Posledný mohykán a jeho večera

Krátke klišé o plavbe na lodi vo fantasy štýle.
Podporte scifi.sk
Posledný mohykán roztvoril dvere do svojej kajuty, aby uzrel ako skupinka myší práve doráža jeho večeru. Rozhorčený z ich výsmešných výrazov na jeho adresu, zlostne zavolal na kuchára.
Až sa dovalilo veľké brucho v kuchynskej zástere a uzrelo oč kráča, zavolalo na Kocúra.
Ten odetý ako Francúzky mušketier v kožených topánkach, s kordom za opaskom a s klobúkom ozdobeným veľkým perom, hrdo na zadných vkráčal do kajuty. "Aha!!-- Starý známy!!" Skomentoval hlasne dianie pred sebou. "Tušil som že tento deň raz príde. Tak teda dobre!-- ANGARD!!" [Bráň sa!] Zvolal na myši tasiac svoj kord.
Náhle to už nebola len skupinka myší, ale celá skupina. Postaviac sa na zadné, sa vyzbrojili od príboru, cez nôž na otváranie dopytov, až po čokoľvek čo sa dalo použiť ako zbraň.
"No toto?! Aké urážlivé!" Zaprotestoval kocúr v čižmách. "Fajn! Džentlmeni, ak dovolíte: taste svoje zbrane!" Vyzval k boju svojich kolegov v odevoch.
"Čo chvíľa sa v kajute rozhorel súboj a rinčanie zbraní. I keď trojica bola v šerme o poznanie lepšia, početná prevaha myší bola dosť na to aby držali svoju pozíciu.
Bojová vrava prilákala pijana s červeným nosom. Vrazil do kajuty dožadujúc sa vysvetlenia prečo je tu taký hurhaj. Pol minúty civel: ako sa myši statne bránia výpadom kapitána, kuchára a mačky. Potom pohliadol na fľašu lacného chľastu v jeho ruke a s porozumením súhlasne pokýval hlavou. So všetkou vznešenosťou pompézne [okázalo] opustil kajutu.
Súboj o večeru nakoniec utíchol dohodou z podnetu kapitána. Nasledujúci deň nastúpená posádka neveriacky krútila hlavami nad skupinou myší ktorá s kocúrom v čele rozšírila ich stále rady. Na druhú stranu, keď sa blížil súboj s konkurenčnou posádkou v klasickom štýle: dve lode, dve posádky, ale len jedna odpláva. Tak konkurencia, po uzretí vyzbrojených myší a kocúra v radoch súpera nadšene vítajúc nadchádzajúci stret, usúdila, že posádka posledného mohykána je pod ich úroveň a odvážne zamierila náhodne niekam inam.

Dretnoth

Dretnoth

Diskusia

Aleš Horváth
No, sebakontrolu si vynechal.
Podľa mňa spajas viacero veci, je to mišung Tom&Jerry westernovo namornicka epizóda z Asterixa šmrncnutého s Ratatoille
Kŕčovité, tie vysvetlivky v texte podľa mňa tiež nemuseli byť.
Na to že to malo byť vtipné, tak je to skôr komické, ale tým že je to narýchlo zlatana absurdita.
26.11.2019
Marek Páperíčko Brenišin
Normálne takéto veci nehodnotím, ale dal som jeden bod, lebo si to nezaslúži byť na jednej úrovni s trojbodovými poviedkami, kde to bol síce prúser, ale ľudia sa aspoň snažili.
Dej je nulový, v podstate sú to vety bez vzájomnej väzby. Spáchal si tu prakticky všetky spisovateľské hriechy - formálne, gramatické. Aliterácie bijú do očí. Rozuzlenie ani je nie deus ex machina, v podstate je to ďalší nezávislý obraz.
Ja neviem. Myslíš to vážne? Ak hej, tak makaj. Ak nie, rob čo chceš. Je to na tebe.
27.11.2019
cyberstorm
Toto je super! :D Ako vazne, nasmial som sa. Realne premyslam, ze by z toho mohla byt naozaj dobra fantasy poviedka, ak by si odlifroval vsetko prec a nechal len kocura v cizmach a mysi na lodi. Nieco ako piratska Mysia hliadka na mori :)
Co sa tyka zvysku...no, treba popracovat najma nad systemom ako je to napisane: uvodzovky tam, kde nepatria, Deus ex machina na konci (sakra mat taku lahku korist, tak sa lod urcite len tak rychlo neotoci), vysvetlivky do zatvorky naozaj nie su potrebne, atd., atd., atd. ...
27.11.2019
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.