Magisterský titul za znalosť sci-fi a a fantasy sveta - vitajte na univerzite Signum!

Fanúšikovia sci-fi, fantasy a Tolkiena na jednom mieste - reč nie je o Comic-Cone ale o ozajstnej americkej univerzite.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Univerzita Signum sídli v americkom štáte New Hampshire a jej zakladateľom je Dr. Corey Olsen. Ten v súčasnosti pôsobí ako rektor univerzity. Ide o neziskovú vzdelávaciu inštitúciu, ktorá od roku 2011 poskytuje vzdelávanie na celom svete. Kurzy sú online, čo umožňuje študentom a fanúšikom sci-fi a fantasy literatúry vzdelávať sa bez toho, aby do školy cestovali cez pol zemegule.
O štúdium sa môžu uchádzať tí, ktorí už majú úspešne ukončené bakalárske vzdelanie akéhokoľvek zamerania. Prihláška na Signum univerzitu stojí $25 a jednou zo súčastí prihlášky je esej napísaná v bakalárskom ročníku, ukážka vlastného textu na blogu uchádzača alebo ukážka profesionálneho textu uchádzača.
Zaujímavosti na scifi.sk - Corey Olsen, zakladateľ univerzity
Zaujímavosti na scifi.sk - Corey Olsen, zakladateľ univerzity / Zdroj Disclaimer
Výučba na univerzite je rozdelená na jesenný, jarný a letný semester, pričom každý trvá 12 týždňov. Cez týždeň sú len 2 prednášky, ktoré sa vysielajú online a naživo. Interakcia medzi študentmi a učiteľom prebieha prostredníctvom komentárov – ak majú študenti otázky k prednáške alebo im čosi nie je jasné, jednoducho napíšu komentár pod video a prednášajúci naň ihneď reaguje. Všetky prednášky sa nahrávajú a uploadujú v mp3 a mp4 formáte, aby boli dostupné aj pre zahraničných študentov z celého sveta, nie len Američanov.
Tí študenti, ktorí chcú za svoje úsilie získať magisterský titul za jazyk a literatúru, musia popri výberových predmetoch absolvovať aspoň dva predmety z literatúry a dva z jazyka. Minimálna dĺžka štúdia je 2 roky a maximálna 7 rokov, pričom musia mať ukončených 36 hodín za semester. Záverečnú prácu môžu študenti zamerať na jednu z oblastí: štúdium Tolkiena, literatúra vo fantastických žánroch, germánska filológia alebo klasická, stredoveká a renesančná literatúra. V kurze klasickej a stredovekej literatúry študenti spoznajú diela Chaucera, Shakespeara, anglosaskú a nórsku literatúru, Beowulfa a kráľa Artuša. Kurzy sa venujú aj modernej fantastike, tolkienovmu svetu a písaniu, keltským mýtom a sci-fi literatúre. Študenti si môžu vybrať z predmetov, ako sú základy latinčiny, germánskej filológie alebo plánovanie a písanie diplomovej práce.
Univerzita ponúka tieto možnosti vzdelávania:
1. Riadny študent (Credit Student), ktorý získa magisterský titul alebo certifikát, v akomkoľvek študijnom programe za $650
2. Poslucháč – týchto študentov škola rozdeľuje na:
a) aktívneho poslucháča (Discussion Auditor) – vhodné pre študentov, ktorí budú mať radosť zo získavania nových alebo hlbších poznatkov v oblasti, ktorá ich baví,a to aj bez toho, aby si našli čas na písanie prác, seminárok a učenia sa na skúšky. Študent má neobmedzený prístup do online kurzu vrátane možnosti živej diskusie spolu s riadnymi študentmi. V tomto programe za $475 nie je zahrnutý ani titul, ani certifikát, iba radosť z objavovania a učenia sa.
b) prémiového poslucháča (Premiere Auditor) – študent má možnosť zúčastniť sa na prvých online vysielaných prednáškach nového kurzu za $175.
c) slobodného poslucháča (Anytime Auditor) – kurz je dostupný až krátko po začatí. Tento spôsob výučby umožňuje študentovi učiť sa vlastným tempom, pričom má prístup k prednáškam, materiálom a diskusnému fóru. Je možné absolvovať niekoľko kurzov zároveň. Cena záleží od počtu absolvovaných kurzov a pohybuje sa od $95 do $375.
Univerzita poskytuje na výber zo 45 rôznych kurzov, medzi ktorými sú napríklad:
Inklingovia a kráľ Artuš (The Inklings and King Arthur)
Tradícia dystópie (The Dystopian Tradition)
Za hranicami Stredozeme (Beyond Middle-earth)
Beowulf napísaný v staroangličtine (Beowulf in Old English)
Tolkienov svet Stredozeme (Tolkien's World of Middle-earth)
Severské mýty a eposy (Norse Myths and Sagas)
Úvod k Anglo-Sasom (Introduction to Anglo-Saxon)
Úvod to teórie, výskumu a písania (Introduction to Theory, Research and Writing)
Science fiction časť I, II (Science Fiction, Part I, Part II)
Tolkien a tradícia (Tolkien & Tradition)
Príbeh hobita (The Story of the Hobbit)
Tolkienova poézia (Tolkien's Poetry)
Tolkienove vojny a Stredozem (Tolkien's Wars and Middle-earth)
Sága o Harrym Potterovi (The Potter Saga)
Lewis a Tolkien (Lewis &Tolkien)
Moderná fantasy I, II (Modern Fantasy I, II)
Sila Star Wars: preskúmanie legendy (The Force of Star Wars: Examining the Epic)
Literatúra, film a technokultúra (Literature, Film and Technoculture)
Zaujímavosti na scifi.sk - Z katalógu kurzov
Zaujímavosti na scifi.sk - Z katalógu kurzov / Zdroj Disclaimer
To je len niekoľko z ponúkaných kurzov. Veľká časť z nich sa venuje Tolkienovi a jeho dielam. Nie nadarmo má Corey Olsen prezývku tolkienovský profesor.
Počas 12 týždňov sú jednotlivé kurzy teoreticky aj prakticky zamerané napríklad na Tolkienov jazyk, jeho morfológiu a gramatiku a vývoj Quenijčiny (Quenya language). Úlohou študentov je spoznať Beowulfa, Silmarillion, Hobita a Pána prsteňov, aby mohli pozorovať vývoj mytológie. Počas kurzu sú tri skúšky (z Beowulfa, Silmarillionu a Hobita), ktoré na seba nadväzujú, a dvojhodinová skúška z Pána prsteňov. Len žiadnu paniku – na všetkých skúškach sú dovolené poznámky a knihy, pretože cieľom kurzu nie je testovať pamäť, ale viesť študenta ku kritickému a hĺbavému mysleniu o učebných materiáloch a prepojenosti jednotlivých diel. Heslom kurzu je, že študent by po mal po tejto skúške vedieť viac, než pred ňou.
Skupina Star Wars nadšencov bude kriticky rozoberať nepopierateľný dopad tejto generačnej senzácie na film, fikciu a pop kultúru. Náplňou kurzu antiutopickej literatúry je pozrieť sa na trendy v spoločnosti a kultúrne otázky typu „čo by bolo, keby...“. Kto je teda pripravený zložiť skúšku z Blade Runnera, 1984 či Hunger Games?
Škola nie je podporovaná štátom, ale funguje vďaka sponzorom a poplatkom platených študentmi. Hlavným cieľom univerzity je poskytovať vzdelanie, v ktorom by neboli financie a geografia bariérami k jeho dosiahnutiu.

Silvia Pristašová

Silvia Pristašová
Začiatok formatívnych rokov odštartovala encyklopédiami, atlasmi a fantasy literatúrou, nie dievčenskými románmi. Kráse a možnostiam fantastiky, predstavivosti a úžasným filmovým trikom som zostala verná do dnes.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB