Úchylka

Michal má výnimočný talent, ktorý využíva na nekalé účely. Ako dlho sa mu to ešte prepečie?
Podporte scifi.sk
Ilustračné obrázky k spacenews - Úchylka
Ilustračné obrázky k spacenews - Úchylka / Zdroj Disclaimer
Vôkol neho sa mihali modrasté siluety postáv, neustále pohybujúce končatinami. Celý výjav sa zrazu ponoril do hmly. Michal vykopol nohami a prskajúc sa vynoril na hladinu.
Prekliate okuliare, pomyslel si, keď čistil zahmlené sklá.
Chrbtom sa oprel o okraj bazéna a prezrel si ostatných plavcov. Videl postarší manželský pár, skupinku špliechajúcich detí, klebetiace mamičky, pupkatých oteckov a jedného pána, ktorý sa naňho divne usmieval. Ani jeden z nich nebol jeho typ.
Obrátil zúfalý pohľad na breh. Na lehátkach zhliadol zopár nádherne tvarovaných ženských kriviek. Bohužiaľ, každá už mala svojho plážového inžiniera. S nimi sa Michal nemohol rovnať. So svojím útlym telíčkom bol obdivovateľkám veľkých svalov akurát na smiech.
A predsa sa vybral baliť dievčatá na kúpalisko. Mal totiž výhodu, ktorá ho odlišovala od podobných zúfalcov. Stačilo nájsť vhodný objekt. Čo sa mu dnes veľmi nedarilo.
Rozhodol sa, že si aspoň zapláva. Zhlboka sa nadýchol a všetok hluk odfiltrovala azúrovo modrá clona. Tam dole sa oňho niečo obtrelo. Kým sa obzrel, stačil zazrieť len špičky kmitajúcich nôh.
Chystal sa vynoriť, ale čosi na dne upútalo jeho pozornosť. Načiahol sa za slabým odleskom svetla. O niekoľko temp sa znovu ocitol v krajine zvukov.
„Ahoj,“ ozvalo sa skôr, než si stihol obzrieť vylovený predmet.
Z úzkej hranatej tváre na neho hľadeli neprirodzene veľké očiská. Patrili dievčaťu približne v mladíkovom veku. Bez riedkych havraních vlasov by vyzerala ako mimozemšťan. Po letmom zhodnotení nič, čo by stálo za námahu. Prvý pohľad ale často klame. O tom sa Michal presvedčil už veľakrát. Chalan sa usmial.
„Ahoj,“ odzdravil. „Môžem ti pomôcť?“
„Stratila som v bazéne náušnicu. Mohla by som si požičať tvoje bríle? Keby ti to nevadilo...“
„Nie, vôbec nie. Tu máš,“ jednou rukou si ich strhol z hlavy a podal okani.
„Ďakujem,“ povedala a po chvíli druhýkrát uvidel jej nohy, nasledujúce zvyšok tela pod hladinu.
Michal vyskočil von. Zamieril k šatniam, aby ho nikto nerušil. Pozrime sa na teba bližšie, pomyslel si a zaškeril sa na lesklý krúžok vo svojej dlani.
Mladík totiž vedel z obyčajných vecí vytiahnuť informácie o ich majiteľoch. Prišiel na to, keď si v škôlke požičiaval od kamarátov hračky. Čím častejšie osoba s vecou prichádzala do styku, tým viac mohol zistiť. A náušnica, nesnímaná ani pri plávaní, bola hotová zlatá baňa.
Sústredil sa. Spočiatku ho zavalila vlna nových obrazov a vnemov. Radosť z darovaného šperku, zúfalstvo, vytláčanie obrovského akné na nose, ňufák snoriaci po podlahe, vnútornosti nejakého zvieraťa, okaňa pitvajúca hovienko, víťazný jasot... Konečne usmernil prúd smerom, ktorým chcel. Volala sa Adriána. Videl, kam chodí do školy, kde býva, a, nemohol odolať, ako sa vyzlieka pred zrkadlom...
Obrazy náhle ustali. Chalan sa zatackal a spadol na zadok. Pripadal si, akoby ho niekto udrel do tváre. Nechápal, čo sa stalo.
Dvere do kabínky sa vyvalili. Zjavili sa v nich dve veľké oči, ktoré spod zlepených čiernych vlasov sršali zlobou.
„Ty úchyl!“ zvrieskla Samara. „Videla som, čo si robil! Videla!“
Michalov hlas znel vystrašene. „Ale ako?“
„Vráť mi tú náušnicu!“
Vytrhla mu predmet z roztrasenej ruky a vybehla von.
„Počkaj! Čo moje bríle?“ zavolal za ňou.
Adriána nezastavila. Okuliare stále žmolila medzi prstami. Nemala v úmysle sa ich vzdať. Nie, kým sa nepozrie. Úbohý úlovok, pravda, ale vzhľadom na okolnosti... Nech vie, aký je to pocit. Napokon, dlhovala mu to.

Sep

Sep

Diskusia

jurinko
Velmi dobre, prijemne, dobre sa to citalo, bolo to fajn. Trosku to ale bolo prilis kratke, nez aby sa to dostalo do uplne hornych poschodi hodnotenia, bola to skor taka jednohubkova zalezitost, nez nieco premyslene a zasadne. Napriek tomu sa mi to pacilo, snad by som sa iba zamyslel nad podobou slova "brile". Kedze ide o po slovensky nespisovne slovo, je tazko hovorit o jeho gramatike, ale ja by som sa asi skor priklanal k jeho ceskej variante (bryle), nez k makkemu "i", ktore akoby odkazovalo na nemecke "Brille" (z coho cesky vyraz vychadza). Ale je to asi dane hlavne tym, ze v cestine sa toto slovo vyskytuje casto, s ypsilonom, a tak som si na taketo pisanie asi uz zvykol. Kazdopadne, kedze to slovo je v slovencine tak ci tak mimo oficialny jazyk, je to asi jedno ;-) Dal som 6
19.10.2017
Alexandra.x
Vtipné, nápadité, pobavilo 😀
28.04.2019
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.