Ohliadnutie za Festivalom Fantazie 2017

Neviem, či na svete vôbec existuje con, ktorý trvá dlhšie ako Festival Fantazie. Na jednom z najstarších conov v Čechách a na Slovensku totiž môžete prežiť úctyhodných 11 dní. Aké bolo teda FF-ko tento rok?
Filmová história scifi
Festival fantazie 2017 - Reklamné - Banner 1
Festival fantazie 2017 - Reklamné - Banner 1 Disclaimer
Priznávam, že niekedy na začiatku mojej dlhej conovej kariéry som na cony chodil kvôli programu, neskôr, pretože som chcel prednášať a propagovať veci, ktoré sa mi páčia ako fanovi a teraz festivaly fantastiky chodím najmä kvôli priateľom. Inak to nie je ani na Festivale Fantazie, ale obísť program na tomto veľtrhu prednášok, workshopov, predstavení či besied by bolo neodpustiteľné. A aj keby ste naozaj boli veľmi vyberaví, verte mi, že zo skoro tridsiatich rôznych subdivízií a programových línií si ozaj niečo vyberiete. Áno, počujete správne, počas týždňa sa na Festivale Fantazie vystrieda toľko programových zameraní. Pri 10 paralelne prebiehajúcich prednáškových líniách to je ale pochopiteľné. A to som ešte nespomínal už tradičné miestnosti zamerané na retrohry, DDR, simulátor vesmírnej lode Artemis, obrovskú miestnosť pre stolové hry a wargaming či čajovňu a bary na oddych a útek pred prežratím sa fantastiky. Povedzme si ale Pravdu ;) - tej nie je nikdy dosť.
Festival fantazie 2017 - Scéna - Sokolovňa
Festival fantazie 2017 - Scéna - Sokolovňa Disclaimer
A tak si viete nájsť v programe presne to, čo vám vyhovuje – buď máte radšej fantasy a strávite dni v miestnosti pojednávajúcej výlučne Hru o tróny, alebo ste fanatikom na Harryho Potter a svoj čas obetujete radšej tejto skupinke ľudí. Fanúšikovia si tu ale nájdu aj klasiky ako FutureCon / Maelström, ktorého prednášajúci sa zameriavajú na všetko od rôznych technológií (napr. umelých inteligenciách v 21. storočí), nových scifi odnoží (napr. vedecká creepypasta) či sociálne stále známejších fenoménov ľudskosti (napr. asexualita). Ak fičíte na seriáloch, nájdete sa v miestnosti, ktorá šesť dní plnohodnotného programu netočí o ničom inom. Samostatnú líniu má dokonca seriál Supernatural alebo Star Trek či Hviezdna brána. Britské seriály a kultúru si zase užijete počas piatich dňoch v inej miestnosti (hoci osobne sa mi zdalo, že mánia okolo Merlina by predsa len postupne mala upadnúť a nezahlcovať program, ktorý by sa dal poskladať inovatívnejšie).
Festival fantazie 2017 - Produkcia - Rozloženie programových línií
Festival fantazie 2017 - Produkcia - Rozloženie programových línií Disclaimer
Osobne som síce z programu toho nevidel veľa, ale veci, na ktoré som bol, sa mi celkovo pozdávali a určite mi otvorili trochu viac obzory. Či sa už jednalo o kvázi-vedecké wiki, ktorá tvorí vlastne akési crowd-thinkové scifi dielo veľmi podobné Aktám X (prednáška o SCP Foundation), pohľad do osobnej a fandomovej zvrhlosti (prednáška Hranice zvrhlosti – samozrejme od 18+) či prehľad teplej fantasy v rovnomennej prednáške – ak mám niekoľko z nich menovať. Ako vidíte, hraniciam sa tu naozaj medze nekladú.
Festival fantazie 2017 - Scéna - Herňa stolových hier
Festival fantazie 2017 - Scéna - Herňa stolových hier Disclaimer
Ak si chcete večer zatrsať, máte možnosť každý deň tak urobiť. Veľká sála v Kultúrnom dome denno-denne vrie dobrou zábavou. My sme sa s priateľmi zúčastnili Infantilnej diskotéky a veru, dobre bolo! Odporúčam sa odviazať k starým dobrým vykopávkam typu zvučky Baywatch alebo úvodných pesničiek k rôznym detským pásmam programov či animovaných filmov.
Festival fantazie 2017 - Scéna - Infantilná diskotéka
Festival fantazie 2017 - Scéna - Infantilná diskotéka Disclaimer
Trochu viac času som tentokrát strávil v mestskom kine, ktoré je súčasťou areálu festivalu, a ktoré – ak neponúka priestor pre besedy s hosťami a hosťkami (napr. okrem iných tento rok Teryl Rothery zo Star Gate), tak v ňom viete za malý peniaz uvidieť skoro všetky scifi a fantasy filmy minulej sezóny, inkluzíve niektorých zaujímavých predpremiér (Spider-Man: Homecoming). Zatiaľ, čo mi mozog tiekol z uší pri pozeraní Transformers: Posledný rytier, bol som milo prekvapený (možno práve porovnaním so spomínanými Transformermi) posledným filmom zo ságy Underworld: Krvavé vojny.
Festival fantazie 2017 - Scéna - Kino
Festival fantazie 2017 - Scéna - Kino Disclaimer
Tak veľký con sa samozrejme neobíde bez pár problémov, jedným z nich je – aspoň pre mňa – ubytovanie. Vzhľadom na to, že Chotěboř je relatívne menšie mestečko s obmedzenými ubytovacími kapacitami, dochádza už čoskoro po začatí registrácie na con k úplnému vypredaniu lepších hotelových izieb (a veru aj tých horších). Vec je tá, že vzhľadom na to, že con má už svoj vek a mnoho ľudí naň chodí už roky, z týchto tínedžerov postupne vyrástli mladí zamestnaní ľudia s partnermi či partnerkami ak nie rodinami. Prespávať potom v mnohopočetných izbách na internáte alebo nebodaj v spacáku na podlahe tried nie je práve to, čo by človek od miesta očakával. A tak som tento rok našiel už len na tie dni, ktoré som mal čas ísť, ubytovanie v zámočku v blízkej dedinke Rozsochatec. Až na to, že som následne dochádzal autom a mal po večeroch obmedzenú konzumáciu alkoholu (čo zase niekedy nie je na škodu), to bolo veľmi príjemné miesto.
Festival fantazie 2017 - Scéna - HoffPlay ako alternatívny lacný cosplay
Festival fantazie 2017 - Scéna - HoffPlay ako alternatívny lacný cosplay Disclaimer
Celkovo je ale FF-ko veľmi pohodový, príjemný letný con, ktorý poskytuje úplne všetko, čo fanúšik očakáva. Hŕŕŕ teda zase aj budúci rok do moravskej Vysočiny!
P.S. Počas FF-ka sa odohrala aj jedna veľmi pekná záležitosť - a to fanúšikovská svadba zo Star Trek fandomu. Mne sa už hneď ráno niečo nezdalo, keď som z ubytovania odchádzal cez chodbu obklopený kartónovými redshirtákmi a romulánmi. :D Svadba sa totiž konala práve na zámočku, kde som bol ubytovaný. ;)
Festival fantazie 2017 - Scéna - Kulisy k Star Trek svadbe
Festival fantazie 2017 - Scéna - Kulisy k Star Trek svadbe Disclaimer

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB