Mars 2021

Milá Anna, tento list bude po dlhú dobu jediný, ktorý odo mňa dostaneš, pretože nám bol udelený priamy príkaz na výskumnú misiu v kaňonoch Nigral Vallis. Už zajtra máme opustiť našu základňu na Phobose a malým raketoplánom sa presunieme priamo na miesto určenia. Neviem, čo nás v nekonečnom labyrinte podzemných jaskýň očakáva, ale určite som na to veľmi zvedavý, rovnako ako aj celý tím, ktorý ide so mnou. Dokopy sme šiesti. Nikoho z nich asi nebudeš poznať a tak ťa ich menami ani nebudem zaťažovať. Len som sa chcel uistiť, že sa máš dobre a oznámiť ti, aby si pripravila výdatnú oslavu, pretože keď sa vrátime, bude určite čo sláviť. A ty budeš ženou toho najznámejšieho bádateľa, ktorý kedy žil.
Podporte scifi.sk
Z denníka výskumnej skupiny na Nigral Vallis
Už putujeme dva dni a musím povedať, že niečo také som si ani v mojich najtajnejších snoch nedovolil predstaviť. Je to nádhera. Jemné červenkasté zafarbenie pôsobí síce trocha netradične, ale k tomuto svetu akosi pasuje. Svetu, ktorý sa tak nádherne podobá tomu nášmu, že len s obtiažou zakrývam pred ostatnými svoj údiv. Asi tak pred hodinou sme prebrázdili piesky na úpätí ktorá je doteraz známa ako najvyššia hora na Marse a podľa mňa ňou už aj na veky zostane. Dnes by sme chceli prejsť ešte niekoľko kilometrov a potom si rozložíme tábor. Bude to posledný tábor, ktorý ostane na povrchu červenej planéty. Na druhý deň nás očakáva výstup, alebo lepšie povedané zostup, do najhlbšieho kaňonu, do Hellas Planitia.
Deň druhý
Hneď, ako vyšlo Slnko, boli sme už všetci na nohách. Krajinou sa rozľahla nádherná hra tieňov a svetla, ktorá nemala páru. Dôsledne sme všetko zbalili a ja ako posledný uzatváram skupinu.
Zatiaľ čo veliteľ upevňuje skoby do skál, ja ešte posledný krát skúmam krajinu pohľadom, ktorý neprestajne blúdi až k samotnému červenému horizontu, k tomu miestu, kde sa kaňony Ares Vallis dotýkajú vysočiny Margaritifer. Je to posledný pohľad na krajinu nad povrchom tohto neznámeho a neprebádaného sveta. Pohľad na svet plný záhad a nových možností, ktoré len čakajú na to, aby sme ich objavili.
A už je to tu. Šéf dáva pokyn k zostupu. Každý sa pevne zahákne o skobu do lana, ktoré pevne drží uchytené v skalách. Takýmto spôsobom sme mali prekonať tú najhoršiu časť cesty až po samotný vstup do kaňonu - kamenné dvojičky. Potom ďalej by to už nemal byť problém spraviť po vlastných a rozhodne to bola príležitosť, ako sa venovať niečomu inému a nie len tomu, ktorý uzol treba či netreba povoliť a či mám spustiť pravú alebo ľavú nohu.
A práve som zostúpil na nohy. Je to čudný pocit, pretože na tejto planéte je gravitácia o desatinu menšia ako na Zemi, ale ten pocit "mať pôdu pod nohami" ešte stále nevymizol. Lano nechávame na pôvodnom mieste, pretože predpokladáme, že touto istou cestou sa aj vrátime. Bola to vlastne jediná prístupová cesta, ktorá sem viedla. A práve to ju robilo tak zaujímavou. Nahodili sme trocha rýchlejšie tempo, aby sme sa aspoň dnes dostali na úroveň -2000 metrov od centrálneho bodu. Do konca dňa nám ostáva ešte osem hodín a my ich plánujeme určite naplno využiť.
Deň tretí
Tu dolu v kaňone človek ani nezbadá, kedy zapadne alebo znova výjde Slnko. Je to obrovský nezvyk, ale nie sme tu predsa večne. Noc bola pokojná. Na rozdiel od marťanského povrchu je tu oveľa pokojnejšie a tichšie. Nepočuť žiaden rušivý zvuk okrem vlastného kyslíkového prístroja. Je to ako ticho pred búrkou.
Neviem, či to má znamenať niečo dôležité, ale asi pred hodinou sme stratili spojenie s materskou vesmírnou loďou na obežnej dráhe. Možno je to len rušivý vlpyv kamenných stien, ktoré sa všade naokolo týčia do nepredstaviteľnej výšky, možno aj nie. My však pokračujeme ďalej a dúfame, že časom sa všetko vyrieši.
Hellas Planitia je nám už na dosah a každý z nás skoro cíti, že za najbližšou odbočkou, za najbližšou skalou sa musí vypínať to vysnívané plató, ktoré je cieľom našej výpravy. Podľa mapy, ktorú nedávno zostavila jedna z našich sond, sme sa tam už mali dostať pred troma hodinami. No odmena za naše úsilie stále nechodila a niektorí z nás začínali byť pomaly nervózni. Musím pripustiť - právom. Ja som bol tiež jeden z nich.
Bol už čas, aby sme založili nový tábor. Spojenie s loďou sa nám ešte stále nepodarilo nadviazať a tak sme si nijako nemohli overiť našu pozíciu. Na naliehanie skupiny sme presviedčali veliteľa, aby sme dnes v ceste pokračovali trocha dlhšie, aspoň o jednu alebo dve hodiny. Prisvedčil.
Musím poznamenať, že nie nadarmo. Po pol hodine chôdze sme sa dostali k skalnému útesu, pod ktorým sa hlboko, hlboko, v jemnom šere a prítmí kaňonu nachádzala Hellas Planitia. Bola tam. Ležala nám pod nohami a my sme ju mohli obdivovať z tejto vtáčej, z tejto božskej perspektívy. No bolo tam ešte niečo. Nedalo sa to jasne rozoznať, pretože to bolo celé čierne, no bolo to určite obrovské. A vydávalo to čudný dunivý zvuk. Podľa stavu terénu okolo toho telesa som usúdil, že to tam muselo ležať celé tisícročia. A teraz, pred našimi očami, sa to zrazu pohlo...
Výňatok z televízneho spravodajstva dna 18.3. 2021 zemského času
Pred troma hodinami sme dostali čerstvú správu priamo z marťanskej kolónie Phobos I, že výskumný šesťčlenný tím, ktorý mal za úlohu prebádať ukryté miesta najnižšie položenej planiny na Marse sa bez stopy stratil. Záchranné a hľadacie práce sa ihneď uviedli do činnosti. Jedinou pomôckou, na ktorú sa môžu záchranári spoliehať, je denník jedného z členov tímu, ktorý sa pri podrobnom preskúmaní okolia našiel asi tri kilometre od posledného tábora výskumnej posádky.

Martin Mydlár

Martin Mydlár

Diskusia

draculin
Martin?..to tam nasli lod Tienov??? Samotny dennik je pisany strasne sterilne - podla formy to vyzera,ze to bol pravdepodobne zvukovy zaznam nahravany priamo "za pochodu",takze mohol byt kludne aj trosku emotivnejsi.To sa tyka aj zaciatku - zenu sice nemam,ale posledny list pred vypravou si predstavujem..trosku inac :)) A hlavne - ved nema pointu!!! co sa tam xakru stalo??
21.04.2006
cyberstorm
myslim. ze si ich ta velka cierna vec dala na veceru. Foka, ber to tak, ze cele tisicrocia nejedla, tak musela cosi zdobnut:) Ale vazne, dobre, ale suhlasim s draculinom. Trochu viac emocii. A tiez mi nesedi spojeni A práve som zostúpil na nohy. Je to čudný pocit, pretože na tejto planéte je gravitácia o desatinu menšia ako na Zemi, ale ten pocit "mať pôdu pod nohami" ešte stále nevymizol. Posobi to, akoby doteraz lietali. Ale inak fajn.
21.04.2006
Maťo (Anonym)
Čaute! Ja len pre vysvetlenie, čo a ako tam našli. Pribliožne pred mesiacom som sem dal poviedku Dôkaz a zazneli na ňu okrem iného aj reakcie typu, že čakajú, ako to dopadne. Vtedy som odpovedal, že čakať treba, pretože po Dôkaze nasleduje ešte séria poviedok, ktoré postupne budú odhaľovať "skutočnú" realitu, v akej sa ľudstvo bude nachádzať. Finálne vysvetlenie príde po deviatej poviedke (správne, sedí to do počtu planét...) v približne 300 stranovej novele, ktorá je zatiaľ do polovice hotová, priebžne ju dokončujem a jej meno je Podnájomníci Slnka. Netuším, či mi sem niekto uverejní 300 strán... ale nejak to hádam už dovtedy vymyslíme.
Čo sa týka emócii, keď som si teraz poviedku "dal" ešte raz, zrejme niečo na tom, čo píšete, aj bude... Takže dík za pripomienku.
21.04.2006
Saťo (Anonym)
V celku sa mi to pacilo. Uplne suhlasim so vstkymi vyhradami ktore napisali draculin a cyberstorm. Mozno by nabola zla nejaka priamejsia zapletka. A ani predlzenie by tomu nezaskodilo. Inak dobre.
21.04.2006
žjuvka (Anonym)
We all sa tu tesime na pokracovanie. Ale chyba mi tam cosi, no cosi, ako to len.... no nieco ako bezne problemy sprvadzajuce kazdy vylet, ci uz na Marse alebo na mojej rodnej. Nieco ako nuda, otravne prvky vypravy, jednoducho mi to pripada, ako keby si hl. hrdina pisal dennik a potom ho dal scenzurovat svojmu neprilis citlivemu velitelovi. Inak fajn.
22.04.2006
Aldeberan
uf, v ramci amaterskych poviedok priemer. Nic co by urazilo, nic co by potesilo. Za 15 minut zabudnem. BTW. Na marse je gravitácia tretinová, nie ? mylsim ze ano. Ci to nebol mars ? aj to je možne :)
22.04.2006
SARS
Už samotná prvá veta mi napovedala, že to bude suchopádny denník člena výpravy, ktorá asi neskončí najštastnejšie, alebo aspoň sa niečo skomplikuje. A záver? Horrorovo nedokončené.
22.04.2006
Benjo (Anonym)
Maťo: Prepač ale myslim, ze to mozes vzdat. A zacat od znovu. Dokoncovat PRIEBEZNE nieco co je uz teraz "priemerne", a to za pochodu je zbytocne. Mal si to najskor dokoncit a potom publikovat. Na zaklade nasich odozieu si mal uz len upravovat to co mas. Takto sa moze lahko stat, ze ta reakcie citatelov dotlacia do konca ktory cele tvoje snazenie degraduje do PODPRIEMERU. Je to sice len moj subjektivny nazor, ale vychadza nie len z vlastnych skusenosti. Prepac.
22.04.2006
Threetwotwo (Anonym)
Je treba suhlasit s Benjom. Je nutne najprv prejst istu cestu apotom sa pustat do 300 stranoveho romanu. tak som rozmyslal i je tak pred dvoma rokmi. Vela pis a ak si povies, ze nema zmysel pisat male veci, ktore mozno ani neuverejnis, tak nikdy nenapises nic velke co by za to naozaj stalo. pis, hladaj sa-kazdy den.
22.04.2006
Aldeberan
alebo maluj. ja som chcel byť maliaram ale zistil som že nemám talent. tak som začal písať. ale toho malovania sa nevzdám :) ALE TERAZ VAZNE : Rob si všetko podla seba. Je jedno co pises a v akom poradí, dôležité je písať. Nesúhlasím s dvoma príspevkami vyššie. Je dobré že píšeš. Ale je nazaj trošku desivé že už máš 150 strán a nikto z nich nič nevidel :)
22.04.2006
Threetwotwo (Anonym)
Nemyslel som to tak, ze autor nema robit co ho bavi. To isiel proti sebe. Nech aj pise rovno celu sagu. Ja len hovirim, ze pisanie je dlha cesta a vecni boj
22.04.2006
Aldeberan
no, tak to nevyznelo
22.04.2006
Threetwotwo (Anonym)
Najpodstatnejsi je zamer. Ale kazdemu by som radil zacina mensimi vecami a potom sa pustit do novely. Prvorade je schopnost yapliest a roypliest dej. A pointa. najlepsie je to trenovat na poviedkach
22.04.2006
Martin Mydlár
Benjo: Tak dik za uprimnost, ale ci nieco vzdam alebo nevzdam, myslim ze aj nadalej zostava iba na mne. Dalej robis chybu, ked na zaklade tejto poviekdy odvodzujes obsah tych 300 stran. V tej dlhej veci sa totiz pospaja kopec inych drobnosti do pribehu, ktory je skratka zatial z Marsu a Dokazu necitatelny.
ALDEBARAN: Hmm, tazko povedat, ci ma to az tak desi, ze este nikto nic z Podnájomníkov Slnka nevidel. Rozdelovat novelu, ktora nema ucelene dejove linie, mi pride nevhodne a prve, co by mi sem vsetci napisali je, ze kde to ma pointu... Hold, ak je nejake dielo na 300 stran, ma ulne inu epicku skladbu ako kratka poviedka a tak som si povedal, ze bude zrejme fajn, ked sa mi to sem podari dat dokoncene. Ak mas iny nazor a lepsie by sa to citao aj napriek mojim vyhradam postupne, napis, preco ci tak myslis a pobavime sa o tom...
22.04.2006
Benjo (Anonym)
Mato: Este raz prepac. Skusim to ale strucne zhrnut. Nemyslel som aby si skoncil s pisanim. Naopak, budem rad ked budes pokracovat, len dufam inym sposobom ako to robis doteraz. To ci robim chybu je diskutabilne. Ked totiz napises knihu kde bude zaujimavych (toto slovo zhrnuje dokopy vsetky aspekty) len par poslednych kapitol, nikto si tu knihu nekupi a ani ju nebude citat. Aspon ja nie. A tieto tvoje prve casti zial nelakaju citatela aby cital dalej. Mas pravdu, ze sa v takom velkom diele neda hladat pointa v uvode, a le ty to este stale nemas dokoncene!!! Pises, ze rozuzlenie pride po deviatej casti. Ale zatial mas za sebov dve STRANY asi 300 STRANOVEJ novely a uz dve casti za sebov. Ten zvysok budu musiet byt uctihodne rozsiahle diela!!! Preto opakujem, mal si to najskor dokoncit, a potom zacat uverejnovat. Predpokladam, ze spravcovia tohto portalu by privitali moznost uverejnovat tvoje dielo na pokracovanie. A urcite aj ja ako citatel.
Lepsie by sa ti to delilo, pravidelne by sa uverejnovalo pokracovanie, nieslo by to jednotny nazov aby kazdy vedel, ze to je pokracovanie. Takto je uvedenie dalsej casti nejasne a nahodny citatel az z komentarov pochopi, ze si ma precitat aj cosi ine.
23.04.2006
Maťo (Anonym)
BENJO: Joooj, vidim, ze sme sa nie prave najlepsie pochopili... Mars ani Dokaz nie je sucastou 300 stranovek knihy. Je to len akasi predohra k samostatnemu deju. Inak nemaju nic, vobec nic spolocne. Len tych 9 poviedok mam v sufliku uz asi sedem rokov, tak ze ich vyhodim na web. Napad napisat 300 stran prisiel az pred rokom, kedy som si povedal, ze pouzijem vesmir, ktory som si vytvoril v poviedkach, aby som napisal nieco uplne ine. Teda - Podnajomnici Slnka nie su dokonceny. A ci su zaujimavy alebo nie... hmm, neviem. Mozno preto som zvedavy na vase nazory...
A k tomu, ze aby citatel vedel, co nadvazuje na seba... hmm, ani to vediet nepotrebuje, pretoze ako som spominal, tieto poviedocky su skutocne len na okraj...
23.04.2006
Benjo (Anonym)
Hmm...ok. V tom pripade, je moje ospravedlnenie sa namieste. Padaju tak takmer vsetky moje pripomienky. Priznavam, ze takto som to fakt nepochopil. Drzim palce a tesim sa na vysledok.
23.04.2006
SARS
Súhlasím a zároveň nesuhlásim so všetkými, ale iba čiastočne. Benjo a Threetwotwo upozorňovali na to, ze po dopísaní novely a znovu prečítaní to budeš musieť prepísať kvôli chybám a hodnotiť môžeme len poďľa toho, čo si sem poslal. 300 stranová novela je odvážna vec, hlavne, pretože na Slovesku to nie je najednoduchšie (ale budem rád, keď sa ti to podarí). Všetci ti držia palce!
23.04.2006
Maťo (Anonym)
BENJO: Som rád, že sme si konečne porozumeli.
SARS: Máš pravdu ako ešte nikdy predtým. Už teraz keď čítam po sebe predošlé kapitoly, veľmi často sa mi stáva, že prepisujem celé odstavce... A šanca, že by sa podnájomníci ocitli raz na pulte vedľa iných kníh, je skôr žiadna, ako nejaká. Aj tak to dopíšem, elbo ma to baví. Hmm, a potom mi môžte všetci nadávať, že tu nič okrem 300 strán shitu nie je... :-)
Každopádne mám otázku: Keď to dokončím (a tipujem to už iba na mesiac) ako to bude najlepšie sem dať? V kuse? Po častiach? Vopred dík za odpoveď.
23.04.2006
cyberstorm
suhlasim s Matom: Predpokladam, ze kazdy z vas videl B5. A teraz si to vezmite nie ako celok, ale ako jednotlive casti. Mnohe, opakujem Mnohe diely same o sebe nedavali moc velky zmysel. Boli vytrhnute z kontextu. V podstate tak ako mnohe diel niekolkych serii-ak chces nieco pochopit, je lepsie pozret/precitat si cele dielo, teda sagu / seriu. Myslim, ze o nieco take sa pokusa aj Mato. To, co sme vsetci citali bola len jedna poviedka z kolkych ??? Deviatich?? PLus este 300 stranova novela... AK to zvladne a bude to na seba pekne logicky navazovat, alebo ani nemusi, mozu sa tam striedat deja, hl. postavy atd (vid seria poviedok od Cordwainer Smitha-Znovuobjavenie cloveka), tak to MOZE byt super. Ale musi to mat premakane. Na druhu stranu suhlasim s ludmi, ktori napisali, ze pustat sa hned do 300 stranoveho diela, .... A tiez fakt, ze by bolo dobre, keby to niekto videl, teda niekto, kto to moze okritizovat, zhodnotit a pomoct ako ideovo, tak aj stylisticky a gramaticky. Viem, ze tuto kritiku pisem ako clovek, ktory nema za sebou este ani ciark ziadnej poviedky (ale navymyslaneho toho mam dost:), ale cital som toho viec nez dost. Takze si vazim kazdej race, aj tej nejnevydarenejsej, ktora tu na tychto strankach bola uverejnena. A Matovi radim jednu, jedinu vec-pis. Pis ako drak. Drzim palce
24.04.2006
cyberstorm
Benjo:Jedna poznamka k tvojej poznamke: "Ked totiz napises knihu kde bude zaujimavych (toto slovo zhrnuje dokopy vsetky aspekty) len par poslednych kapitol, nikto si tu knihu nekupi a ani ju nebude citat."- viem ze je to uz pase, ale sam som si raz kupil jednu knihu- Sean Williams a Shane Dix - Ztracené slunce. Zpociatku zaujimave citanie sa po asi 50prvych stranach stalo trochu nudnym a nezazivnym (teda aspon pre mna) s priamym dejom. Ale chcel som tu knihu docitat, uz len preto, ze som za nu zaplatil a tiez, ze mi ju jeden typek doporucil. Tak som zatal zuby, a.... nadislo poslednych 50 stran a udalosti dostali uplne iny spad, ako som cakal. A to prekvapive rozuzlenie bolo ako ceresnicka na torte.... A teraz vobec nelutujem ani vyhodenych penazi, ani popraskanych plomb v zuboch :). Ono totizto vzdy zavisi od vkusu citatela...
24.04.2006
SARS
Maťo: Dik za kompliment ;).
cyberstorm: Seriálová forma nie je najhorší nápad. Len treba doriešiť rozsah jednotlivých častí (kapitola, viac kapitol), ale to necháme na autorovi.
24.04.2006
Benjo (Anonym)
Cyberstorm: Ano spravne. Ale sam si napisal: zaujimavy zaciatok (to ze potom bola nuda je uz nieco ine), doporucenie od znameho. Keby som si knihu ktora ma nudny zaciatok kupil tak ju samozrejme docitam. Ale keby bola s kniznice tak ju vratim bez docitania.
24.04.2006
Maťo (Anonym)
CYBERSTORM: Huráááá, myslím, že s B5 si vystihol, o čo sa tu pokúšam... SARS: ako sa hovorí - nič nenechávaj na autorovi. Ja naozaj neviem, ako by to bolo sem najlepšie dať. A VY čítate poviedky (aj tie na pokračovanie), takže VY viete, ako sa vám to najlepšie číta. Takže ako? BENJO: Pozri, Benjo, ak Ta niečo nebaví, tak to nerob. Aj mne, ked sa nepáči poviedka, jednoducho ju prestanem čítať. Hold, a myslím, že som schopný sa zmieriť s tým, že toto sa práve stalo aj mne a niekomu sa moja poviedka nepáčila a prestal ju čítať. Tento Tvoj postoj mi je už viac ako jasný. Skôr by som bol vďačný za akékoľvek konštruktívne rady pri písaní. Nakoniec - to je dôvod, prečo tu dávam (akokaždý iný) svoju kožu na trh... :)
24.04.2006
cyberstorm
SARS: suhlas
Banjo: my nevieme, ako nakoniec dopadne ta Matova kniha. Mozno sa nam tu pred ocami rodi druhy Asimov alebo Herbert. Koniec koncov, ja neviem ako vy, ale nemal som tu cest citat ziadne prvopokusy F. Herberta. Mozno ze bol stokrat horsi nez ja neviem kto... A potom sa z neho stalo to , co tak vsetci milujeme... Takze....
24.04.2006
Benjo (Anonym)
Mato: Drvivu vacsinu vyhrad som stiahol spat a ospravedlnil sa. Posledny prispevok bol adresovany Cyberstormovi, tak nechapem ten mali protiutok. Co sa tyka konstruktivnych rad, zial urcite uznas sam, ze su tu na 90% zbytocne. poviedky maju 6 a viac rokov. Tvoj styl pisania a urcite aj uvazovania sa od vtedy musel zmenit. Takze hodnotit a radit sa bude dat az pri tom co napises v sucastnosti. A ako to sem uverejnovat? Zial, je to ako napisal SARS, iba na tebe. Nevieme ako to vyzera, o com to je apod. Jedina rada je tato: Rozdelit to na take casti aby si po precitani posledneho riadku cakal netrpezlivo na dalsiu. Priklad: Neukoncit cast tym, ze jeden z hlavnych hrdinov je na 100% mrtvy, ale trebars pada do rokliny, s poza rohu vyskocil mali zeleny muzicek s velkym gulometom.... a pod. Ono, ale aj tak na tom nebude moc zalezat, lebo kazdy kto to zacne citat a zaciatok ho zaujme, bude chciet vediet ako to pokracuje. A urcite by som to sem daval po castiach, a az na koniec "mozno" odkaz na cele dielo.
24.04.2006
cyberstorm
Banjo: Hmmm, co sa tyka toho zakoncenia..., no ja neviem. Ale to, ze posadka neodpoveda a ze nasli len dennik s poslednym divnym napadom..... Ja neviem, ale to nemusi nutne znamenat, ze hlavny hrdina a spol je mrtvy(aj ked je to dost mozne:)
24.04.2006
draculin
Tak tu kritiku k pointe beriem späť :)..ale zvysok ako napisali: myslim ze by nebol rpoblem tu hadzat cele to dielo po kapitolach (300stran asi nikto neprecita na monitore).Len tie kapitoly nech su napisane sakra putavo..som si teraz spomenul na knizku Posledny den stvorenia - polovicu tvorili tri nesuvisiace pribehy,kazdy zdanlivo bez jasnej pointy.A druha polovica knihy to cele spojila,pridala dej..a vsetko co ma byt.Takze kazdy kus ma byt napinavy aby sme chceli furt viacej :) nie je to myslim celkom tvoj pripad - ale autori sa casto zamiluju do svojho "sveta" najprv vytvoria 20000rokov historie,bohov,mapu..a do toho hodia o nicom poviedku s tym,ze vsetko bude vysvetlene dalej.Ehm-velmi zly napad,ze?:) Alebo trebars Sapkowski-vacsina poviedok navzajom nesuvisi,nikde nie je detailne vysvetlovany svet..a pritom to dava dohromady zmysel.Takze drzim palce, nieco z toh moze vyjst..aj ked chce do dost velku odvahu hned pisat taky rozsah:) Pripadne..som si isty ze zopar ludi sa tu "obetuje" pokial ju hodis do mailu...
24.04.2006
Martin Mydlár
BENJO: Mám taký návrh: Kaslime už na to, myslím, že vyjasnené je to viac ako dosť. K otázke rady aj pre 6 rokov starú poviedku - na jednej strane máš istotne pravdu, už je to zrejme pasé, na druhej strane, ešte som nevidel radu, ktorá by uškodila. A ja sa neskutočne rád učím. V tomto ohľade ma zaujíma názor každého čitateľa. OSTATNÍ: Keď teda tých Podnájomníkov dokončím, ešte si to budem musieť dobre po sebe prečítať, ale zrejme tuším, kde by sa dali spraviť tematické seky, aby sa to dalo rozdeliť. Takže ďakujem za nápady k tejto otázke. Čo sa týka "obetavých"... ak by niekto chcel predsa len čítať ešte nezredigovaný rukopis v kuse, nech povie - s radosťou mu to pošlem a nebudem spávať od nedočkania, kedy sa dostanem k jeho názoru... A dík za podporu. (snažím sa snažiť)
24.04.2006
draculin
martin,ved posli:) a snad sa zmozem na nejake komentare k veci:)..Ono totiz su veci ake je tazko ziskat (napr. invencia)a tie, co sa daju vylepsit (styl,gramatika).Taky Turtledove ma vyborne napad..akurat pise strasnym stylom.Dost strasnym:) a z tych kuskov co si sem poslal naozaj tazko povedat nazor..
25.04.2006
Trin
No hoci to mozno bude zniet trochu tvrdo,ale je to fakt len cisty priemer, s ktorym si myslim, ze autor je uz stotozneny, ale aj tak hoci si je vedomy, chce to dopisat..To fakt obdivujem, ale neviem...od niekoho kto si takto veri by som cakala aj nieco lepsie...skoda...Ale ak si dokazal splodit take nieco dlhe, tak potom vidno, ze rad pises a s tym ja ani nikto iny nic neurobi, takze pis..co viac ti povedat/napisat??? ved aj tak si spravis po svojom...
24.05.2006
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.