Farscape (1999)

John Crichton, astronaut a vedec NASA, sa na(ne)šťastie dostane červou dierou na druhý koniec vesmíru, kde sa pridá k posádke žijúcej vesmírnej lode Moya. Jej posádka - zbierka zaujímavých osobností z celého vesmíru na úteku pred opätovným uväznením.
EPIZÓDA: Premiéra (Premiere)
PLOT
John Crichton, astronaut IASA, sa pri prvom pokusnom lete dostáva do anomálie červej diery. O niekoľko minút na to sa ocitá na opačnom konci vesmíru v prostriedku úteku skupiny väzňov na slobodu. Nedopatrením sa tak pridáva k skupine odsúdencov na úteku pred organizáciou Strážcov mieru.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
SYNOPSIA / OBSAH
John Crichton a jeho priateľ DK sa pripravujú na potvrdenie svojej teórie, podľa ktorej je pre raketoplány možné prekonať atmosferické trenie a tak získať doteraz nedosiahnuteľnú rýchlosť letu vo vesmíre.
Počas letu v raketopláne Farscape 1 sa ale John dostáva do magnetickej anomálie, ktorá v spojení s jeho teóriou vytvorí červiu dieru. A tak sa John a pár minút ocitá na opačnom konci vesmíru v strede prudko záriaceho boja medzi skupinou utečencov a letkou Strážcov mieru. Po tom, čo jeho raketoplán utečenci premiestnia na svoju loď Moya, je Johnovi jasné, že nesníva. Posádke sa nasledovne podarí utiecť pomocou vysokorýchlostného momentu hviezdneho impulzu, ktorý Moya ovláda. Po opustení hyperpriestoru ale zisťujú, že spolu s nimi cestoval aj jeden prauler (letún) Strážcov mieru.
Zatiaľ sa na hlavnej lodi Strážcov mieru jej kapitán Crais dozvedá, že väzňom sa podarilo utiecť a z letky vyslanej na ich dolapenie chýbajú dva praulery: jeden z nich patril jeho bratovi. Craisovi je po zhliadnutí záznamu, v ktorom jeho brat náhodou narazí do pozemského raketoplánu jasné, že ten, kto ovládal raketoplán, je zodpovedný za smrť jeho brata. Prenasledovanie sa začína...
Moya, ktorá bola pri úteku poškodená, nemôže cestovať vysokými rýchlosťami a tak sa modrá mimozemšťanka, ktorej meno je Pa'u Zotoh Zhaan, hnedý agresívny mimozemšťan, ktorý sa volá Ka D'Argo, a malý reptílny mimozemšťan s menom Rygel XVI. (Rajdžel XVI, hyneriánsky dominár a vládca nad 600 miliardami poddaných) vydávajú na povrch blízkej planéty, aby nakúpili montážne diely. Zatiaľ sa Johnovi a osobe, ktorá bola na palube praulera, Aeryn Sun (príslušníčka Špeciálneho komanda Strážcov mieru), podarí utiecť z ich cely na palube Moye a kontaktovať kapitána Craisa, ktorý okamžite dorazí na spomínané miesto. Nezaujímajú ho ale utečenci, ako skôr John Crichton, sťa "vrah" jeho brata. Keď sa Aeryn Sun postaví na Johnovu stranu, obžaluje ju Crais zo závažnej kontaminácie mimozemšťanmi a nechá ju taktiež spútať. Johnovi, Dargovi a Aeryn sa ale podarí utiecť.
Strážci mieru naďalej prenasledujú Moyu. Ich delá sú pripravené vypáliť a keďže Moya musí dobiť svoju energiu, nemôže opätovne použiť hviezdny impulz. John sa teda pokúsi zopakovať svoj vedecký pokus a pomocou prekonania atmosferického trenia dodá Moyi potrebné zrýchlenie na to, aby opustili tento slnečný systém a unikli Strážcom mieru.
Aeryn varuje Johna, že aj napriek tomu, že Moya vstúpila do Nezmapovaných teritórií, pre Craisom neunikne.