Vianočné prekvapenie

šťastné a veselé
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
„Tak to vyzerá,“ povedal Jachi, „že ma Ježiško eviduje ako zamestnanca. Škoda len, že ma vypláca len raz ročne.“ Trochu sklamane hľadel mladík do obálky a prepočítaval si bankovky.
„Nemali sme čas, vieš?“ vyhovárala sa mama. Jachi ďalej hľadel do obálky a nič nevravel. Napočítal síce peknú sumu, ale bol by radšej keby aj on sám dostal nejaký darček. Peniaze mu nechýbali, zato trocha pozornosti alebo lásky áno. On sám každému členovi nakúpil darčeky presne na mieru.
Matke maľovacie potreby a plátna. Otcovi náradia a sady kľúčov. Bratovi všetok merch od Assassins creed čo vedel zohnať do sto eur. A babke litre pálenky. Aj brat dostal obálku takže aspoň niečo na svete bolo fér. Jachi nemal ďalej chuť sedieť za stolom s rodinou, ktorá mu nestojí za námahu ani len nakúpiť niečo online.
Jedného dňa si založí vlastnú rodinu, kde budú veci celkom inak. Šiel do svojej pivničnej izby, hodil obálku na stôl a začal pozerať najnovšiu časť Ricka a Mortyho, ďalší chod mal byť Mandalorian.
Konečne mohol pozerať Star Wars, z ktorého nesmrdela „sila“ feminizmu. Ľahol si na posteľ a sledoval ako Rick už po miliontý krát kričí na Mortyho, svoje cynické rozumy. Plný žalúdok a päť whiskey urobili svoje. Po pár minútach už tvrdo spal.
Okná v izbe mal nad úrovňou zeme a pri jednom z nich začul silné dupnutie. Asi sa bol brat niekde opiť a nevedel trafiť kľúčom do brány, tak zasa preskakoval plot. Jachi sa šiel pozrieť. Kým rozostrel zrak, prišiel na to, že potrebuje čúrať.
Na záhrade však zbadal postavu v červenom. Bola jedna ráno, nikto z rodiny nemal taký oblek. Buď si sused pomýlil dom, alebo vianočný vinšovníci nabrali nový level a začali chodiť žehnať komínom. Možno si niekto len krátil cestu z polnočnej cez ich záhradu. Jachi mal zbrojný pas a glock 41. Nabil ho rážou 45 a zamieril do záhrady.
Niekde kreténi odpaľovali ohňostroje. Ešte neskončili Vianoce a už to kde tam búchalo. Vyšiel zadným vchodom a hľadal nejaký pohyb. Nič nevidel. Na záhrade zahučali plechy.
„Kto je tam?“ zakričal. Nikto sa neozval späť. No počul tiché: „Dig móre ucekajme bo ma pušku ta nas rozštriľa.“ Jachi sa tam šiel pozrieť a zbadal pol tucta polovičných postáv.
Už vedel ktorá bije. Zrazu ho do ramena trafilo porisko od rýľa. Vtom bode už prestal cítiť potrebu čúrať. Zozadu naňho zaútočil klasicky odetý Santa, s kakaovou pleťou a arómou Rómov.
Jachi spadol na zem a ruka s krátkou zbraňou mu stŕpla. Za niekto vypálil salvu rakiet. Tie sviatočne osvetlili Santovu rodinku s palicami a nožmi v rukách. Toto nebol žart. A rakety neprestávali vybuchovať. Nemohol ani volať o pomoc. Ruku si ešte stále necítil.
Tak sa začal váľať do boku. Santoví pomocníci ho už začali naháňať.
Našťastie pri gúľaní uchopil glock druhou rukou. Pocítil pár vpichov a kopancov než zadunel poriadny výbuch. Toto ale nebola raketa. Menšie postavy okamžite prestali v zlovoľnej činnosti a rozutekali sa. Santa ale ostal stáť. Guľka mu iba škrabla tvár, ale kaliber 45 z neho spravil Two-face zloduch z Batmana. Tento bol však iba One-face, alebo lepšie No-face.
Po pár sekundách začal kvíliť ako monštrum z lacného hororu od Del Tora.
Jachi netušil čo robiť. Či volať prvú pomoc alebo dokončiť sebaobranu. Keďže boli Vianoce a mal pár bodných rán a nedostal žiaden darček. Tak poslal Santov mozog na oblohu s ostatnými raketami.
Konečne sa ho zmocnil ten pravý duch Vianoc. Dom sa rozsvietil a rodičia s bratom vyšli na okná. Jachi sa za nimi obzrel a zacitoval americkú vianočnú klasiku: “Yippee ki yay madafakas!“
Chcel fúknuť do hlavne ako Deadpool ale keď to spravil naposledy, pušný prach ho štípal hodinu v očiach aj nozdrách. Keď prišla rýchla pomoc a polícia, všetko bolo vysvietené majákmi ako sa na vianočnú party patrí.
Nemal vážne poranenia, len vážny prúser na krku za neprimeranú sebaobranu a fakt dobrú náladu.
„Mama, Otec. Nakoniec ten váš darček asi fakt budem potrebovať. Dobrý advokát niečo stojí a sudcovia neberú pod štyri tisícky na podmienku.“ Zveličoval, ale ich tváre boli na nezaplatenie.

Grimbur

Grimbur
Bookworm.

Diskusia

Aleš Horváth
Celé by to bolo fajn, keby to malo inú atmosféru.
30.12.2019
B.T. Niromwell
Skvelý úvodná veta! Trochu to stráca na dynamike práve v akčnej časti. Rozmýšľam, že na probléme s atmosférou môže niečo byť - bolo by zaujímavé, keby si pri popkultúrnych odkazov ešte viac pritlačil na pílu, aby to deju vystavalo akúsi základňu, lebo spočiatku ich bolo primálo a až ku koncu si sa o to oprel, keby boli vyváženejšie v celej poviedke, malo by to lepší efekt.
01.01.2020
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.