Slovenské hviezdy fantastiky útočia na české lúky a háje

Žánrových autorov je na druhom brehu Moravy ako maku a ich počet neustále rastie. Napriek tomu sa dvaja hrdinskí editori rozhodli ukázať, že aj u nás sa tvorí skvelá fantasy a sci-fi, a aby sa poviedky dostali k najväčšiemu počtu čitateľov, použili zbraň ťažkého kalibru – český preklad.
Arcey
Filmová história scifi
Slovenská fantastika stúpa. Takto začína úvodník výnimočnej antológie v podaní jedného z editorov Martina „Rogera“ Králika, dlhoročného popularizátora fantastiky a veľkej osobnosti slovenskej SF scény. Táto fráza stojí na čele každého odstavca podmanivého úvodu a dáva čitateľovi na vedomie, že sa má na čo tešiť. Taktiež napísal aj niekoľkostranový doslov, v ktorom hľadá „vinníkov“ úspechu našich autorov / autoriek a z každej vety je cítiť, ako veľmi sa samotný Roger z tejto knihy teší. A určite nebude jediný.
Ako druhý editor sa na zbierke podieľala momentálne najväčšia hviezda českej fantastiky – František Kotleta. Aby bolo všetkým jasné, že to s podporou myslel vážne, prispel aj vlastným atmosférickým textom. Nebojte sa, ide o typickú kotletovinu. Poviedka sa vyznačuje akýmsi návratom k základom jeho svojrázneho štýlu a nejeden fanúšik bude chrochtať nadšením.
Celá kniha sa pýši tým, že hoci ide o diela slovenských autorov, bola vydaná v českom jazyku vo vydavateľstve Epocha, pričom jednotlivé poviedky preložila Pavlína Kajnarová. Editori sa tak snažili prekonať bariéru medzi našimi národmi, keďže z roka na rok dokáže porozumieť slovenčine menej českých čitateľov a – čo si budeme nahovárať – platí to i v opačnom garde. Je to bohužiaľ tak, postupne sa v kultúre a iných oblastiach vzďaľujeme a práve takéto počiny by mohli toto odcudzovanie zmierniť. A že ide o dobrý preklad svedčí aj hláška jedného z autorov na minuloročnom Comics Salóne, ktorý sa priznal, že nikdy netušil, ako môže jeho text tak dobre znieť. Išlo, samozrejme, o oveľa expresívnejšie vyjadrenie a autora nebudem spomínať, aby neprišiel o svoju popularitu – to by mi Janko Iša nikdy neodpustil. V každom prípade aj preklad prispel k celkovému výnimočnému dojmu z celej knihy.
Dosť na úvod, hor sa do boja, teda do čítania!
Ivana Molnárová Dubcová – Vea Victis
Hrdinská fantasy z pera mladej slovenskej hviezdy začína pomerne idylicky, hoci pach rýb sa tlačí do vnútra chatrče falošnej lásky a rozkoše. Po dvoch odstavcoch vás ale autorka priklincuje nemilosrdnou smrťou a vyslobodenie z jej pazúrov sa skončí až potom, ako dočítate poslednú vetu. Príbeh je veľmi svižný, nápaditý a po celú dobu je čitateľ na vážkach, či má hlavnému hrdinovi držať palce alebo nie. Predsa len, kto by si obľúbil žoldniera, ktorý musí zabíjať nevinných ľudí? Našťastie, pri rozuzlení vyzerá všetko inak a prvé dojmy dostanú poriadne na frak.
Je zaujímavé rozmýšľať, ako by sme reagovali, keby sme sa ocitli v koži jednotlivých postáv, pretože Ivana má ich motivácie priam majstrovsky zvládnuté. Plusom je určite aj to, že nejde o prvoplánový text a komplikovanosť – ale nie prekomplikovanosť – zápletky radí tento text medzi to najlepšie v zbierke. Jediné, čo by sa dalo vytknúť, je možno dĺžka poviedky, mohla skončiť o niečo skôr, ale ani tento fakt jej neuberá na kráse.
Peter Jelínek – Incident ve vile Vistárii
Určite najodpornejšia poviedka, akú má čitateľ možnosť čítať v tejto antológii. Zároveň jedna z najzábavnejších a treba povedať, že dokonca samotný autor varuje, že text nie je určený pre slabšie povahy. Fekáliami, démonmi, obscénnosťami a inými nechutnými mňamkami sa to hemží na každej strane. Príbeh patrí do Petrovho steampunkového univerza v hlavnej úlohe s pátračom paranormálnych javov, Terrencom Norrom. Ten sa ocitne zoči-voči svojej Nemesis a veru, nebude to mať jednoduché.
Je vidno, že autor má daný žáner rád, pozná ho a môže si ho upravovať podľa seba, inými slovami, je už vo fáze, kde si môže dovoliť porušovať pravidlá a prejde mu to viac-menej bez väčšej kritiky. Pôsobivá je aj inšpirácia vily z príbehov Sherlocka Holmesa a je to jeden z príbehov, ktorý dokáže parazitovať na zvyškoch známeho diela vlastným a pomerne originálnym životom.
Michal Hvorecký – Neviňátko
Po hrdinskej fantasy a nechutne dobrom steampunku nasleduje príbeh, ktorý je miestami až príliš desivý umiestnením v blízkej budúcnosti. Posúďte sami – drony, strata súkromia, policajný štát. Kamery na každom kroku, služba „vlasti“ za výhody. Mnohé z toho sú akýmsi vizionárskym počinom toho, ako môže dopadnúť naša spoločnosť. Dá sa povedať, že autor pracuje s témou svetovo známeho diela 1984 a rozvíja ho vlastným spôsobom s dôrazom na najnovšie trendy a predpovede vývoja ľudskej spoločnosti.
Poviedka môže vzbudiť bolenie hlavy aj z kompozičného hľadiska, pretože textu by výrazne pomohla rýchlejšia dynamika a kratšie odstavce. Posolstvo príbehu by dosiahlo oveľa väčší účinok, keby bolo napísané mierne modernejším štýlom, ale v dnešnej uponáhľanej dobe je treba pripustiť, že toto môže byť čisto iba subjektívny pocit.
Alexandra Pavelková – Petr hledá dům
Peter je sedemnásťročná sirota. Hľadá Dom, v ktorom zažil bolesť a doteraz má z jeho návštevy desivé nočné mory. Hľadá ho preto, lebo dúfa, že keď ho nájde, dokáže sa zbaviť strachu raz a navždy. Hoci je na úteku, nie je tak úplne bezbranný, ako by sa zdalo na prvý pohľad. Ide o klasickú urban fantasy z prostredia, ktoré autorka veľmi dobre pozná a pomocou fantázie ho dokáže oživiť zaujímavým spôsobom.
Poviedka sa číta ľahko, ide o text prvej slovenskej Lady fantasy, preto sa nie je čomu čudovať. Charaktery postáv majú jedinečné čaro a sú vykreslené naozaj pôvabne, je tu cítiť autorkinu lásku k Mijazakiho filmom, hrdinovia výraznou mierou prispievajú ku kvalite poviedky. Čitateľ tak môže zažiť podobné pocity ako pri sledovaní Cesty do Fantázie alebo Zámku v oblakoch.
Lenona Štibláriková – Krvavá grilovačka
Ak ste nikdy nečítali RealRPG, tak sa tejto poviedke budete čudovať rovnako ako autor recenzie. Ide o príbeh, v ktorom na Zem zaútočia mimozemšťania a po celom svete sú vybraní ľudia, aby čelili nebezpečenstvu, ako najlepšie dokážu. Nie každý to, samozrejme, zvládne, čo prináša aj zaujímavé a pre dej dosť podstatné situácie.
Podľa toho, čo žáner predstavuje, sa ho táto poviedka drží iba okrajovo. Veľmi podstatným, pre niekoho možno až rušivým elementom je prítomnosť vlastností, ktoré jednotliví hrdinovia získavajú po boji a zvládnutí prekážky. Problém môže spočívať v tom, že tieto údaje vystupujú zo strán bez vysvetlenia, o čo ide. Pripomína to akúsi RPG hru a nie klasický beletristický text. Ide o prvok, na ktorý si čitateľ dokáže ľahko zvyknúť. Veľkým plusom je aj akási inšpirácia jedného z kultových diela Jiřího Kulhánka. Trochu rozporuplne pôsobí urýchlený koniec, žiadalo by sa dej ukončiť skôr a nechať zvyšok dorozprávať v ďalšom, pokojne aj dlhšom diele.
Ján Gálik – Klinika druhé šance
Sci-fi poviedka o tom, že nie vždy je dobré dať niekomu druhú šancu na život. Šušeň – hlavný hrdina (áno, čítate dobre) sa ocitol v zlom rozpoložení v špinavom byte obklopený novinami a hľadá niekoho, kto sa má horšie ako on. Lenže čo ak to, čo urobí, naruší osud? Ide o karmu, šťastie, lásku?
Text zápasí s čitateľom o pozornosť a núti ho dokonale sa sústrediť, aby pochopil všetko, čo autor myslel. Nejde teda o oddychovku, čo je trochu na škodu, lebo možno keby boli niektoré veci napísané prehľadnejšie, pointa by udrela do očí výraznejšie a jednoduchšie. Alebo išlo o autorov zámer?
Lívia Hlaváčková – S císařem na věčnost
Fantasy detektívka inšpirovaná Japonskom a samurajmi. Advokáta Fuwu Ryusa si jedného dňa zavolá do svojej záhrady veľmož. V nej sa nachádzajú telá ôsmich zmasakrovaných mladíkov a Fuwu dostane za úlohu zistiť, prečo ich zabil veľmožov záhradník, ktorý sa k incidentu priznal, no nikomu nepovedal dôvod.
Zaujímavý svet plný zaujímavého systému mágie. Ide o výborný text, v ktorom autorka rozohrala viacero rovín a priniesla prekvapivé, no náležité rozuzlenie. Príbeh pripomína príbeh svetoznámeho sudcu Ti v kombinácii s prvkami mysteriózneho trileru a hlavnou prednosťou so prepracované postavy. Prevládajú tu svižné dialógy, čítajú sa prijemne, ale pár opisov naviac by nebolo na škodu.
Juraj Červenák – „Za Hronem temný les...“
Vďaka za túto poviedku patrí najmä nekompromisným editorom, ktorí donútili najväčšiu hviezdu tuzemskej fantasy prispieť „roganovkou“ bez Rogana. Čitateľ sleduje osudy Pribinu, jeho syna a posledného družníka Kostilama potom, ako ich Mojmír vyhnal z Nitry. Tí sa na úteku dostanú na druhú stranu rieky Hron, na miesta, kde sa ľudská noha bojí vkročiť. Tu ich čaká nečakané stretnutie, ktoré rozhodne o tom, či prežijú noc alebo nie.
Na to, že text bol publikovaný takmer pred dvadsiatimi rokmi, ide o klasickú hrdinskú fantasy z pera Ďura Červenáka pri plnej sile. Príbeh je úderný, plný mágie, besov a silných hrdinov. Úplne právom patrí k vrcholom antológie, hoci ide o typ fantasy, ktorá je na ústupe a trpí „neduhmi“ takejto literatúry. Fanúšikovia však budú nadšení a jediné, čo sa jej dá vyčítať, je hádam iba dĺžka poviedky. Je veľmi krátka!
Našťastie, autor nám pravidelne dodáva stále nové príbehy, tak sa mu dá ľahko odpustiť, že nenapísal ďalšie Kostilamove dobrodružstvá, aj keď by určite mohol vytvoriť crossover s Roganom. Možno raz.
Katarína Soyka – Smrt je jen začátkem
Po poviedke Petr hledá dum ide o ďalšiu urban fantasy z prostredia, ktoré je autorke dôverne známe. Základom je téma večne obľúbených upírov, ich spolužitia s ľuďmi a balans medzi láskou a nenávisťou, či túžbou a povinnosťou. Príbeh bol inšpirovaný príhodou z nočnej Žiliny a keďže táto udalosť dlho mátala autorkinu fantáziu, nakoniec sa ju rozhodla dať na papier a zasadiť do sveta z románu Lokaj. Dej sa točí upírky Luny a jej ľudského manžela, ktorý jej pred očami chradne a umiera. Luna je rozhodnutá za každú cenu nájsť spôsob, ako ho udržať pri živote.
Český preklad textu sedí, číta sa svižne a pripomína tvorbu viacerých českých kolegov, ktorí napísali upírske romány, lenže v tomto prípade je výrazne vidieť poňatie témy ženským pohľadom. Nejde o žiadnu sladkú upírčinu á la Twillight, je tu však väčší dôraz na pocity a hlavnú postavu môžeme zaradiť medzi silné ženské hrdinky. Smrťou sa príbeh nekončí a je možné, že onedlho sa autorka vrhne na románové pokračovanie.
Janko Iša – Žoldnéř
Hovorí sa, že keď chce spisovateľ napísať dobrý príbeh, mal by vedieť koniec skôr, ako napíše prvú vetu. Autor tejto poviedky sa tohto hesla drží úplne doslovne, prvú poviedku z fantasy sveta si odbíja textom, ktorý prezrádza udalosti, čo sa stali na konci. Žoldnier je post-apo fantasy, kde sledujeme karavánu obchodníka Zarivila na ceste na magickou vojnou poznačené územie Syndikátu. Hoci zaplatil ozbrojenému sprievodu nemalé peniaze, muži nie sú ochotní putovať do nebezpečnej oblasti a preto sa musí poobzerať po niekom, kto by bol. Keď sa už zdá, že nikoho nenájdu, prichádza na scénu starý vojak.
Janko vlastnými slovami hovorí, že si nikdy netrúfol na napísanie fantasy napriek tomu, že tento žáner miluje. Jedným z dôvodov bol jeho rešpekt voči Sword & Sorcery a hoci sa bojí, že by ho mohli zanietení larpisti upáliť letlampou, v tejto poviedke ukazuje, že má zbytočné obavy. Ide skutočne o poctivý fantasy kúsok pripomínajúci tvorbu popredných autorov fantastiky od Mira Žambocha, Leonarda Medeka až po Juraja Červenáka a ďalších. Je vidno, že patrí k autorom, ktorí písať vedia a nie nadarmo sa jeho knihy a poviedky tešia veľkej obľube. Výčitkou môže byť jedine ten koniec.
Lucia Piknová Droppová – Manželský slib
Ďalšiu poviedku má na svedomí jediná dvojnásobná víťazka Ceny Fantázie, známa svojím širokým záberom v rámci fantastiky. Tentoraz čitatelia majú možnosť čítať space operu o tom, čo všetko sa dá obetovať a urobiť, ak chce oddaný manžel dodržať sľub. Na planétu močiarov prichádza hlavný hrdina, aby sa pokúsil urobiť nemožné – čosi vyviezť napriek tomu, že z tohto sveta je vývoz absolútne zakázaný.
Poviedka sa nesie na vlne pôvabného dobrodružstva popretkávaného neustálym napätím a ponúka čitateľom pestrofarebný svet. Vo výrazne veľkej miere sú tu zastúpené opisy, niektoré z nich by mohli byť o pár viet poškrtané alebo nahradené rýchlejšou dynamikou deja. Čitateľom môže vadiť aj dĺžka textu, v tomto prípade totiž kvalita mierne kolíše a miestami pôsobí únavne. Poviedka by sa dala napísať akčnejším štýlom bez toho, aby to ubralo na umeleckom zážitku.
Anton Stiffel – V zajetí času
Najznámejší autor súčasnej slovenskej sci-fi prispel do antológie príbehom zo sveta Časonautov. Títo špeciálne vyberaní agenti majú na starosti dohliadať na časové udalosti tak, aby nik nemohol ovplyvniť kauzalitu sveta a zmeniť chod dejín. Ani k lepšiemu, ani k horšiemu. Tento príbeh začína v momente, keď hlavný hrdina uviazol v Hirošime pár sekúnd pred dopadom atómovej bomby. Podarí sa mu zo šlamastiky dostať? Zvolil dobre alebo sa čoskoro rozpadne na atómy?
Tóno je skúsený spisovateľ a sci-fi svet pracujúci s hlavným prvkom cestovania času má premyslený do detailov, od technológií až po vzájomné vzťahy a princípy medzi agentami. Je vidieť, že pracuje s tým, čo má rád. V porovnaní so slovenskou verziou nie sú evidentné rozdiely, text sa číta ľahko a na naše pomery pôsobí vyspelo.
Zuzana Stožická – Noc zázraků
Trináste číslo je odjakživa považované za magické, či už z dobrého hľadiska alebo ako dogma zo stredoveku. Má v sebe istú silu a je iba na nás, ako túto moc využijeme Možno aj preto je trinásty príbeh v tejto antológii čarovný, plný smútku a nádeje. Istý muž, profesor, prišiel o svoje krídla a čaká na jedinú noc v roku, keď by sa mu mohlo splniť najväčšie želanie. Získa, po čom túži alebo sa bude trápiť naďalej?
Autorka je povestná magickými textami skladajúcimi sa z viacerých významových rovín, často so skrytým posolstvom, ktoré nie je očividné na prvý pohľad. Čitateľ musí preniknúť hlboko pod povrch, aby pochopil, čo chcela povedať, ale keď sa mu to podarí, často musí skloniť poklonu pred jej genialitou. Aj tento text je toho príkladom a radí sa k tomu najlepšiemu v rámci zbierky.
František Kotleta – 16.červen 1919
Hovorí sa, že na záver prichádza to najlepšie a posledná poviedka toto pravidlo vo veľkej miere potvrdzuje. Veľká vojna skončila, ale búrlivé časy na slovenskom území pokračujú. Roky 1918-19 sú jeden veľký chaos a zmätok, vzniká jedna republika za druhou a bežný človek nemá prehľad, aká je skutočná situácia. Vo víre nebezpečných udalostí sa nachádza aj autorov pradedo Bartolomej Frehar, ktorý bude musieť čeliť oveľa väčšiemu, zlu ako sú pomstychtiví Maďari.
Kto je zvyknutý na štýl Františka Kotlety, nebude sa čudovať, že príbeh sa veľmi rýchlo zvrtne a všade bude striekať krv. Autor sa akoby vracia k svojim začiatkom, v ktorých vo veľkom oživoval upírov a iné beštie. Ide o skutočný akčný nárez, pomyselnú bodku za skvelým predstavením. Na texte je poznať, že ho napísal skúsený spisovateľ a nie je mu veľmi čo vytknúť. Mnohí by chceli vedieť, akému démonovi upísal Kotleta dušu, že sa mu darí chrliť jedno kvalitné dielo za druhým, no nezostáva nič iné, iba nahlas zatlieskať a poďakovať. Za poslednú poviedku, ako aj za všetky ostatné.
Dočítané, kritika udelená, pokračujeme.
Antológie sa vo všeobecnosti netešia veľkej popularite, väčšina čitateľov radšej siahne skôr po románe ako po poviedkach. A najťažšie to majú tie zbierky, ktoré obsahujú rôznorodú zmes žánrov od rôznych spisovateľov. Aby toho nebolo málo, predstavte si, že z tých autorov poznáte jedno-dve mená. K tomu všetkému, ide o Slovákov. A toto si mám kúpiť? Našťastie, ako už bolo spomenuté, editori stavili na istotu. Prišli s výborným nápadom preloženia textov do českého jazyka, a tak priblížili stálice a hviezdy slovenskej fantastiky na ďalší, dobre zabehnutý knižný trh. Veríme, že tento počin pomôže obom táborom kedysi jednotnej SF scény a jednotlivé príbehy si nájdu svojich fanúšikov.
Čo sa týka samotného prevedenia knihy, Epocha vie, čo robí. Toto populárne vydavateľstvo má na tomto poli obdivuhodné skúsenosti. Antológia je vydaná v tvrdej väzbe s prebalom, ktorému kraľuje pôvabná obálka od slovenskej maliarky Zuzany „LaKiRi“ Droppovej a v nejednej knižnici tak aj vďaka nej bude oslnivo žiariť. Stačí ju len vziať do ruky a začítať sa. Po prvýkrát, po druhý a vždy, keď bude chuť na kvalitatívnu pestrosť slovenskej fantastiky.
Záver: Čitatelia majú na výber pestrú zmes príbehov od historickej fantasy, cez steampunk až k space opere. Každý so štrnástich príbehov je niečím výnimočný a prispieva k výbornému celkovému dojmu, či už ide o drsnú akciu alebo detektívku. Niektoré texty zápasia so slabou dynamikou alebo zdĺhavosťou, drvivá väčšina je však prudko čitateľná a poskytuje skvelú zábavu. Ide o to najlepšie od tých najlepších, čo môže slovenská fantastika ponúknuť.
Hodnotenie: 85%
________________________________________
Kyša, Králik – Slovenský nářez
Žáner: fantastika
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenčina
Väzba: pevná väzba
Počet strán: 96
ISBN: 978-80-5663-090-7

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB