Biely vlk na poli komiksu

Ako v scifi.sk obstál nový komiks zo sveta Zaklínača?
Dearon
Filmová história scifi
Zaklínač zažil po vydaní tretieho dielu videohry renesanciu, ktorá ho posunula ďaleko za hranice pôvodnej fanúšikovskej základne v Poľsku, Česku a Slovensku. Knižná séria od Andrzeja Sapkowského sa začala hromadne predávať v rôznych prekladoch po celom svete a spopularizovala autora natoľko, že sa anglického vydania dočkala aj jeho Husitská trilógia. To je však len časť lavíny, ktorá sa spustila. Okolo bielovlasého zabijaka príšer vznikla celá frančíza. Vyšli ďalšie (aj keď menšie) videohry, rovnomenný hraný seriál, aj animovaný film The Nightmare of the Wolf na Netflixe, kopa akčných figúrok a samozrejme aj komiksy. Dnes sa budeme venovať práve komiksu, zatiaľ poslednému preloženému dielu s podtitulom Blednouci vzpomínky.
Komiks má už tradične pod palcom vydavateľstvo Dark Horse. Pracoval na ňom kolektív autorov Bartosz Sztybor (scénar), Amad Mir (kresba), Hamidreza Sheykh (farby) a Steve Dutro (lettering). Obálku a doplnkové ilustrácie pripravil Evan Cagle. O vydanie v češtine sa postarala stálica CZ/SK komunity, vydavateľstvo Crew.
Zaklínač - Blednoucí vzpomínky - Obálka
Zaklínač - Blednoucí vzpomínky - Obálka Disclaimer
Začneme tým, čo každého upúta ako prvé, a síce vizuálom. Kniha má parádnu obálku, z ktorej cítiť temnotu a pochmúrnosť. Rovnako ich najdeme v úvode každej kapitoly,sú už od spomenutého Evana Caglea, a sú výborné. Bohužiaľ kresba samotného komiksu je presným opakom. Je veľmi jednoduchá, hranatá a fádna. Mal som pocit, akoby som sa pozeral na komiks zo školskej učebnice alebo z detského časopisu. Zatiaľ čo obálka a ilustrácie ma nadchli, vizuál samotného komiksu ma sklamal.
Príbeh, ktorý by som rozsahom označil za poviedku, našťastie moje sklamanie zmiernil. Síce sa nemôže rovnať originálnym poviedkam z pera Andrzeja Sapkowského, ale predlohe hanbu rozhodne nerobí. Prirovnal by som ho k poslednej Sapkowského knihe, Búrkovej sezóne. Disponuje všetkými atribútmi a typickými témami, ktoré Geralta z Rivie obklopujú. Hrdinove miesto vo svete, otázka čo sa s ním stane ak oň príde, úbytok monštier, nevďačnosť ľudí a ich strach, často pretavený do nenávisti a opovrhovania. Predovšetkým prvý motív je ústrednou témou a je spracovaný naozaj dobre, vďaka čomu je dej naplnený čiernou melanchóliou a pocitom zmaru.
Samotný dej rozpráva o Geraltovi, ktorý sa potuluje po svete a snaží sa pretĺcť životom. Avšak monštier je málo, a náš hrdina rozmýšľa, či je preň v meniacom sa svete ešte miesto. Čo robiť, keď pre človeka už niet uplatnenia? Geralt si však nevie predstaviť, čo iné, než svoje remeslo by dokázal vykonávať.
Zaklínač - Blednoucí vzpomínky - Ukážka 1
Zaklínač - Blednoucí vzpomínky - Ukážka 1 Disclaimer
Zaklínač - Blednoucí vzpomínky - Ukážka 2
Zaklínač - Blednoucí vzpomínky - Ukážka 2 Disclaimer
Komiks by som neodporúčal ľuďom, ktorí sa so Zaklínačom ešte vôbec nestretli. Nie je však potrebné poznať celý Zaklínačov svet, stačia základy, lebo komiks funguje aj ako samostatné dielo. Môžete ho brať ako doplnok k príbehu, či už ste fanúšik výlučne kníh alebo naopak len hier.
Zaujímavým prvkom sú rôzne „monológy“ v malých textových okienkach, odohrávajúcich sa paralelne s príbehom. Výnimku tvorí jedna kapitola, v ktorej sú pre tento účel určené celé komiksové okná. De facto ide o malú vedľajšiu dejovú líniu, ktorá buduje pozadie a vyvrcholí v závere kapitoly spojením s hlavným dejom.

Záver: Suma sumárum. Napriek sklamaniu v podobe slabej kresby si myslím, že tento komiks skalného fanúšika neurazí. Obsahuje všetko, čo máme na príbehoch o Geraltovi z Rivie tak radi. Síce Zaklínačské univerzum, ani Geraltov príbeh neobohatí o žiadne prevratné prvky, ale srdce fanúšika určite poteší. Ak ste hladní po ďalších príhodách mäsiara z Blavikenu, určite po ňom siahnite.

Zaklínač #05: Blednoucí vzpomínky (obsahuje zväazky The Witcher: Fading Memories #1-4 vydané medzi novembrom 2020 - marcom 2021)
Predloha: Andrzej Sapkowski
Scenár: Bartosz Sztybor
Ilustrácie: Abad Mir, Hamid Sheykh
Lettering: Josef Ládek
Obálka: Evan Cagle
Preklad: Martina Dari Antonínová
Vydavateľstvo: Crew
Jazyk: český
Rok vydania: 2021
Počet strán: 108
Väzba: mäkká / brožovaná
ISBN: 978-80-7679-028-5

Ukážku na knihu si môžete prečítať na stránke vydavateľstva

Ďakujeme vydavateľstvu CREW za poskytnutie recenzného výtlačku.
Nakladatelství Crew Reklamné logo
Nakladatelství Crew Disclaimer

Dearon

Dearon
Som veľký fanúšik fantastiky, predovšetkým žánru fantasy. Dávam prednosť hlavne klasike ako Tolkien, Kay či Williams ale nepohrdnem ani drsnejšími vecami ako Sapkowski, Martin či Červenák.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB