Zakázané sféry

Rok 125 pred Veľkým Sortom. Jonatan Tamas vykročil s kaviarne rovno domov. Mal dosť tých nudných ciest, medzi prácou a domovom. „Na čo sú my ?„ Zamrmlal si pred výťahovým potrubím. Na umelej očnej rohovke svietilo niekoľko odkazov a zmeškaných hovorov.
Filmová história scifi
Rok 155 pred V.S.
Enhalácia, novodobý fenomén v oblasti pôžitkov, vznikol ako vedľajší produkt liečby ľudských fóbií.
Liečebné postupy, vplývali vysielaním nepatrných elektrických signálov, na emočnú časť mozgu, Amygdalu, ovplyvňovali činnosť hipokampusu a párových nadobličkových žliaz.
„ Aj Vy máte tvár ako z hodvábu. Aj vy milujete ? Nie ste sám Pane, no nezabúdajte v tvári sa zračí pravda, neskladajte preto masku. Enhalujte, ešte celých dvanásť sekúnd. V lese zostupujúcom do močiara sa neodkladajú mŕtve manželky. Choďte späť !!! Ostáva Vám ešte jedenásť sekúnd enhalovanie a vy strácate čas. Je tam, kde ste ju nechali. Nežije. Jej telo sa nafúklo a zmenilo farbu. Už nieje bledé. Je tmavé a vy neviete odhadnúť, či je to hra svetla, alebo prirodzený proces rozkladu ľudskej štruktúry. V kufri auta máte igelitové vrece, to isté z ktorého ste ju vyložili. V močiari je mokro, tma a medzi bosými prstami cítite pohyb živých usadenín, sú teplé a poddajné. Nie tak ako ona. Čas nemôžeme osedlať ako mladého žrebca, to viete už od minule, aj vtedy ste prežili enhaláciu v močiari. Neuveria, že žena v kufri vášho vznášadla mala nehodu. Neuveria, že aj vibrátor môže pri chybnej manipulácii preraziť lebku. Nehovorte im o nej. Budú vás podozrievať ako minule. Vaša situácia nás nepotešila. A Vás ? Neodpovedáte. To nič, ostáva Vám osem sekúnd inhalácie. „
Varovanie ministerstva zdravotníctva:
Z fondov daňových poplatníkov sa financuje Národná protidrogová jednotka, armáda počítačových špecialistov, oni majú za úlohu kontrolovať tok enhalačných signálov. Na sieť sa denne pripájajú miliardy Vám podobných, novodobých narkomanov, dúfajúcich v nemožné. Veriacich, že tok preformátovaných myšlienok pulzujúcich v elektrických výbojoch medzi ľavou a pravou hemisférou zvýši ich genialitu, zaženie depresie, predĺži život. Neopodstatnenými útokmi na centrá mozgu, vystavujete svoju psychiku opakovanému, emočnému prepätiu, adrenalínovým šokom, ktoré môžu pôsobiť negatívne na vašu celkovú duševnú kondíciu. Ako každá droga, aj Enhalačná kúra je len ilúziou. Pretvára skutočnosť na sny v takej miere, že nedokážete rozoznať skutočnosť od vlastných snov a predstáv.
---
Jonatan Tamas vykročil s kaviarne rovno domov. Mal dosť tých nudných ciest, medzi prácou a domovom.
„ Na čo sú my ? „ Zamrmlal si pred výťahovým potrubím. Na umelej očnej rohovke svietilo niekoľko odkazov a zmeškaných hovorov, ich prehrávanie by zaiste zabralo fúru času, s nonšalantným povzdychom preto všetky záznamy vymazal. V predsieni trojizbového, podúrovňového bytu, mu do kolien vrazila malá Tina. Mala na sebe červené elastické nohavice, na kolenách úplne zodraté. Červené kolienka zakryla rukami a nepatrným pohybom malej brady ukázala na rodičovskú spálňu. Potmehúdsky, tak ako vždy. Reagovala len na otcov spýtavý pohľad a hneť zaliezla do malej lepenkovej škatuľe. Žena ležala na manželskej posteli, bola nahá a vášnivo sa milovala. Už jej nerobilo problém robiť to pred dcérou, ani manželom. Stovky jej milencov mali podoby filmových hrdinov. Strhla sa keď jej odsotil nohy a nemo sa posadil vedľa nej.
- No a čo. Mám právo ... . Ani ju nevypočul. Odišiel. Otvoril si priečinok večerných správ a objednal večeru pre seba a Tinu.
- Raz ju zabijem. Povedal si a podvedome nalistoval stránku „Vražda“, alebo Ako najlepšie zabiť vlastnú manželku.
Tina priniesla balíčky z ryžou, fazuľou a čerstvou zeleninou, vložila ich do sterilizačného zariadenia.
„ Bez zistených ... , tých jedov.“ Povedala detským hláskom a zaniesla tanier nahej matke. Druhý podala ticho otcovi. Svoju porciu naložila do psej misky, s ktorej večerala z trucu, lebo nemohla mať vlastného psíka.
Pripojil sa k enhalátoru. Sľúbil si, že dnes už nebude, no nevydržal. Jeho tvár sa natiahla a nemohol dýchať. Na tvári mal masku a svet videl cez sklenenú vitrínu.
„ Čas nemožno osedlať ako mladého žrebca. To viete už od minule. Aj vtedy ste prežili enhaláciu v cele smrti. Neuverili, že žena v kufri Vášho auta mala nehodu. Neuverili, že vibrátor môže pri chybnej manipulácii preraziť lebku. Vaša poprava nás nepotešila. A Vás ? Neodpovedáte. To nič, ostáva Vám päť sekúnd enhalácie.“
Tí ľudia sa mu špárajú v hlave a vyberajú z neho kúsky jeho mozgu, vraj: „Prepálené“ a „To by zabilo aj slona.“ Všade okolo sú policajti a lampa, ktorá osvetľuje miestnosť vôbec nebliká. V hlave mu doznieva tiché ševelenie : Vaša poprava nás nepotešila. A Vás ? Neodpovedáte. To nič, ostáva Vám posledná sekunda enhalácie.“

Peter Olana

Peter Olana

Diskusia

Rasto
Dočerta Peter! Na hrúbky ako „ Na čo sú my?" som si u teba dajme tomu zvykol, i keď nechápem že odmietaš automatickú kontrolu gramatiky. Ale tá enhalácia to je už príliš. Síce sa nikde ani náznakom nesnažíš vysvetliť o čo ide, ale tak si aspoň niečo o tom pozriem, keď už zrovna nemám doktorát z medicíny, nie? Nemyslel si len tak náhodou INHALÁCIU čiže vdychovanie? Toto mi musíš vysvetliť! Medzi tvojimi nápadmi, štylistikou či už len schopnosťou rozvíjať myšlienku na jednej strane, a gramatikou a lexikou na strane druhej je tak priepastný rozdiel, že som z toho na odstrel. ;)
21.07.2008
zuna
ale Rasto, nebud taky kruty:) Co sa tyka toho pojmu, bol kvazi vysvetleny na zaciatku
"Enhalácia, novodobý fenomén v oblasti pôžitkov, vznikol ako vedľajší produkt liečby ľudských fóbií.
Liečebné postupy, vplývali vysielaním nepatrných elektrických signálov, na emočnú časť mozgu, Amygdalu, ovplyvňovali činnosť hipokampusu a párových nadobličkových žliaz. "
I ked volbu pseudomedicinskeho terminu enhalacia povazujem za velmi nestastnu, pretoze fakt evokuje "inhalaciu", s ktorou sa nezda, ze by mala vela spolocneho, ani predpona e- nenaznacuje nejaky zmysel.
Ale ocenujem pouzitie ostatnych realnych medicinskych pojmov(hipokampus atd...)
K tej gramatike som sa snazila nevyjadrovat ani pri predchadzajucich poviedkach. nadobudla som dojem, ze autor ma azda problemy s dysgrafiou a nechcela som sa ho dotknut. Gramatika je nieco, co sa vzdy da vybrusit, co moze opravit ktosi iny. Nie je klucova pre hodnotu dielka.
No a teraz k poviedke-s pomedzi tych poviedok co tu boli uverejnene z cyklu o Velkom Sortovi (konkretne ku ktoremu sme sa este moc nedostali :) ) ju hodnotim ako najlepsiu- ubudlo filozofickych blabolov a chaotickych pseudofaktov, i ked neubudlo zmysluplnosti, tot moj aktualny pocit, este idem porozmyslat co kliknem :)
21.07.2008
jurinko
Rasto: MY/MI automatika neopravi, lebo slovencina pozna obidva tvary, aj ked kazdy znamena nieco ine. Tolko ku gramatike.
Celkovo dielo nebolo vobec zle. Priam naopak, aj ked nebolo uplne presne rozumiet, o co ide (zabil ju? nezabil a bola to iba enhalacna fantazia / zabil a enhalaciou si iba prehraval emocie pred popravou?), stale to bolo pomerne v norme. Dalo sa to citat a obcas dokonca velmi prijemne. Dal som 5
21.07.2008
Rasto
No ved prave preto som sa tak rozohnil, lebo poviedka je inak skvela. Ponukam korekcie zdarma. Kedze nie som odbornik ale vyuceny architekt. :P
21.07.2008
draculin
Ta gramatika fakt pichala do oci,ale kedze nie som nevinny,nebudem tu hadzat kamenim.A kedze ani do mediciny sa nevyznam,bral som to predbezne tak,ze vyrazy aj ked mne nezname nejaky zmysel snad maju :) Len tak celkovo sa mi to zdalo..asi ako utrzok myslienky narychlo prerospravany niekde pri pive.Odkaz na "Velkeho Sortu" (ehm???toho nepoznam),trosku osuchana antiutopicka tema s ludstvom prepadajucim novej droge..a vlastne bez zapletky ci naznaku deja.Ak to ma byt sucast vacsieho celku - co tak to rozpisat este?
24.07.2008
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.