Čo ťa nezabije, to ťa môže zabiť neskôr

Čo ťa nezabije, to...
Filmová história scifi
Karin leží na posteli a škrípe zubami. Päsťou naštvane udiera do steny. Jej matku vysadili na planéte Turb. V mysli sa jej prehrávajú spomienky na ňu. Posledná z kňažiek Artaria bola vysadená na planéte s obrovskými netvormi, aby ich zahubila. Mágovia ako Karin a jej matka Laira boli porazení a takmer vyhladení. Sú už iba spomienkou, pozostatkom tých, ktorí bývali súčasťou vesmíru. Vládcovia piatich vesmírnych krajín ich nechali žiť len kvôli tomu, že im celú dobu pomáhali bojovať proti vlastným druhom. Karin dobre vie, že si posádka praje smrť jej matky. Všetci z nej majú strach, preto ju vysadili na planéte samotnú. Nie je možné, aby premohla toľkých netvorov. Do kajuty vstúpi kapitán.
„Viem, čo si myslíš,“ prihovorí sa jej.
„Poslali ste ju na smrť!“ vyštekne Karin.
„Nebudeš tomu veriť, ale vybrali sme tvoju matku, lebo ona jediná je schopná nebezpečnú úlohu splniť,“ klame kapitán. Tiež dúfa, že Lairu čaká smrť. Ona je totiž nebezpečnejšia než čokoľvek, čo je vo vesmíre poznané. Poslal ju zahubiť obrovských netvorov, ktorí narušovali stabilitu planéty Turb. Hrozilo, že bude vymrštená z obežnej dráhy a zmetie so sebou i mesiac Raiss, na ktorom žijú mnohé prekrásne bytosti. Túto zámienku kapitán použil, aby sa čarodejnice zbavil.
„Nechajte ma samu!“ zakričí Karin a päsťou udrie do steny tak, že na nej zostane krvavý ornament.
Laira sa šplhá na ostré skaliská. Jedinou zbraňou, ktorú po boku má, je artarijanský meč. To bude stačiť, ubezpečuje samu seba. Kožu na prstoch má už zodretú, krváca. Pred ňou sa objaví obrovský jašter. Otvorí tlamu a ukáže ostré zuby. Je taký rozmerný, že mu drobná Laira siaha sotva po členky. Čarodejnica sa rozoženie mečom a rozsekne mu kožu na nohe. Z krvavej rany vyskakujú menší jaštery. Snažia sa ju schňapnúť ostrými zubami. Čarodejnica ich mávnutím ruky odmrští do diaľky a potom postupne rozsekáva mečom. Žiadny tvor na planéte ju nemôže premôcť, kým jej sily stačia. Lenže ako dlho jej vydrží energia? Bude bojovať do posledného dychu. Nevzdá sa. Na vesmírnej lodi nechala dcéru. Bez nej bude Karin v celom vesmíre sama. Kto ju naučí kúzliť? Moc prináša strach a strach znamená bezpečie. Keď nebude stáť po boku dcéry, veľmi rýchlo sa môže stať obeťou jedného z vládcov vesmírnych krajín. Vôkol nej sa vŕšia mŕtvoly. Boj z prvým jašterom vyhrala, čaká ju však ešte mnoho ďalších tvorov. Za chrbtom jej zaručí šupinatý plaz. Hlavu zdvihne do výšky a znovu zo seba vydá zvuk, ktorý zo zeme zdvíha kamene. Laira zdvihne meč, je pripravená zaútočiť.
Je to presne tridsať otočiek planéty Turb, ktoré dala posádka záchranných zborov Laire na to, aby planétu zbavila netvorov. Vesmírne plavidlo pristane na kamenistej pôde. Karin vystúpi z lode. Všade vôkol sú navŕšené mŕtvoly rozmanitých tvorov. Celá planéta smrdí smrťou. Ten puch je neznesiteľný. Demonštruje silu jej matky tak okato, že i samotná Karin má problém túto skutočnosť vstrebať. Laira jej beží oproti. Silne ju objíme. Karin sa jej vytrhne z náruče. Padne na kolená. Cíti nevoľnosť. Až teraz pochopila, prečo boli mágovia prenasledovaní. Jej matka je skutočne hrozbou pre všetky žijúce bytosti. Možno by bolo lepšie, keby umrela.

Olex

Olex
Písanie mi robí radosť. Samozrejme si rada prečítam i tvorbu iných autorov. Teším sa na vzájomné reflexie:))

Diskusia

Alexander Schneider
Zaváňa to takou tou vesmírnou rozprávkou ako Hviezdne vojny, čo nie je na škodu. Nápad s matkou a dcérou je dobrý. Obe motivácie postáv sú dobre vykreslené, škoda toho kapitána, ten je nemastný-neslaný. Všetko je inak podané dosť jednoduchými opismi, ktoré nie sú nijak ozvláštnené. Akcia s jašterom by si vyžadovala možno kratšie vety, rýchlejší spád, nejaké ohrozenie, nech má čítajúca osoba pocit napätia. Neviem, či sú tie rôzne worldbuildingové názvoslovia na záťaž alebo k dobru... Hm... Nevadili mi až tak, ale nemajú ani veľmi funkciu. Pointa je super (!), ale mohla by byť trochu viac vykreslená, aby nás ozaj zasiahla... Inak som happy. :)
30.04.2022
Gullath
Tak trochu mi tam nesedi zaver. Neviem teda ako moje deti, ale ak by boli na planete dolu ony, a ja by som sa po 30 otockach planety dostal k nim, uplne by som ignoroval hory mrtvol, dolezite by pre mna bolo ze su zive. A myslim, ze by to fungovalo obojsmerne. Okrem toho je to jej matka, netusi co dokaze?
01.05.2022
Ray Janonoff
Za mňa fajn čítanie, možno by som podal viac cez rozhovor Karin a kapitána - tým by sme o ňom zistili viac než len fakt, že klame.
Záver mi dáva zmysel, človek nemusí poznať ani rodinu, resp. si nemusí uvedomovať čo všetko sa môže stať až kým sa to nestane.
Skôr mi v texte chýba zmienka o tom, ako tak silných mágov porazili - veď niekto, kto vyseká planétu jašterov nemôže mať problém s jednou loďou a odletieť s dcérou niekam kde je bezpečnejšie.
01.05.2022
xius
Myslim, ze to len chce zlepsit stylistiku a bude to fajn. Suboj s jastermi a rozhovor Karin a kapitana trpia najviac. Oboje by si ziadalo zrucnejsi text. Viac detailov a menej mechanickeho "stalo sa to a to".
Dobra sprava je, ze s tym sa da pracovat! :) Zaver sa mi pacil. Hroza z genocidy dokaze vela, hja, aj Endera zlozila.
01.05.2022
Olex
Ahoj,
ak má poviedka veľké kulisy, je ťažké ju napísať tak, aby bol čitateľ spokojný, preto mi vaše pripomienky veľmi pomáhajú. Ďakujem. Chcela som toho viac predstaviť formou dialógu, ale skoro mi došlo, že na to potrebujem viac času. Nezostal mi priestor pre kapitána, posádku, ani pre vládcov piatich vesmírnych krajov. Vládcovia vesmíru porazili mágov iba vďaka tomu, že mali Lairu na svojej strane (v úvode). Aj ona totiž usúdila, že bez nich bude vesmír bezpečnejší (táto myšlienka tam chýba). Lenže zbraň zostane zbraňou a vždy sa môže otočiť proti vám, preto ten názov. Čo sa týka scény s jašterom, Laira nie je osoba, o ktorú sa treba báť, snažila som sa to takto čitateľovi predložiť. Tým, že si i dcéra uvedomila, aká je jej matka nebezpečná, som sa snažila priblížiť mieru jej obrovskej moci.
01.05.2022
xius
Ooo! To, ze sa magov zbavili vdaka Laire dava celej poviedke uplne novy rozmer! Na PNP to bolo velmi velke susto, ale preskumala si fajn namet. A znie to ako sucast existujuceho sveta. Tam musi byt tazke si uvedomit, co citatelia nevedia a ako im to citlivo naznacit.
01.05.2022
Ray Janonoff
Súhlasím, informácia o Laire mení všetko a prináša ďalšie otázky - ak to robila pre svet, nemala by sa nakoniec zabiť sama? Ak zostáva kvôli dcére, nemohli by sa aspoň zbaviť schopností? Lenže ona ju chce učiť a teda prinášať ďalšiu hrozbu...
Veľký svet, veľa otázok, málo času.
01.05.2022
Olex
Ahoj,
vôbec by ma nenapadlo riešiť situáciu Lairinou samovraždou, asi si nedokážem predstaviť, že by sa čarodejnica obetovala. Verila, že ostatní mágovia sú hrozbou, seba ako hrozbu nevníma. Určite sa nezbaví schopností, máloktorá bytosť by sa ich zbavila, stratili by možnosť brániť sa. Áno, súhlasím, že je to veľké sústo na PNP:))
01.05.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.