Kronovy děti - recenzia

Pokračovanie Barešovho debutu z pred dvoch rokoch, ktoré nám naservírovalo znova vydavateľstvo Host, vyzerá viac než chutne. A hutne. Veríme, že bude dokonca ešte lepšie než jeho prvotina.
Rasťo L.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Downtown sa rúca. Rodiny sú unášané zo svojich domovov. Mafie preberajú vládu nad mestom, zatiaľ čo hliadky Radničnej gardy patrolujú v uliciach s jediným rozkazom: udržať Downtownerov na uzde, kým za nich Nákaza nedokončí ich špinavú prácu. Občianska vojna je na spadnutie. A ak padne Downtown, potom celé Attiona City padne s ním.
Vo svojej najtemnejšej hodine sa mesto obráti o pomoc k trom posledným hrdinom, ktorí mu zostávajú: Davidovi Foxovi, špeciálnemu agentovi ochotnému urobiť čokoľvek, aby odhalil pravdu o smrti svojho priateľa, sirote Lucovi Scarpovi, ktorý uteká pred najmocnejšou organizáciou sveta, a Jasonovi Blakeovi, poslednému Downtownerovi, ktorý nechce svoje mesto vidieť v plameňoch.
Kronovy děti. Obálka prvého českého vydania (Host, 2019).
Kronovy děti. Obálka prvého českého vydania (Host, 2019). / Zdroj Disclaimer
Druhý diel Projektu Kronos je pre mnohých jednou z najočakávanejších kníh tohto roku. Kým prvý diel bola „útla“ 560-stranová knižka, druhý diel trošku pribral a je o takmer dvesto strán hrubší. Grafická úprava je veľmi podobná prvému dielu a čitateľ sa má na čo tešiť.
A to, na čo sa teší, sa aj stane, Kronove deti naberajú skvelé príbehové tempo už od začiatku, nezdržujú sa so žiadnym zbytočným vysvetľovaním, všetko, čo bolo pripravené v predchádzajúcej časti, sa rozvíja a kniha napriek svojmu štedrému rozsahu neponúka veľa priestoru na oddych. A to je dobre. So všetkými novými odhaleniami príbeh naberá na originalite a vyhýba sa tak množstvu klíšé, ktoré tak prekážali v prvom dieli. Pavel Bareš vytvoril zaujímavé pozadie pre príbeh. Niektoré jeho aspekty síce mohli byť využité viac, ale celkovo to až tak neprekáža.
Kronovy děti - Trailer - Pavel Bareš: Kronovy děti Disclaimer
Takže, aby sme to zhrnuli, prvý diel, napriek tomu, že bol autorovým debutom, pôsobí oproti druhému ucelenejšie, pričom druhý by navyše mohol byť kratší. Ale aj napriek tomu je to skvelá kniha, ktorá nastavila vysokú latku sľubovanému tretiemu dielu.
Hodnotenie: 7 z 10
Kronovy děti
Pavel Bareš
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2019
Počet strán: 752
Obálka: Karel Jerie

Rasťo L.

Rasťo L.
Fanúšik scifi, fantasy a dobrej hudby.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB