi to Zatial
26.04.2006
žjuvka
Dobre, dobre draculin, ty čítací lenivec. Teda dobre na časť tvojej reakcie. Ak budem rýpať do SARSa aj ja, kto ostane, aby premýšľal aj trochu ľudsky a pripúšťal omyly? Ó, zbožňujem svoj zmysel pre spravodlivosť, je taký, ako to povedať, tu-zbytočne-mnou-spomenutý? Ja fakt neviem, to sa tu nenájde ani jeden pratchettovský maník, kto by vyriešil našu hlbokú dilemu? Lebo potom naozaj neostáva veľa možností. Jednou z alternatív by bolo ukameňovať SARSa a vymazať jeho pamiatku z tohto servera a našich sklamaných pamätí, ale napadá mi aj iná možnosť, čo tak rozdeliť celú Pratchettovu tvorbu medzi návštevníkmi tejto stránky a potom od nich žiadať referáty? Mám pocit, že akákoľvek iná alternatíva sa okoločítajúcim bude zdať prijateľnejšia. Tak kde je ten P-maník? Čakáme naňho.
26.04.2006
SARS
žjuvka: Díky, ty sa vieš každého zastať. Taký "kamarát do dešte" :). draculin: žjuvka je ON (aspoň tak povedal :)
26.04.2006
žjuvka
Sorry draculin aj všetci, problém nicku, ale meniť ho už asi nebudem.
26.04.2006
draculin
kua lidi..nevladzem:o)))) takze ako som uz inde spominal-najlepsie je tu byt proste ONO,nech sa to nemyli:) A SARSa navrhujem sa nezbavovat-minimalne nikto iny tu nema awatara co dokonale kole oci (a navyse ma farbu ako moje). Cyber: TY si citaci lenivec!! Ako mozes vobec zit bez poznania,ze existuje plochozem a ujo Mrakoplas? ..no ale fakt..ved P.-knihy vychadzaju v sialenych nakladoch..musi tu niekto byt?
26.04.2006
SARS
Ó, srdečná vďaka vám šetkým, čo si uctia pamiatku moju :).
26.04.2006
SARS
Nejaká zmienka o upíroch je v Pratchettovej The Thruth (pravda), ale kde, to necháme na P-experta.
26.04.2006
cyberstorm
zjuvka: hlboko ma sklamalo a ranilo moje romanticke srdce, ze si on a nie ona. Co uz....
Draculin: Ma nestvi. Doma na policke mam viac nez stovku precitanych knih....:) To, ze necitam Pratchetta neprameni z averzie k citaniu. Skor ide o to, ze neholdujem moc Fantasy (vynimku tvori Tolkien, jak inak :), a hlavne nie komedialnej fantasy.
SARS: neboj, dame ti urobit pekny pomnicek na tvoj hrobecek: Tu lezi a odpociva pod nanosom tazkych skal SARS.
27.04.2006
žjuvka
Cyberstorm?! Tvoja zmienka o romantickej duši ma prekvapila. A nie je jedno kto som? Hlavne že myslím, to mi osobne zatiaľ stačí.
27.04.2006
SARS
cyberstorm: Ty máš srdce a ešte k tomu romantické :).
žjuvka: To je najdôležitejšie (že myslíš :).
others: ...a hrobček (hrobeček je bohemizmus) nech má kopček, vykopaný v cudzej zemi, aby ste mali dôvod, keď sa vám lení ;).
27.04.2006
cyberstorm
SARS: aha ho, ake basnicke crevo nam tu vznika
27.04.2006
SARS
cyberstorm: Skôr zaniká. Veď znáš to: "Konec básniků..."
27.04.2006
žjuvka
SARS, vo veršovaní sa fakt lepšíš, len tak ďalej, lyrizovaná SF próza tu má vždy zelenú!
28.04.2006
SARS
žjuvka, to rád počujem. Na to napíšem Ódu na malý zelený hnus, čo sa mi objavil v podpazuší uprostred sprareného leta (áno, viem. Ten názov nie je moc originálny :).
28.04.2006
žjuvka
Nie je to až také zlé a to ani s tými malými hnusmi, práve naopak, u niektorých sa prejavujúca schopnosť fotosyntézy umožňuje ich majiteľom dýchať pod vodou a behať rekordy na dlhé trate. Nabudúce treba skúsiť!! Aj keď je pravda, že poväčšine sú to príživníci a treba ich anihilovať.
28.04.2006
SARS
Bola tu brutálna diskusia o vampíroch a ja som ju (zase) zničiť :(. Pokúsme sa zabudnúť na môj nie príliš dobre daný príspevok (áno, je to chabá omluva) a pokračujme v tom, čo bolo započané. Mňa by zaujímalo, kde sa prvý krát objavili moderný upíry ala Blade.
28.04.2006
cyberstorm
SARS: maly zeleny hnus v podpazusi...neviem ci som to uz raz niekde necital
a co sa tyka modernych upirov la Blade, no, asi v nejakom komikse. Tipoval mby som nejaku mangu. Ale nie som si tym tak sto pro isty :). Skusim sa spytat suseda (ma na menovke Mr. Dracula-Vlad Tapes)
28.04.2006
SARS
cyberstorm: Ten hnus je zo Stopárovho sprievodcu :). btw: Dúfam, že od suseda sa vrátiš (ne)živý.
29.04.2006
žjuvka
Hm, SARS a jeho osudove otazky, diel druhy. Zasa budeme nervozne vyckavat na nejakeho experta na upirov a kratit si cas odvecnymi temami, uz to vidim. No nic. O marcus zjav sa (aspon ty, ked uz nikto iny) !
02.05.2006
SARS
...a teraz všetci spolu: "Ó marcus veľký, vysliš nás. My tvoji verný služobníci ťa žiadame o múdru radu, ó marcus pán náš!"
02.05.2006
draculin
nie je treba obetovat nejaku pannu...alebo aspon kvetiny ci tak nejak??
02.05.2006
SARS
...ale ktorá panna sa obetuje ;).
02.05.2006
draculin
nemam spominane aktivity detailne preskusane a nastudovane,ale...musi byt obet dobrovolna?? A na druhej strane - panien by mala byt cca 1/12 zo kompletnej zenskej populacie..co je vcelku dost :)
02.05.2006
SARS
1/12, zaujívamá štatistika. Som zvedavý, kde si na to číslo prišiel :). btw: Ty už niekoho nadješ, keď ich na svete je toľko ;).
02.05.2006
žjuvka
Ako sa zda, draculin nam pomaly odkryva svoje mimoriadne schopnosti. Len tak dalej, nasa zvedavost rastie.
03.05.2006
Nicki
ja som panna (nedobrovolna - september)
03.05.2006
draculin
Prave som to chcel objasnit-z cito horoskopickeho hladiska je vypocet uplne jednoduchy:) nuz..a Nicki: sice spadas do cielovej skupiny na obetovanie pre Marcusa,ale myslim ze ta tu nikto neobetuje :)))))..ako prispievajuci a komunikujuci clen si prilis cenna.. najdeme inu pannu..alebo nieco porovnatelne :)
03.05.2006
SARS
draculin: A kto horovil o vražde, veď taká obeta môže vizerať aj bez krvy (aj keď marcusov intímny život nepoznám ;).
03.05.2006
draculin
SARS: v zasade teda suhlasim..medzi techniky obetovania panny patri aj utopenie,hodenie do zeravej lavy,hodenie do studne..co sa zaobide bez krvyprelievania:) a bez ohladu na marcusove preferencie - obavam sa ze obeta ktoru dotycna obetovana prezije nie je uplne ucinna.Kdeze,ziadne svindlovanie s prezivanim!! :)
04.05.2006
žjuvka
Zda sa, ze vzhladom na nizku ucast zenskych prispievateliek budeme musiet vymysliet nieco obdobneho alebo si podat nevinne vyzerajuci, ale o to lakavejsi inzerat....
04.05.2006
draculin
Hmmm...v zasade by to ani nemusela byt scifoidna prispievatelka? Pozrime sa na to prakticky-obetovanim sa dotycna presunie cez brany smrti k dotycnemu bozstvu,ktoremu na veky vekov sluzi na ukajanie jeho nizkych tuzob (resp. co ma bozstvo..marcus..najradsej).Ta kze v zasade ide o akukolvek osobu,ktora dane bozstvo potesi-za take dva mesiace to mozeme skusit trebars aj nahodnym vyberom na Zlatych Pieskoch :)) inac..teraz som si nie isty ci fakt,ze asi 90% prispevkov pripada na niekolko malo citajucich,pisucich a haluziacich nie je nakoniec na skodu a odstrasujuce pre spustu inych ludi.Mozno by sme sa mali maskovat...
04.05.2006
žjuvka
Tazko podedat, ci by to pomohlo draculin. Nemam pocit, ze sa dokazem vzdat svojho chorobneho stylu, aj keby to bolo pod celkom fresh nickom. No a k tej ucasti.... marcusa si uz podla vsetkeho v nesej nevedomosti niekto uzmieril vhodnym, jeho bozsku podstatu uspokojujucim darcekom, takze mu nezostava nic ine, ako na nase prosby kaslat. Inak mam pocit, ze popri vsetkych tych reciach o panne nam unikla podstata problemu, ktorou je naklonit si bozstvo. No a v tom pripade by sme museli vediet co preferuje. Co my tu dole (hore?) vieme o jeho chutkach a orientacii.... je to otazne.
04.05.2006
draculin
zjuvka,tak to si trafil! problem je,ze bozstva vacsinou nedaju jednoznacne preferuju... postavit oltar,chram,katedralu..ked ani to nefunguje,tak pyramidu.Obetovat kvetiny..pripadne ovcu..ked ani to nie,tak cloveka.Vyssi level je ta spominana panna..v kritickych momentoch ich moze byt aj viacej..Musis uznat ze moznosti je naozaj privela aby stihali byt zodpovedne odskusane - asi preto tolko civilizacii zaniklo,lebo nestihali zistit cim by si naklonili bohov,ktori by ich zachranili :)
05.05.2006
žjuvka
Smola, smola, fakt smola draculin. Práve preto v zásade odporúčam odmietať monoteizmus. Je to ekonomickejšie a nenabúrava to tak demografické štatistiky. Ale aj tak. K tým obetiam: myslím si, že ľudia boli už odpradávna (fakt veľmi dlhý čas) zvyknutí predkladať bohom nie to, čo samotní bohovia chceli (ak niečo vôbec chceli, mali by sme pomýšľať na skutočnosť, že bohovia by mali byť minimálne veľmi mocní ak nie všemocní), ale to, čo bolo ľuďom najvzácnejšie. Potom si predstav, že je taký boh vegetarián, že je ochranca zvierat alebo je gay. V tom prípade sa obávam, že s ovcami, kravami či zmienenými pannami asi nepochodíme. Aj keď túžba po krvavej obeti čoby smrti, obetovaní ľudskej bytosti-duše mala byť predsa len univerzálnejšia komodita. Ťažko povedať. Chýba pohľad druhej strany.
06.05.2006
SARS
A ako si udobriť Bohou? Srať na ne, pretože ony serú na nás. Veď majú vlastné problémy :)). btw: Keď túto diskusie bude marcus čítat, tak asi okamžite dostane infakt, či mrtvicu ;).
06.05.2006
žjuvka
To s tym marcusom je pravda, odporucam nitroglycerin pod jazyk a nadych, vydych.... Na druhej strane je sranda, ze sme na boha povysili prave prispievatela, ktory tu na nas zvysoka kasle. Ale mozno ma pravdu SARS a prave tato vlastnost je zakladnou definiciou bozstva....
09.05.2006
SARS
Svätá pravda, žjuvka. Boh je bohom, pretože na niečo tak pozemského ako ľudia z vysoka (Neba) kašle. Keby nie, tak by sme nahí stále tupo pozerali na Strom poznania a nechápali nač to je ;). Skúsme vyvolávať Saťa, ten je určite bližšie :).
09.05.2006
draculin
Neviem ci vyvolavanim Saťa nesposobime kriticku inflaciu "bozstva"?? To nemozeme kazdeho druheho pozdvihnut do tamtych vysin:))..a inac..mozno mate pravdu!! Mozno cela ta sarada okolo chramov a obetovania bola praveze nato, aby bohovia na nas kaslali!! Ved uznajte..ked sa olympsky gerontofilny spolok zosunul dole,hned tu boli vojny,intrigy,nemanzelske deti a polobohovia..no bordel!!Alebo iny priklad-Sodoma & Gomora.. A co sa tyka Marcusa - mozeme ho brat ako "nizsie bozstvo",takze by sa veru mohol uskromnit aj s tou pannou obetovanou..pokial ma fakt specialne poziadavky na obetovanie fesneho blondateho mladenca s vyvinutou muskulaturou..alebo treba obetovat misu stukovej fazuľky..Oooo,tak nech sa nam zjavi! btw: komu z vas uz niekto ponukol obetovat pannu,ha?? Alebo trebars aj strelca..kozorozkynu..levicu??
09.05.2006
Saťo
Uf som tu, uspene ste ma vyvolali ale skor nez som stihol nieco napisat ma skoro zabil predosla dikiusia. Nie obashom, ale dlskov. Uf a seste raz uf, takze pekne po poriaku( smozrejme od konca):
1,So velmi rad ze ste ma(aj vy:-))) povysil na bozstavo a verim ze ziafnu inflaciu nespsobim.
2. podla mna boha robi bohom potrba ludi slepo v nieco verit a tym padom nemusiet hladat odpovede. Ale dost o tom nechcem aby sa to tu zvrhlo na teologicu debatu.
3,Obetovanie panny, preco nie, bude s toho aj video??:-)))
4, Upiri:podla mna si kazdy autor moze vykreslit upirov akych len chce, ale musi sa drzat isty noriem, lebo inak by to uz neboli upiry. Tie podla mna su: Musia mat dhe ocne zuby na satie krvi, musia byt, nesnmu starnut a musia mat aspon jednu, dve zo standrdne zauzivanych slabosti(alegia na cesnak, slnko, stribro, odpor voci krizom atd)
A traz uz len take chaoticke poznamy k predoslej diskusii: Ovela radsej mam vyraz nesmrtelnoist ako nemrtvost. Ties som skor za akekolvek aspon troch vedecke zdovonedie existencie upirov, nieco s genetiky alebo tak a nie len jednoducho demoni. Nieko sa pital preco nieje Kahira plna upirov. Si si tým istý? mozno sa tam upiri su len im vsetci davali pokoj a tak sa s nich stali civilizovný a bobatý rod ktrý vlasni vsteky krvne databanky a nemusia tak na seba putat pozornost. K Bladeovi, filmy dobre ale ja mam radsej ked su upiri tý dobri. Niekto spominal vlkodlaka alebo vlkolaka, pocul uz niekto o autodlkovi:-)))
09.05.2006
žjuvka
Draculin, myslim, ze inflacia bozstva je vo vyvoji akehokolvek uctievania celkom normalny jav. Vacsinou to vyvrcholi tak, ze sa vsetci a vsetko vyhlasi za bohov, cize netreba uctievat nikoho, mozno len seba, ale uznaj, prinutit k tomu cudzieho sebauctievaca je viac ako komplikovana zalezitost. Potom nadchadza stadium selekcie, kedy sa opat medzi vsebohmi objavi niekto dostatocne pri rozume a vedomi na to, aby sa vyhlasil za toho hlavneho. Ina situacia nastane v pripade, ze spominane vsebozstvo vyvrcholi anarchiou, prevratom, masakrou, (takmer) uplnou anihilaciou a pod. Vtedy sa zvykne sformovat skupinka tych co prezili a s pokornou motlitbou na perach zdvihnu oci k nebu, kde (vraj) prebyva ten, ktory ich laskavo usetril. Cyklus sa opakuje. Inak Sato, diky za navrat k povodnej teme. Dufam, ze sa vyjadria aj ine osoby.
09.05.2006
SARS
Necháme Boha s bohmi (aj keď táto diskusia je dobrý materál na štúdiu procesu vzniku náboženstva :) a radšej prejdime na niečo reálnejšie. Upírov! Ďakujeme za Saťa, ktorý obetoval čas na prejdenie celej "krvavej" diskusie. Jejho pohľad na svet a problematiku upírov ná vrátil z dôb temného stredoveku a jeho Bohov (kua, zase tie božstvá). Vnímaš upírov hlavne ako boli ukázaný v Interview s upírom (perfektný film), ale podstate máš pravdu. Upír je taký ako ho autor vymyslí a nezáleží na presných charakteristikách (len jednej, musia sať krv). V jednom staršom postkatastrofickom americkom scifi boli postrachom sveta (obdoba nájaznikov, špecifická pre tento druh scifi) androidi, ktorý dobíjali baterky ľudskou krvou. Tiež obodoba upírov ;).
09.05.2006
Saťo
Sars: nepamatas sa nahodov ako sa ten film volal?? Rad by som si to pozrel, aj ked viem, ze je to pravdpdobne len stredne az nizko rozpoctovy, gicovy brak. Ked mam naladu, tak take veci proste rad pozeram. :-)
09.05.2006
SARS
Saťo, chápem ťa. Keď som bol menší aj ja v čase depresie som čumel na také hovadiny, teraz prispievam do diskusií :). Bohužial si na názov nespomeniem a sotva ho v telke budú dávať (ale možné je všetko). Inak hlavná postava sa volá Gabriel. To moc nepomôže.
09.05.2006
Saťo
V casoch deprsie, hmm... to je mozno troch silny vyraz, ale povdzeme ze si to vystihol. Mimochodom, ludia kolko mate vlastne rokov, ja mam 17.
09.05.2006
draculin
Nevolalo sa to nahodou rovno "Gabriel"? a tusim ho hral Rutger Hauer..takze by stacilo len kuknut na imdb.com ..len ked ja som taky lenivy :)))
10.05.2006
draculin
Ale späť k veci upirskej:) v sf/f je mozne v zasade hodit na papier takmer vsetko,pokial to dava aspon trosku zmysel.alebo to je nezmysel,no dobre napisany.V pripade upirov pomaly co autor,to vlastne vysvetlenie..ale ked sa nad tym zadumam (t.j. pre inspiraciu ako pripadne upirov opisat a pouzit v tvorbe),je tu zopar otazociek,ktore nemusia byt zopdovedane..1) Krv ako potrava-kedze pri latkovej premene sa vyuziva len zlomok energie prijatej potravy,kolko krvy by upir potreboval,ak by cucal LEN krv? Ak by vsak z krvy bral aj nejaku magicku "zivotnu" energiu,tym by sa to vyriesilo..takze nemagicke vysvetlenie hryzavcov by bolo asi tazke.Alebo ak by normalne jedol (latkova premena) a krv by bola nieco ako nutny vitamin H? 2)Telesna teplota-v pripade nemrtveho/neziveho ja tazko prepdokladat beznych 36,6 C..takze okrem ineho by upir bol studeny ako makrela (na margo zvadzania zien,co by v tomto pripade asi bez carovania neslo). 3) Nesmrtelnost beznou zbranou-ak si upira predstavime ako zivocicha s neuveritelnou regeneraciou organizmu,pre stredovekych ludi musel vyzerat ako naozaj "nesmrtelny zbranou" - pichnes mecom,odseknes ruku a on si zije dalej.Z dnesneho pohladu by upira taka protipechotna mina mala zabit presne tak spolahlivo..tazko si predstavit regeneraciu 90kg masa rozhadzaneho po 50m stvrocovych:)))) 4) Alergia na kriz..ok,vazba na krestanstvo,nevadi.Ale kedze upiri boli aj cinskych a japonskych povestiach,u mayov tiez..na nich funguje kriz tak isto?? A pokial ano..ehm? 5) Bol raz jeden chlapik..skratene,skoncil na krizi,umrel,neodsekli mu hlavu a on sa o zopar dni promenoval po svete.Jo, a ten kriz..napada vas to co mna??? ..Saťo: tak to mam o hodne viacej :))
10.05.2006
žjuvka
Fiha, fiha draculin, vela dobrych otazok. Tak co, najde sa nejaky kompetentny odpovedatel? Leba ja nim niesom. Inak Sato, preco ta zaujima kto ma kolko rokov? Zalezi na tom?
10.05.2006
draculin
No,neocakavam nijake hlbokomyselne odpovede.. :) inac - mozno sa tu robi sociologicky prieskum prispievatelov..nasledovat budu otazky o orientacii,velkosti topanok a obhryzani si nechtov :)
10.05.2006
Nicki
hetero 41 nie :)))))))))))))))))
10.05.2006
draculin
orientaciu som myslel svetove strany,ehm :o)))..a 41 topanky..to podla akeho cislovania?? bezne je to tusim velkost pre mensieho trolla....?
10.05.2006
Saťo
Draculi vyhral si, mas dlhsi prispevok :-)) Teoreticky by mohli upiri sa zivit len krvov, a pritom nevyuzivat nejaku magicku "zivotnu" energiu, keby mali ovela dokonalejsi metabolizmus ktori by vedel dokonale zuzitkovat vsetku enegiu obsiahnutu v krvi, tak preco nie, No nasiel by sa jeden dovod ale to by som zachadzl do biologie a to nechcem. Darculin, cital si Cestu krve, tam boli upiri ktori mali tost nerealnu regeneracnu schponost, Prikad, upir dostal davku z vulcanu prezil, resp. dorastol, takze v ramci magie niesu miny ani nic podobne neprkonatna prekazka, Je vsak pravda ze proti takemu "vedeckemu" upirovi by som si skor zobral tazky gulomet nez dreveny kolik :-)
Jasne ze nezlezi kto ma kolko roko, ja len z cirej zvedavosti, a ziadny socio preiskum som robit nechcel, vlasne to bola reakica na Sarsovu vetu "Keď som bol menší aj ja" A co sa tyka topanik tak mam 42 ( podla uk cislovania je to 8)
10.05.2006
draculin
Saťo: a nie je to nejaka mala noha? :)) Ehm,velkost 11,5 je potom kolko kurnik? No ale k upirom-islo hlavne o to,ze zo stredovekeho pohladu sa upir mohol zdat nesmrtelny ich zbranami..zatial co s dnesnymi nemozeme proste papagajovat.Kolko krat som vo filme videl ako upir dostane ranu z brokovnice (co ho nezabije,ok)..ale s nim to ani nepohne!! Sak to je popieranie aj fyziky!! ak ak upir dorasta..dorastie telo len k hlave?..alebo cele telo s hlavou k utrhnutej ruke? Ked capne do horiaceho napalmu? A mina ked ho roztrha na kusky s priemernou hmotnostou 1,5kg..ehm?:) K tej latkovej vymene..o biologii viem prd aj s makom..ale to by potom malo stacit ozuzlavat krk trebars aj osipanej.Alebo sa ist past na travicku:) A skusal vobec niekto ci funguje aj pravoslavny dvojkriz?? A ked vadi slnecne svetlo - pomoze sa namazat kremom s ochr.faktorom c.60? Inac,tu je sutaz o najdlhsi prispevok? Videl som tu aj ovela dlhsie elaboraty :)
10.05.2006
Saťo
Draculin: no ja nemam nejaku velku nohu ale 11,5 to uz nieje najmensia,
Ved popieranie fiziky je vo fantasi ta najbeznejsia vec, Ale zaroven ties mam radsej ked "zastrelene uz nevstava". A k napalmu, jedna s takych "dogmovych" slabosti upirov je ze sa daju zabit upalenim, takze napalm a termit je vytany :-))), pravoslavy dvojkriz, mam pocit ze v situaciach zoci voci zlemu upirovi, sa kazdy radsej rozhonde pre uz overeny kris ako by mal riskovat novinku :-)
10.05.2006
žjuvka
Je to asi od veci, ale prečo na tieto stránky nezablúdi aj nejaký kompetentný upír? Aj keď neviem, či by to pomohlo, lebo kto rád odhaľuje svoje slabosti.... Inak to s tou výživnosťou krvi by zaujímalo aj mňa, lebo na transfúznych vakoch niečo také ako energetická hodnota v 100g výrobku (zatiaľ) nie je. Smola. A u ľudí to asi kolíše podľa výživy ("Prepáčte slečna, nie ste náhodou vegetariánka, že nie?"). Takže, hor sa na cukrovkárov.
11.05.2006
SARS
Hor na draculinove otázky. Cicanie krvy definuje upíra. Kľudne sa zaobíde bez chladnej pokožky a nesmrtelnosti (aj keď potom nie je s ním taká sranda ;). Zvedeckovať upírov je ako ufológia. Adekvátne argumenty jednoducho nenajdeš. Skôr psychopat, či vampirista. Nemá nadľuckú silu a guľka ho zabije. Regenerácia: Bunky (výnimka rakovinové) majú stálu dobu delenia, teda ti pred očami ruka nenarastie. Môžeš povedať, že hydry áno, lenže histologicky majú dve vstvy buniek a nepresahujú desať cm. A krv? S výživovou hodnotou nie je až tak zle, len človek ju nedokáže dobre stráviť (vlastne málo čo dokáže). Zoberme si parazitické hirudiney, alebo chiroptery. Žijú len z krvy. Úplne jedno či nemŕtvy, alebo renegerát. Nereálne sú obe.
12.05.2006
žjuvka
Fíha, záľuba v biológii sa prejavila.... len tak ďalej.
12.05.2006
SARS
Vysvetlivky pre neznalých zoológie: Hirudinea = pijavice Chiroptera = netopiere; žjuvka, žiadna záľuba, skúška :(.
12.05.2006
žjuvka
SARS, skús to vnímať ako podľa všetkého väčšina danej katedry, bude to sakra to isté.
13.05.2006
SARS
žjuvka, skús obmedziť tú trávu, kazí to slovosled ;).
13.05.2006
žjuvka
Ha-ha, to nebolo vtipné. Ale to, že ma odceňuješ iba na trávu, no to ma takmer urazilo. Nevadí :))))
16.05.2006
SARS
sorry, to LSD a koks (neviem v čom teraz letís) mi nepripadalo vhodné spominať. btw: Ako sa volal ten kríženec upíra a vlkolaka?
16.05.2006
Saťo
Žjuvka ty si nevyrabas vlasne drogy___??? To ako ze beries tie tuctove. Fuj , fuj trikrat fuj. :D
16.05.2006
SARS
Saťo, závidíš, že? Ty o niečom takom môžeš len snívať ;).
17.05.2006
žjuvka
Najlepšou drogou je život, aj keď s dávkami je to tažké. No a s abstinenciou ešte ťažšie. Čo už, to je tá daň z pôžitku....
17.05.2006
SARS
Ale netreba to prehánať. Môžeš skončiť na dne Dunaju, alebo ak sa ti pošťastí v blázinici. Paradoxne na diskusii o upíroch (sňaď sa téma nezmenila) sa sponíma "Záviskoš od Života" ;).
17.05.2006
žjuvka
Prečo paradoxne? Veď nie je upír aspoň čiastočne závislý na krvi živých (tvorov)?
18.05.2006
SARS
Paradoxné je hovoriť o návykovosti života u nemŕtvych ;).... alebo neživých :).
18.05.2006
žjuvka
To vadí? Málokto sa sťažoval, byť nesmrteľný,.... občas by sa to hodilo každému. Aj keď mám pocit, že už dávnejšie sa mi podarilo vymyslieť lepší typ nesmrteľnosti, toto je fakt akési závislácke. Čo už, nikto a nič nie je dokonalé:)
19.05.2006
SARS
Studňa nápadov začína vysichať :(. Čo už, keď nová krv, či boh (v stelesnení marcusa) neprichádza. Len On môže zachrániť túto diskusiu. btw: žjuvka, nemáš pravdu. Nesmrtelnosť nie je pre mňa. Tvoju smrť by som neprežil ;).
19.05.2006
Nicki
ahojcek, rada by som, aby mi ludia sukromne (icq 200717874) ohodnotili dve poviedky, co som napisala. Pretoze podla pravidiel uz uverejnene poviedky nemozem poslat do ziadnej sutaze. (Zatial sa ich sice aj take nechystam nikam poslat, ale rozhodla som sa poriadne si rozmysliet, co tu uverejnim, aby to boli len dokoncene veci a na slusnej urovni) pripadne mail nicki.nicki@email.cz velmi pekne vsetkym dakujem
21.05.2006
SARS
Nicki: Bez problémov, pošli ich na mail. btw: Zaujímavý nápad so inzerátovou formou korekcie. Ja by som to rovno poslal na mail žjuvkovi, draculinovi, kanysovi, alebo cyberstormovi (skôr, či neskôr jeden znich určite odpíše) a ešte "starej garde" napr. aldeberanovi (môžno bude mať čas :). Možeš použiť môj zoznam (pochopiteľne so mnov na prvom mieste ;).
21.05.2006
žjuvka
SARS, to s tou smrtou si myslel vazne? :) Ale preco nie nesmrtelnost, myslim si, ze nie ta je prekazkou na plnohodnotny (a nekonecny) zivot, skor jej uvedomenie si. Potom je to v haji, zit s tym pocitom, fakt neprida na nalade. Alebo.... Inak k teJ "inzeratovej forme korekcie" (no SARS, super trojmiestny nazov!), pocujte, akosi sa to tu zvrhava! Ja chcem nefalsovanu zabavu pri buzerovani bezbrannych autorov a vy mi chcete toto moje jedine potesenie surovo odopriet! Mate vy vobec srdce? (Aj ked je divne, ze sa to pytam zrovna v takejto diskusii s takymto nazvom a obsahom). Tak a teraz celkom vazne: mam z toho zly pocit, je dost mozne, ze takouto sirokospektralnou spolupracou moze vzniknut nieco nepodarene, preprate v cenzure a osobnych, vseobecne neaplikovatelnych ocakavaniach. Nezabije to osobitost autora? No neviem....
22.05.2006
SARS
To si ma fuckt urazil, žjuvka. To ti nič nebudem posielať, keď máš takú temnú mienku. Veď draculin, kanys, či cyberstorm majú trochu času, alebo aj Saťo sa dá. Dobrá kritika nikdy nezaškodí. A k smrti sa radšej ani nevyjadrujem...
22.05.2006
žjuvka
Vrrrr, SARS, trochu optimizmu a hlavne humoru do toho! Nie vsetko je tak temne a trapne ako to obcas aj ja napisem.... Len mam strach, aby ubohy autor v zaujme uspokojenia vsetkych kritikov neskakal ako pajac na gumicke. Jednoducho aby v zachvate komformnosti so vsetkymi nazormi naokolo nestratil vlastnu tvar. Inak to moze byt celkom dobry napad, no nie kazdy ma dostatocne vyhraneny (sarm a ) styl, aby ho to neznicilo. Staci len pozriet ako kto znasa aj beznu kritiku a ....
22.05.2006
SARS
Keď má autor vlastnú hlavu, tak ju aj použije a ak nie, tak nech už nepíse.
22.05.2006
žjuvka
Dobre, dobre SARS, ale nemyslis, ze obcas aj silneho autora polozi hoci aj dobre mienena, ale prilis natiskana kritika? OK, mas vlastne pravdu, nazor tipkov ako si ty, draculin, Sajby, kanys (teda Roman) alebo hociktory skalny (alebo mozno uz aj neskalny) zo scifi.sk stoji povacsine za to, ale uznaj, zavaznost aktu, ze si das hodnotit dielo inymi autormi este pred zverejnenim je obrovska. A neexistuju pravidla. Moze to byt prislis "drtivy dopad" na tvorbu autora ako taku. Ale asi to sem pisem len preto, ze sa na to necitim, chyba dobra mienka o vlastnej tvorbe, co uz. Tak vela stastia, pomozem ako sa da.
22.05.2006
SARS
Nie som si istý čo máš na mysli. Ak náhodou plagiastvo, tak silne pochybujem, že človek, ktorý si dá ohodnotiť poviedku niekomu cudzému vytvorí skovst hodný tohto nečistého a hanebného činu.
22.05.2006
žjuvka
Skvele, vidim, ze tvoje skusenosti s plagiatorstvom su nastastie nevelke. Zato moje su viac nez obludne, skoda reci. Ale predstav si situaciu, ked ti dvaja kritici ohodnotia tu istu vec uplne opacnym nazorom, pricom ich kritika bude tak dokonala, ze si z toho nebudes vediet vybrat to prave. Co urobis? Nechas to v povodnom stave? Ale preco si potom ziadal kritiku? Neviem, je to cele divne. Ale kedze vidim, ze minimalne tebe leziem na city, asi balim stan.
22.05.2006
SARS
Začínajúci autor to má skutočne ťažké. Očakáva jednoznačnú odpoveď, ale tej sa mu nedostane. Mailová kritika je dobrá v tom, že kritikovi dáva omnoho viacej priestoru ako takáto diskusia. Môže rozoberať jednotlivé slová v poviedke (aj keď v 17 stranovom diele by sa mi to nechcelo). Všetko závisí od kritikov a hlavne autora samotného. Je len na ňom čo si z toho zoberie k srdcu (a čo nechá v žalútku ;). Za tvoje skúsenosti v oblasti plagiatorstva mi je úprimne ľúto, ale pochybujem, že by draculin uverejnil Nickinu poviedku pod svojim menom (nič proti vám). btw: Prečítaj si draculinove dieklo čo dal na fs.fandom.sk ;).
22.05.2006
žjuvka
Diky za tip, pozriem, ale tentokrat uz fakt koncim, jeden nadprirodzeny telefonat oslobodil tento server od mojej obcasnej neznesitelnosti. Tak bezim.
22.05.2006
draculin
Hmm..ohladom kritiky - mam taky dojem,ze spusta autorov akoby sa bala o svoje napady.Ani nie tak plagiatorstvo,ale skor ze ich hodi na server..a potom to veldielo nebude moct byt uverejnene,resp. vyhrat CKČ :) Uprimne povedane,aspon co sa nas tuto tyka (t.j. nadsenych amaterov mlatiacich do klavesov) = alebo sa najde fakt dobry autor a potom potom akukolvke kritiku tuto bude brat ako trening a dobrych veci napise vela.Fakt vela.Jedna dve uspesne a citatelne poviedky este nehovoria o kvalite spisovatela..ci ako.Na FS su trebars ludia,ktorym jedna poviedka vyjde dobre..a druha je znosena pod ciernu zem.Sa tymto krkolomne snazim akurat povedat,ze tusim nikto z nas nie je (zatial:) taky genialny aby sa o svoje napady musel prilis obavat:)) Ehm..Sars,som rad ze sa lubila!!! btw-povodna verzia bola napisana asi pred 4 rokmi,ale uspesne skapala na "Delete" :)
23.05.2006
SARS
draculin, Poviedka je možné publikovať aj po súťaži (dúfam ;), či vyhrala, alebo nie. Toť vôľa autorová. Bohužiaľ mnohí sú netrpezliví a niekedy urobia blbosť (ako teraz Loki na fs.fandome). Aj tak víťaza si predstavjem inak. Ľudia sú síce rôzny, ale nebral by som absolútne žjuvkov panický strach z plagiátorov. Tým chcem povedať, že tento spôsob korektúry schvalujem (používal sa ešte pred vynálezom e-mailu ;) hlavne pre začínajúcich autorov, kde táto možnosť (ak to posielaš správnym ľudom) je minimálna. A nepodarky? Tým nezabrániš. To je umenie ;). btw: Príbehy zo starej Bleslavy by si mohol vydať knižne ;).
23.05.2006
lusy
Ahojte, volam sa lusy, aj ked to je asi dost dobre zistitelne z mojho nicku. Uz zopar tyzdnov pasivne sledujem vase diskusie pod viacerymi prispevkami a rada by som sa zapojila tiez. Dufam, ze to bude co najviac na uzitok zucastnenych.
23.05.2006
SARS
Ahoj lusy. Teší ma, že diskusie sú zrozumiťelné aj pre pasívnych sledovatelov. Svet potrebuje zo pasívnych aktívnych ;). Asi je to zbytočné, ale prevediem ťa po diskusiách toho to servera. Toto je diskusia o upíroch, Stav X (http://www.scifi.sk/diskusie/ ?t=74) zase o sexe, Zrodenie Temného Dhaukla (http://www.scifi.sk/diskusie/ ?t=102) o Bene Gesserite a ostatné o ostatných vyklevoch umeleckej mysle ;).
23.05.2006
draculin
Vitaj..morusa cierna vzdy moze byt :o)) a vidim ze Sars zadal zakladne info..v zasade staci: nevsimat si ked draculin prilis frfle, nesnazit sa pochopit zjuvku, citat cyberstormove prispevky uplne cele..ehmm..a zvysok uz netusim :) 4 Sars-rad by som ta potesil,ale pravda je,ze dalsie poviedky z Breslavy proste nemam..tri kusy su v myslienkovom stadiu,ale kedy to zbucham netusim.
23.05.2006
SARS
...zabudol si na SARSa a jeho príspevky, tie netreba čítať vôbec ;). btw: V "myšielkovom" štádiu mám celé ságy, ale kedy to zbúcham? :)))
23.05.2006
lusy
Ďakujem za uvítanie, už sa tu tak trošku vyznám. Teší ma najmä mierny draculinov záujem o moruše, no priznám sa, že latinčina mojou silnou stránkou nie je. Tak sa ešte uvidíme, aj niekde inde.
24.05.2006
SARS
Keď si už tu, lusy, môžeš prispieď do diskusie konštruktívnym príspevkom o upíroch (nemusí byť až tak konštruktívny, ale témy sa snaž držať aspoň tak ako my :)))
24.05.2006
Trin
Krasny pribeh, fakt ma to dojalo a takisto aj sposob akym si to napisal...Super
24.05.2006
lusy
S tým držaním sa témy, no neviem SARS, azda príliš nenaruším súčasný trend. Ja a upíri, no nič moc, po prvé, žiadne vedomé osobné zážitky a po druhé, moje čitateľské, filmové a ostatné skúsenosti kolíšu niekde medzi Bramom Stokerom a Bladom, takže nič nečakane obohacujúce. Snáď nabudúce, k inej téme. Alebo žeby som sa ako ženská prispievateľka skúsila samoobetovať pre toľko spomínaného a vyvolávaného marcusa? No, uvidíme.
24.05.2006
SARS
lusy, na čo?
24.05.2006
lusy
No ja fakt neviem, ty tu prahneš po konštruktívnych príspevkoch s upírskou tematikou. A to už dosť dlho :) A zatiaľ dosť zbytočne :)). Ja len, že by ti tá obeta možno pomohla viac ako tisíc nových príspevkov.
24.05.2006
Trin
Takze, konecne som sa asi po hodine dopracovala ku koncu tejto velmi " plodnej" diskusie....Kym som pochopila vase myslienkove postupy, chvilu mi to rvalo a myslim, ze vinit tym mozem len seba mojou absenciou prittomnosti na tejto stranke, ale bohuzial som sa dostala do sparov fanfiction jednej nemenovanej stranky a odvtedy som nemala cas sem prist...Ti co si ma este pametaju Zdravim a slubujem, ze uz budem castejsie pritomna ako nie...Tak to bolo nazaciatok...
A teraz k tomu, co ste pisali...Podla mna je upirska tematika nieco, co v cloveku zobudza tak roznorode pocity, ze vyznat sa v nich, nie je naozaj lahke...A rozvijat vasu trematiku???Tak to nejdem...pretoze to by tu bolo este viac prispevkov, ale po opatovnom precitani poviedky som dospela k zarazajucemu vysledku, ze ako som sem mohla hodit nieco take, ako som napisala???nechapem, nevadi, ale ta fanfiction ma asi obrala o vsetok zdravy rozum...Inak naozaj tam bolo dost nelogickosti, ale kazdy mame svoj styl pisania a nikto z nas, nevie co tomu druhemu prave leti myslou...Takze asi tak....Inak dufam, ze ma nebudete chciet obetovat, ale marcus sa asi neobjavi tak rychlo...:-))))
24.05.2006
draculin
ehm..povedal by som,ze ponuka na sebaobetavanie sa je nieco fakt chvalyhodne:) ale myslim ze sme sa zhodli,ze proste NETUSIME co "ooooo" marcus by ocenil..takze mozno postaci ryza a kvetiny..a Lusy zostane cela a ziva a prispevaniaschopna co je urcite ten lepsi pripad :)
24.05.2006
lusy
Dobré vedieť, s tým marcusom je to vlastne pravda, akosi mi ušli staršie súvislosti. Ale prečo zrovna ryža? Žeby bol marcus indický boh, prípadne práve podstupoval odtučňovaciu monokúru? Podľa jeho výskytu v tejto oblasti asi áno. Teda to druhé. Inak Trin, vitaj späť, ja som tu nová, čiže ženský ostrovček uprostred scifi maniakov mužského pohlavia rastie.
24.05.2006
SARS
Trin sa vrátila! Na jej počesť sa obetujem sám (polejem sa benzínom a zapálim, snaď to bude stačiť ;) a lusy vyjde z toho so zdravou kožou. Trin, keď hovoriš, že marcus sa tak skoro neukáže. Prosím ťa, však nedostal infart? (o čom už dlhšie uvažujem). Len málo diskusií je tu k veci :( (možno je to spôsobené pravidelnými prispievaťelmi ;).
24.05.2006
Nicki
ahoj Trin, super ze si spat, ale pls pozor co pises.. lebo jeden nemenovany prispevok ma straaaaaaasne prekvapil, cumim nanho a nechapem. A potom si to sice vysvetlila, ale aby som nemala soky. Dik:)
24.05.2006
Saťo
No cawte vyzera to tu na celkom peknu stretvku ludi tak som sa rozhodol ze sa ties pridam. Cav lusy a trin, ja som ties jeden s tych novsich trochu stabylnejsich prispievatelov, som rad ze sa nam to tu rozrasta. Sars skade beries istotu ze by si horel ? :-)))
24.05.2006
SARS
No, neviem, červený som už dosť ;). Možno to bola len halucinácia (alebo prelud je tento príspevok?). Inak, Saťo, keď si už tu tak pridaj niečo do ohňa ;).
24.05.2006
Saťo
A k akej teme o upiroch ci o obetovaniach_?
25.05.2006
draculin
Sars.. hlavne sa neseknut a nepoliat naftou (btw. jeden typek z uterakom okolo hlavy to vazne skusil..a potom sa len divil,ze neplápolá:). Hmmm...a s tymi sebaobetovanim sa to nejak rozmaha..ludia nepblaznite!! Kto tu bude potom pisat? :)
25.05.2006
lusy
Tých vecí, čo sa nám tu rozmáhajú je viac, okrem sebaobetovacích nálad, vrátane spôsobov sú to kvetinové reči a tuším aj priraďovanie prispievateľov k typom lodí. Len tak ďalej, o chvíľku si to bude nejeden písať do kolónky pod národnosť, pohlavie, vek a tak. A čo s upírmi? Neviem, Saťo prejav sa a zachráň nás.
25.05.2006
žjuvka
Ahoj lusy, si príjemným prírastkom do našej malej, nesúrodej, pravdepodobne prevažne adoptovanej scifi-rodinky. Momentálne sa tu príliš nevyskytujem, lebo mám tiež skúškové a okrem toho cez víkend cestujem. Ale díky, že ma spomínaš, aj keď tá Kráska a zviera nebola príliš asertívna. No fajn, osviežuj nám to tu, podľa tvojich polomysliteľských sklonov v tebe vidím svoju nádejnú spolupruditeľku. Ak sa mýlim, tak sori.
25.05.2006
lusy
žjuvka, nemám (zatiaľ) v úmysle tvoriť s ostatnými prispievajúcimi nejaké záujmové krúžky, najmä nie také, ktoré podrývajú fyzické a psychické zdravie väčšiny (tiež zatiaľ). Na druhej strane mi tvoje viac-menej mysliteľské a rovnako menej-viac nepochopené príspevky inponujú, takže k istej budúcej kompatibilite (nie kohabitácii, aj máš naozaj rád cudzie slová tak vieš čo to je) azda dôjde. Aj keď ani možnosť v zátvorke nie je celkom beznádejná. Čas ukáže. A veľa šťastia na cestách.
25.05.2006
žjuvka
No som v háji.... jediná nádej zhasla, opäť v samote a tichu si zapchávať uši pred vlastným hlasom.... lusy, neodvracaj odo mňa svoju mysliacu hlávku, I am so alone. To s tou kohabitáciou beriem ako možnosť do budúcnosti :) Počuj, nemáš aj ty nejaké prehnané sklony k cudzím slovám??
25.05.2006
lusy
Ja a patologické sklony, ako to povedať žensky a nežne... Sme jedna bytosť, sme svojou vzájomnou súčasťou, sme... veď sám to poznáš. A netvár sa tak, že ťa tu nikto nechápe. Veď ťa všetci berú alebo sa tak aspoň tvária. A to je hlavné nie?
25.05.2006
Saťo
No brzdie, z týmy cudzimi slovami už stačilo!!!!!! Kedže lusi ma vyzyva na zachranu dikusie tu je moj pokus: Napadlo va vas uz niekey že by niekto umelo vytvoril upirov?? Vážne. Nejká partija ľudi, z ktorej by, čírov náhodov, polvica bola genetikov, a druha polovica strašne bohatý ludia. No a oni by sa rozhodli zopar ludi poupravovat atk aby boli ako upiry...... hmmmm.. tak a mate namet na diskusiu,
25.05.2006
žjuvka
Ty vieš teda povzbudiť, len čo je pravda.... (!) Ja teda nemám pociť, že by sa dalo nejako extrémne vytešovať z predstieraných citov. Ale čo, možno je to osobný názor každého, tuším príliš útlocitniem....
25.05.2006
žjuvka
No Saťo, aj keď sa už vlastne zberám na odchod.... (ten môj predchádzajúci príspevok bol pre lusy), myslím si, že nápad s vytváraní upírov nie je až taký jedinečný ani nový. Ale keď sa tak nad tým zamýšľam, tak načo treba vytvárať upíra? Ak treba, tak účel svätí prostriedky, ale na čo konkrétne? Ako ochranku? Čističov? Zdá sa mi to akési fyzicky, psychicky i finančne náročné. A keď opomenieme money, tak upíri ako takí sa mi zdajú dosť ťažko ovládateľní na to, aby boli priamo užitoční. Žeby na pokusy? Alebo na stráženie pivničných priestorov? Fakt neviem....
25.05.2006
Saťo
No ja by som takemu upirovy vedel vypnit volny cas. napr ako lovec nepohodlnych ludi a tak, Ale poznam este jeden dobry dovod na co by ho kto vytvaral. Je rovnnaky ako dovod stoviek ludi co sa trebu hore na mout everes, povedat ze to dokazali.
25.05.2006
draculin
ciste teoreticky - brutalne prevratiti a prerovit ludsky organizmus aby prijimal krv,moze byt.Trebars ho aj optimalizovat tak,aby energiu vyuzil co najlepsie.. pripadne vyrazne vylepsit regenraciu buniek,aby vyzeral takmer nesmrtelny.Slnecne svetlo by mohlo vadit kvoli nejakemu blbemu vedlajsiemu efektu..trebars prilisna citlivoist na UV a pod. Akurat ze s castou ako je alergia na kriz a striebro..tam si bez mytologie a magie nepomozes:(( a co sa tyka dovodu - nic rozumne ma totiz nenapada..len osuchana zapletka z desnych B filmov,kde vedci vytvoria nejaku dostatocne demetnu a krvilacnu priseru :)) osobne si myslim,ze vznik upirov moze kludne zostavat zahaleny zahadou - aj pre upirov samotnych :)...proste su medzi nami..kto z vas uz obliezal v noci hrady?
25.05.2006
SARS
Človek na chvílku odbehne a tuna sa dejú divy, ako v romantickom filme. lusy, žjuvka, kedy bude svadba, aby som nezmeškal (ako mám vo vzvyku ;). Teraz k (o) Saťovi: Nápad to vôbec nie je originálny. A zámer, žiadny, skôr omyl. Satie krvy skutočne nie je praktické. Na tento spôsob (vedci v labáku náhodou zákáznanými machináciami s ľudskou DNA a ešte neviem s čím vytvorili hôzostrašné čudo, čo zabíja ludí) bolo natočených kopa halyvodských scifi hororov a napísaných nespočet komiksov. Zoscifiť upírov, či inú fantasy/horror potvoru bol námetom mnohých diel, tak nejakú originalitu by som v tom nehľadal, ale díky za snahu o záchranu tejto diskusie (keď som bol fyzicky i psychicky indisponovaný ;).
25.05.2006
lusy
Ha-ha, to je tak, keď si niekto (že žjuvka?) na tebe kompenzuje svoje poznávacie depresie a ty si to potom zlizneš. A žiadna svadba sa nateraz nekoná. Inak s tým zachraňovaním diskusie máš pravdu SARS, no neviem, či je to najpraktickejšie, ale ak má niekto taký záujem, tak prosím. Nech sa vyjadria kompetentní. Alebo aspoň dlhšie zúčastnení.
26.05.2006
draculin
Mne sa to nahodou pacilo..prijemne ozivenie (mierne skodoradostne pochechtavanie:). Aj bez tej svatby to moze byt... :)
29.05.2006
SARS
žjuvka/lusy dialóg skutočne bolo príjemné oživenie umierajúcej diskusie. Nápady dochádzajú, rovnako motivácia ich vymýšlať. Dokiaľ sa na scéne neobjaví staronový znalec upírov, asi (určite) oná diskusia prepadne do zabudnutia :(.
29.05.2006
draculin
Hmm...amaterske (ale o to nadsenejsie) hryzenie zenskeho krku asi cloveka nekvalifikuje na znalca upirov,ze? :)
29.05.2006
lusy
No to asi fakt nie draculin, ale ak sa raz prepracujes hlbsie (hrobky, krypty, reuma, anticesnakovitost...) tak daj vediet, sme otvoreni novym poznatkom.
29.05.2006
draculin
noo..reumou neovplyvam,ale stenat a aukat dokazem excelentne :) krypta moze byt...nehlasi sa nejaky dobrovolnik na zakryznutie v krypte,aby som sa mohol nalezite kvalifikovat???
29.05.2006
lusy
Fakt uz mas kryptu? Kdee? No co sa tyka dobrovolnikov/icok, asi to pojde tazko, ale skus vhodne zavadzajuci inzerat. Ale co by clovek neurobil pre buduce poslanie relevantneho prispievatela k teme upirov? Ja by som to teda nedokazala (vrodena dispozicia k priprave cesnakovych hrianok).
29.05.2006
SARS
Draculinova krypta :))). Ty sa prekonavaš ;). Svojimi rozmermi zahambi nejedného faraóna (mravca) a výzdobou gotika (fanúšika Nightwish)...
31.05.2006
draculin
Nightwish moze byt (vratane spevacky:)..len by som dodal este trosku techno-goth..sucasti parneho stroja alebo obrovske ozubene kolesa (hudobne nejake Sisters of Mercy,Tanzwut..) ..a sviecky. Aspon 1,5m vysoke..lojove,nie voskove (lepsia aroma:). Jaaaj..nech nezabudnem,aj gobeliny na stenach. Nikto sa nenajde???..taka utulna truhlicka tu caka..tapacirovana :)
31.05.2006
SARS
Pozor aby ťa nezavreli za hákovanie, keď ju budeš odkryptovávať ;).
02.06.2006
draculin
co este tak "hra vysokou hokejkou" :)) Hm,inac som sklamany,ze Jakubisko urobil z Betky Bathoryovej kladnu hrdinku..a tak som v kutiku duse dufal ze uvidim Famke Janssen v hemoglobinovom kupeli (a to tam ani hrat nebude,ach jaj..)
02.06.2006
SARS
sorry, asi čítam moc cyberpunku, alebo zdrojákov? ;). Malo byť "hackovanie" (orig, hacking :) spolu s kryptovaním (crypting) dáva ten správny význam. btw: Kedy Betky bude ? Aby som nezmeškal ;).
02.06.2006
draculin
jasna choroba z povolania :))
02.06.2006
SARS
Stále nemôžem pochopiť pôsobenie Svätenej vody na nemŕtvych. Cirkev teda banda namipulátorov a zlodejov je vlaste zlo v definícii škodenia spoločnosti (nepriniesli veľa dobrého). Ako vo vnútri prehnitá organizácia, ktorá sa nevie riadiť ani vlastými pravidlami zabráni šírenu zla v podobe upírov nejakých "posveteným" keď samotný svätiteľ je srdca nečistého. Do očí bijúca alogičnosť...
06.06.2006
lusy
Noo SARS, tuším chytáš nový dych. Aj keď ja osobne uvítam kohokoľvek s akýmkoľvek vysvetlením čohokoľvek o upíroch, lebo v tejto oblasti som dosť nedoma. Ale aj tak mám pocit, že si to draculin s tým lákaním do saténových povliečok truhiel predstavuje príliš jednoducho...
06.06.2006
SARS
Týždeň ubehol a... stále nič. Chcípnul tu zobie! Či to je skúškami, alebo sa nenájde odvážlivec, čo sa postaví k tomu čelom. No, neviem. Posúdenie nechám na nových z našich radov.
12.06.2006
lusy
Toto nie je ani trochu dobré, čo sa to tu deje? Alebo máme na tú novú krv čakať až do najbližšej zimy, kedy sa tak ochladí, že jediné teplé miesto bude v blízkom okolí ohrievajúcej sa počítačovej bedničky (debničky)? To sa teda načakáme. Ale čo, ide leto, slnko svieti, voda láka... a na scifi nezostáva dosť miesta, času ani...? Ostáva len čakať.
12.06.2006
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.