scifi.sk pozerá: Clarice

Na televízne obrazovky sa nedávno dostal pomerne ambiciózny projekt americkej spoločnosti CBS, ktorý nám chce priblížiť osudy talentovanej policajtky Clarice Starlingovej po udalostiach vynikajúceho Mlčania jahniat. Ako sa mu to napokon poradilo?
8HitBoy
Filmová história scifi
Kto by nepoznal legendárne Mlčanie jahniat? Výborný krimitriler z pera Thomasa Harrisa preslávilo najmä ešte o kúsok známejšie a kultovejšie filmové spracovanie od amerického režiséra Jonathana Demma. Tento príbeh sa väčšine ľudí spojí takmer ihneď s postavou geniálneho psychiatra a súčasne šialeného kanibala Hannibala Lectera v podaní Anthonyho Hopkinsa. Bolo by ale nefér nespomenúť si práve na hlavnú hrdinku príbehu, vyšetrovateľku Clarice Starlingovú, ktorú hrala excelentná Jodie Foster. Mladá policajtka bola síce vždy zaujímavou postavou, ale až najnovší serial z produkcie americkej spoločnosti CBS sa nám rozhodol ukázať, ako by Clarice fungovala bez Hannibala. Podarilo sa im to?

Nahradiť v tejto úlohe vynikajúcu Jodie Foster, dvojnásobnú držiteľku Oscara za hlavnú ženskú rolu (druhú sošku dostala práve za Mlčanie jahniat), bolo prakticky nemožné. Napriek tomu sa jej menej známa austrálska herečka Rebecca Breeds zhostila so cťou. Clarice Starlingovú opäť stretávame rok po vyriešení jej najznámejšieho prípadu – psychopatického sériového vraha Jameho Gumba, známejšieho pod prezývkou Buffalo Bill. Clarice v jej podaní je presne tou vystresovanou mladou ženou, ktorá síce je talentovanou policajtkou, ale okrem svojich prípadov sa musí vyrovnávať najmä s vlastnou ťažko skúšanou psychikou a podceňovaním svojho okolia.
Clariciných kolegov, ktorí sú miestami skutočne neznesiteľní toxickí machovia budete mať veľmi často chuť poriadne prefackať. Clarice sa podarí odpáliť perfektne loptičku na baseballovom zápase? Ach, určite to bol len kusisko šťastia. Alebo nie! Niekto jej určite pomáhal, áno, presne tak to je! Nie, rozhodne sa nemôže jednať o Claricinu vlastnú šikovnosť. A takýchto momentov má seriál požehnane.
Clarice - Plagát
Clarice - Plagát / Zdroj Disclaimer
Nečudo, že Clarice sa preto okrem športovania vyrovnáva so svojou prácou aj pravidelnými návštevami u psychológa. Táto dejová linka je dôležitá najmä v úplne prvom dieli seriálu, a je nám pomocou nej hrdinka veľmi šikovne lepšie priblížená.
Pomedzi všetky tie Starlingovej problémy a neustále vyťahovanie napoly rozložených mŕtvol z rieky si ani vlastne neuvedomíte, že v príbehu niet ani stopy po Hannibalovi Lecterovi. On by tam azda aj bol, keby tvorcovia nemali problémy s právami na tohto neslávne známeho kanibala. Konfrontácie Clarice a Lectera, trebárs v modernom podaní Madsa Mikkelsena, by boli už len pomyselnou čerešničkou na torte.
Koniec koncov, tento seriál Lectera ani nepotrebuje. Je to seriál len a len o Clarice a jej živote a práci. Budete jej držať palce a na ostatné postavy budete len zúrivo vykrikovať, aby jej konečne dali pokoj a nechali ju pracovať. Desivé tajomstvo, ktoré bude zrejme rámcovým príbehom celého seriálu, naznačené už v prvej epizóde, jej totižto určite dá poriadne zabrať.
S tým sú spojené priam vynikajúce špeciálne efekty a gore, ktoré boli typické aj pre nespravodlivo zrušený seriál Hannibal z dielne televízie NBC. Seriál vás bude veru bolieť a občas vám bude nepríjemné udržať oči na obrazovke. Clarice si dokonale privlastnila morbídnu nádheru skvelého seriálového Hannibala, ktorého môžeme považovať za jej duchovného otca.
Vynikajúco zapadá do novej vlny kriminálok, temných a prepracovaných, plných ľudskej zloby a detektívov, pre ktorých je talent na vyšetrovanie vrážd ich najväčším darom, ale aj prekliatím súčasne. Clarice síce zatiaľ nedosahuje kvalít Luthera, škandinávskeho Mostu alebo Wallandera, ale je naozaj sviežim zjavom na poli modernej televíznej kriminálky a stojí za vašu pozornosť.

Hodnotenie: 80%

Clarice
Televízna stanica: CBS
Jazyk: anglický
Rok: 2021

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

Clarice

Diskusia

BocianSara
Po prvej časti som si nebola istá, či bol dobrý nápad púšťať sa do tohto seriálu ale po druhej ma už veľmi zaujíma kam sa poberie. Myslím si, že majú veľmi skvelú príležitosť ukázať nám túto postavu mimo kánonu kníh a filmov. Seriál Hannibal je samozrejme úplne iná liga :D
22.02.2021

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

Clarice