Podpor tvoju stránku 2% z dane aj v roku 2020

Tak ako po minulé roky, aj tento rok prinášame možnosť darovať vaše 2% dane na podporu scifi.sk. Aj vďaka tomuto príspevku sa podarilo pokračovať v súťaži Fantastická poviedka a taktiež vyšla zbierka poviedok Iná nežná. Radi by sme v tom pokračovali a priniesli opäť nejakú zaujímavú novinku pre návštevníkov našej stránky.
Stano Lacko
Podporte scifi.sk
Nasledujúci článok je neplatný, pretože popisuje podanie 2% v roku 2020.
Pre pokyny k 2% za rok 2024 prosím navštívte nasledujúci článok: Podpor scifi.sk 2 % z dane aj v roku 2024.
Chceli by sme sa opäť uchádzať o vašu podporu, ktorou by sme spustili tvorivé dielne, prispeli autorom žánrovej fantastiky a pomohli pri propagácii ich tvorby.
Práve komunita, ktorá sa vytvára okolo scifi.sk nás ženie dopredu a, keďže chceme prinášať vždy niečo nové a, samozrejme, pokračovať v tom, čo sa osvedčilo, ako napríklad spomínaná súťaž Fantastická poviedka s honorármi pre autorov, tieto odmeny a investície v rámci ďalších projektov bez finančnej pomoci neutiahneme.
Preto sa obraciame na teba, áno teba, čo práve čítaš tieto riadky. Ak si zamestnanec, tak máš do konca apríla možnosť poukázať 2% z dane občianskemu združeniu alebo iniciatíve, ktorá je blízka tvojmu srdcu. Ak si živnostík alebo majiteľ firmy, túto možnosť más do konca marca. My by sme boli veľmi radi, ak by si zvážil rozhodnúť sa darovanie tvojich 2% z dane práve portálu scifi.sk a jeho materskému občianskemu združeniu Force Majeure, ktoré tento internetový časopis a portál zastrešuje.
Ste pripravení?
Tak potom takto na to:
Potrebuješ na to dve tlačivá (v prípade zamestnacov, ktorí si nepodávajú sami ďanové priznanie):
1. Potvrdenie o zaplatení dane (od tvojho zamestnávateľa)
Do 15. apríla ti má zamestnávateľ vystaviť ročné zúčtovanie zaplatených preddavkov na daň. Ak tak urobí, popros ho, aby ti vystavil tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane. Z tohto potvrdenia o zaplatení dane si vieš zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z tvojej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžeš tento rok poukázať. Je možné, že ti zamentávateľ tento dokument poskytne automaticky.
Do tlačiva Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane: vyplň tebou vypočítanú sumu a údaje o sebe a údaje o prijímateľovi nasledovne (tie sme pre teba už vypísali my, ale ak by si mal prázdne tlačivo, tak tu ich ešte raz uvádzame):
II. ODDIEL - ÚDAJE O PRIJÍMATEĽOVI
15 - IČO/SID: IČO: 42383862
16 - Právna forma: občianske združenie
17 - Obchodné meno / Názov: Force Majeure
18 - Sídlo - Ulica: Boženy Němcovej
19 - Súpisné/Orientačné číslo: 5
20 - PSČ: 08005
21 - Obec: Prešov
Nakoniec obe tieto tlačivá (Potvrdenie o zaplatení dane od zamestnávateľa a vyplnené Vyhlásenie) musíš do 30. apríla tohto roku doručiť na Daňový úrad podľa tvojho bydliska.
A to je všetko! ;) Jednoduché, však?
Ešte niečo pre našich spolupracujúcich dobrovoľníkov – Možnosť poukázať 3% z dane
Tí, ktorí u nás publikujú pravidelne alebo robia pre naše združenie inú činnosť (napr. propagáciu na conoch, prednášky, úpravy textov, editáciu poviedok a podobne), majú možnosť poukázať nie 2, ale až 3 percentá z dane. Podmienkou je, že si na dobrovoľnícku činnosť vynaložil/a aspoň 40 hodín času počas minulého roku.
Ak sa tak stalo, obráť sa na Šaňa (sano@scifi.sk), ktorý to preverí a podľa danej činnosti ti vystaví Potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti. S týmto potvrdením budeš mať následne možnosť poukázať až 3% z dane. (Pozor, následne musíš aj správne vypočítanú sumu uviesť vo Vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane.) ;)
Tvoje rozhodnutie je anonymné. Nikomu nemusíš hovoriť o tom, komu venuješ svoje 2% alebo3 %. Na druhej strane, môžeš na Vyhlásení zaznačiť, aby sme sa o tvojom dare dozvedeli my ako prijímateľ, minimálne by sme ti potom radi poďakovali.
Ak ste dočítali až sem, sme radi a veríme, že spolu slovenskú fantastiku a našu komunitu posunieme o niečo ďalej. Podpor tento rok scifi.sk a teda tvoju žánrovú komunitu scifi a fantasy nadšencov! Aj málo nám pomôže tvoriť lepší obsah, poskytovať kvalitným autorom možnosť dostať odmenu za poviedku písanú pre náš portál a rozširovať funkcionality nášho webu.
A čo v prípade, keď si podávate daňové priznanie sami buď ako živnostík alebo ako firma? Tu je vo vašom prípade postup:
Pre živnostíkov platí možnosť darovať 2% resp. 3% dane, údaje o prijímateľovi musí vyplniť vo svojom daňovom priznaní.
Pre právnické osoby platia iné pravidlá, pretože môže darovať štandardne len 1% dane. Ak však splní podmienku darovania 0,5% zaplatenej dane na verejnoprospešný účel, môže prostredníctvom daňového priznania poukázať 2% dane.

Stano Lacko

Stano Lacko
Programátor a fanúšik najmä sci-fi literatúry. Stojí pri scifi.sk od jeho vzniku ešte ako fanúšikovský projekt o sci-fi seriáloch.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB