Vlčie stopy

Viem, že to tu nemáte radi, ale zase len úryvok. Myslím, že o obsahu vám už niečo napovie aj názov...
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
„Ešte žije“ ozval sa ľadový hlas nado mnou niekde v temnote noci. Áno, žil som. Chrapľavo som dýchal a ležal na zemi uprostred kaluže krvi. Mal som šťastie obidve strieborné guľky len preleteli mojim telom a hoci ich dotyk mi spôsobil nekonečnú bolesť nestačili na to, aby ma zabili. No oni to vedeli. Cítil som pohyb a mrazivý oheň, ktorý vyžaroval z ich strieborných zbraní, namierených na moju hruď.
„Sotva nás môže ohroziť v takomto stave“ tento hlas bol hrubší. „ Chceli jedného z nich živého“
„ Nevedia čo chcú. Nič o nich nevedia, nepodarí sa im ho udržať“
„Pozri naňho, veď ledva žije“ V jeho hlase zaznieval výsmech a opovrhovanie a keby som mal dosť síl tak by nemal dosť času ani na dokončenie vety, no s týmito zraneniami som sa len nahnevane mykol a stratil som ďalšiu krv. Chlap na mňa len letmo pozrel a pokračoval „nedokáže sa transformovať“
„Modifikácia ich genetického kódu im umožňuje oveľa rýchlejšiu regeneráciu ako ľudom zajtra mu už neostane in jazva“
„Zajtra už nás to nemusí trápiť už sa o to budú musieť postarať sami.“
Muž sa na mňa pozrel a hoci som ho nevidel, cítil som jeho skúmavý pohľad.
„Tak dobre, ale pôjde v mrazivom pekle“ pri tom názve ma oblial pot. Ten názov mi bol. Nám všetkým bol známy ten mrazivo-horúci dych striebra dorážajúci na naše jemné vlčie zmysly zo všetkých strán. Tá krutá bolesť, ktorej sa nedá zbaviť a pomaly ako kyselina zožiera každý kúsok nášho tela a zabíja nás. Nevedel som, čo chcú so mnou robiť ani kam chcú zobrať, takže som sčasti dúfal, že ma nechajú žiť a keď mi poskytnú najmenšiu šancu, tak z nich zostanú len skrvavené neidentifikovateľné kôpky mäsa. No pri zmienke o mrazivom pekle som si zrazu začal priať nech ma radšej hneď teraz zastrelia . Nech umriem radšej hneď , ako pomaly trpieť priamo pred ich očami počúvať škodoradostný smiech.
„S tými zraneniami ho to zabije“ namietol jeden z nich.
„Chceš radšej aby on zabil nás. Myslel som, že o vlkolakoch niečo vieš. Videl si s akou ľahkosťou zabíjajú, videl si, že sú to krvilačné beštie a ty ho chceš nechať nech si len tak pobehuje po palube?!“
Nie samozrejme že nie, budeme ho strážiť. Sú to sotva tri hodiny. Poznám ich tak dobre ako ty a najradšej by som nikdy nijakého nestretol, ale predstav si ten balík peňazí. Chcú jedného živého, veľmi ho chcú. Mne to stojí za to riziko.
„Ale veľmi sa neteš, aj tak to asi neprežije.“
Zacítil na zápästiach ruky, ktoré mi zakladali putá. Boli z nejakej zliatiny striebra. Toto by sa mu nikdy nepodarilo keby som sa dokázal transformovať. Takto mi ale chýbala moja vlčia obratnosť. Chytil ma a postavil na nohy , načo sa mi zakrútila hlava, z rán na bruchu a na hrudi sa mi vyvalila krv a podlomili sa mi kolená. Zovrel som si rany silnejšie, ale vedel som, že takto to už dlho nevydržím. Stratil som priveľa krvi a moja regenerácia, hoci bola rýchlejšia ako u podradného ľudského plemena ju nedokázala dostatočne rýchlo nahradiť.
Jediné, čo ma udržovalo pri živote bola myšlienka na pomstu. Môj hnev bol nekonečný, no hoci som mal myseľ zastretú bolesťou dokázal som uvažovať reálne. Vedel som, že pomste môžem iba snívať. Vraveli tri hodiny. Len tri hodiny mi ostávali a to bolo príliš málo aby som stihol nabrať dostatok síl. A potom ma dajú niekam skadiaľ sa asi už nikdy nedostanem. Ale čo ak áno? Potom si ich nájdem. Vyňuchám ich a potom . . .

tereza

tereza

Diskusia

SARS
Nebolo to zlé, dokonca lepšie ako po prvý krát :). Ale! Pozor na logiku, najmä v dlhých vetách (čo ti bránilo ich trochu "nasekať?" ;) a tá prekliata prvá osoba - som, som a stále som... ťažké sústo pre začiatočníka. Bude to znieť ako klišé, ale nesnaž sa preceniť svoje schopnosti. Písať vieš, tak napíš niečo pekné :).
14.04.2008
marcus
Aaaach, prebudil som sa z dlého zimného spánku a vidím tu hŕbu nových poviedok... mňam.
K poviedke:
Občas ti vypadlo pismenko dve hlavne ku koncu. Inak sa mi to pačilo, dobrý začiatok hlavne zaujímavý, načrtla si pár smerov, pár ... tajomstiev, ak sa to dá takto nazvať, takže úvod zaujívamý. A to je jedna z hlavných jeho vlastností.
Ja len dúfam, tak ako ostatní tu prítovní, že sa dočkáme aj pokračovania...
Dal som 6
14.04.2008
Maijro
tema lykantropie mi nie je az taka znama, ale striebro ma rovnaky ucinok na vlkodlakov ako na upirov? to sa mi trochu nezda... ak hej vyvedte ma z omylu... a ak ano tak pokial viem upira by mal zabit aj obycajny dotyk striebra, nie to este dve gulky skrz jeho telo... no inak poviedky zaciatok dobry... ale kratky... snad len dopisat poslat a uvidi sa
14.04.2008
seli
Prikrátke skoro na čokoľvek. Mám podozrenie, že túžba pochváliť sa so svojím nápadom sa skombinovala s lenivosťou dopísať ho. Mohlo by to byť celkom fajn, ale z takéhoto kde nič-tu nič to naozaj ťažko posúdiť.
To Maijro: strieborné guľky sú dobré na všelikoho podivného,a myslím, že práve na vlkolakov sa v kadejakých bájach používajú najčastejšie. Upírovi je praktickejšie cez deň zabodnúť kôl do srdca, oddeliť hlavu od tela a ovenčiť to celé cesnakom :-)
14.04.2008
BUBO
velmi pekna poviedka mala by pokracovat
to mairo: ide o to z akeho pohladu sa na to pozeras. väcsinu mystickych bytosti zranuje striebro od upirov, vlkolakov, az po duchov, džinov atď
14.04.2008
SARS
Ach, veľmi ma sklamalo, že všetkých viacej zaujímavú vlkolaci než poviedka samotná. Čo sa týka lykantropie, jedná sa o reálnu psychickú chorobu, keď pacient je presvedčený, že sa mení na divé zviera (mať tak niečo také v postelí ;). Autentičnosť mytologický reálií neriešim, práve ma viac poteší, keď autor si opíše oné tvory po svojom (napr. napr. moji elfovia sú lstivá, zákerná a hlavne xenofóbna rasa, ktorej pomenovanie je dokonca v niektorých častiach sveta používané ako vulgarizmus :). Inak v Bradavici nás učili, že striebro je lepšie na vlkolakov než svetená voda na nemŕtvych.
14.04.2008
žjuvka
No fakt neviem, po prečítaní všetkých tých Pratchettov a Lukjanenkov už nikdy nevyslovím slovo upír s tým istým úsmevom ako kedysi. Lebo všetko sa dá relativizovať, donekonečna.
14.04.2008
jurinko
Ako poviedka kratke, ale ako namet zaujimave. O kostrbatych vetach a tazkom hodnoteni uz bolo povedane. Dal som ale 5
14.04.2008
SARS
žjuvka, ako hovoríš, aj tak najoriginálješí "vampír" je Karin ;).
14.04.2008
Aldeberan
Podla mna je 1. osoba to najlepsie oc moze zaciatocnika napadnut, pretoze dokazepisat sam za seba, je to uprimnejsie a prirodzenejsie, aj ked niekedy prilis vela zemen unavuje :) Styl dobry, vlkodlak spraven nadradeny (skoro ako UPIR :) Keby to bola cela poviedka bolo by to OK, ale takto o nicom.
14.04.2008
tereza
hej, fakt sa musim priznat, ze som na tom nejak moc nepracovala. Bol to len taky napad. Zrovna som mala taku pesimisticku nalasu. Pravdupovediac som si to po sebe precitala len jeden krat aj to len tak ako ze. Ja neviem. Proste sa mi to vzdycky zda take divne citat nieco co som napisala. Co sa tyka tej prvej osoby(som, som, som) tak hej ja si to uvedomujem, ale tak . . . no co s tym??? A inac neviem ako vy, ale o vlkolakoch skoro(vôbec) nic neviem. tak ze to bolo len tak ako ze. Nieco ine, nie taky filozoficky styl ako predtym. nieco take akcne:) a ani vlastne neviem, ci sa mi to podarilo. takze mali kvizik:Bolo to akcne: ano-nie, bolo tam dostatok napatia: ano-nie
Pacilo sa vam to ano-nie myslite, ze by to bolo lepsie v tretej osobe: ano-nie + otazka podla vlastneho vyberu.
PS: ak sa mi chystate napisat, ze to bolo moc kratke, tak radsej nechajte tak(ja si to uvedomujem, nemusite ma dalej deptat:), ziadam vas len o pokus o vyplnenie, nic viac:)
14.04.2008
seli
Tá prvá osoba je podľa mňa v poho a hodila sa tam. Čo sa týka akčnosti... to bolo po nejakej akcii, nie? Len neviem po akej, pre čo, čo potom, atď. Napätie? V príbehu, ktorý už na prvý pohľad asi nikam nepovedie, lebo to nestihne? Sorry, BOLO TO KRÁTKE
14.04.2008
seli
Ups, nejako sa mi to odoslalo, než som skončila. Takže pri takomto útržku z neexistujúcej poviedky sa dá dobre hodnotiť gramatika, štylistika v zmysle slovo za slovom... skrátka hodnotenie, ktoré je viac-menej nanič. Nemôžem hodnotiť nápad, lebo je to len útržok nápadu, a neverím, že vôbec exituje celý. (Napíš zvyšok a dokáž tak, že sa mýlim, a napíšem Ti ospravedlňujúcu poviedku :-)). A nezdá sa Ti nefér, čakať, že si niekto dá prácu s čítam, kritikou a radami, keď Ty si nedáš prácu s písaním. Tisíce skutočných spisovateľov a milióny tých, ktorí si myslia, že by nimi mohli byť, majú miliardy skvelých nápad. Jeden nápad, to je nič. Niečo naozaj napísať, to je niečo úplne iné. To je ako plánovať, že sa staneš milionárom, a naozaj sa ním stať. A tieto riadky neber v zlom. Píšem ich v nádeji, že sa nakopneš a pošleš nám sem niečo komplet a prepracované. Tuším, že by to mohlo stáť za prečítanie, tak sa ukáž, tentoraz už naozaj.
14.04.2008
xius
Akciu som si tam nevsimol ziadnu. :) Napatie dtto. (hybala si sa vo vodach, v ktorych su vlkolaci vyvarani vecnost - pohlad na ludi ako na podradnych, opis hrozy zo striebra, lovci... napatie nenacedis z niecoho, co uz poznam, tusim a zazil som, velakrat) Pacilo? Hm. Ty na to mas, urcite, na ozajstnu seksi poviedku. Pisanie chce dril, volu a umm sebakritiku. Ak si vedela, ze je to kratke, preco si to nedopisala? :P Odvolavas sa na napad... aky? Ja v tom vazne nic nevidim, ziadny napad, nic. Sa trochu premoz, lenoch. :) btw tereza = Teresa?
15.04.2008
tereza
jaaaaj, hups co som blba, ja som vazne poslala len ten kusok. . .
ja toho mam napisaneho uz viac a to a som si myslela, ze som vam to poslala cele. Som ja le debil. No nevadi. Tak fajn to s tou akciou odvolavam, ta tu este nie, jajj odpuste mi to, vazne
poslem aj pokracovanie, urcite. kvizik mi vyplnite potom:) teda dufam:)
15.04.2008
tereza
SELI: vazne ma to mrzi, ale uz sa tesim na tu poviedku :)
15.04.2008
tereza
ja neviem, furt ma to nejak zere. Vyzera to jak keby som bola debil a lenoch a ja nesom vazne (no mozno trochu) . Viem, ze nedokoncene ( a navyse taketo kratke) poviedky su uplne nanic, fakt neviem, co mi bolo ked som to sem posielala. Ja vam zato napisem nejaku poriadne dlhu poviedku (samozrejme dokoncenu:) a jasne, ze poslem aj to pokracovani:)Musim si to nejako vyzehlit:-)verte mi, ze ma to mrzi a odpuste!!!!!!
15.04.2008
žjuvka
tereza, čokoľvek ti odpíšeme, prosím, nekajaj sa, toto nie je nejaký trápny bulvár, tu sme si všetci rovní. Teda aspoň niektorí. Väčšina. Alebo tak nejak. Vlastne....
15.04.2008
jurinko
tereza: posli, ja osobne sa zacinam tesit, lebo z tvojho kajania sa priam cisi zamer, tak chcem vidiet, ci uprimny a dobry :-)
15.04.2008
SARS
...to si iba ty myslíš, žjuvka :D.
15.04.2008
seli
Tereza, ja si samozrejme počkám na ten zvyšok (čo môže ale chvíľku trvať, aj ak si to už poslala). Ale svoje slovo držím, takže ak ten zvyšok posúdim tak, že naozaj dokáže existenciu uceleného nápadu, tak tú ospravedlňujúcu poviedku naozaj napíšem. (Pre istotu si dnes naordinujem na hodinku nadránom vhodný sen, aby som mala nejaký nápad). Čestné scifiácke. Na červenú a hviezdny prach! :-)
15.04.2008
žjuvka
Ok. :(
15.04.2008
žjuvka
Teda: SARS : Ok.
15.04.2008
SARS
Enough fun, let try something else (koniec spamovania)
Terka, neviem sa dočkať ako to skončí a aj nabudúce sa budem snažiť o čo najkonštruktívnejšiu kritiku.
15.04.2008
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.