Hudba hviezd

O tom, že niekedy stačí len počúvať, aby došlo k pochopeniu. Šťastné a veselé prajem :-) Poviedka na počkanie.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Načiahol sa po ďalšom lúči a brnkol po ňom. Vákuum sa melodicky zachvelo a tón poslušne putoval vesmírom. Na jeho tvári sa objavil spokojný úsmev.
Zamyslene sledoval, ako sa malý záblesk lúčov gamma oddelil a vydal sa na trasu, ktorú mu prekrížila obývaná planéta. Zadržal dych.
Atmosféra zaiskrila a vydala všetky farby od tmavej červenej, po oslnivú fialovú, pričom mraky zakrúžili v zúrivom tanci. Potešil sa, že vesmírne teleso rezonuje s jeho tónom a hudba sa šíri ďalej.
Inde už toľko pochopenia nedostal.
Primitívne tvory utekali do vody, do podzemia, alebo sa snažili vymaniť z dosahu tónu, ktorý fotónmi likvidoval všetko živé, čo nebolo v bezpečnej vzdialenosti pod metánovým morom. Nemohol tušiť, že odštartoval hromadné vymieranie, ktoré po troch miliónoch rokov zničí deväťdesiatosem percent všetkého života na zmrznutom telese.
Koncert musel pokračovať.
Neutrónová hviezda s rýchlou rotáciou mu poskytla, čo hľadal. Záblesky žiarenia v presne vymedzených rozstupoch leteli v ústrety novým svetom. Niektoré tóny budú vypočuté, iné prejdú do končín nepredstaviteľných dokonca aj pre jeho myseľ.
Fascinovalo ho, keď zachytával, ako ich interpretovali. Temná hmota. Pulzar. Kvazar. Čierna diera.
Zintenzívnil svoju hru, aby im ukázal, že netreba pomenovávať, stačí len počúvať. Celé telo mu brnelo od úsilia, ostával však nepochopený. Jeho hudba lahodila len jeho ušiam, inde bola buď nepovšimnutá, alebo spôsobovala smrť.
S nostalgiou zaspomínal na jednu malú skupinku tvorov, ktorí si hovorili Ha’ri a tí trpezlivo čakali na jeho koncerty. Hrával im asi desaťtisíc rokov, potom ich primitívnejšia rasa vyhladila. Meno ich premožiteľov si nepamätal, nebolo podstatné. Po smrti jeho obľúbencov sa jeho hudba stala smutnejšou.
Otočil sa do ešte tichej časti vesmíru a vyslal ďalšie tóny.
Flotila vesmírnych krížnikov ostražito spustila štíty proti radiácii. Okrem jedného.
Plynná rasa porušila formáciu a nechávala prechádzať pulzy telom lode. Zajasal a spustil veselšiu melódiu, vnímal, ako tancujú a dychtia po ďalších tónoch. Ale najväčšie prekvapenie ešte len malo prísť.
Niečo ho vyrušilo a jeho hudba sa rozpadla.
Niekto totiž zopakoval jeho posledný tón!
Hnev ho presahoval, až prestal hrať. Chcel zničiť toho trúfalca, ktorý hanobí odkaz jeho rasy hviezdnych hudobníkov. Éterických bytosti, ktoré presahovali čas aj priestor, aby ohýbali svetlo hviezd a dozerali nad ich harmóniou. Nikto okrem nich nemal vedieť tvoriť podobné skladby!
Ako sa jeho telo nadúvalo a zmršťovalo, stával sa pokojnejším. Dokonca pocítil záujem. Pozrel sa pozornejšie a načiahol sa k systému.
Hviezdu Solar obiehalo niekoľko planét. Jednu po druhej skúšal zasiahnuť a pri tretej získal odpoveď, ktorú čakal. Musel sa smiať, keď počul, ako tí drobní tvorčekovia jačia niečo o kontakte s mimozemskou inteligenciou a analyzujú, čo znamenajú prijaté signály. Od láskavého prijatia, po hrozbu vojny. Je to predsa len hudba!
Pokrútil hlavou, musel priznať, že ho ohromili.
Primitívna rasa, ktorá nevlastnila výkonné zariadenia a len snívala o vesmírnaych flotilách, prejavila viac umeleckého vkusu, ako vyspelejšie civilizácie. Rozhodol sa.
Bude ich učiť, aby sa stali hviezdnymi hudobníkmi a naučí ich milovať tú melódiu.
Hudbu a hviezdy. Všade samé hviezdy.

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Diskusia

Marek Páperíčko Brenišin
Ďakujem neznámemu hodnotiteľovi :-)
21.12.2014
Zemoneo
dal by som 7,5, ale zaokrúhlil som na osem. Trochu mi to pripomínalo Ilúvatara a hudbu Ainur :) Je to niečo iné zaujímavé, páči sa mi to. Trochu mi vadilo, že tou hudbou aj ničil svety, aj keď asi neúmyselne. Rád by som sa o jeho rase dozvedel viac.
22.12.2014
Marek Páperíčko Brenišin
Nuž, ďakujem za pekné hodnotenie :-) Priznám, že túto paralelu som si uvedomil až neskôr a to ničenie bolo schválne, aj u nás nie každý chápe každú hudbu. A čo sa týka jeho rasy, to by som rád vedel aj ja, je to vec na objavenie. Teší ma, že teda poviedka podržala úroveň.
22.12.2014
Tatiana Lajšová
Dala som 9, pretože ma poviedka vtiahla, zaujala. Koniec bol však už menej zaujímavý. Klobúk dole za takýto text pre PNP.
25.12.2014
Marek Páperíčko Brenišin
Ďakujem krásne za výborné hodnotenie! Myslím, že keď som videl tému a po hodine výhovoriek som sa rozhodol pre niečo čisto lyrické, bez priamej reči, staviť na opisy. Koniec mohol byť lepší, ale to už ma tlačil čas a chcel som to nejako uzavrieť, dalo by sa toho naznačiť ešte o niečo ďalej :-) Ešte raz, vďaka!
25.12.2014
mayo
aha, takze to boli PNP? (najprv som myslel ze nie, a prskal som nad chybickami...) pekna praca, dal by som 7 ale kedze si to zvladol za hodinu tak kludne aj 9. nejake pripomienky: gama sa pise s jednym m (len po anglicky s dvoma), a Solar je zvycajne pridavne meno, podstatne meno je Sol. a este tato veticka: "Je to predsa len hudba!" znie mi to trocha nejednoznacne, akoze "predsa len je to hudba"... a nie ze "je to iba hudba", ako si zrejme zamyslal. prakticka poznamka: ako "temnu hmotu" by jeho hudbu sotva niekto interpretoval, pretoze to je hmota ktoru nevidiet ani sa nijako inac neprejavuje, prave preto je temna.
03.02.2015
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.