scifi.sk pozerá: The Nevers

Pozreli sme sa na zúbok steampunkovej tímovke z mysle Jossa Whedona. Aké dobré sú The Nevers?
8HitBoy
Filmová história scifi
Čo dostanete, keď zmiešate trošku steampunku, trošku superhrdinskej akcie, trošku politiky, viktoriánskeho Anglicka, silných ženských hrdiniek a veľkú dávku charizmatického hereckého ansámblu? The Nevers.

Samotný tvorca The Nevers, ktorým nie je nik iný ako Joss Whedon, sa viackrát vyjadril, že The Nevers sú jeho doposiaľ najambicióznejším projektom. Po tom, ako nám predstavil kultové kúsky ako Buffy, Firefly alebo The Avengers, sa zdalo toto tvrdenie trošku prehnané. Po zhliadnutí prvých piatich dielov tohto seriálu ale začína byť jasné, čo tým Whedon myslel.
The Nevers - Plagát
The Nevers - Plagát / Zdroj Disclaimer
Seriál balansuje na hrane superhrdinovky, steampunku, fantasy i science fiction. Zoznamuje nás so skupinou ľudí so superschopnosťami, ktorí sa vo viktoriánskom Anglicku snažia nájsť zmysel svojej existencie a miesto, ktoré by nazývali domovom. Ako to býva v podobných príbehoch zvykom, čoskoro zisťujeme, že v tomto svete existuje tajomná nadprirodzená hrozba, s ktorou sa budú musieť naši hrdinovia vyrovnať.
Hlavnými hrdinkami sú Amalia True (Laura Donnelly) a geniálna vynálezkyňa Penance Adair (Ann Skelly), ktoré patria k Dotknutým (Touched) - ľuďom so superschopnosťami, ktorí sa začali za záhadných okolností objavovať v Londýne v roku 1896. Bežní ľudia sa ich poväčšine boja a tak nečudo, že sú už o tri roky neskôr takto poznamení, ktorých drvivú väčšinu tvoria mladé ženy, odsúvaní na okraj spoločnosti. Bezpečie však nachádzajú v sirotinci, ktorý vedie práve Amalia - vdova s neznámou a zrejme poriadne traumatickou minulosťou.
The Nevers The Nevers
The Nevers Disclaimer
V sirotinci spoznávame i ďalšie postavy, ktoré by sme s prižmúrením očí mohli považovať za superhrdinský tím. Polyglotka Myrtle (Viola Prettejohn), obryňa Primrose (Anna Devlin), Harriet (Kirian Sonia Sawar), ktorá dokáže čokoľvek premeniť na sklo, speváčka Mary (Eleanor Tomlison) a Annie (Rochelle Neil), ktorá dokáže chrliť ohnivé gule vytvárajú nesúrodú partiu, ktorá im nahrádza neexistujúcu rodinu. Samotná Amalia dokáže v náhodných útržkoch vidieť budúcnosť, čo je mimoriadne užitočná, avšak nie úplne spoľahlivá schopnosť. Tá si od všetkých svojich zverenkýň drží istú dávku odstupu, a jedinou Dotknutou, ktorej úplne verí a zdieľa s ňou všetko, ostáva práve Penance, ktorá dokáže vidieť elektrinu, čo využíva práve pri svojich fantastických objavoch ako napr. motorizovaný koč alebo megafón.
Práve Amalia a Penance sú najlepšími prvkami celého príbehu. Odhodlanie a nezlomnosť Amalie uchvacujú, postupné odhaľovanie jej pohnutej minulosti dáva príbehu dôležitý rámcový dej. Na druhej strane máme Penance, ktorej brilantná myseľ a zmysel pre humor sú zas neustálym zdrojom vynikajúcich dialógov, ktoré príbehu dodávajú onú pomyselnú dušu. Najlepším prvkom The Nevers je ale práve ich výborná chémia. Interakcie tejto dvojice, ich neustále podpichovačky a nádherné, hlboké puto musia diváka baviť. Sú "len" priateľky, alebo sa dočkáme aj prehĺbenia ich vzťahu do romantickej roviny? Ktovie! Rozhodne by ale romanca medzi týmito dvoma hrdinkami nebola prekvapivá.
Paletu príbehu dokresľujú rôzne bočné, ale nemenej dôležité postavy ako povýšenecký a paranoidný Lord Massen (Pip Torrens), Lavinia, ktorej skutočné úmysly sú zastreté rúškom tajomstva, "zlý chlapec" Hugo Swann (James Norton), Maladie (Amy Manson), ktorá je Magnetom k Amaliinmu Profesorovi X, žena, ktorá vedie svoj vlastný tím zloduchov a chce sa pomstiť ľuďom, ktorí ich týrali a zabíjali. Nesmieme zabudnúť ani na The Beggar Kinga (Nick Frost), akéhosi kráľa miestneho podsvetia, ktorý spolu so svojimi nohsledmi skvelo zapadá do viktoriánskeho Anglicka. Všetky tieto postavy vytvárajú dobre fungujúci mix, ktorý dodáva Whedonovmu viktoriánskej Británii zaujímavé pozadie a hĺbku.
The Nevers
The Nevers / Zdroj Disclaimer
Napriek tomu, že The Nevers je naozaj zaujímavým seriálovým počinom, ktorý mi osobne mimoriadne sadol nielen svojim zasadením, ale aj spracovaním, má svoje muchy. Dej začína byť najmä od štvrtej epizódy pomerne chaotický, keďže scenáristi na vás len hádžu nové a nové záhady a plottwisty, bez toho aby boli rozumne a uspokojivo vyriešené tie predchádzajúce. Práve preto je v seriáli miestami veľmi jednoduché stratiť sa.
Obvykle je veľkým plusom príbehu, keď nie ste schopní predvídať, kam sa bude dej ďalej uberať. To dokonale platí pre The Nevers, ktorí šokujú a prevracajú vaše očakávania naruby. Je však ťažké odhadnúť hranicu, kedy je to ešte zaujímavé a prirodzené, a kedy je to už tak trošku nasilu.
Musím uznať, že The Nevers vás určite dokážu prikovať ku kreslám a budete chcieť vedieť čo bolo ďalej, čo je opäť veľké plus. Rovnako oceňujem v súčasnosti toľko potrebné myšlienkové a kultúrne presahy. V The Nevers nachádzame témy diskriminácie a predsudkov voči našim hrdinkám. Tie sú výborným príkladom steampunkového hrdinu - osobnostne mimoriadne silné, avšak s prakticky nulovým sociálnym statusom. Je zábavné sledovať ako sa vysporadúvajú s touto ostrakizáciou. Dovolím si dokonca tvrdiť, že ma tento motív bavil ešte o čosi viac, než podarené bojové scény.
Ako spomínal Joss Whedon, The Nevers je veľmi ambiciózny seriál. Vizuálne úchvatný, so skvelými hlavnými hrdinkami, ktoré majú výbornú chémiu, vynikajúcim zasadením, pojednávajúci o dôležitých témach. Malým mínusom je, že seriál vie byť miestami skutočne chaotický a dej pôsobí sem-tam trochu kostrbato. Ako celok ale The Nevers fungujú skvele a prinášajú zaujímavý pohľad na to, ako by asi mohli vyzerať X-meni, keby boli zasadení do viktoriánskeho Anglicka so ženskými hlavnými hrdinkami. Ak vás podobné témy zaujímajú, choďte do toho. The Nevers rozhodne stoja za váš čas.
The Nevers - trailer Disclaimer
Prvá séria bude pozostávať z dvanástich dielov, rozdelených na dve časti po šesť. Pred dvoma dňami (9. mája) mala premiéru piata časť seriálu. Nájdete ho na streamovacej službe HBO GO.

Hodnotenie: 80%

The Nevers / Viktoriánky
Žáner: steampunk, historická fikcia, science fiction
Streamovacia služba: HBO
Jazyk: anglický
Rok: 2021
Tvorca: Joss Whedon
Réžia: Joss Whedon, David Semel, Zetna Fuentes
Scenár: Joss Whedon, Jane Espenson, Kevin Lau
Kamera: Seamus McGarvey
Produkcia: Greg Spence, Kevin Lau, Melissa Iqbal, Duncan Muggoch
Zvuk: Larry Benjamin
Hrajú: Elizabeth Berrington, Ben Chaplin, Anna Devlin, Laura Donnelly, Martyn Ford, Nick Frost, Amy Manson, Zackary Momoh, Rochelle Neil, James Norton, ...

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

The Nevers

Diskusia

Anitram
Romanca medzi hlavnými predstaviteľkami? Hneď som pozerala, či článok písal muž :D
11.05.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

The Nevers