Mágia filmu - VFX artist: Interview s Vladimírom Valovičom

Vladimír Valovič - Premiéra GOTG VOL.2
Vladimír Valovič - Premiéra GOTG VOL.2 Disclaimer
V našej novej rubrike vám predstávíme VFX artistu Vladimíra Valoviča. Čo je VFX artist? Ako sa ním stať? Na všetky tieto otázky a mnohé ďalšie vám zodpovieme v článku
Filmová história scifi
Ako dlho pôsobíte ako vfx artist ?
Pozdravujem Vás a ďakujem za rozhovor. VFX ako také som skúšal už pred viac ako 20-timi rokmi, keď som skúšal simulovať prvé ohne a vodu a modelovať v 3D studio max R2 a Truespace, neskôr Real flow a podobne.
To ale boli také veľmi prvé začiatky a až po rokoch som sa odhodlal ísť na školu zameranú na vizuálne efek-ty a to preto to počítam až od roku 2008. Všetko 2D a 3D čo som ale dovtedy robil, mi pomohlo sa nájsť vo vizuálnych efektoch.
Ako ste sa dostal na cestu ku Compositingu a ako by ste vašu prácu popísali?
Compositing bol posledná časť mojej školy v Londýne a keďže to bolo presne to, čo som robil dovtedy sám doma a bavilo ma to, tak som pri tom ostal. Ja som to dovtedy akurát nenazýval compositing, ale presne ten spôsob mixovania vrstiev a robenia finálneho obrazu ma bavil a odvtedy sa tomu venujem naplno.
Compositing je finálna časť filmovej či inej postprodukcie, kde sa spájajú všetky potrebné vrstvy, integrujú sa do finálneho výsledku. Môže to byť od jednoduchých retuší až po náročne klúčovanie modrých a zelených pozadí a veľke integrácie počítačových elementov tak, aby finálny výsledok bol čo najviac reálny v ramci možností.
Posledné roky pribúdajú veľke FX simulácie, ohne, dymy, deštrukcie a masívne fx elementy, ktoré je náročne integrovať a spraviť z nich fotorealistický obraz a preto je compositing stále väčšia výzva.
Na akých filmoch ste pracovali?
Za tie roky mi prešli rukami rôzne projekty. Od Pirátov z Karibiku 4, cez Harry Potter 7 až po Lincolna, The Finest Hours, oba diely Guardians of the galaxy, Justice League atď....
Lincoln - Výsledok kombinácie dvoch záberov (obrázok dolu)
Lincoln - Výsledok kombinácie dvoch záberov (obrázok dolu) Disclaimer
Vloženie časti natočenej scény do pripraveného pozadia.
Vloženie časti natočenej scény do pripraveného pozadia. Disclaimer
Ktorý bol najťažší?
Každý bol ináč ťažký, keďže som ho robil v inom období, mal som iné skúsenosti ale jeden z najťažčích bol asi The Finest Hours, kde sme mali iba vodu, more a vlny:
Mágia filmu - Ukážka - finest hours Disclaimer
Justice League, v ktorej som mal na starosti celú sekvenciu plnú deštrukcii a mimozemskej infekcie a prešla veľkými zmenami po výmene režiséra....
Mágia filmu - Ukážka - Justice league ukazka Disclaimer
A najnovšie to bolo asi Skyscraper, ktorý sa radí určite v TOP 3 najťažších, ale zase úplne z iných dôvodov.
Mám tam sekvenciu znovu takmer úplne na konci.
Ktorý z nich máte ako divák najradšej?
Na každý mám iný emočný zážitok, keďže sa mi na to vzťahujú iné spomienky s inou partiou kolegov, ale veľmi mám rád celú sériu Harry Potter. Je to veľká oddychovka a filmy na každú náladu. Preto ma teší, že sa mi aspoň trochu podarilo siahnuť na posledný diel. Kiežby som sa podieľal na viacerých dieloch.
Zaznamenali ste niekedy od fanúšikov filmov nejakú spätnú väzbu?
Poznám veľa ľudí, ktorým sa páčia filmy, na ktorých som robil, a niektorí sú veľkými fanúšikmi filmov a je vždy super vidieť, keď vidíte ľudí, ktorých baví to, na čom ste vy veľa mesiacov robili. Často ale vidím na internete komentáre „odborníkov“, ktorí vedia všetko najlepšie, aj efekty by spravili lepšie, aj scenár, aj by to natočili zaujímavejšie a dokonca aj strih vedia zvládnuť, akurát to ma jeden malý problém. Nemajú čas, lebo celé dni na internete hodnotia iba práce iných. Plno rečí a skutek utek :)
Aký je váš najobľúbenejší scifi film?
Ja mám rád rôzne filmy. Veľmi ma baví tvorba Nolana, Camerona aj Spielberga. Matrix mám rád, Interstellar aj Inception sú moje obľúbené, rovnako tak séria Votrelcov aj s Prometheus, napriek veľkej kritike sa mi ten film páči. Rozhodne nemôžem zabudnúť na Abyss a Terminator 2 prípadne nová trilógia Planet of Apes i keď neviem, či to je presne scifi žáner... sú super. Minority Report je tiež skvelý a bavil ma aj Edge of tomorrow.
Ak by ste mali niekedy možnosť pracovať na remastri vizuálnych efektov nejakého kultového scifi filmu, prijali by ste ju alebo ste názoru, že remaster obrazu a zvuku je hranica, za ktorú by sa nemalo ísť?
Ja príjmam každú výzvu a aj remaster obrazu môže byť zaujímavý. Nevidím dovôd prečo nespraviť staré a kvalitné filmy pomocou nových technológii krajšie a s kvalitnejším obrazom a zvukom. Aspoň mladšie generácie budú poznať staré klasiky a nebudú závisle len na komixoch.
Vy ste založili vlastnú školu compositingu, čo vás k tomu viedlo a splnilo to vaše očakávania?
Presne tak v 2016 som spustil unikátny projekt školu na compositing s názvom Compozitive, ktorá vznikla na žiadosť ľudí zo Slovenska a Česka a do dnešného dňa predčila všetky moje očakávania. Pomohla desiatkam ľudí naučiť sa tie najnovšie techniky, ktoré som zbieral od ľudí z celého sveta a veľa mladým študentom pomohla aj získať skvelú prácu a plniť si svoj detský sen, pracovať na filmoch a cestovať po Európe či po svete. Zároveň som vytvoril pomerne veľkú komunitu ľudí, ktorí si navzájom pomáhajú a spája ich spoločná pozitivita a chuť robiť kreatívne projekty. Tento rok, ak vyjde všetko, ako má, sa tento projekt rozšíri do celého sveta a tým sa posunieme na ďalší level. Začali mi totiž písať po vzhliadnutí showreelu z prác študentov ľudia z celého sveta a pýtaju si anglickú verziu. Preto predo mnou stojí najväčšia výzva kariéry, s ktorou sa rád popasujem.
Predátor VFX tréning
Predátor VFX tréning Disclaimer
Ukážka Compozitive showreel / študentských prác :
Mágia filmu - Ukážka - Compositive ukazka Disclaimer
Vaši žiaci už tvrdo pracujú, objavíme ich mená niekde v titulkoch holywoodskych blockbusterov?
Dá sa už povedať, že pár študentov má meno v hollywoodskych filmoch, dokonca v tých najväčších. Ja som to tvrdil vždy a tvrdím to aj dnes, že stačí len veriť a pracovať na sebe a výsledky sa musia dostaviť. Matematika nepustí, výsledok sa vždy úmerne rovná strávenému času počas tréningu.
Team compositive
Team compositive Disclaimer
Osobne som v kine po filme Avengers : Infinity war sledoval titulky a hľadal Vaše meno, v tej rýchlosti sa mi veľmi nedarilo všetko čítať, robili ste aj na tomto filme?
Ja som si po Guardians of the Galaxy 2 povedal, že nechcem robiť Marvel projekty, ak to nebude nutné, a zatiaľ sa mi to darí. Ale o to spokojnejší som, že jeden z mojích študentov Compozitive robil na Infinity War a má meno v titulkoch. To znamená pre mňa viac ako moje meno.
Na aké filmy na ktorých ste momentalne pracovali sa môžme v budúcnost tešiť?
Tak prešlo mi rukami pár filmov poslednú dobu, ale iba veľmi len tak zbežne. Posledný viac ako pol rok som venoval projektu Skyscraper. Dnes už môžem povedať, že to bol asi môj najťažší projekt kariéry a zároveň aj projekt, kde som mal najviac voľné ruky, keďže som často zastupoval supervízora. Bol to veľmi netypický projekt na výrobu a bude zaujímavé sledovať, aké budú reakcie publika keď to vyjde.
Tu sa dá pozrieť posledný trailer kde máme asi 3 zábery.
Mágia filmu - Trailer - skyscraper ukazka Disclaimer
Vy momentálne žijete v Kanade, bolo ťažké sa aklimatizovať na nové prostredie?
Bolo to dosť zaujímave zo začiatku a je tu cítiť dosť veľký kultúrny rozdiel. Žil som skoro 5 rokov v Anglicku, ale tu je to úplne iné. Kanada ma veľa naučila, ale zároveň aj ukázala, že my v Európe máme veľa vecí stále na lepšej úrovni, aj keď možno ľudia doma si to nemyslia. Chýba mi tu občas, taký zdravý „sedliacky“ rozum.
Je to ale veľmi dobrá a vzácna životná skúsenosť a som rád že som mal možnosť to skúsiť.
Kanadská príroda
Kanadská príroda Disclaimer
Akí sú Kanaďania v porovnaní so Slovákmi?
Kanaďania sú veľmi milí, občas až moc a neviete, či to je vlastne vôbec úprimné. Ale je príjemné, keď sa s vami na úradoch rozprávajú milo a necítite, že to robia nasilu, ako keby museli, čo som mal často ten pocit doma.
Špeciálna kapitola sú autobusári, ktorí sú fakt neskutočná zmena a veľmi milí...a ochotní pomôcť a poradiť.
Ja som až vo Vancouveri prvý krát videl, že ľudia, keď vychádzajú z autobusu, ďakujú šoférovi a kľudne kričia cez celý autobus....Na druhú stranu sú tu ľudia dosť konzervatívni a menej úprimní. Taktiež typ humoru je úplne iný ako u nás :)))
Všimol som si, že máte krásny koníček, čo vás baví viacej práca alebo fotenie?
Práca ma baví, ale nesmie to byť projekt s klientom, ktorý to robí naozaj nepríjemne. Fotenie, rovnako ako práca so študentmi, mi dáva slobodu a kreativitu a čo je na fotení super, núti ma chodiť do prírody. Respektíve je to dobrá zámienka na to, aby sme išli s rodinou do prírody často :) Veľmi mi učarila divoká príroda všade naokolo a fotím ju vždy keď môžem. Je to niečo čo som predtým nikdy nevidel v takomto množstve.
Zo súkromného archívu
Zo súkromného archívu Disclaimer
V čom sa príroda v Kanade najviac líši tej našej Slovenskej?
Severná Amerika a špecialne Kanada je ešte oveľa nedotknutejšia. Je to obrovská krajina a má 10 x menej obyvateľov ako Európa, pritom je rozlohou podobná a príroda je tu unikátna. Ako príklad uvediem, že sme išli s rodinou kúsok mimo centra.. tak 20km na kraj Vancouveru a mali sme možnosť sa prechádzať medzi stovkami orlov okolo nás, niektorí aj 5 metrov od nás. To bol neuveriteľný zážitok. Je úplne bežné že v mestských parkoch máme kojoty, sovy, orly a na okrajových častiach sa kedykoľvek objaví aj medveď, kľudne aj pred obchodným centrom, dokonca je často vidieť aj pumu. Myslím, že minulý rok kamery zachytili dve pumy, ktoré sa prechádzajú na trati metra v meste. Príroda je tu naozaj úžasná, ale môže byť aj veľmi nebezpečná. Veľa ľudí si to často ani neuvedomuje, myslia si, že sú v ZOO, ale všetky tie zvieratá sú divé a môžu byť nebezpečné, aj keď sú krásne.
Sám som mal možnosť vidieť medveďa asi z 20 metrov ako sedí na strome a žerie listy a doslova sa predvádzal... Je to krásne, ale treba byť opatrný vždy.
Rybačka
Rybačka Disclaimer
Určite sledujete, čo je nové na Slovensku, aký máte názor na aktuálne dianie v našej krajine?
Sledujem politiku na Slovensku prakticky denne, aj celý vývoj, rovnako tak čo sa deje v Európe a vo svete. Najviac ale Slovensko, lebo stále premýšľam či a kedy sa vrátiť s deťmi domov. To čo sa deje ale posledné roky a hlavne posledné mesiace je výsledkom 25 ročného ignorovania verejných vecí zo strany občanov a ponechanie všetkej zodpovednosti za krajinu politikom. A tí to naplno využili a vytvorili také podhubie pre to, čo sa dnes deje, že bude veľmi dlho trvať, aby sa to vyčistilo. Ľudia musia pochopiť že 5 miliónov ľudí vytvára spoločnosť okolo seba, ich správanie spôsobuje reťazovú reakciu... Nie tých 150 poslancov, ale celá krajina sa musí podieľať na formovaní a zmenách. Každý musí začať od seba a toto presne som sa naučil v zahraničí. Nesťažovať sa na iných, ale skúsiť vymyslieť, ako ja sám môžem niečo zmeniť.
Zároveň si stále myslím, že Slováci majú schopnosť naozaj vyniknúť a sme národ so šikovnými ľuďmi a to vidím po celom svete, kam Slováci prídu a niečo robia. Musíme sa ale naučiť byť viac empatickí a zapájať sa do vecí, ktoré sa dejú okolo nás.
Chodíte niekedy na "dovolenku " domov?
Na Slovensku sme boli naposledy 2016 a ideme teraz po 2 rokoch znovu, už za pár dní.... Je to zatiaľ najdlhší čas čo som bol mimo Európy a Slovenska, zhruba 26 mesiacov. Chodili sme, ale vždy keď to išlo a dúfam, že to bude už oveľa častejšie. Máme tam celú rodinu aj priateľov a radi sa tam vraciame. Žiť tu aj keď v krásnej krajine, ale bez väčšiny blízkych je taký polovičný pôžitok, keď to nejde zdieľať s nimi.
Všimol som si, že u nás o Vás dosť veľa píšu, dávate často rozhovory? Čo vám v nich najviac chýba?
Neviem či sa dá nazvať často, ale to čo robím sem tam zaujíma ľudí a aj naša škola dosť ľudí motivovala, aby robili čo ich baví a to ma potom veľmi teší. Ak jeden takýto rozhovor pomôže aspoň jednému človeku zmeniť život k lepšiemu, tým že si nájde cestu toho, čo by ho bavilo robiť, tak to splnilo účel.
Často sa v rozhovoroch pýtajú to isté podľa mňa a často sú tie články so zavádzajúcimi nadpismi. Ja chápem že bohužiaľ dnes nadpis predáva a musí upútať, ale stále si myslím že pozitívny nadpis by zaujal viac a lepšie ako bulvárny, ktorý veľa ľudí zavádza a potom to komentujú hneď bez toho, aby prečítali vôbepc článok.
O čo by ste sa s nami cheli podeliť?
Chcel by som poďakovať za možnosť mať takýto rozhovor a pozdraviť všetkých čitateľov scifi.sk a vanili.cz.
Rád by som odkázal všetkým, čo tento článok čítali, nech pracujú na svojich snoch v akomkoľvek veku a časti života a nech sa nikdy nenechajú odhovoriť inými od toho, po čom túžia. V živote stretnete pravdepodobne viac ľudí čo vaším snom veriť nebudú, ale treba sa práve držať pri tých pár, čo Vám veria a podporujú Vás.
Je len na nás, čo si v živote vyberieme a čo budeme robiť a aj keď niektoré veci vyzerajú na začiatku nemožné,
je len otázka času kedy sa stanú skutočnosťou. Žijeme preto aby sme snívali a sny si plnili a žili život naplno. Tam vonku, nie doma pred obrazovkami a mobilmi.
Napríklad bez snívania a napĺňania snov by dnes nebol ani jeden scifi film ako Hviezdne vojny, Votrelec, E.T. a podobné filmy, ktoré udali smer a zmenili kinematografiu. Len práve sny a vízie, v ktoré verili George Lucas, Ridley Scott, Steven Spielberg a veľa iných pomohli premeniť sny na realitu.
VFX priklad
VFX priklad Disclaimer
Compozitive
VFX Compositing Academy
www.compozitive.com
www.compositing.academy

andrej android praznovsky

andrej android praznovsky

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB