Mesiac S Nova 2. kapitola

Pokračovanie poviedky Mesiac S Nova. Došlo k zlepšeniu oproti prvej časti? Posúďte sami.
Filmová história scifi
Kapitola 2. Piramída 3 očí.
Domorodec Suetan priniesol novinu, ktorá zastihla všetkých nepripravených a tak tomu nechceli uveriť. Teraz si trochu upresnime čo to je vlastne Piramída 3 očí. Podľa dostupných informácii bolo známe vo vedeckých kruhoch, že uvedená piramída je opradená mnohými legendami a bájkami, žial presné a faktické údaje o nej boli do nedávna neznáme a všetci zúčastnený na prílete boli vopred oboznámený s cieľom a hlavnou úlohou tejto výpravy. Kapitán Alexander bol úplne zodpovedný za úspech celej výpravy. Opis tejto piramídy žial bol uvedený velmi hrubých črtách, ale presné rozmery tejto záhadnej piramídy dodnes nikde nebola uvedená, Výška a samotné rozmery sa v mnohých dostupných vedeckých kruhov vždy rozchádzala a tak sa presné rozmery nikdy neuviedli. Žiaľ upresnene opisu piramídy bol hlavným cieľom výpravy, ktorú dostal na dokončenie kapitán Alexander.. Jediné čo bolo známe a bolo dokázané bolo neznáme čislo ktoré bolo pri vchode do objektu piramidy a jediné čo bolo známe z tejto 4 číselnej kombinácie bolo označenie Omega a Pí (3,14) ostatné 2 znaky pripomínal i znaky egypských piramíd ale dodnes ich nik nebol schopný rozlúštiť Archeológ Ján Široký medzi priateľmi ho volali Janus bol známy hlavne tým, že jeho vytrvalosť pri bádaní a riešení hlavohlamov a kombínácii čísiel bola až chorobne dômyselne nekonečne dlhá a neúnavná. Pri obdržaní možnosti sa zúčastniť na tejto výprave neváhal ani sekundu a úlohu prijal. Ako doprovod mu z Akadémii Záhad vesmíru pridelili ešte Petra Plachéhoa Martina Novotného. Pri poslednom sedení týchto troch odborníkov vo svojom obore došli k záveru, že sa jedná o kombináciu čísiel na vstup do samotnej piramidy čím si získali možnosť zúčastniť sa tejto výpravz od Akadémie záhad vesmíru a tak boli vybarní na túto dôležitú úlohu. Tak už pred príchodom na planétu bolo jasné že čast záhady bol vyriešený a samotná kombinácia čakala na doriešenie. Janus po prichode na planétu sa radil so svojimi kolegami ktorý pri čítaní faktov došli k nečakanému objavu pri kombinácii týcho 4 čísiel, čím bolo konečné sumárne číslo 999 a abecedné písmená A, B, C, čiže kombinácie bola: 9 9 9 A B C čo to malo byť netušil ani jeden z nich. Konečné rozlúštenie sa malo uskutočniť pri samotnom vstupe do piramídy Troch očí .
Domorodec Suetan potom zdelení správy o zmiznutí piramídy Troch očí .odchádzal náhlivým krokom a samotný členovia expedície boli tak šokovaní, že v úžase sledovali jeho odchod. Samotný kapitán v prvej chvílke mlčal, však oniekoľko sekúnd po tomto zdelení rozhodol, že budú pátrať po mieste samotnej piramídy. A noto sa ozvalo v pozadí som Richard Jasný a som hlavným koordinátorom tejto misie preberám na seba všetkú zodpovednosť za úspech našej expedície.
Týmto zdelením sa ukončil deň expedície a všetci členovia sa rozhodli odísť do svojich príbytkov a venovať sa oddychu nakoľko boli touto novinou úplne zaskočený.
Dopravne prostriedky – Lunochod s označením S Nova 155 – 200 slengovo leňochod prepravoval max 12 až 13 osôb s dostatkom vzduchu na 30 dni ako aj vody a potravy Maximalna rýchlosť 400 km/ hod na rovnej ceste na hornatých pláňach znížená od 30 – 50 km za hodinu Na planéte bolo týchto prostriedkov 40 + 4 = 44 leňochodov z ktoých sú určené 4ks do špeciálnych účelov keby sa dačo
stalo.
Ale sa vraciame k podstate ako som spomenu ohlas hlavného kapitána o ochodu druhý deň ráno posôbil na ostatných ako uragán . Bolo jasné , že dačo je vo vzduchu bolo to napätia ale i očakávanie z nastávajúcej cesty. Slová inžinierky Emy : Stávajte bude to perné obdobie hladania!,
Nezabudnite si pobaliť to najnutnejšie a podkasajte si rukávy bude to fakt husté a drsné!, Nečakajte žiadne zlutovanie od nás!! Je to cesta do Pekla a hor sa do hajan!!" ukončila predhovor a ostatní taktiež pochopili , že je to smer k ceste do neznáma a rizika. Odišli rýchlo a ticho nik nekomentoval čo ho čaká . Len Anton Lieska poznamenal " Už sa neviem dočkať čo bude zajtra nezabudnite na skoré vstávanie a smer do hajan!"
Ráno o 5 ako prvý vstal kapitán Alaxender. Do amplionu skríkol oznam " Vstávať banda lenivcov!! Už je čas na odchod a na raňajky. Kopnite do vrtule a pohnite zadkom !!"
Ako prvý sa v jedálni objavila Ema a Ján , Peter a Martin Novotný. Pozdravili sa ticho kývnutím hlavy a zamierili k stolom ,kde sa nachádzali raňajky. Každý by očákaval dačo tekuté, snáď tablety ako náhradu jednal. OMYL!!! Na stole v klasických tanieroch klasické jedlo – boli to viazankové rohlíky od klasických boli len na nich mašle ako okrasa ochutené soľou a kmínom a o dačo väčšie od klasických rohlíkov. K nim boli ešte na každom tanieri 6 ks párkov a kravské maslo s poharom v ktorom bol teplý čierny ako ho volali "Indický čaj "ochutený citrónom. Všetci si potrpili na klasiku ako nazývali stravovanie 21. storočia. Sadli si ,ako prvý prehovoril Ján s poznámkou " To vážne toto je jedlo veďje to len pre baby a nie pre nás chlapov.!" Na čo mu nasrdene odpovedala Ema " Čo kecáš, snáď nie si kráľovná čo čaká dáky plus prístup stravy to čo máš je chutné sýte ale hlavne jednoduché ako pre mňa tak i pre teba. Snáď nie si bábovka!" a k tomu ešte sa zasmiala. Asi po jednej hodine došiel i zvyšok posádky. Tak to vyzeralo ako roboti s monotonnou rýchlosťou sa najedli a rýchlo sa blížili na rampu kde už čakali leňochody.
V prvom bola celá skupina vrátane kapitána – bol tam : archeolóvia Ján Široký, Petr Plachý a Martin Novotný.
l kapitán Alexander Vysoký
inžinierka Emanuela Horvátová.
Hosťami výpravy boli aj 6 členovia a to Anton, Adrian, Anna, Michaela, Miriam, Martina, Robert z rodiny Lieskovych. Vozidlo Riadil Alexander a po usadení všetkých oznámil. " Výražame slečinky a dúfam že na tejto ceste nepustíte do gatí !!"
Na čo obratom zhúkla Ema " Čo sme banda dementov!!" Je tu partia s IQ nad 180 tak "Slušne a očakávam ospravedlnenie Alexander, tento tón si vyprosím jasné !" Jej pohľad smerom ku kapitánovy neveštil nič dobré. Bolo jasné že búrka citov sa chystá a bude to veľmí dusná cesta.
Odchod prebehol bez problémov. V "Celku" ako to volali tunajší - vyrazili 2 páry vozidiel, pričom jeden smeroval cca o 2 hodiny skôr a ten druhý, vyrážal neskôr dôvod bol prostý – bral vybavenie nutné k dôkladnému hladaniu miesta piramídy, stroje a zariadenia.
Asi tak po 3 hodinách cesty sa stroj automaticky zastavil a nasledovala prestávka cca o 2 hodinách ktorej následom bol čas na odpočinok. Ako prvá prerusila takme pekelné ticho Ema "Čo sa deje čo ste všetci prišli o rozum je tu ticho ako v krematóriu. Hlavu hore !!" " Vstávajte a zobudte sa, je čas na čaj a piknik!! " Na to nasledovala odpoved od Adrianny, ktorá od začiatku ani necekla. "Smie poznamenať že si to bola ty a hlavne TY Ema ktorá priniesla dusnú atmosféru do cesty za stranenou piramídou a vďaka tebe je tu nálada pod psa a pod bodom mrazu. "" **
Prvý vystúpil Alexander a vošiel do malej budove stojacej vedla vozidla v dialke sa objavil zvyšný par leňochoda z neho vystupili asi 6 muži potmavšej pleti vybrali balóny ku ktorym priviedli hadice z lenochoda pripli k balonom ktore sa pomaly nafúkli tvorili obydlie cca pre 30 ludí. Asi po hodine bol balonový objekt pripravený k obývaniu. Vošli do nej a vynášali kartóny z lenochoda.
Po dvoch hodinách bolo dva balóny t.j. Obydlia pripravené k obývaniu. Boli celkom pripravené k návšteve a ubykácii všetkých členov výpravy vrátane druhého lenochoda. Vedúci druhej skupiny sa volal Atherd bol to domorodec uplne bielej pleti s ryšavými očami a vlasmi meral tak asi 155 cm a oznámil tlmeným hlasom kapitánovi : " Pane možte si odpočinúť obydlia sú pripravené so všetkým čo ste požadovali. Ostaneme na tomto mieste cca 12 -23 hodin nutné je počkať na zvyšný pár lenochodov obsahuju prístroje na hladanie piramídy." Kapitán len kývol hlavou a krátko odpovedal
"Tak dobre je čas na oddych, dajte si pokoj a oddychujte a dakujeme!"
Vstúpil do objektu v tvare balóna a za ním celá posádka lenochodu. Priestor tvorila cca 45 izieb vrátane dlhej chodby v t vare nekonečnej špirály. Izby boli označené číslami a abecedou
1 a - Alexander Vysoký 5 a - Petr Plachý 09 a – Anna Lieska
2 a - Emanuela Horvátová. 6 a - Martin Novotný 10 a – Michaela Lieskova
3 a - Ján Široký 7 a - Anton Lieska 11 a – Miriam Lieskova
4 a- Petr Plachý 8 a – Adrian Lieska 12 a – Martina Lieskova
13 a - Robert Lieska
Všetci členovia sa usadili v izbách označených kombináciou písmien a čísiel, uložili si batožinu.
V ampliónne zaznel hlas kapitána Alexandra " Večera o desať mínu a večierka za dve hodiny. Zvidhite zadky a hybaj večerať !"
Večera prebehla rekordne rýchlo všetci boli unavení a rýchlo sa vratili na izby. Asi o dve hodiny sa rozhostilo ticho a bol počut len šum strojov zabezpečujúcich teplo obydlia a ko i svetla. Planéta sa v okamihu ocitla v tme a všetko zahalila tma a padajúca hmla. V pozadí bol počuť nečakane hluk.
To sa prinavrátil druhý pár lenochodov. Posádky z oboch rýchlo výstupili a bez slov zamierili k
Druhej Bubline ktorá bola vznútra osvetlená vošli a za krátko tu bola tiež tma a celá oblasť sa ponorila do tmy a hustej hmly.
Ráno sa v amlione ozval hlas kapitaná " Budicek banda lenivá!!" o 5 minút zraz v jedálni.
Do jedálne ako prví prišli súrodenci Lieskoví. Za nimi kaitán Alexander a Emanuela. Pozdravili sa navzájom kývnutím hlavy a prisadol si k nim kapitán Alexader a inžinierka Emanuela Ema.
Ako sa vám spalo dotazoval sa kapitán od súrodencov. Na čo Anton len s povzdychom poznamenal.
"Dalo sa ale krátko, a obratom sa spýtal "Čo je dnes na programe?? " Na čo povedal kapitán "Presný program dňa bude dnes oboznámený celej posádke vrátane vás ihneď po raňajkách a nezabudnite dnes sa bude vybalovať technika – JASNE !!!" Hneď bolo vidieť že čo bude nasledovať v priebehu dňa nebude žiadna prechádzka lesom. Ako tušili a to hlavne Miriam , že toto bude dnes skutočne drsné a akokoľvek sa zdalo že sa dusná atmosféra ako keby ss rozplynula, tento oznam bol opakom. Na to Miram krátko oznámila všetkým : "Dnes ak je to tak tak nakopneme RADAR a diagnostiku hladania , ale nerátajte že sa udriem k smrti za to mi to tu ozaj nestojí !!"
Akože ?? pýtal sa Alexander, "Snáď si nemyslíš , že si tu na dovolenke!!, Všetci mám svoje ciele, ktoré ak ste si nevšimli mám splniť v danom časovom termíne . Dufam že to budete rešpektovať, nakoľko už máme minimálne 3 dňový sklz!! Tak rýchlo sa najesť a stretneme sa pri leňochodoch cca o 30 mínút!! " s týmito slovami sa postavil nakoľko sa už najedol a kráčal smerom do svojej izby pričom žmurkol na Emu. "Tak o pól hodinu a nelente času niet nazvyš a pohnite si už doparoma !!" Z balonú ako som spomenul ako prvá vyšla Ema ktorá mala na starosti pripraviť zariadenia na prevádzka. Z leňochodov postupne začala vynášať kartón za kartnom, pričom každý bol označený farabne a okrem toho bol na ňom krátky napís s obsahom balenia. Najväčší ktorý priniesla bol takmer dva-krát vyšší ako bola jej výška pričom ho len s obtiažou dotiahla von.
Už sa zdalo , že v tom ostane sama , keď znenazdania sa objavil Suetan černoch meriaci skoro 2 metre a ihneď jej pomáhal. "Do čerta!! ako si sa sem dostál?? Nechápavo sa pýtala, pričom mu hladela priamo do očí. "Prišiel som s ostatnými a mam tušenie kde by mohla byť Piramída!"
" A to kde?!" zvedavo sa na neho pozrela. A on " Nevieš, skutočne to netušíš??!" s usmevom
sa spýtal Suetan, na čo sa rozosmial a ukázal pred seba prstom. Ema len zakrátila hlavou a ticho poznamenala. "To snáď nie, nie som tak blbá, že by som nevedal , že to bude niekde pred nami!??!"
Obratila sa smerok ku kartnom a pomaly ich začala rozbalovať.
Zneznazdania bol počut len rachot kudol dymu, a pred nimi tak asi v dialke cca 10 – 15 m sa začalo vynárať dačo čo malo tvar ihlana sprevádzal to nehorázny rachot. Po tomto hneď z bolónov vybehli nielen členovia expedície ale ako zvyšok nazýval kapitán aj pomocný personál.
Nechápajúc všetci s údivom i hrôzou pozerali priamo pred seba kde sa pred nimi týčila piramída troch očí .
Suetan zvolal " Veď som vravel že je pred nami , chápeš !!" A oboma rukamí ukazoval priamo pred seba pričom Ema neveriac len krútila hlavou. Kapitán s nadšením zvolal " Tak sme to konečne našli, skôr to našlo nás!"" Na čo všetci úklonkom prikývli a vrátili sa nazad do balónov. Len Alexander ostal a obratisl sa k Setanovi a vyčítavol sa spýtal. "Kde si toľko trčal!! Na čo on
Veď som vravel že sa stratila a teraz je tu pred nami a som tu i ja jasné??""
Žiaľ nik to nechápal ani Alexader a ani dokonca Ema. Nechápavo krútili hlavou , ale napoko sa ozvala Ema " Tak prístroje a diagnostika už nie je potreba!!"
"Správne, vyrážame ihneď!" zakričal kapitán v tú chvílu akobý švihom prútika bola tam celá posádka expedície a všetci vyrazili smerom k piramíde ktorá sa pred ními týčila sťa by dohodili kameňom.
Asi tak po 15 minutach dobehli všetci k piramíde. Čo bolo najviac čudné , že všade bolo ticho a vstup do piramídy bol otvorený bol tam otvor v tvare kruhu meriaceho tak 5 – 6 metrov a len tma a ticho.
"Čo ďalej?? nechápavo sa dopytoval Suetan. "Tak nič!" dopovedal Suetan a ostatní vybrali kamery a začali natáčal celú piramídu pričom ju obišli zo všetkých strán. Nakoľko sa len pred chvílou vynorila bol tu kopec prachu a kamenia.
Keď dokončili dokumentovanie ako to označila Ema, medzi tým prišiel takzvaný pomocný personál - zvyšok expedície. Priniesli so sebou cca 25 kartonov zariadení a začali ich urýchlene vybalovať, nakoľko nik nevedel dokedy tu bude piramída stáť.
Ako prví - archeolóvia Ján Široký, Petr Plachý a Martin Novotný spolu začali zvonku odpratávať prach a kamenie z piramídy pričom si všimli, že na jednom z kameni pri piramíde je kameň čierne farby so svetielkujúcimi farbami vo vnútri. Čo však bolo najviac udivujúce že okrem svetielkovania nebolo počuť úplne žiadny zvuk. "Č o to môže byť?!!" ticho sa pýtal Ján široký oboch Petra i Martina. " Oni súčasne len akoby vzdychli a ticho poznamenali naraz "Skutočne neviem!!"
Po tomto skonštatovaní sa Alexander pozrel na hodinky, prikázal okolo piramídy posvaviť zo všetkých strak taniere, t . j. Diagnostiku – radar ako ich nazvala Miriam ktorá spusila ovládačom proces skenovania objektu a zapla režim ochrany oblasti. V praxi to znamenalo že sa okolo piramídy vytvoril v tvare kocky a ihlanu plášť ktorého ulohou bolo zabezpečit objek pred zmiznutím ako i zablokoval aký koľve východ z tohoto objektu. Nastavila na zariadení maximálný výkon čím ho takmer na 100 percent uzavrela na to sa všetci obratili a odišli speť na základnu aby prejednali ďaľší postup skúmania piramídy
Vošli do balonua hneď v Jedálni sa ozval Ján
Ján - " Dnes sa splnil môj sen , je tu piramída 3 očí akokoľvek je to neuveriteľné ale ako keby prišla za nami!!"
Alexander
" To snáď nemyslíš vážne. Tomuto tvojmu tvrdeniu absolútne neverím. Je to úplne absurdné veď nik nevie či sa tam dačo či dakto nachádza!! Až do úplneho preskúmania objektu nariadújem od tejto chvíle:
" 1. Absolútny zákaz sa k piramíde približiť – nakoľko nevieme čo je vo vnútri!!"
" 2. Dnešným dňom sa spúšťa diagnostika – čo bude trvať minimálne 3 dni !!"
" Počas diagnostiky sa nik ani len nepriblíži k piramide JASNÉ !!!"
" Až po jej ukončení sa pustíme do prehladávania vnútrajška piramídy!"
" 3. V priebehu tretie dňa sa všetci dohodneme na spoločnom postupe prehliadky piramídy.
Dúfam , že to je jasné!!"
Po tomto zdeleni sa Ján , Peter a Martin postavil a spolu povedali " Je to jasné ale dúfame, že budete po ukočení schvalovať postup ktorý dovtedy vypracujeme, To je všetko !! " Vstali a rýchlo odišli z jedálne.
Zvyšok expedicie sa potom zdeleni pomaly vytratil a všetci sa vrátili naspäť do svojich izieb.
V jedálni zostal Alexander, Suetan a Ema
Sadli si ku stolu
Suetan
" Vravel som, že je pred nami. A ty si neverila !!" s usmevom len dodal.
Ema.
" Čo si dáky vševed?? Ako si to mohol vedieť!! Nechápem?!!"
Alexander
"Tak už dosť!! Povedz mi prosím čo sa vlastne stalo?? " nechápavo sa dotazoval kapitán.
Suetan.
" Len toľko viem, že toto bolo jasné hneď na začiatku. Ona ide tam ka ja chápeš ?? a káravým pohľadom upieral zrak na kapitána.
Alexander
" Nechápem, ale nevadí hlavne , že tu je aspoň máme ušetrený čas hladania."
Suetan
" Piramída tu zostane asi tak 7 – 10 dní na tomto mieste, dovtedy musíš sa rozhodnút Alex či chceš piramídu prehľadať a či len skenovať, ale ťa upozorňujem, buď maximálne opatrný, legendy vravia, že len skutočne ten kto je srdcom vedený k pravde a ku skromnosti pochopí čo je vo vnútri. Musíš vybrať tých ktorým na prehliadke skutočne záleží a nemajú len ciel chamtivosť a bohatstvo. Dúfam, že to je jasné!! " ukončil krátky hovor Suetan.
Alexande
"Dobre zvážim to ale teraz sa poď najesť i ty Ema určite ste hladní. Po tomto sa pobrali ku stolom kde už bo pripravený obed. Po obede zamierili do izieb a zakrátko sa stiemavol a bola tu znovu noc

Norbert

Norbert

Diskusia

Aleš Horváth
Norbert, povieš nam aj cosi o sebe? kolko mas rokov, ako dlho sa venujes pisaniu, co rad robis a tak. diky
06.08.2016
Veronika Valent
Ahoj Norbert, vďaka Alešovi som si dala námahu a začítala sa do poviedky. Najskôr som sa urazila, že mňa sa na podobné veci nikdy nepýtal :-), ale potom som pochopila. Prepáč, budem úprimná, ale je tam chyba na chybe. Nie som dokonalá, sama ich robím dosť, ale si lepší. Cením si, že si ani raz nevymenil slovo piramída, za pyramída, čo by bol spisovný variant. Aspoň v tom si bol precízny. Takisto napriek medzerám vo vzdelaní máš fantáziu, odvahu a chuť písať, čo je veľké plus, len niečo mi hovorí, že si na hodinách slovenského jazyka nepatril medzi "premiantov" triedy. Pred uverejnením ďalšej časti, odporúčam zájsť niektorým z nich a dať si ju opraviť. Potom sa čitatelia budú vedieť ľahšie sústrediť na text a Tvoje posolstvo, ktoré mne akosi uniklo.
06.08.2016
Norbert
Neviem prečo ale akceptujem pripomienky na pokračovanie čo sa týka poznamok ohladne spravnosti skladby pisania už sa to opravi v ďaľšom pokračovaní . Samotný dej a pokračovanie poviedky vychádza z nápadu o to čom možno raz bude. Veď i samotný Jules Verne bol v minulosti dosť považovaný za rojka a pre zaujímavosť každý začiatok je ťažký dúfam, že v pokračovaniach to bude bez spomenutých nedostatkov. Kolľko ich sa ešte len uvidí . Samotný odkaz hladanie čo sa zdá stratené ale nakoniec sa určite nájde. Neberiem si žiadne príklady z filmov ani z uvedených literárnych námetov, snažím sa hladať fantáziu formou ktorá sa mnohým zdá tak trochu možno strohá ale úfam, že po dokončení týchto kapitol to bude fajn a časom to možno zaujme i čitateľov. Ešte raz dík pripomienky. Akceptujem
06.08.2016
jurinko
Norbert, ja by som sa, po precitani si tvojho komentara, este mozno spytal jednu dalsiu vec: Je slovencina tvoj materinsky jazyk? Lebo mi to pride ako ked niekto z juhu Slovenska skusa rozpravat po slovensky, ale pritom z domu pocul bud madarcinu, alebo iba lamanu slovencinu. Nic v zlom, len to povazujem za podstatne pri hodnoteni tvojho diela.
08.08.2016
Norbert
Prešlo cca 6 rokov momentálne celý koncept Mesiac S Nova pôvodne o počte 200 strán je skoro hotový. Celý román je kompletne upravený mnoho vecí skrátených. Momentálne sa pracuje na obrazovej úprave - doplnenie obrázkov k románu - priateľ začínajúci maliar sa podujal k niekoľkým zaujímavým obrázkom ku knihe ako i obrazové upravenie knihy. Je mi jasné, že napísať niečo formou novinárskeho formátu, ktorý nie je typický pre písanie scifi žánru nemusí mať vždy tú pravú odozvu , ale i teraz pred dokončením kompletu sa veľa veci mení a upravuje . Málo pár informácii - kapitol cca 30 - 35 momentálne sa skracuje množstvo , samozrejme vynechanie možno pár zbytočných opisov ako i navodenie tej pravej atmosféry deja knihy ( pracuje aj môj stály priateľ - prekladá do českého ako i maďarského jazyka a člen rodiny prekladá i do anglického jazyka ) takže čas je preto tak dlhý , ktorý venujem tejto knihe. Pôvodné dve kapitoly, ktoré boli uvedené sa úplne prepracovali takže uvedenie bude znova v novom šate. Predpokladaný o kompletné dokončenie budúci rok v druhej polovici možno august dúfam že to vyjde a úspešne dokončím . Je to inak kombinácia sčasti - novinárskej ako i formy písania akoby predlohy k filmovej verzii - pokus o skĺbenie týchto dvoch foriem ako to dopadne sa potom uvidí. Zatiaľ toľko k práci na tejto forme románu v žánru scifi.
02.09.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.