Večná bolesť

Hlboko v útrobách galaxie niekde, v útrobách hmloviny Konskej hlavy na mieste ktoré je známe len niekoľkým vyvolením, leží Estersil. Najstráženejšie väzenie v známom vesmíre. Tu si odpykávajú trest tí najhorší z najhorších. Zločinci zodpovední za vyhladenie, v lepšom prípade celých populácií hviezdnych systémov, v horšom systémov samotných.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Hlboko v útrobách galaxie niekde, v útrobách hmloviny Konskej hlavy na mieste ktoré je známe len niekoľkým vyvolením, leží Estersil. Najstráženejšie väzenie v známom vesmíre. Tu si odpykávajú trest tí najhorší z najhorších. Zločinci zodpovední za vyhladenie, v lepšom prípade celých populácií hviezdnych systémov, v horšom systémov samotných.
Al-gresha si práve odpichla svoju šichtu a vydala sa na pochôdzku.
Keď sa už začínala nudiť ozval sa zozadu známy hlas: „Ahoj Al!“
Bol to Fren-Ol. Fren bol služobne spomedzi všetkých strážcov najstarší. Poznal príbeh a trest každého trestanca. Al si obľúbil od chvíle odkedy sa s ňou prvýkrát rozprával. Zasvetil ju do chodu väznice a uŽíval si jej prítomnosť. Bola mu ako dcéra, ktorú nikdy nemal.
„Á... Ahoj Fren. Ako to dnes ide? Všade pokoj?“ Z hlbín väznice zaznel tlmený výkrik.
„Ehm... Až na ten krik relatívne áno.“
„Počuj ty si tu najstarší a mňa zaujímalo... No... Nechcem aby to vyznelo hlúpo.“
„Ále no tak! Koľko krát ti mám vravieť, aby si si stála za svojím? Keď si sa raz začala pýtať, dokonči to!“
„Tak teda dobre. Nie je ti niekedy tých väzňov ľúto?“
Fren chvíľu rozmýšľal. Nakonec sa pousmial a odvetil:
„S odslúženými rokmi si časom každý bachar vypestuje zvláštnu schopnosť nezamýšľať sa nad mukami, ktoré musia väzni prežívať. Dôležité je si pripomenúť prečo tu vlastne sú.“ Kým sa rozprávali prešli k celám s najväčším zabezpečením. A tiež trestom.
„Zober si napríklad tuto väzňa 408-553“ Povieš si: „Ó taký fešák, ten si určite nezaslúži pravidelne infikovať nohu nekrózou! Pamätáš si bod 9 kódexu?“
So sklonenou hlavou automaticky odpovedala: „Každý trest je spravodlivý.“
„Správne! Rozsudok znie: Za každú obeť vírusu vytvoreného obžalovaným, musí tento prežiť nekrózu nohy a následne jej vyliečenie.“
Chvíľu pokračovali v tichosti. Al sledovala míňajúce sa cely.
„Aký je najhorší trest, s ktorým si sa stretol?“
„Nad tým nemusím dlho rozmýšľať. Väzeň 100-101.“ Zastal pri cele. Toto je jeho cela. Ak by nás nedelila zvukotesná stena, počula by si jeho výkriky.
„Čo spravil?“
„Myslel si že bude zábavné ak sa zahrá na boha a pozmení genetické kódy pár druhom na planétke Zem. Myslel si že bude sranda ak opiciam odstráni srsť a skráti zuby. Vieš koľko obetí si vyžiadal tento kúsok, kým sa výsledok podaril? A vieš koľko obetí si ešte vyžiadal keď sa ten poddruh vyvinul? Koľko druhov vyhladil a koľko vojen rozpútal?“
„To sa rátajú aj zvieratá?“
„Každá smrť sa počíta.“
„A jeho trest?“
„Každý deň mu vložia malú príšerku do pečene. Tá sa ňou živý. Večer keď ju celú zje a nemá ďalej vhodné prostredie zomrie.“ Všimol si Al-inin znechutený pohľad, no pokračoval ďalej. „Každý večer ho odvezú na ošetrovňu a pečeň znova vypestujú. To je tiež bolestivý proces.“
„To znie hrozne.“
Fren jej pohľad neopetoval. „Každý trest je spravodlivý.“
Keď odchádzala stihla si ešte prečítať meno väzňa 100-101.
Prom-Eth-Eas.

David

David
Skrachovaný programátor, neúspešný murár a potencionálny romantik.

Diskusia

Kr4b
Neviem čo k tomu povedať, okrem toho, že je to zaujímavý nápad. Veľmi zaujímavý :D za mňa 9
02.03.2014
mayo
pacilo sa, ucelene podana pointa bez zbytocnosti. lepsie by bolo snad len keby tie tresty aj nejako symbolicky suviseli, ale chapem ze sa to sotva dalo vymysliet v tak malom casovom rozsahu a este aj zapisat.
02.03.2014
kAnYs
Uuuuuuh, nice! Hlavne tych poslednych par viet :)
02.03.2014
Culter
Grécke povesti a ich variácie ja môžem. Zrozumiteľný príbeh, dobre čitateľná jednohubka. V tomto univerze by bolo zaujímavé sledovať, kto by bol Herakles (Her -ak - leas) a ako by ho oslobodil.
02.03.2014
Šaňo aka Babcom
Čiarky asi mali žúr, pretože tu úplne chýbali. :D Ten začiatok mi vyznieva veľmi nasilu, ten rozhovor tiež... možno by som si prial, aby to bolo zasadené do viac štýlovejšej atmosféry. Pointa je ale super. To meno na konci ako vysvetlenie by som dokonca považoval za zbytočné. Nemuselo by tam byť a každý by vedel, o koho sa jedná. (Kto by nevedel, pre toho to nie je.) Dal som 8 najmä za pointu. :)
02.03.2014
Monika Kandriková
Chudáčik Promko:D PNP sú s každým kolom lepšie a lepšie.
03.03.2014
jurinko
Mne sa zas grecke baje v novom have nepacia. Prometheus bol konkretna postava, pouzit iba par jeho znakov (meno a trest), ale pritom to cele zasadit do noveho prostredia, to vacsinou nedopadne dobre, je to nekompletne a/alebo chybne. Janovi Galikovi chybal Herakles, mne zas Zeus a ostatni bohovia... A tie chyby a vsetko, co ja viem, moc ma to nebralo, este aj na hodinu to bolo prilis kratke (ale zas mozno dlho prichadzali Muzy, hm?).
03.03.2014
David
Ďakujem za komenty :)
Jan ´Culter´ Gálik: Her -ak - leas je partizán, člen poloteroristickej organizácie ktorá sa snaží podmaniť si svet. ;)
Šaňo aka Babcom: Hej, dialógy mi vôbec neidú. Neviem čo robiť aby boli lepšie. Snáď viac písať?
jurinko: Tuž, nedá sa vyhovieť každému. Prometeus je konkrétna postava, ale čo sa zachovalo v mytológii je to, čo ľudia videli a ako si to interpretovali. V mojom svete je Prometeus šialený vedec, ktorý sa pohral s genetikou. Preto ho zvrchovaný vládca galaxie Zeus odsúdil na takýto trest. A na to, aby som zahrnul celý panteón, by som potreboval viac času.
04.03.2014
David
A ešte sa musím naučiť poriedne formátovať svoje príspevky. :/
04.03.2014
Pierko
Hmmm, kreatívne. Hneď ma nenapadlo, kto, čo bolo na konci myslené, a páčilo sa mi to. Čiarky a také oné komentovať nebudem, nie som si istá, či ich Word opravuje. :)
14.08.2014
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.