Punisher: Četa - Ennisova apokalypsa

Tešíte sa na ďalší drsný príbeh bojovníka v čiernom trikote s ikonickou lebkou? Tak to vás musím sklamať, o Punisherovi v dobe, do ktorej sa vrátime, nikto nepočul. Meno Frank Castle sa však už vtedy, v sedemdesiatych rokoch, bilo o slávu...
BlackTom
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Úvodom tejto recenzie by asi bolo vhodné spomenúť, že hoci postavu Punishera na smrť milujem (zvlášť jeho stvárnenie Jonom Bernthalom v rovnomennom seriáli, no taktiež výborné béčko s Thomasom Janeom), je Četa ešte len druhým komiksom, ktorý sa mi dostal do rúk. Prvým bol paradoxne jeho zrod v Amazing Spider-Man #129 z roku 1974 (kde sa Frank objavil prvýkrát spolu s Jackalom a vytvorili značne nekonzistentnú kratučkú spoluprácu), ktorý som zakúpil v rámci cyklu Komiksový výběr Marvel: Spider-Man, konkrétne druhý zväzok s názvom Klonová sága. Nedá sa povedať, že by ma niečím ohromil, predsa len, zub času sa na týchto starších dielach už celkom slušne podpísal. To sa však nedá povedať o Čete, ktorá určite tak skoro nezapadne prachom.
Punisher: Četa. Prvé české vydanie (BB/art, 2022).
Punisher: Četa. Prvé české vydanie (BB/art, 2022). / Zdroj Disclaimer
Šialený severoírčan Garth Ennis prekvapivo napísal snáď najcitlivejší možný komiksový predslov na tému vojny, ktorý mi určite ešte veľmi dlho utkvie v pamäti. Po jeho boku akoby som sa na chvíľu ocitol na bojisku v Somme, nehovoriac o tom, že o celú stovku rokov neskôr, pri Lochnagarskom kráteri, ktorý vyhĺbila nemecká mína, ma už tento pán scenárista akoby držal pri pohľadu naň rovno za ruku. Počínanie „jeho“ ulsterskej 36. divízie ma naplnilo lokálpatriotizmom snáď aj za neho.
Ennis si už úvodom nastavil latku sakramentsky vysoko a ja som si náhle uvedomil, že hoci za morom, Garth Ennis je vlastne „len“ Európan, a či si spolu s chorvátskym kresličom Goranom Parlovom neukusli priveľké sústo. Ono vlastne nič nemôže byť vzdialenejšie pravde, keďže Ennis má určite ešte v čerstvej pamäti vyčíňanie IRA, nehovoriac o horúcej situácii 90. rokov na Balkáne, ktorú Parlov určite len tak ľahko z hlavy nedostane...
Vietnam je sama o sebe dosť pálčivá téma a často sa s ňou nemusia hodnoverne popasovať ani americkí rodáci. Zo všetkých skvelých kúskov však určite musím spomenúť Kubrickovu Olovenú vestu, výborného Lovca jeleňov, či dvojicu First Blood / Rambo II., kde prvá časť dokonale reflektuje vietnamskú traumu (neskôr tiež Scorseseho Taxikár, či ultimátny Narodený 4. júla v réžii Olivera Stonea), zatiaľ čo druhá, hoci s nutným nadhľadom nás vracia priamo do pekla džungle. V tomto ohľade sa Ennis nečakane sympaticky drží pri zemi.
Punisher MAX: Četa začína spomienkami preživších z čaty Kilo Four, ktorej velil novopečený poručík Frank Castle. Muž, ktorý otvorene priznáva, že jeho bojové skúsenosti sú nulové, no jeho veliteľský um sa preukázal v dôstojníckej škole. Tento muž sa nebojí oprieť o neznámych ľudí, ktorí už majú prvé nasadenie za sebou. A to takým štýlom, že nikto nemôže pochybovať o tom, že mu záleží na každom „pridelenom“ živote. Komiks obsahuje dohromady šesť uzavretých príbehov.
Z poručíka Franka Castlea sa má raz v budúcnosti stať obávaný a neľútostný Punisher a úlohou akéhosi rozprávača, veteránov z jeho čaty, ako aj samotného čitateľa je zistiť, či a aký veľký dopad mala na jeho neskoršiu rolu jeho epizóda vo vietnamskej vojne. Sledujeme Franka, ktorý okamžite vytvorí fungujúcu buddy dvojku so seržantom Drydenom, ako neváha použiť peniaze daňových poplatníkov na nálet určený na vyčistenie zóny, do ktorej sa pechote kvôli obavám o svoj život nikdy moc nechcelo, takže radšej podsúvala veleniu neoverené informácie. Bok po boku kráčame čoraz temnejšou džungľou, kde si trpko uvedomujeme nedostatky pridelenej výzbroje, ktorej výmenu musí poručík Castle zariadiť nie práve predpisovým jednaním. A celý čas nás z diaľky pozoruje nebezpečný nepriateľ, ktorý má s americkými jednotkami nevybavené až príliš osobné účty.
Rozprávanie veteránov v bare spojené s retrospektívnymi scénami prvého Punisherovho nasadenia pozoruhodne doplňujú spomienky z druhej strany spektra, a síce pohľad na tie isté udalosti očami severovietnamského plukovníka Giapa. Mnohé z jeho názorov a postojov sa čitateľovi môžu javiť ako nehodnoverné, v jednom s ním však musím súhlasiť - kým Američania prišli do Vietnamu s cieľom víťaziť a čo najrýchlejšie si odkrútiť turnus, komunistická časť ázijskej zeme to brala vážnejšie, ako boj za svoju krv, svoje hodnoty, svoju vlasť. Možno aj pre toto osobnejšie poslanie nakoniec Vietnamská vojna dopadla tak, ako dopadla. Ale to už odbočujem.
Rozprávač, respektíve muž, ktorý kladie našim veteránom tie správne otázky, v jednej chvíli načrtne, čo mohla s mysľou Franka Castlea urobiť jeho prvá vražda. Smer, ktorým sa jeho otázky uberali bol určite dobrý, len tá číslovka pred aktom nebola akosi potrebná. Nie je totiž dôležité poradie, ale miera zainteresovanosti.
Punisher: Četa
Punisher: Četa / Zdroj Disclaimer
Punisher: Četa
Punisher: Četa / Zdroj Disclaimer
Punisher: Četa
Punisher: Četa / Zdroj Disclaimer
Punisher: Četa
Punisher: Četa / Zdroj Disclaimer
Punisher: Četa
Punisher: Četa / Zdroj Disclaimer
Toto sú práve dve nosné témy komornej, príjemne krátkej črty z obdobia minulosti poručíka Castlea - vzťah k jeho jednotke a to, čo z neho mohlo a nemuselo urobiť Punishera. Na obvyklé expresívne a excentrické Ennisove výčiny inak v Čete nejak nezostal priestor. Do rúk sa vám dostane dospelácky vážny zrod jednej legendy, ku ktorému by z môjho pohľadu nebolo na škodu si prečítať predchádzajúci príbeh Valley Forge, Valley Forge, no aj bez neho, ako úplný laik, dostane pozorný čitateľ vrchovatú mieru psychológie postáv z oboch strán barikád (medzi vedľajšími postavami hviezdi najmä kapitán Cuong) a skromnejšiu, no o to zásadnejšiu úroveň akcie v nasadení. Drobný stret so zelenými baretmi sa taktiež právom radí k najväčším kladom tohto komiksu.
K tomu si pripočítajte slušnú Parlovovu kresbu, ktorá zbytočne neťahá oči a je dokonale primeraná vážnemu scenáru a nechajte si doznieť posledné tóny War Pigs od Black Sabbath, či iných peciek, ktoré sa viažu k tomuto obdobiu (Creedance Clearwater Revival, Jefferson Airplane, etc.) a o atmosférický zážitok ako vyšitý máte zaručene postarané. Ja som si túto pekelne horúcu novinku od BBart naozaj veľmi užil a v budúcnosti si určite ešte nejaké dobrodružstvo zo série Punisher MAX rád vychutnám. Len škoda, že sa tak rýchlo vypredáva...
Garth Ennis
_
Garth Ennis sa narodil v Belfaste (Severné Írsko) roku 1970. Už v rannej mladosti stretol niekoľkých ľudí z komiksovej brandže, okrem iného výtvarníka Johna McCrea a neskôr i Alana Moora osobne, ktorí navždy ovplyvnili jeho profesionálnu kariéru.
Čoskoro sa uchytil ako komiksový scenárista, ktorý tvoril pre britské vydavateľstvo 2000 AD, pre ktoré písal napríklad príbehy neľútostného ochrancu zákona Judge Dredda. Tam si ho tiež všimli ľudia z Vertiga, drsnejšej odnože vydavateľstva DC, a zlanárili ho pre hororový komiks Hellblazer, na ktorom začal Ennis pracovať so svojím priateľom Stevom Dillonom. Spolu potom tiež rozbehli vlastný a veľmi úspešný seriál Preacher, plný podivných postáv, írskych upírov, sprostých slov, sfetovaných anjelov a krvavých prestreliek. Preacher sa stal kultom, takže mu DC ponúklo, aby pre nich aj urobil komiks. A Ennis stvoril rýdzu tarantinovku - príbehy profesionálneho zabijaka so superschopnosťou nazvaného sucho Hitman. Okrem toho napísal Ennis aj paródiu na vojnové príbehy Adventures of the Rifle Brigade, hypervulgárne Dicks, antihrdinských The Boys, vážne vojnové príbehy War Stories, postkatastrofický príbeh Just a Pilgrim a komiks The Pro, v ktorom popisuje, čo sa stane, keď nadľudské schopnosti získa a do tímu superhrdinov sa pridá profesionálna prostitútka. Roku 2000 začal pre Marvel písať Punishera.
Ennnis získal v roku 2016 americké občianstvo. Považuje sa za ateistu.
Goran Parlov
_
Goran Parlov (1967) je chorvátsky ilustrátor a kreslič komiksov. V roku 1991 absolvoval Akadémiu výtvarných umení v Záhrebe a čoskoro sa presťahoval do zahraničia.
Na profesionálnu kariéru sa dal začiatkom 90. rokov po presťahovaní sa do Talianska. Jeho prvé práce bola uverejnená v časopise Ken Parker Magazine, kde sa podieľal na komiksovej sérii od scenáristu Giancarla Berardiho. V roku 1993 sa Parlov pripojil k Sergiovi Bonellimu a začal ilustrovať Nicka Raidera a neskôr prešiel k Magico Vento. Začiatkom roku 2000 začal pracovať pre americký trh, najprv vo Vertigu, kde dokončil sériu Outlaw Nation Jamieho Delana pre Gorana Sudžuku. Následne urobil sa podieľal na vedľajšom príbehu v Y: The Last Man a neskôr pracoval pre Marvel.
V súčasnosti žije v Záhrebe, kam sa vrátil po rokoch pôsobenia v Miláne.

Záver: Fanúšikovia Marvelu si pravdepodobne túto pomaly napredujúcu drámu moc neužijú, akcia je skromná, no všetko vyvažujú na krátkom priestore precízne vykreslené charaktery a najmä temný dobový backround. Za mňa je to jasná voľba pre náročnejšieho čitateľa a pre milovníkov nemilosrdného pomstiteľa s lebkou na hrudi priam povinnosť doplniť si medzery už v jeho už tak bohatej a krvavej minulosti.

Hodnotenie: 90%

Punisher: Četa
Pôvodný názov: Punisher MAX: Platoon
Scenár: Garth Ennis
Kresba: Goran Parlov
Preklad: Richard Podaný
Vydavateľstvo: BB/art
Jazyk: Český
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2022
Počet strán: 136
Väzba: Brožovaná
ISBN: 978-80-7595-611-8

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo BBart, ktorému týmto ďakujem.
Vydavateľstvo BB/art
Vydavateľstvo BB/art Disclaimer

BlackTom

BlackTom
If it bleeds we can kill it

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB