Kráľovský turnaj

Dnes si to medzi sebou rozdajú bojovníci a jedna tajuplná žena. A presne viem, na čo myslíte. Zvrhlíci... :)
Podporte scifi.sk
Kráľovský turnaj
„Turnaje, súboje oplechovaných bojovníkov a všetok ten cirkus okolo toho. Pché,“ odpľul si starý Grešák do ohňa. Jeho hnedožltá slina zasyčala a plameň sa po nej na chvíľu zväčšil a zozelenel. Ostatní prísediaci na jeho slová prikývli. Cháska, ktorá sa tu dnes zhromaždila sa v ničom nelíšila od tej, ktorá tu bola aj minule. Furmani, predavači olejčekov a mastí, tuláci aj vojaci bez pána.
Starý rozprávač si mocne potiahol z fajky a pokračoval v rozprávaní.
„To jeden nikdy nevie, čo z toho vyjde. Viem presne ako to pred mnohými rokmi na dvore kráľa Jeromáha prebehlo. Bol som tam. Kráľ pozval na svoj hrad všetkých pánov. Mali sa stretnúť v turnaji na život a na smrť a víťaz mal dostať jeho nádhernú dcéru za ženu.
Prišlo ich mnoho. Boli veľkí aj malí, škaredí ako démoni i peknučkí ako elfovia. Bojovníci ale aj vrahovia. Každý chcel princeznú Lucildu. Väčšina z nich do postele. Teda po pravde, všetci. No najčudesnejším účastníkom bol tajomný čarodej z krajiny na konci sveta. Podľa turnajového práva ho mohol zastupovať bojovník, ktorého si na turnaj priviedol. Aký bol šok, keď vyšlo najavo, že je to žena. Útla a krásna.
Kráľ Jeromáh zvolil. Nevidel dôvod, prečo by sa turnaja nemohla zúčastniť žena. Teda po pravde, chcel vidieť, ako ďaleko je schopné zaletieť také drobné telo po údere kopijou.
Turnaj začal. Kosti prašťali, kone erdžali a bojovníci kapali ako muchy v dračom dychu.
Podľa turnajového lósu prišiel čas súboja drobnej ženy s hromotĺkom Oswaldom. Ona nastúpila bez brnenia, on bol obrnený od hlavy po päty. Princezná Lucilda postila šatku, čím odštartovala súboj. Kone s jazdcami sa na seba rozbehli. Výsledok bol jasný. Lenže v okamihu, keď Oswald nabral plnú rýchlosť, jeho kôň zakopol a zhodil svojho jazdca, ktorý si zlámal väzy. Dav šalel.
Rytieri začali protestovať, že používať čary je neprípustné. Čarodej prisahal, že toto pravidlo absolútne rešpektuje. Dokonca dovolil, aby ho kráľovskí zaklínači počas zápasu jeho favoritky kontrolovali.
Turnaj pokračoval. Žena ním prechádzala ako nôž maslom. Nik sa jej ani nedotkol. Kone nepochopiteľne zakopávali, alebo cválali až na koniec dráhy, kde zhadzovali svojich jazdcov do rokliny. Kopije sa sami od seba zapichávali do zeme a meče v rukách bojovníkov robili nepochopiteľné kúsky a zabíjali svojich majiteľov.
Kráľovi Jeromáhovi to nedalo a zašiel za čarodejom.
„Som tvojou favoritkou nadšený, hoci ľudia začínajú reptať. Chcú ju vidieť bojovať. Svojim zaklínačom verím, keď tvrdia, že nepoužívaš žiadne čary. Tak mi povedz, čo je vo veci?“
Čarodej sa usmial. Vyzeral ako diabol.
„Zvesť o turnaji, ako i o kráse tvojej dcéry sa dostala aj do mojich uší. Magické obrazce mi ukázali jej tvár a okamžite som sa do nej zamiloval. Podujal som sa na cestu, ktorej som obetoval svoju dušu, no podarilo sa mi nájsť neporaziteľného bojovníka. Ako vidíš, podarilo sa mi to. Tvoja dcéra bude moja.“
„Takže tvoja bojovníčka nie je z tohto sveta? Nie je ona náhodou démon?“
„Buď v kľude, môj kráľ. Je živá. Jediné, čím sa od nás líši je to, že zosobňuje úžasnú moc, ktorú všetci hľadáme.“
„Kto to je?“ Kráľ už v hlase nedokázal skrývať netrpezlivosť.
„Môžem ti to prezradiť, pretože to aj tak nijako neovplyvní výsledok. Ona je Nádej, môj pane. A tá, ako určite vieš, zomiera posledná.“ Čarodej sa uklonil a s úsmevom odišiel.

Culter

Culter

Diskusia

Ester Magyarová
Musím povedať, že "Nádej umiera posledná" si poňal z úplne iného konca, no práveže to je na tom super! :) Vôbec by ma nenapadlo to vziať z takejto strany :) A tiež sa skláňam nad tvojimi vetami- to za hodinu? :O
13.10.2013
jurinko
Ten opis toho boja sa mi zdal byt uplne ako keby ta zenska bola zenskym Felixom Stastlivcom. Ked Nadej zomiera posledna, tak si do toho mozno mohol hodit viac nesmrtelnosti (a s tym suvisiacich morbidnych detailov typu utate a dorastene ruky, chrbtica, s chrapcanim sa vracajuca na miesto po straslivom pade z kona a neveriaci rytieri, skapinajuci pocas prekvapenia z toho, ze utata hlava utlej zienky este ani nedopadla na zem a uz ich kompletne zregenerovana deva prebodla jej mecom ;-) ).
13.10.2013
mayo
no nema chybu :D tomuto sa hovori "myslenie poza skatulu", ci ako je to po slovensky. len mi tam na konci chybal nejaky duchaplny bonmot od stareho Gresaka! :)
14.10.2013
William Cody
Súhlasím s Jurinkom, boje mohli vyzerať inak, alebo naozaj spomenuté len okrajovo. Nápad "Nádej" ako "bojovník" je fakt dobrý ( nevzdáva sa, bojuje do konca, motivuje, dáva energiu a pod.), celkovo taká pekná rozprávočka :).
14.10.2013
William Cody
Súhlasím s Jurinkom, boje mohli vyzerať inak, alebo naozaj spomenuté len okrajovo. Nápad "Nádej" ako "bojovník" je fakt dobrý ( nevzdáva sa, bojuje do konca, motivuje, dáva energiu a pod.), celkovo taká pekná rozprávočka :).
14.10.2013
Monika Kandriková
Veľmi sa mi páčila pointa, vážne prekvapivé, nachytal si ma. :D Hodinkové spracovanie na vysokej úrovni. Super.
14.10.2013
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.