Epic Spell Wars of the Battle Wizards II: Rumble at Castle Tentakill

Radi si s kamarátmi pri pive zahráte nejakú jednoduchú hru a Bang s Munchkinom vás už nebavia? Máte radi uletené hry a chcete niečo jednoduché, čo rýchlo naučíte aj tých najvačších odporcov nových pravidiel? Alebo potrebujete rýchlovku ktorá vyplní čas kym rozložíte na stole niečo epickejšie? Tak potom určite skúste Epic Spell Wars.
Podporte scifi.sk
Spoločenská hra Epic Spell Wars of the Battle Wizards II: Rumble at Castle Tentakill je pokračovateľkou kartovej hry Epic Spell Wars of the Battle Wizards Duel at Mt. Skullzfyre. V nej sa ako jeden z najmocnejších (a zároveň najbizardnejších, najšľahnutejších... atď. doplňte si podľa uváženia) mágov stretnete v súboji o titul toho naj…(opať možno zvoliť podľa okolností a preferencií) Tomu sa dostane titulu, nehynúcej slávy a radosti z pohľadu na zoškvarené a zohavené pozostatky svojich protivníkov... MUHAHA. Toľko intro, poďme sa radšej pozrieť ako sa to vlastne hrá.
Epic Spell Wars
Epic Spell Wars / Zdroj Disclaimer
Druhý diel Epic Spell Wars je samostatnou hrou avšak plne kombinovateľnou s predchodkyňou. Hra je určená pre 2 až 6 hráčov, pri skombinovaní s Duel at Mt. Skullzfyre teoreticky až 12, to si však osobne neviem celkom reálne predstaviť. Na začiatku si každý hráč zvolí svojho mága a dostane jeho kartu s podobizňou, ktorá zároveň slúži ako počítadlo životov a krvi. Samotná postava mága nemá na hru žiaden vplyv, ide len o to či sa viac stotožnujete s Fu-King Dragon Lordom, Angelicou Angel Face the Angelic Angel of Misery alebo je vám bližší Manly Banger Rock God. Celkovo je na výber osem charakterov, takže aj poslednému hráčovi ostáva ilúzia voľby.
Epic Spell Wars
Epic Spell Wars / Zdroj Disclaimer
Na počítadle si každý nastaví 20 bodov života a 0 bodov krvi. Krvv hre slúži ako ekvivalent manny, jej použitím sa dajú znásobiť účinky toho ktorého kúzla, no jej získanie nie je jednoduché a tak na jej použitie dôjde až v kľúčových momentoch. Obvykle sa dá získať zahraním špecifickej karty alebo zabitím protivníka, kedy daný hráč získa 3 body krvi. Každý hráč potom dostane osem kariet kúziel, z ktorých skladá v každom kole jedno výsledné kúzlo. Karty kúziel su troch typov - Source, Quality a Delivery, pričom výsledné kúzlo može obsahovať najviac jednu kartu z každého typu. Počet kariet v kúzle ma vplyv na iniciatívu a určuje tak kto ide prvý. Menej kariet znamené skoršie poradie. Na začiatku teda obvykle väčšina kúzli s plnou silou troch kariet, postupom času, keď životy visia na vlásku a skoršie poradie vás delí od stej smrti sú preferované kúzla z jednej alebo dvoch kariet.
Epic Spell Wars
Epic Spell Wars / Zdroj Disclaimer
Delivery karty maju ešte na sebe informáciu o iniciatíve. Tu platí, že hráč s vyššou iniciatívou ide prvý. Ak maju teda dvaja hráči kúzlo z troch kariet, rozhoduje vyššia iniciatíva. V prípade že dôjde k remíze, či už v iniciatíve na Delivery karte, alebo počte kariet, o poradí rozhoduje hod kockou. Opäť platí, že vyššie číslo ide skôr. Keď už teda všetci hráči poskladali svoje kúzla a vyložili ho pred seba rubom hore, nasleduje fáza vyhodnocovania. Podľa poradia určenom na základe iniciatívy každý hráč vyhodnotí svoje kúzlo po poradí kariet Source,Quality a nakoniec Delivery. Source a Quality karty obvykle dávaju zranenie protívníkom, či už jednotlivo alebo viacerým naraz. Taktiež môžu vyliečiť, rozšíriť kúzlo o ďalšie karty alebo pridať hráčovi poklad. Karty pokladov pridávajú predmety, ktoré slúža ako boost. No ich praktické použietie je dosť obmedzené a musím povedať že až tak dobre nefungujú.
Epic Spell Wars
Epic Spell Wars / Zdroj Disclaimer
Asi najdôležitejšou kartou v hre je Delivery. Táto cieli spravidla na jedného hráča, najsilnejšieho, najslabšieho, s najvačsím počtom pokladov,bodov krvi atď. Koľko života svojmu cieľu uberiete určuje hod sily. Ten je rozdelný na tri úrovne 1-4, 5-9 a 10+, kažá robí iné zranenia a môže mať naviac nejaký špeciálny efekt. Úroveň sa určí hodom kockou. To koľkými kockami budete hádzať určuje počet kariet v kúzle s rovnakým typom mágie ako je posledná karta. Každá z kariet kúzla má ešte totiž svoju príslušnosť k druhu mágie - Dark, Arcane atď. Tu sa dostavá do hry taktizovanie, kedy je dobré premyslieť si čo je lepšie, dať do kúzla viacej typov mágie, alebo ísť na istotu a zvýšiť si šancu na úspešnejší útok treťou kartou. Prvok náhody je tak dosť veľký, niekedy stačí hodiť jednou kockou 6, inokedy sa vám zasa podarí hodiť troma kockami 1 a z plánovaného epického útoku je len smiešne zadymenie z čarodejníckej paličky.
Delivery karty majú ešte jednu špeciálnu vlastnosť, a to, že ak splníte isté podmienky (obvykle hodíte potrebný počet na kockách, prípadne obetujete daný počet bodov krvi) ostávajú vám do ďalšieho kola. Počíta sa vám ich príslušnosť k mágii v ďalšom kúzle, robíte s nimi ďalší hod sily a viete ich obetovať a ubrániť sa tak jednorázovo akémukoľvek počtu zranení. To všetko dovtedy pokiaľ, každé kolo splníte podmienky pre ich ponechanie. Dajú sa tak vymýšľať pekné kombinácie, kedy sa sústredíte na istý typ mágie a postupne sa zabarikádujete Delivery kartami, teda za predpokladu, že vám ide karta a kocky sú vám naklonené. Ako som už spomínal, náhoda hrá dosť veľkú úlohu a nie je problém, obzvlášť pri väčšom počte hráčov klesnúť z 20 životov na minimum, alebo dokonca úplne zomrieť. Hráči teda postupne odohrávajú kúzla kolo za kolom, na začiatku každého si dotiahnu karty kúziel do plného počtu 8, až kým sa všetkým neredukújú životy na nulu.
Epic Spell Wars
Epic Spell Wars / Zdroj Disclaimer
A tu sa už dostávame k cieľu hry a tým je, ako inak, smrť vaších súperov. Hráč, ktorý ako posledný prežije dostane token posledného žijúceho mága. Ostatní si hneď ako zomrú, tiahnu kartu mŕtveho mága, ktorá im pridáva boost do ďalšej hry. Túto kartu si doťahujú každe kolo pokiaľ sú mimo, zatiaľ čo preživší ťahajú karty kúziel. Zabiť mága totiž nie je jednoduché a absolútnym víťazom sa stáva ten, kto získa dva tokeny posledného žijúceho mága.
Epic Spell Wars
Epic Spell Wars / Zdroj Disclaimer
Celkovo je hra veľmi zábavná, ma rýchly spád, nenudia sa ani hráči ktorí su dočasne mŕtvi a je tu aj dosť priestoru na taktizovanie, hlavne v posledných fázach. Ďalšou výhodou su relatívne jednoduché pravidlá, ktoré raz dva naučíte aj nováčikov. Ak máte radi uletené veci, určite vás zaujme a pobaví dizajn kariet a nápadité kúzla a ich kombinácie. Zabudnite teda aspoň na chvíľu na Bang a skúste Epic Spell Wars of the Battle Wizards II: Rumble at Castle Tentakill! A kľudne skúste aj jednotku, teda ak ju zoženiete, mne sa to zatiaľ nepodarilo...
Vydavateľ: Cryptozoic Entertaiment
Dátum Vydania: 13.05.2015
Obsah balenia:
128 Kariet kúziel
25 Kariet pokladov
25 Kariet mrtvých mágov
8 Kariet charakterov
7 Tokenov posledného mága
6 Markerov krvi
6 Markerov života
4 Šesťstenné kocky
1 Brožúra pravidiel
1 Standee

Dávid Novotný

Dávid Novotný

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.