Podpor tvoj fandom 2 % z dane aj v roku 2022

Pre teba je to pár administratívnych krokov, pre nás a naše projekty ako Fantastická poviedka, online cony alebo fungovanie samotného scifi.sk - nenahraditeľná pomoc.
Podporte scifi.sk
Nasledujúci článok je neplatný, pretože popisuje podanie 2% v roku 2022.
Pre pokyny k 2% za rok 2024 prosím navštívte nasledujúci článok: Podpor scifi.sk 2 % z dane aj v roku 2024.
Babka k babce, budú kapce... alebo minimálne lepšie scifi.sk!
Ozaj, každá forma podpory je pre nás kriticky potrebná a umožňuje nám ďalej rozvíjať a vytvárať projekty pod značkou scifi.sk. Jedným z nich je napr. odmeňovanie autorov a autoriek výzvy Fantastická poviedka aj v tomto roku! A vzhľadom na to, že počet a kvalita poviedok v tejto výzve ozaj stúpa, sa môžete presvedčiť aj na vlastné oči v najnovšom kole.
Preto sa obraciame na teba, áno Teba. Práve čítaš tieto riadky. Ak si zamestnanec alebo zamestnankyňa, tak máš do konca apríla možnosť poukázať 2 % z dane občianskemu združeniu alebo iniciatíve, ktorá je blízka tvojmu srdcu. My by sme boli veľmi radi, ak by si tento rok zvážil/a rozhodnúť sa pre scifi.sk a jeho materské občianske združenie Force Majeure, ktoré tento internetový časopis a portál zastrešuje.
Si pripravený/á?
Tak potom poďme na to:
Potrebuješ iba dve tlačivá:
1. Potvrdenie o zaplatení dane (od tvojho zamestnávateľa)
2. Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane (to si stiahneš a vyplníš ty)
Potvrdenie o zaplatení dane:
Do 15. februára ti má zamestnávateľ vystaviť ročné zúčtovanie zaplatených preddavkov na daň. Ak tak urobí, popros ho, aby ti vystavil tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane. Z tohto Potvrdenia o zaplatení dane si vieš zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2 % z tvojej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžeš tento rok poukázať. Je možné, že ti tento dokument poskytuje zamestnávateľ automaticky. O to lepšie! ;)
Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane:
Do tlačiva, ktoré si môžeš stiahnuť, vypíš tebou vypočítanú sumu a údaje o sebe a údaje o prijímateľovi nasledovne:
II. ODDIEL - ÚDAJE O PRIJÍMATEĽOVI
15 - IČO: 42383862 (zarovnajte sprava, čiže nechajte prvé 4 políčka voľné!)
16 - Obchodné meno (názov): FORCE MAJEURE
Nakoniec obe tieto tlačivá (Potvrdenie o zaplatení dane od zamestnávateľa a vyplnené Vyhlásenie) zašli čím skôr alebo doruč na Daňový úrad podľa tvojho bydliska. Ktorý to je, zistíš podľa PSČ na tejto stránke Finančnej správy.
A to je všetko! ;) Jednoduché, však?
Ešte niečo pre našich spolupracujúcich dobrovoľníkov – Možnosť poukázať 3 % z dane
Pre tých, ktorí u nás publikujú pravidelne alebo robia pre naše združenie inú činnosť (napr. propagáciu na conoch, prednášky, úpravy textov, editáciu poviedok a podobne): tieto osoby majú možnosť poukázať nie 2, ale 3 percentá z dane. Podmienkou je, že si na dobrovoľnícku činnosť vynaložil/a min. 40 hodín času počas minulého roku.
Ak sa tak stalo, obráť sa na Šaňa (sano@scifi.sk), ktorý to preverí a podľa danej činnosti ti vystaví Potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti. S týmto potvrdením budeš mať následne možnosť poukázať až 3 percentá z dane. (Pozor, následne musíš aj správne vypočítanú sumu uviesť vo Vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane.) ;)
Popr. ak si dobrovoľníčil/a niekde inde a máš potvrdenie od danej organizácie, môžeš použiť na 3 % aj to.
Ďakujeme!
Tvoje rozhodnutie môže byť anonymné. Nikomu nemusíš hovoriť o tom, komu venuješ svoje 2 alebo 3 %. Na druhú stranu, môžeš na Vyhlásení zaznačiť (krížikom na úplnom konci Vyhlásenia), aby sme obdržali tvoje meno, priezvisko a adresu trvalého bydliska (nebudeme vedieť, akú sumu si zaslal/a - to ani nepotrebujeme). Všetkým, ktorí a ktoré nás počas tohto roku podporia, by sme sa totiž chceli poďakovať, napr. formou trička alebo hrnčeka so scifi.sk grafikou! Teda, ak o to budeš stáť.
Ak ešte stále čítaš aj tieto riadky, sme radi, že spolu slovenskú fantastiku a našu komunitu posunieme o niečo ďalej. Podpor tento rok scifi.sk a takto tvoju žánrovú komunitu scifi a fantasy nadšencov! Aj málo nám pomôže tvoriť lepší obsah, poskytovať kvalitným autorom možnosť dostať odmenu za poviedku písanú pre náš portál a rozširovať funkcionality nášho webu!

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB