AnoHana - recenzia

Detstvo. Čas, keď je život hrou, je jedno z najkrajších období života. Zároveň aj veľmi krehké. Stačí málo k tomu, aby sa šťastie zmenilo na smútok. No čo ak sa stane zlého, nie málo, ale veľa? Čo ak dieťa zažije tragédiu, z ktorej spamätať sa majú problémy aj dospelí?
Filmová história scifi
Ano Hi mita Hana no Namae Bukotači wa Mada Širaná - Scéna - Mladí bojovníci za mier
Ano Hi mita Hana no Namae Bukotači wa Mada Širaná - Scéna - Mladí bojovníci za mier Disclaimer
Koniec leta je za dverami a Džintana trápi iba horúčava a počítačové hry. A dotieravé dievčatko Menma. Nemôže si urobiť ani raňajky bez toho, aby sa mu nepriplietla pod nohy a obyčajnú prípravu jedla zmenila na akrobatické cvičenie. Samozrejme, pre tínedžera by nemal byť problém mať pri sebe pekné dievča. Je tu ale ale háčik. Ďzintan je jediný, kto Menmu vidí. A je tu aj druhý háčik. Menma pred desiatimi rokmi zomrela.
Džintan bol ako dieťa plný energie. Vodca partie, v rukáve vždy nejaký plán, ako sa s kamarátmi zabaviť. Po Menmiej smrti to všetko skončilo. Utiahol sa do seba a prerušil kontakt s okolím. Vykašľal sa na školu a celé mesto ho považuje za čudáka. Jeho denný cyklus tvorí spánok, jedlo a hranie počítačových hier. Túto rutinu mu narúšajú návštevy Menmy.
Ano Hi mita Hana no Namae Bukotači wa Mada Širaná - Scéna - Džintan a Menma
Ano Hi mita Hana no Namae Bukotači wa Mada Širaná - Scéna - Džintan a Menma Disclaimer
Džintan však neverí, že to je jej duch; vidiny považuje iba za odraz svojej osobnej traumy, viny, ktorú si kladie za Menminu smrť. Preto ho prekvapí, keď mu Menma povie, že sa mu zjavila, aby splnil jej želanie. Ale čo čert nechcel, Menma si želanie nepamätá. Vie len, že pre jeho splnenie sa musia stretnúť všetci jej bývalí kamaráti.
Ale prešlo už desať rokov, odkedy sa naposledy zišiel klub Super Peace Busters. Takto sa nazývala partia detí, na ktorej čele stál Džintan. Vtedy každý deň zažívali kopec dobrodružstiev, v lese mali tajnú základňu a svet patril iba im. No Menmina smrť zmenila nielen Džintana. Či už sa z detí stali vzorní študenti, cestovatelia alebo vyrástli do krásy a obľúbenosti, strata kamarátky poznačila každého z nich. Každý v sebe nosí kúsok traumy a viny za smrť kamarátky. Tam, kde boli kedysi nerozlučné priateľstvá, sú teraz ledva chladné pozdravy pri náhodnom stretnutí. Cesta za splnením Menminho želania vôbec nebude jednoduchá.
A v konečnom dôsledku si Džintan musí položiť otázku, či chce vôbec želanie splniť. Chce znova prísť o kamarátku z detsva, aj keď je to iba jej duch?
Ano Hi mita Hana no Namae Bukotači wa Mada Širaná - Scéna - Menma
Ano Hi mita Hana no Namae Bukotači wa Mada Širaná - Scéna - Menma Disclaimer
Anohana je bomba plná emócií. Reálne zobrazuje, ako sa deti vyrovnali so smrťou blízkej osoby a čo to v ních zanechalo. Každá postava sa od detských čias vydala vlastnou cestou, žije vlastný život. Avšak pokiaľ chcú splniť Menmino posledné želanie, budú musieť urobiť niečo, čo za desať rokov nedokázali. Budú sa musieť postaviť vine a pocitom, ktoré v sebe celý ten čas skrývali.
Smutnú atmosféru pomáha tvoriť aj detailná kresba. Scény, ktoré zobrazujú minulosť, spomienky na detstvo, sú väčšinou oveľa svetlejšie než prítomnosť. To podporuje kontrast medzi šťastným detstvom a pochmúrnou súčastnosťou. Ako hudobný podmaz sú použité hlavne klávesy a gitara hrajúce pomalým tempom. Aj keby mal divák srdce z kameňa, musí uznať, že to všetko dokopy odvádza dobrú prácu a väčšina sa občas prichytí so slzou v oku.
Ano Hi mita Hana no Namae Bukotači wa Mada Širaná - Scéna - Jukiacu
Ano Hi mita Hana no Namae Bukotači wa Mada Širaná - Scéna - Jukiacu Disclaimer
Seriál pochádza z dielne štúdia A-1 Pictures, známeho hlavne vďaka Fairy Tail a Sword Art Online. Réžiu mal v rukách Tacujuki Nagai, ktorý má na krku populárne kúsky ako Mai-Hime, Toradora! či Witch Hunter Robin. V našich končinách by ho diváci mohli poznať hlavne vďaka seriálu Med a štvorlístok(Honey and Clover), ktorý bol u nás odvysielaný televíznou stanicou Animax. Anohana za týmito sériami kvalitou nezostáva pozadu. Práve naopak. Je to totiž jedna z najlepších anime drám nielen posledných pár rokov, ale aj v celej histórii žánru.
Anohana: Kvet, ktorý sme v ten deň videli (jap. Ano Hi mita Hana no Namae Bukotači wa Mada Širaná, angl. AnoHana: The Flower We Saw That Day)
Žáner: dráma, mystery
Réžia: Tacujuki Nagai
Scenár: Mari Okada
Výroba: Japonsko, 2011, 11 dielov, každý cca 23 minút
Produkcia: A-1 Pictures
Hodnotenie: 90 %
Ano Hi mita Hana no Namae Bukotači wa Mada Širaná - Trailer - AnoHana - trailer Disclaimer

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB