Recenzia: Zlatá klasika. Don Rosa. (Egmont, 2017)

Recenzovali sme Zlatú klasiku Dona Rosy. A je setsakra dobrá :)
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Spomínate na Káčerovo? Nie? A čo tak toto?
Ducktales - Celý záznam - Ducktales - znelka SK Disclaimer
Už ste si spomenuli? Lebo okrem toho, že sa chystá pokračovanie/remake slávneho seriálu, tak sme sa dočkali aj prvého zväzku kačacích príbehov s názvom Zlatá klasika.
Podobne ako snáď každý som si pozrel a vypočul kritiku Ondřeje Krála
na adresu uvedenej knihy, ako i jej prudkú obhajobu zo strany Dana Černého. Argumenty oboch boli viac než vyčerpávajúce (vrátane tvrdých slov) a myslím si že obaja majú tak trocha pravdu. No poďme pekne poporiadku. Otvorme bielu knihu a začítajme sa spolu do operených bublín.
Hall of Fame. Don Rosa. - Plagát - obálka
Hall of Fame. Don Rosa. - Plagát - obálka / Zdroj Disclaimer
Úvodný diel je venovaný prvým dvom rokom (1987/88) tvorby jedného z najslávnejších kačacích autorov – Donovi Roseovi. Ten je hneď v úvode prezentovaný ako otec moderných dobrodružstiev známych hrdinov, ktorý sa pričinil o rozvírenie vtedy už stojacich vôd Disney komiksu. Rosa veľmi rád nadväzoval na tvorbu Carla Barksa, najvýznamnejšieho kačacieho komiksového autora a stvoriteľa Držgroša McDucka, ktorému by malo byť venované jedno z ďalších pokračovaní Zlatej klasiky.
Hall of Fame. Don Rosa. - Produkcia - Don Rosa
Hall of Fame. Don Rosa. - Produkcia - Carl Barks
Don Rosa (vľavo) a Carl Barks s Držgrošom (vpravo)
V knihe dostaneme slušnú porciu kačaciny - na vyše sto osemdesiatich stranách trinásť príbehov so strýkom Držgrošom McDuckom/Skrblíkem McKvákem, jeho synovcami Donaldom a Gustávom či trojicou neposedných chalanov Dui, Lui, Hui (Dulík, Bubík a Kulík), s ktorými sa vrátime do detských čias.
Čo sa týka obsahu, tak narazíme skutočne na všehochuť. Od dobývania strateného inkského pokladu v “Synovi slunce“, cez hašterenie Donalda s Gustávom v “Peníze dělají peníze“ a “Loulané štěstí“, Donaldove (takmer) sólovky “Jedině dýně“ a “Kde mám auto“, až po štvoricu krátkych skečov. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na Dlhoprstých/Rafany v príbehu Peněžní toky strýčka Skrblíka, záškolácke trojčatá Úskalí záškoláctví a aby toho nebolo málo, hodíme si to aj na starý dobrý Klondike v dobe zlatej horúčky Poslední sáně do Dawsonu.
Hall of Fame. Don Rosa. - Plagát - Peněžní toky strýčka Skrblíka_obálka_1 Pôvodná obálka
Hall of Fame. Don Rosa. - Plagát - Peněžní toky strýčka Skrblíka_obálka_1 / Zdroj Disclaimer
Pôvodná obálka k príbehu Peněžní toky strýčka Skrblíka (Cash Flow). Tá časom prešla viacerými zmenami.
Aby som priznal farbu, zo všetkých uvedených ma osobne najviac uchvátili výpravné dobrodružstvá. Či už šlo o úvodný “Syn slunce“, alebo o “Poslední sáně do Dawsonu“, v oboch prípadoch sa umne zmiešali dokopy pocity objavovania a dobrodružstva. Vo výsledku sme tak dostali príbehy nie nepodobné Indianovi Jonesovi či Jackovi Londonovi z čias zlatej horúčky na Aljaške. Príbehy dobrodružné, ktorým svedčí väčší rozsah a v ktorých síce držíte parte strýka Držgroša, ale na druhú stranu tak nejako dúfate, že dostane príučku. Proste dobrodružstvo na plný zobák.
Hall of Fame. Don Rosa. - Plagát - Syn slunce
Hall of Fame. Don Rosa. - Plagát - Syn slunce / Zdroj Disclaimer
Obálka k príbehu Syn slunce (The Son of the Sun)...
Hall of Fame. Don Rosa. - Plagát - Posledni sane do Dawsonu
Hall of Fame. Don Rosa. - Plagát - Posledni sane do Dawsonu / Zdroj Disclaimer
...a obálka k Posledním sáněm do Dawsonu (Last Sled to Dawson)
Presným opakom oboch príbehov je krátky vtipný dvojstránkový skeč “Sport pro solventní“, v ktorom budeme svedkami ťažkého tréningu. Príbeh je takmer bez textu a čitateľ až na záver pochopí, že aj multitrilionári môžu nájsť silnú motiváciu na cvičenie.
Hall of Fame. Don Rosa. - Scéna - Sport pro solventní
Hall of Fame. Don Rosa. - Scéna - Sport pro solventní Disclaimer
Hotový Schwarzenegger. Čo poviete?
O kresbe samotnej je myslím že zbytočné čokoľvek písať. Tá je takmer dokonalá a svojou kompozíciou a detailmi sa podľa mňa vyrovná inému titánovi, Moebiovi. Čitateľ si má možnosť užiť krásu tieňovania, farieb a precíznosť aj tých najmenších detailov. Skvelým príkladom využitia uvedeného nájdete hneď v prvom príbehu. Úžasne prepracované detaily, ktoré oceníte pri pohľade na poklad Držgrošovej alebo Zlatohrabovej/Hamounovej zbierky, či na samotnú pyramídu syna slnka.
Hall of Fame. Don Rosa. - Scéna - Syn slunce_3
Hall of Fame. Don Rosa. - Scéna - Syn slunce_3 Disclaimer
Tajomná pyramída v Andách. Úžasná perspektíva a detaily.
Text v bublinkách je vyvedený prehľadným písmom, ktoré nijako nekričí a je vcelku čitateľný. Keď už sme pri tom texte - ako obrovské plus musím uznať vyčerpávajúce medailóniky nielen o samotnom autorovi, ale aj ku každej poviedke. Rosa tam prezentuje, čo ho k napísaniu konkrétneho príbehu viedlo i samotnú cestu publikovania.
Napriek všetkým pozitívom má Zlatá klasika i nejaké to negatívum. K rôznym nepresnostiam v preklade, toľkokrát uvádzaných vo videách, sa vyjadrovať nebudem – české zaužívané názvy nepoznám. Trochu viac vadili už spomínané zvláštnosti nebublinového textu. Samotné FX efekty až tak moc nevadia. Väčším problémom je text ceduliek a nápisov v jednotlivých paneloch. Ten je niekedy naozaj príliš malý a text vytlačený boldom sa miestami opticky zlieva dokopy, hlavne ak je na tmavšom podklade. Čo je isto škoda, najmä ak obsahuje humornú narážku.
Hall of Fame. Don Rosa. - Scéna - foto
Hall of Fame. Don Rosa. - Scéna - foto Disclaimer
Miestami ťažko čitateľný text ceduliek.
Pravdou tiež ostáva, že komiksu by pristal väčší formát - detailná Roseova kresba by naozaj vynikla na väčšom formáte. Na druhú stranu je plne pochopiteľné, že vydavateľstvo jednoducho muselo voliť kompromis medzi cenou zväzku a formátom.
Samozrejmosťou pri takomto type komiksov je mravné poučenie na dennom poriadku. Treba si uvedomiť, že Káčer Donald aj Myšiak Mickey, ktorých príbehy takto vychádzajú, sú periodiká primárne určené pre deti. Záverom sa teda vždy nenápadne (OK, niekedy je to ako päsť na oko) dozvieme, že chamtivosť je zlá vlastnosť, klamať a podvádzať sa nemá a napokon aj tak vždy záleží na priateľstve, láske a podobne. A áno, hoc máte pocit, vlastne na istotu viete, ako to všetko skončí, nepoznáte zákutia a serpentíny príbehu, ako sa k tomu koncu dopracujete, tak ako ich nepoznáte na ceste životom.
Prvý zväzok obsahuje nasledujúce príbehy:
Syn slunce (The Son of the Sun)
Peníze dělají peníze (Nobody's Business)
Mytologická menažerie (Mythological Menagerie)
Kde mám auto? (Recalled Wreck)
Peněžní toky strýčka Skrblíka (Cash Flow)
Hon za novinkami (The Paper Chase)
Štědrodenní šlamastika (Fir-Tree Fracas)
Výlet jako sen (Rocket Reverie)
Sport pro solventní (Fiscal Fitness)
Jedině dýně (Fit to be pied)
Loulané štěstí (Oolated Luck)
Poslední sáně do Dawsonu (Last Sled to Dawson)
Úskalí záškoláctví (Metaphorically Spanking)
Záver:
Zlatá klasika káčerých príbehov Dona Rosy je príjemnou jednohubkou. Dá sa zvládnuť za jedno krátke popoludnie, alebo si ju užívať a vždy na večer si prečítať nejakú kačacinu a kochať sa detailami. A hoc sa zdá že je pre detských čitateľov, osobne si myslím, že výtvarnú stránku Dona Rosy ocenia najmä tí starší.
Za poskytnutý recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Egmont.
Hodnotenie: 85%
Zlatá klasika 1. Don Rosa (orig. vyšlo ako: Hall of Fame. Don Rosa)
Scenár: Don Rosa, Kresba: Don Rosa
182 s.
Egmont, 2017
ISBN: 978-80-252-3955-1
Ďalšie linky:
Recenzie:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB