A dosť, ty kopa šrotu!

Poviedka obsahuje zopár spoilerov, menovite na Rockyho IV, Šiesty zmysel, Fight Club, Saw 1, The Others, JoJo part 4 a One Piece. Nebite ma prosím, varoval som vás.
Filmová história scifi
„To znie úplne šialene, pán profesor,“ povedala Mária, zatiaľ čo nervózne klepkala červeno natretými nechtami po obrazovke počítača. Bola najlepšou vo svojom ročníku na technike a na stáž do laboratória profesora Žltofúza sa dostala ako jedna z troch tisícok potom, čo napísala oslavnú ódu na Keplerove zákony na blog.sme.sk.
„Práveže vôbec, moja drahá! Je to v podstate veľmi jednoduchá dátová veda,“ odpovedal jej svetoznámy geniálny vedec. Zádumčivo si poťahoval obrovské žlté fúziská a neprítomným pohľadom sledoval pribúdajúce čísla a písmenká na obrazovke.
„Musíme len natiahnuť do databázy dostatočný počet príbehov. Potom budeme schopní odhadnúť úplne hocičo, čo sa kedy stane!“ zazubil sa.
„To znie úplne ako Minority Report, profesor.“
„Dobre že pripomínaš, na Minority Report nesmieme zabudnúť,“ povedal profesor a zopár ďobnutiami do kláves skontroloval, či je slávny film Toma Cruisa už natiahnutý do databázy.
„No dobre, ale ako viete, že to bude fungovať?“ opýtala sa Mária.
„Úprimne? Neviem. Ale myslím, že by to fungovať mohlo. Daj tomu chvíľku.“
Mária len pokrčila plecami.
„Nezdá sa mi ale, že to môže fungovať vždy. Nie všetko bolo doteraz napísané alebo natočené.“
Profesor Žltofúz prikývol. „To je síce možno pravda, ale tak náš robot bude mať v sebe najmodernejšiu neurónovú sieť. Neustále bude nasávať nové a nové príbehy, nové a nové situácie. Vďaka tomu sa bude zlepšovať a postupne sa stane absolútne dokonalý.“
Mária sa posadila na stoličku a neveriacky si pretrela oči.
„Koľko ešte?“ opýtala sa.
Profesor nazrel na monitor. „Momentálne sme už približne na roku 1980, pred pár sekundami databáza nahrala The Blues Brothers.“
Mária pokyvkala hlavou. Ten film mala rada, prvýkrát ho videla so svojim priateľom asi pred rokom a pol a poriadne si ho vtedy užila.
Profesor bol poriadne netrpezlivý. Najbližšiu hodinku a pol len behal po miestnosti, niečo si šomral popod nos a nervózne mykal hlavou z boka na bok ako prerastený nadurdený žltý pštros.
DATABÁZA HOTOVÁ, PÍÍÍP.
Starčeka akoby kopol elektrický prúd. Nadskočil, ba dokonca počas letu o seba natešene buchol topánkami ako v nejakom starom animáku od Looney Tunes. Zapískal a troma dlhými krokmi bol pri superpočítači. „Malý krok pre ľudstvo, ale veľký krok pre mňa,“ vyceril zuby v širokom úspechu a natešene ťukol na obrovské červené tlačidlo na stole.
S hlasným psssst sa otvorili dvere na obrovskej kovovej komore a s tichučkým škrípaním z nej vyšiel nevysoký robot. Natešene mával profesorovi i Márii a červená kontrolka, ktorú mal miesto nosa, mu blikala do rytmu.
„Vitajte, priatelia. Som Predpovedací Robot DE Luxe, skrátene PRDEL. Predpoviem vám čokoľvek!“ ozval sa umelý hlas.
„Vitaj, PRDEL,“ zasmial sa profesor a vrúcne robota objal. „V tomto svete budeš za boha!“
„Prečo?“ opýtal sa robot a jeho diódy sa roztočili od radosti.
„Nahrali sme do teba všetky príbehy, ktoré boli kedy v histórii ľudstva napísané, nakrútené, alebo iným spôsobom zdokumentované, vieš?“ skočila profesorovi do reči Mária. Vstala a podišla k PRDELovi. „Tuto profesor Žltofúz, najväčší vedec na tejto planéte, sa totižto domnieva, že takýmto spôsobom je schopný zostrojiť neurónovú sieť tak prešpekulovanú, že dokáže predpovedať budúcnosť. Keďže sa všetko už kedysi stalo v rôznych príbehoch, mali by sme byť schopní tieto dáta aplikovať aj na veci dejúce sa v reálnom čase. Chceme od teba, aby si skúsil predpovedať, čo sa stane v budúcnosti ľudstva, chápeš nás?“
PRDEL zamyslene zakyvkal anténkou na hlave a napokon naznačil palec hore.
„V poriadku, to nebude problém,“ zachichotal sa.
Profesor Žltofúz zopäl ruky a s víťazoslávnym výrazom sa opýtal robota: „Tak, čo sa hrá finále medziplanetárneho Superbowlu. Kto vyhrá?“
Robot sa zahihňal. „Bude to presne ako v Rockym. Najprv to bude vyzerať že Dogcats prehrajú, pretože Turbines budú mať obrovský náskok, potom však v sebe Dogcats nájdu zvyšky sily a zápas otočia. Presne ako Rocky s Dragom.“
„No počkať!“ zavrčala Mária. „Práve si mi vyspoiloval Rockyho?!“
PRDEL pokrčil plecami. „Kto to nevidel, no nie?“
„JA!“ zvolala profesorova asistentka a zlostne zafučala.
PRDEL pokrútil hlavou. „V dnešnej dobe nevidieť Rockyho? Toto bol navyše Rocky štyri, preboha. Ako je to ale možné? To je akoby niekto povedal, že nevidel Šiesty zmysel.“
„No, ani ten som nevidela,“ povedala Mária.
„Ty kokos? Fakt? Som zvedavý, čo povieš na to, že Bruce Willis je vlastne celý čas mŕtvy a je duch!“
Mária neverila vlastným ušiam. „Haló?! Profesor, tento debilný robot mal predpovedať budúcnosť, ale miesto toho mi tu spoiluje filmy?!“
Profesor prikývol. „Jeho neurónová sieť bola asi príliš pokročilá... a vytvorila mu vlastnú osobnosť. Zdá sa, že náš PRDEL sa rozhodol stať škodoradostným hnusákom, ktorého teší kaziť ľuďom radosť.“ Zúrivo ťukal do klávesnice a snažil sa napraviť svoju chybu.
„A to ani nevieš, že Tyler Durden a Rozprávač sú jedna a tá istá osoba!“ chichotal sa PRDEL. „V Saw jednotke je samotný vrah celý čas s nimi v jednej miestnosti a predstiera, že je mŕtvola. A to som ti ešte nepovedal, že Darth Vader je Lukeov otec!!!“ smial sa robot.
„Profesor, preboha, vypnite ho, toto je peklo!“ kričala Mária a neúspešne sa snažila zapchať si uši.
„V The Others nestrašia Nicole Kidman s jej rodinou žiadni duchovia... to oni sami sú duchovia!“
„Už doooosť!“
„Z toho obrovského vajca sa v JoJovi štyri vyliahne Koichiho stand a pirátska loď z One Piece, Going Merry, sa napokon rozbije a nahradia ju novou!“
„Preboha, on nám práve povedal spoilery napasované priamo na mieru obrázkovým témam Poviedok na počkanie z júna 2022, veď to je už viac ako sto rokov, preboha!“ vrieskala Mária, zatiaľ čo nonšalantne rozbíjala štvrtú stenu smerom k vám, čitateľom.
„Sľubujem, už koniec tohto pekla, už-už,“ kričal profesor a jeho prsty neprestávali v šialenom tangu de la muerte na klávesnici.
„A to vlastne neviete, že v Americkom Psychu si to Patrick Bateman...“ pomyselne sa nadýchol PRDEL, avšak vetu dokončiť nestihol. Keďže profesorovi to trvalo pridlho, Mária ho s hlasným revom ovalila hasiacim prístrojom.
„Americké Psycho mi nevyspoiluješ, ty debil...“ vrčala.
Z odbitej robotej hlavy sa poriadne dymilo. Profesorova asistentka unavene dopadla na kolená a utrela si z čela pot.
„To si si mohla odpustiť, Mária,“ povedal profesor. „Ten robot bol síce debil, ale stál štyridsať miliárd dolárov.“
Mária pokrčila plecami. „Pardon... asi?“
Profesor k nej podišiel a podal jej ruku. „Tak poď,“ povedal jej.
„Kam?“
„No veď pozrieť si to Americké Psycho. Dobre že si mu dala po papuli. Tiež som to ešte nevidel.“
Obaja sa zasmiali a zmizli v dverách.

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Diskusia

Nietzscrates Seeker of Arts
Rozhodne pekná paródia s tým, že pre nerdku je osobným peklom spojlovanie... aj keď od externej entity, ktorá si to neuvedomuje. Samozrejme, s tým, že je to paródia ide aj istá suspension of disbelief... A týmto sa ospravedlňujem, ale fakt nie som v emočnom stave prijať, že by výskumníci presvedčili radu firmy veľkosti Google Deep mind aby im dala top UI na základe možnej predpovede z príbehov a kultúry. Bežný počúvajúci študent literatúry na Zš sa dovtípy, že logické množstvo možných príbehov a kultúrnych médií je to najnekonečnejšie nekonečno aké čistá matematika pozná. Na dôkaz prosím dôjdi na FF TRUNI xD + Prečo výskumníka UI zaujíma ako téma pre stážistov Kepler a nie Turing alebo Assimov... + pán prof,. Žltofúz je úplne chill s tým, že jeho karieru zničila stážistka vybraná na základe eseje z blogu....
Again, len moja mentálna neschopnosť teraz čítať paródiu. Gomene-sai...
26.06.2022
Olex
Ahoj,
napísané vtipne a s ľahkosťou. Kvôli toľkým odkazom na filmy som sa trochu v texte stratila (a bolo mi tiež vyzradené, čo nemalo byť:)
27.06.2022
YaYa
Na tomto som sa zatiaľ z tohto kola najviac zasmiala (a už mi chýba prečítať len jednu :D). Podľa mňa dosť dobre vymyslené. Neviem, čo sa hnevali, že z robota na predpovedanie budúcnosti, sa stal spoilerbot, veď presne to chceli, nie?
Ten nápad predpovedať vývoj z filmov je inak pekne bizarný, dalo by sa s ním ďalej vtipne zahrať, ak by si si vzal na mušky nejaké filmové klišé a pod.
29.06.2022
xius
Spoilery a osobne peklo je vskutku pekna asociacia! Tiez som trochu bojoval so suspension of disbelief, a myslim, ze je to proste charakterom napadu a casom. Neslo stravit dni a noci vyberom idealnych filmov a knih na pointu ci vtip. Keby slo, dala by sa z toho postavit priam spolocenska pitva. :)
08.07.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.