Nádherne prekliata

Nech sa páči! Všetkým vám ponúkam moju prvú poviedku zverejnenú na scifi.sk. Bolo ťažké sa rozhodnúť, ktorou poviedkou začnem prezentovať svoju tvorbu. Nakoniec som sa rohodol pre Nadherne prekliatu. Je to jedna z mála poviedok kde som mal vymyslený názov skôr ako príbeh, heh. Spája sa s ňou aj jedna príhoda, ale to sem však ale nepatrí. Nádherne prekliata je príbeh kde som experimentoval s pointou. Pri jej čítaní možno mnohí narazíte na komplikované rozprávanie, ale napísať niečo jednoducho, to by bola nuda. Možno sa to však komplikované ani zdať nebude, keďže niesom ziaden profesionál a veľa členov tu má bohaté skúsenosti. Práve to však chcem využiť a podiskutovať s vami o mojej tvorbe. Poviedka je dokončená, prajem príjemné čítanie.
Filmová história scifi
S neuveriteľnou pravidelnosťou sa naše cesty neustále kríža. Napriek tomuto obrovskému mestu, svetu, vesmíru, do seba neustále narážame ako pavúky v zápalkovej krabičke. Je to podivnejšie ako, vznik samotnej myšlienky vo svete chemických štruktúr a fyzikálnych zákonov. Však nejaký nechceným spôsobom sa s týchto stretnutí stal zmysel môjho života. Uvedomoval som si prázdnotu mojej prekliatej duše, keď som ju neustále míňal na zastávke metra. Nad slnko jasnejší sa stával fakt, že bez nej nedokážem naplniť čašu mojej existencie. No v tom nekonečnom chaose zvrhlých myšlienok my do mysle neustále bilo to, že ona ma raz zabije.
Utorok. Deň svetlomodrej farby. Siluety zhonom strápených ľudských tiel sa mihotali stanicou metra. Súpravy sa preháňali, ako malé deti hrajúce sa na naháňačku. Rozliezali sa po nespočte linkách do celého mesta. Hrmot kolies plašil potkany lezúce po potrubiach stanice. Sedel som na lavičke v zadnom rade a ako jediný divák tohto smiešneho predstavenia s názvom život, som netrpezlivo čakal na jeho koniec. Krv začala prúdiť rýchlejšie. Úsmev sa zjavil na mojej tvári. „dnes je modrý, nádherný svetlomodrý utorok. Bol aj minulý týždeň, ako aj predminulý. Utorok začal pre mňa bývať už dva mesiace dozadu. Dnes bude iste nádherný svetlomodrý deň.“ Za zvuku hlásateľa, hlásiaceho príchod súpravy som vstal. Idem si predsa chytiť môj vlak. Chôdza sa zrýchlila. Tep neustále narastal. Vlak sa vrútil do stanice a aj som už bol vrhnutý na trati. Svetlo jeho reflektorov jasne zmodrelo. Šetrne ma objalo náručie nehy. Náraz o zem ma vymrštil na nabok. Predo mnou ostal len najdokonalejší výjav krásy. Mala modrú mikinu bez rukávov zavesenú na sebe ako mexické poncho. Modrá sukňa, modré tenisky a pod sukňou svetlomodré...., proste dokonalý modrý utorok.
„Prečo! Povedz mi prečo ma takto trápiš. Nevieš, že som našej mame na jej smrteľnej posteli sľúbila, že ťa budem vždy ochraňovať. Nekomplikuj mi to tak braček a nechaj ma odpočívať.“
„Dnes bol modrý utorok, zajtra bude ružová streda. Perfektná ružová streda. Sestrička vždy nosila v stredu ružovú a vždy ju bude aj nosiť.“
Po tvári mi stekala krv. Nebolo to však nárazom. Boli to asi slzy. Jej slzy nesmiernej radosti. „Dovidenia sestra, dovidenia zajtra.“ Vyprevádzal som miznúcu postavu mŕtveho dievčaťa.

Mew 2

Mew 2

Diskusia

Milano
No...som 1. ale čo mam napísať? možno je to tym že je niečo po polnoci, možno sa mi chce spať...možno nemam svoj deň...možno som nechápaví...ale ja som to asi nepochopil...aj som si to prečítal 2 krát ale aj napriek tomu...neviem o čo tam ide. Skúsim si to prečítať keď sa prespím a potom...scifi4ever
24.04.2008
SARS
Fakt ťažký oriešok, myslel som, že nemusím, ale znova som to prečítal... a pochopil. Kombinácia Byosoku 5 cm, Vampire princess Miyu (viem, že si nevidel) a GantZ! Ta ružová streda ma posadila na zadok (cherry blossom), už len chýbalo biele kimono ;). PS: Slovné spojenie "vrhnutý na trati" škrípal ako piesok M16. Isto to dokážeš napísať aj lepšie :).
24.04.2008
jurinko
Ja som to nepochopil a kedze nemam napozerane tony anime, tak mi to ani nevadi. Zda sa mi nezmyselne pisat poviedky, ktore nikto nepochopi. Ak toto teda bola poviedka (btw. spojenie "svetlomodry utorok" bolo fajn, keby si ho nepouzil vzapati este trikrat). Nehodnotil som. Nebolo co.
24.04.2008
55555
no ja vam neviem. Skusala som to pochopit. citala som to tri krat , vetu po vete, slovo po slove a vysledok je . . . .nechapem. Nieco sa mi tam ctra, ale este furt su tam niektore casti, co do mojej teorie vobec nesedia. Dufam, ze to sem autor nakoniec napise. :)
24.04.2008
Milano
uffffffff...tak to som rad že niesom jediny čo to nepochopil.Aj ja prosim o autora o stručne vysvetlenie poviedky.diky
24.04.2008
marcus
Pekne, ale som dost mimo...
25.04.2008
Jozef Farkas
no pre boha ako ste tomu nemohli nepochopit Autor je este len zaciatocnik a ma vela tém to tohto zmiesal viac veci nieco ako kolaš je nesustreneni ,rostopasni nevedel sa sustredit a povedat,napisat len jednu vec posplietal tam toho a este ktomu niaku vec co sa dala napisat 2.3 slovmy on z toho urobil suvetie viet to tam sa stavala chima tam gde sa on ohovne rozpisaval tam ste stracali niT a dej s nov nenechajte sa zmiest ale ked je to jeho 1 povietka ....tak tak prizmurim vsetkich 20 loll....
25.04.2008
Mew 2
Oh, už je zverejnená. Je to skô,r ako som čakal. OK, nejaký ten komentar, ku komentarom:
Nepochopiteľná? A prečo? Nikto z vás nečítal, alebo nevidel nejaký mindfuck? O čo tam ide, je "pomerne" jasné. Jediné čo je tam zložité, je zobrazenie deja resp. jeho vyrozpravanie. Je to roztrieštené na črepiny jemných náznakov, ale stačí čítať trochu medzi riadkami a dá sa to poskladať dohromady. Preložený citát z Gundam 00: "Trba ísť od bodky k bodke a písať za sebou čiaru. Na konci cesty sa ti ukáže obrázok."
Pointu by som prezradil, ale nechcem to spoilovať tým, ktorý sa to pokúsia prečítať ešte raz. Potom to tu napíšem. Poradím však na záver. Niesom zástanca mohutných bojových scén v príbehoch s čiernobilimi postavami, kde je dej, pointa a ten "lol poviedky" podaný na tácke. Ak už človek píše, tak nech experimentuje. Je to pomaly asi jediná oblasť kde je relatívne slobodný. Mam rád psycho, nadprirodzené, temné prostredie a ženské postavy do 28 rokov v nekonvenčných situaciach :)
Niečo takéto treba hľadať aj tu.
P.S.: Nie je to síce moja prvá poviedka, ale vôbec si nemyslím že je nejak extra dokonalá. Mám ešte ďaleko, k tým ktorých diela obdivujem.
26.04.2008
žjuvka
Vážne Gundam? Checkni SARSa. Aj keď asi ani nemusíš.
27.04.2008
SARS
Mew 2: Toho Gundama si si mohol odpustit. Vsetci otakovia vedia nacom bezis, netreba s tym zatazovat scifistov :D. Inak jeho zaber je uplne iny (jasny z poviedky) nez nejake boje transformer-like mechov. A s tym bokuranom si to vystihol perfektne, len nemusel si si kazit priemer tymi vojakmi (osobne my som 10 rokov ubral, mozno aj viacej ;). zjuvka, checkovat ma nemusi, uz sa tesim, ked mi ho zajtra konecne donesie (on je ten, co ma privedol na zradnu cestu japonskych uchylnych brutalnych "rozpravok").
27.04.2008
Alexander Schneider
Pekna mikropoviedka... Pacila sa mi hlavna myslienka a jej uskutocnenie. No ma to niekolko neuprosnych vad na krase: gramatika... uf - s namiesto z, preklep, hrúbka, atd. Okrem toho stylizacia by chcela prerobit: opakujuce sa slovne zaklady v jednej vete: bilo / zabije, hlásateľ / hlásil, atd. Vyznamove pochybenia a nelogickosti: kto ma prosim vas pavuky v krabicke od zapaliek, nelogickost spravania hlavneho hrdinu, popr. nesuhlas s jeho vyjadreniami a akciou (ak sa pokusa zabit uz dobre dva mesiace, preco sa o to stale pokusa, ked ho stale zachrani duch jeho mrtvej sestry? to mu to este nedoslo ze sa mu to doteraz nepodarilo? proste divne...) Ale inak fajn. Dobry napad. Usecne vety navadzaju dobru atmosferu... :)
27.04.2008
žjuvka
SARS, sa mi zdalo.... . Ach, boli to časy. Konečne Šaňo a jeho kvecný komentár. Ja nemôžem. Nepresvedčilo ma to. Ako väčšina vecí.
27.04.2008
SARS
Sano, priznavam ze som zaujaty, a preto odpisuje znova. Gramatiku som neriesil, sam sa priznava, ze ju neovlada. Pavuky v krabicke... sam ked som bol maly do zapalkovej skatulky som si schovaval rozne veci clankonozce nevynimaje (btw: i profesionali pouzivavu umelcke prirovnania nad ktorymi rozum stoji, ale o ten v umeni nejde). Na svete je kopa ludi co sa neustale snazia o samovrazdu = bezuspesne a taki co sa im to podari na prvy "sup." Zalezi len od sposobu. Teraz si zvoli sposob, pri ktorom ho uz nikdo nezachrani.
27.04.2008
55555
aj ja prisla na to, ze ona je asi duch, on sa snazi zabit a ona ho vzdy zachrani, ale asi som blba, lebo neviem co tam potom robi tato veta: No v tom nekonečnom chaose zvrhlých myšlienok my do mysle neustále bilo to, že ona ma raz zabije.
27.04.2008
Alexander Schneider
25: tiez som tie vety musel precitat niekolkokrat... kto ho teda zabije? odpoved: prázdnota jeho prekliatej duše. ak ale pise, ze "bez nej nedokážem naplniť čašu mojej existencie", tak potom sa pytam, co je potom cielom (cize casou) jeho existencie... a tu ma napada jedine jedna odpoved: smrt. t.z. ze potrebuje prazdnotu, aby ho tato zabila. no nedari sa mu to z ocividnych dovodov. tak co zjuvka, je aj tento komentar kvecny? :*
27.04.2008
jurinko
Ludia, toto nemozete mysliet vazne. Ja rozumiem tomu, ze ludi ako bytosti bavi poznavat veci. Ale nemozem si pomoct, ja to v tej poviedke nie ze nevidim. Ono to tam podla mna ani nie je. Hladate v nezmyselnom vyplode autora (ktory ani sam nevie, co chcel vlastne povedat, hlavne, ze to povie dost komplikovane, aby to vyzeralo ako umenie) to, co tam nie je. Pripomina mi to tu reklamu, ked stali pred tym ciernym stvorcom a vsetci sa nad tym tak uznanlivo ksichtili, a isla okolo vesela baba a len mavla rukou. Nehladajme umenie tam, kde nie je. A ak tam nahodou je (to len, aby mohutna vlna odporu, ktora sa vzdmula v autorovi pri precitani tohoto prispevku nasla aspon kustik konstruktivna), tak ho treba pisat tak, aby ho citatel nasiel a pochopil. Umenie je komunikacia medzi autorom a adresatom (citatelom, posluchacom, ...). A komunikacia je o porozumeni, nie zastierani posolstva. Tot moj skromny nazor (IMHO podla xiusa :-D )
28.04.2008
xius
jurinko: Mozes pouzit PMSN, ale ked mne to evokuje nieco uplne ine a eh, vzdy ma pobavi text, ktory to obsahuje. :P ...inak, skor s tebou suhlasim ako naopak. Take pisanie robi dojem na profky sloviny na strednej, vlastna skusenost. :P Ale inak...
28.04.2008
SARS
lol, Mew2 bude nadseny, ked mu dneska poviem, ze sa na scifi.sk hadaju o jeho poviedku :D. Ona veta, co 55555 spomenula, je dost nestastne formulovana, konkretne nie ona, ale ono ho raz zabije, tie zvhrle myslienky na jeho vlastnu sestru. V japonsku samovrazda nie je hriechom, ci dokocna v niektorych spolocnostiach je povazovana za cest, ale incest je nieco ine... a nezalezi na tom ci je duch, alebo nie. Prazdnota o , ktorej Sano hovoril vychadza z nenaplnenej lasky medzi hlavnym hrdinom a jeho mrtvou sestrov, ktora sa mu pravidelne kazdy utorok zjavuje, co ho viacej este viacej rajcuje. Nakoniec nachadza iba jedine vychodisko, aby bol s nou, naveky - smrt.
28.04.2008
Mew 2
Konečne sa našiel niekto kto to tam vystihol takmer dokonale. A tým bol Šaňo.
Ku niektorým nekonštruktývnym komentárom sa nejdem vyjadrovať, lebo by to bol zbytočný off-topic.
Teda, keďže je to už ským rozoberať, dám sa do toho vysvetlenia ako som sľubil. Myšlienka toho celého je nasledovná: Sestra hlavného hrdinu sľúbila pri smrtelnej posteli svojej matky, že bude navždy ochraňovať svojho brata. Však s čím ani ona ani jej brat, nerátali bolo to, že sestra zomrela. Brat sa s toho jemne zbláznil, čo aj vystihuje jeho charakter. Náhodou však zistil, že ak mu hrozí smrť tak duch jeho sestry ho zachráni. To začal aj pravidelne zneužívať, ako prostriedok na stretavanie sa so svojou sestrou. Tá sa každý deň zjavuje v inom oblečení a preto si jeho chorá myseľ pomenovala dni v týždni podľa farby jej odevu. Neustále sa dostaval hlbšie do tejto zvrátenej hry, čo ho vytrhávalo, čoraz viac z reality. Preto tá veta o tom, že jeho sestra sa stane nakoniec jeho záhubou. Však pre neho neexistuje už iná náplň života, ako takéto morbídne stretnutia.
Na záver sa ospravedlňujem za gramatiku. Som disgrafik a ešte k tomu aj hrozný nevšímavec. Ani automatická korekcia chýb mi nestačí. Čo sa týka štilistyky, na túto poviedku som nemal beta readera.
28.04.2008
xius
Mew 2: No hla... takto to vyznieva zaujimavo a lakavo. :) Mam tiez problem podat dej tak, aby ho pochopilo nejake citelne percento ludstva, ale o tom to predsa je, ne? Pokojne napisem remake kohutika jarabi a nikto ho tam nenajde. :P Tak tam smeruje moja a jurinkova (IMHO! :)) kritika.
28.04.2008
jurinko
Mew2: O jeho matke tam napriklad nebolo nikde ani reci. Ten tvoj diskusny prispevok vyznieva zaujimavejsie, nez cela poviedka. A to preto, lebo mu rozumieme. A xius ma pravdu, presne k tomuto som smeroval. Napisat kohutika jarabeho tak, aby ho nikto nespoznal, by bol asi tazky oriesok (xius sa na to mozno aj podujme ;-) ), ale dalo by sa to. Ale o tom pisanie nie je.
28.04.2008
jurinko
Aha pardon, precital som si to znova a je tam o smrtelnej posteli. Ospravedlnujem sa. Ale to ostatne stale plati (aj ked po zisteni, co chcel autor povedat, sa to tam dalo najst. Ale bolo treba vediet, co mam hladat. A stale tam teda viazla komunikacia :-)).
28.04.2008
seli
Hm, no fakt nebol zlý nápad na poviedku, ale asi nikto to celkom tak nepochopil. A dalo sa to rozvinúť do desaťkrát dlhšej napínavej, psychologickej a fakt dobrej poviedky. Mňa by zaujímalo, ako dlho si to písal, niekedy (dosť často:-)) je problémom to, že autor má nápad, zamyslí sa, ako to napísať, napadne ho jedna - dve dobré scény či opisy, tie spraví a ďalej nič. tak do nich prihodí nejakú tú vetu ktorá má doplniť príbeh. Výsledkom je obyčajne buď niečo, čo vyzerá ako úryvok alebo niečo, čo nedáva zmysel (tieto dve kategórie sa navzájom nevylučujú). Preto nabudúce radím: dať tmu vic času, nechať do odležať, pokúsiť sa to rozvinúť (mikropoviedky sú super ťažký žáner. na tomto serveri nájdeš pár slušných vecí, ale nenapadá ma žiadna mikropoviedka, ktorá by tam patrila) a mať toho beta readera tiež nie je na zahodenie. Ak chceš, môžeš tentokrát brať nás všetkých ako beta readerov :-) a napísať to nanovo podľa rád. Kým to spravíš, a kým to psotneš a kým to nakoniec vyjde, tak nám toto tu trošku vypadne z pamäti a užijeme si to. Ak sa Ti nechce, skús niečo podobné mnou navrhnutému postupu aplikovať pri budúcich poviedkach. Veľa zdaru.
28.04.2008
Mew 2
OK, ja naozaj uznávam, že je to zložito napísané, ale ja to mám tak rád. Vezmem vaše rady na vedomie, veď to bol aj pôvodný zámer, toho prečo som sem uverejňoval poviedku. Potrebujem vedieť reakcie na ňu.
Celý kameň urazu je v tom, že som si ako prvú poviedku zvolil zrovna túto. Podľa SARSa je to vraj najzložitejšia poviedka, ktorú som napísal. Mám aj jednoduhšie a dejovejšie. Nabudúce sa dúfam stretneme v diskusii pri mojej ďalšej poviedke. Dúfam, že vyberiem potom lepšiu voľbu ;)
28.04.2008
SARS
Seli, sama si napisala, ze mikropovieda nie je lahky zaner a uplne s tebou suhlasim, ale nesuhasim v jednej veci. Podla mna tento raz autor svoje dielo zvladol v ramci moznosti amateskeho poviedkara. Dokazom je sano a ja, ktory dielo pochopili bez dodatocneho vysvetlovania. Mozno som staromodny, ale podla mna k mikropoviedkam ista mindfuckovost patri. Osobne mam najradsej diela pri ktorych je potrebne rozhybat mozgove zavity a to ze niektorym sa nechce je ich problem, nie autora. Vhladom na vsetko buduca poviedka bude trocha "lahsia."
28.04.2008
seli
Sars, s tým by som súhlasila, ale podľa detailov, do akých zápletku opísal autor, sa mi nezdá, že by to niekto z nás/Vás pochopil až tak. Aj ja som dosť pochopila, ale nie všetko, čo autor neskôr spomenul. Len som chcela povedať, že sa to dalo viac rozpracovať, stále to mohlo byť existenciálne a náročné, ale lepšie a prístupnejšie (čím nemyslím, že to mal podať na lopate)
28.04.2008
Alexander Schneider
Umenie nie je literatura faktu. Ak si chcem precitat psychologicky profil nejakeho cloveka, mozem si kludne vyhladat v kniznici nejaku ucebnicu psychologie. Mna osobne - ak niekto hovori o "presnom a teda jedinom platnom" chapani umeleckych diel - naskakuje husia koza. Umenie je tu preto, aby ludom otvaralo mozgy a nie ich zatvaralo... je tu preto, aby umoznovalo rozmanitost interpretacie! Pravda v umeni je v oku pozorovatela... a ked ju tento nenajde... tak potom je aj toto pravda. V tomto pripade ale jeho vlastne. Na pretlacanie nazorov tu nie som zvedavy. :)
28.04.2008
jurinko
sano: "Umenie... je tu preto, aby umoznovalo rozmanitost interpretacie!" je sice pravda, ale ked chces rozmanitost interpretacie, tak musis pochopit, co mas interpretovat. A to je podstata tej komunikacie medzi autorom a adresatom (btw. ako student prava som sa stretol s takou roznorodostou interpretacie na prvy pohlad jasnych noriem, ze az :-D - tym vsak chcem povedat, ze roznorodost interpretacie podla mna neurobi z niecoho automaticky umenie, stale si myslim, ze ta komunikacia je dolezitejsia)
29.04.2008
SARS
jurinko, áno adresátom a tí sú rôzni, veď to je hlavný dôvod, prečo existuje v každom odvetví umenia toľko žánrov a subžárnov. Nastal tu prípad ako keď nejakému robotníkovi (ktorý nevyniká inteligenčne ani nijak) dáš prečítať Dunu od Fraka Herberta. Tiež bude nadávať, že akú hlúposť si mu dal prečítať, ale to neznamená, že Duna je odpad. To isté ako keď sa pozerám na Piccasove kubustické obrazy, osobne ich nevnímam ako niečo úžasné, pretože ich nechápem. Síce umenie sa dá hodnotiť iba subjektívne, ale kritik sa musí nad to nadniesť a neznižovať kvalitu diela iba pretože sa mu nepáči.
29.04.2008
xius
A kedy je vlastne opravnene vykriknut "KRAL JE NAHY!"? :)
29.04.2008
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.