Hrozba z vesmíru.

Dva obrovské asteroidy letiace šialenou rýchlosťou vo vesmíre pri kolízii s planétou Zem ju roztrieštia na mikroúlomky - zmetú ju z mapy vesmíru... Pri tejto katastrofe sa zachráni iba hŕstka troch miliónov ľudí na vesmírnych ostrovoch. Planéta Zem zanikne.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Písal sa november 2018, keď v newyorskej hvezdárni Johna Kenedyho doktor Stewanson spozoroval záhadnú dvojhviezdu, blížiacu sa k planéte Zem šialenou rýchlosťou. Boli to dva asteroidy v tesnej blízkosti vedľa seba. Zhotovený snímok doktor Stewanson vložil do počítača. - Varovanie! ‒ zaznel hlas počítača. ‒ Počítač, aké je to varovanie? ‒ oči mu naplnila hrôza. ‒ Neznámy dvojitý objekt smeruje priamo na planétu Zem. Kolízia hrozí za desať dní, - znela hrôzostrašná správa.
Doktor Stewanson sa okamžite spojil cez internet s prezidentom USA a informoval ho o hroziacej katastrofe. Prezident Bokačeli nariadil svojim tajomníkom, aby zvolali mimoriadne zasadanie krízovej komisie. Zasadanie komisie sa uskutočnilo v nasledujúci deň o 14-tej hodine miestneho času. Zúčastnili sa na nej všetci prezidenti sveta.
- Vážení páni a dámy, túto mimoriadnu krízovú komisiu som zvolal z dôvodu, že sa blíži koniec života na našej planéte. Z vesmíru letia na planétu Zem dva obrovské asteroidy o veľkosti ázijského kontinentu. Včera večer ma o tom informoval doktor Stewanson. Musíme začať s evakuáciou obyvateľstva planéty okamžite, lebo kolízia oboch asteroidov a planéty Zem nastane za deväť dní! Na evakuovaných obyvateľov čakajú vesmírne ostrovy, nachádzajúce sa vo výške päťdesiattisíc kilometrov nad Zemou. Z dôvodu, že počet vesmírnych ostrovov je iba tridsať, najprv musíme evakuovať mladé rodiny a ich potomstvo, aby ľudstvo nevyhynulo úplne. Smutnou správou je, že na vesmírnych ostrovoch sa môže zachrániť iba tri milióny ľudí, - odpovedal skleslo.
Zasadanie sa skončilo v neskorých popoludňajších hodinách. Oblohu križovali ohnivé jazyky letiacich raketoplánov. Pretože aj prezident Bokačeli patril medzi mladých ľudí, tiež bol evakuovaný so svojou manželkou. Zo svojej kajuty na vesmírnom ostrove Kopernikus sledoval zánik planéty Zem. Dva mohutné asteroidy ju roztrieštili na mikroúlomky.

Slavomír Majcher

Slavomír Majcher

Diskusia

SARS
Zase krátke! Boha, Šaňo, nechápeš, že tieto ošmrtky tu nepotrebujeme! Radšej si počkáme na poriadnu poviedku. Čo viac povedať? Pointu si napísal v úvode, tak nechápem o čom bol ten úsek. Už vás všetkých autorov, prosím na kolenách, neposielajte nedokončené poviedky!
27.03.2008
jurinko
Ja som sa strasne smial, ked som to cital. Akoze take hluposti, to musel autor mysliet zo srandy! Ak to tak bolo, tak potom je to pomerne vydarena parodia. Ale mam taky maly pocit niekde na pozadi lebky, ze to tak myslene nebolo. Pockam s hodnotenim do autorovho vyjadrenia :-)
27.03.2008
Alexander Schneider
SARS: toto nie je server antologii najlepsich poviedok, ale forum pre kazdeho, kto chce pisat fantastiku, aby sa mohol prezentovat a zozat takto bezodny zmrd alebo nekonecnu slavu. :) Takze neocakavaj stale narodnych umelcov.
27.03.2008
Saťo
po precitania ma napdala len jedina myslienka: "A čo?"
27.03.2008
SARS
Šaňo: Sám si to povedal, POVIEDOK, lenže mnohé diela do tejto kategórie nespadajú. Nie, pretože sú amatérske, či príliš avangardné. Jednoducho sú nedokončené a opublikované. Nepoznám noviny (i študenskom časopise - náklad 50ks), kde ti opublikujú nedokončené články. Teorreticky by si to mohol zriadiť na štýl open source, kde autor dá nedokončené dielo, ostatní sa toho chytia a vznikne.... absolútna hrôza (narozdiel od informatiky v umení to nefunguje).
27.03.2008
SARS
Chápem tvoj antidiskriminačný postoj, ale pochop, že nedokončené diela sa nedajú hodnotiť - Tým nijako nepomôžeme začínajúcim autorom. Aspoň na dokončené diela by som zúžil rozsah publikovaných vecí.
27.03.2008
55555
tak po prve: strasne kratke
po druhe: v tomto style mi to pripada skor ako novinovy clanok (nie velmi vydareny)kedze tento uryvokiba strucne informuje co a ako sa stalo (Zisli sa tam prezidenty vsetkych statov . . . bla bla)
a po tretie: podla mna by sa tam zislo povedat (teda napisat) aj nieco o davovej psychoze jak ludia spanikarili a chceli sa dostat na ten ostrov ci co to je a tak . . . to proste patri k tomu
tak zasa nic moc . . .
dala som 3
27.03.2008
55555
SARS: podla mna to az tak nevadi, ze poviedky nebudu dokoncene, ved aj tak sa daju hodnotit, len by bolo dobre aby neboli az taketo kratke :)
27.03.2008
SARS
55555, nesúhlasím s tebou. POVIEDKA MUSÍ MAŤ POINTU!! Zle napísanú poviedku skvelá pointa môže zachrániť a opačne. Poviedka bez pointy je nedokončená, tým pádom nehodnotiteľná. Čo by si povedal na portrét ruky a obrysu postavy? Vedel by si nádejnému maliarovi poradiť v čom by sa mal zlepšiť?
27.03.2008
55555
noo, keby ta ruka mala napriklad len 4 prsty, tak by som mu poradila, ze ruka mava zvycajne 5 prstov, ak by sa samozrejme napokusal o karikaturu alebo nejake abstraktne dielo nieco podobne . . . a ked sa tak nad tym zamyslam, bez zvysku tela nerozoznam ci to je abstraktne alebo nie, to znamena, ze mas asi pravdu
27.03.2008
55555
v podstate ide o to, ze keby sa tu neobjavovali nedokoncene poviedky, tak by sa tu nieco objavilo raz za rok a musis uz nat, ze aj ruka je lepsia ako ako nic:)
27.03.2008
55555
nooo ako sa to vezme :)
27.03.2008
seli
Autor si zaslúži aspoň uznanie za vytrvalosť: štyri poviedky, jedna horšia ako druhá, vždy ho spláchneme, a on tu ešte stále je. Možno keby si tie komentáre začal brať aj trošku k srdcu....
27.03.2008
SARS
5555, samozrejme i malé dieťa spozná, že nejde o avangardu, ale autorovu lenivosť, neschopnosť, alebo nedostatok času. Jednoducho zastávam názor, že umelec si zaslúži ukazovať svoje nedokončené diela až po smrti. Mne sa tiež po disku povaluje kopa nedopísaných poviedok a nemám takú drzosť (či ľahostajnosť) na publikovanie. seli: Skôr sa tu človek cíti zbytočný. Je zrejmé, že komentáre ani nečítal.
27.03.2008
jurinko
SARS to podla mna berie prilis vazne. Trosku sa pasujes do roly ucitela, ked sa ti zda, ze za malym (ak vobec) posunom autora je jeho nesustredenost a neochota nechat sa poucovat. Ja si myslim, ze aj ked casto poviedku strasne zvozime a mame nebodaj aj konstruktivne vyhrady, ze stale je to iba hodnotenie laikov a ako z takeho si aj tak kazdy vyberie, co sa jemu/jej zda vhodne. Takze nemozes myslim vycitat autorovi to, ze neimplementuje tvoje(nase) vyhrady a neskvalitnuje tak svoje diela (malo sa uci). A vzhladom na dlhu uverejnovaciu dobu poviedok je dost dobre mozne, ze autor tuto poviedku poslal davno predtym, nez vobec jeho prva na scifi.sk vysla. Ja by som s hodnotenim pockal a rad si precitam nieco dalsie aj od takehoto stagnujuceho autora. Ak mu moje amaterske prispevky v niecom pomozu, tak to beriem ako prijemny vedlajsi efekt :-)
28.03.2008
SARS
jurinko, nesnažil som sa nikoho poučovať a je mi úplne jedno ako autori naložia s našimi prípevkami (človeka poteší, ak si ich zoberie k srdcu) Tiež tu nie je priestor na podrobné rozpracovanie diela (komentár ku každej vete) - to je lepšie riešiť mailom. Celá diskusia začala ako reakcia na šaňou argument, že musíme dať priestor všetkým autorom a ich dielam, bezohľadu na kvalitu a kvantitu, z ktorým nesúhlasím, pretože niektoré diela sú tak hrozné, že nič viac sa k tomu povedať nedá (ak autor nevie posúdiť kvalitu poviedky je zbytočné mu niečo hovoriť, inak to spozná sám). Stále tá istá pesnička: Hrozba z vesmíru sem nepatrí, nie pretože postavy sú ploché, dej klišovitý, rozprávanie priame a strohé, ale že je nedokončená! Napríklad nemal som výhrady k zmyslu publikovania Wewových poviedok na scifi.sk, práve pretože boli dokončené teda hodnotiteľné. Môj názor je jasný a zatiaľ ma nič nepresvdečilo..
28.03.2008
wlacho
o com :) ????
28.03.2008
žjuvka
seli, jurinko :). A tak Šano zamestnal tím recenzentov na podklade klasickej byrokracie a od tej doby na scifi.sk nebola zverejnená žiadna nová poviedka. Práve naopak.... a ešte čosi. Amen. Neviem, asi je to tá premiera tolerancie, ktorá sa u mňa za krátky čas pobytu na tejto planéte vyvinula, ale ja nemôžem povedať akémukoľvek dielu nie. Neviem, radšej to nebudem analyzovať, pretože by to mohlo nejako súvisieť so svedomím alebo tak, ale lidi, ja fakt neviem, čo vlastne chceme....
28.03.2008
žjuvka
Inak, viem ja vôbec niečo? Asi áno. Ale čo? Musím nejako reformovať svoj osobný prejav. Nie, že by na tom niekomu inému záležalo, ale čo je veľa.....
28.03.2008
seli
Žjuvka, stým hulením opatrne... :-)
28.03.2008
Saťo
velmi rad by som sa nejako tvorivo zapojil do tohto flejmu takze <img>http://kecy.roumen. cz/roumingShow.php?file=hulic. jpg</img>
28.03.2008
SARS
<href src="www.go2bed.com" >Už choď spať :DDD</href>
29.03.2008
žjuvka
seli keď to hovoríš práve ty....
29.03.2008
Slavomír Majcher
SARS... uznávam,že poviedka je krátka,ale zato sa nemusíš rúhať... Ty vieš len kritizovať autorov... možno si majster sveta v písaní,ale ešte ani raz som nečítal nejaký Tvoj ( trebárs aj sci-fi ) príbeh..." Hrozba z vesmíru " bol môj úplne prvý príbeh a preto som ho poslal na stránku sci-fi,lebo chcem vedieť, čo je v ňom špatne napísané... Ty si kritizoval aj moje predošle príbehy... No tak fajn... Pošli na vyššie spomínanú stránku aj Ty svoju poviedku... Ak som dobre čítal Tvoje príspevky, tak máš doma napísané nejaké poviedky a ja si ich rád prečítam, alebo sa za nich hanbíš? Nie je umenie len kritizovať autorov... Ukáž aj Ty, čo je v Tebe. Ďalšia vec prečo posielam moje príbehy je tá,že mám rozpracovanú sci-fi knihu a chcem vedieť kde robím chyby,aby kniha mala úspech.
30.03.2008
SARS
Hneď sa nebúň! Tentoraz moja kritika nesmerovala k tebe autor, ale k (zatiaľ jedinému) editorovi scifi.sk, ktorý pripúšťa nedokončené diela. Síce by bolo fajn, aby autori boli natoľko disciplinovaní, aby posielali svoje iba najlepšie (a dokončené) poviedky, ale je na editorovi čo prejde. Sorry za prílišnú kritičnosť, no vyrástrol som na už neexistúcom fs.fandom.sk, oproti ktorej sme mäkký ako pierko (Hyena trvdo skritizoval i Medzi kladivom a kovanlinou) a daj na to jed, že 90% tvojich "poviedok" by ani neopublikovali. Systém schvalovania trojčlennou porotou sa mi pozdáva, lenže na scifi.sk je zbytočne zdĺhavý. Žeby som niečo konečne dopísal? Po štátniciach určite :).
30.03.2008
Slavomír Majcher
SARS... prečítal som si Tvoju poviedku Egypťan,ale som bol z nej zhrozený! Ja som v treťom ročníku Základnej školy napísal lepšiu slohovú prácu, ako bola Tvoja " poviedka "... Ty si Egypťana napísal v ôsmej triede. Neviem čo si mal zo slovenčiny,ale tie priame reči,dialógy a negovanie slova " som ". Opakovalo sa v jednej vete dvakrát aj trikrát a Ty ideš kritizovať iných?!
30.03.2008
Saťo
SM: problém je v tom ze toto podla mojho nazoru skoro ani nebol a pociedka, mozno len akesi nacrtnutie k niecomu, no aj tak by to mohlo byt dobre keby to nieslo nejaky odkaz, no jedine co sa s tohto da nasilim vydolovat je ten detail ze sa prezident zachranil tiez, co sa vsak tazkto da povazovat za nejaku myslienku, nieje okolo toho nic povedane co by to oznacovalo za spravne alebo nespravne, co by tomu dodavalo nejako viac emocii alebo hoci len faktou, vlaste celemu tomu chybaju emocie, je to strasne suche, pribeh s dejom sa neda pisat na par riadkov, potom z toho vznikne len nejake zhrnutie udalosti.
Sars pls nepouzivaj slova ako "nebúň" niesme na nejakej ludovo agrarnej stranke narodnej obrody... :D
30.03.2008
SARS
Saťo, lepšie sa to povedať nedalo :). SM: To bych rád si, čo lepšího si napsal v treťáku. PS: Dva roky so srbmi na izbe ma poznačili na celý život ;).
30.03.2008
Kizmin
nechcem sa do toho nejako obzvlášť miešať...veď čo ja už viem o písaní... ;) ale...SM, ja to chápem tak, že SARS ti chce len pomôcť. Chápem, že je to tvoja poviedka a preto to berieš príliš osobne (ako útok na teba) ale to tak nie je. Je to útok len na tvoju poviedku :) Môžeš byť rád, že tá kritika je aspoň konštruktívna...a ak si NIEČO z nej vezmeš k srdcu (netvrdím že úplne všetko-síce to boli podľa môjho názoru celkom rozumné pripomienky) , tak by ti to mohlo pomôcť v budúcom písaní... ;)
30.03.2008
Slavomír Majcher
Saťo máš pravdu... poriadna poviedka sa nedá napísať zopár riadkami, ale noviny v ktorých som mal uverejnenú spomínanú poviedku... (skôr len novinový článok) mi nedali viacej priestoru na písanie, proste mali prísny meter...
30.03.2008
jurinko
SM: Ty si toto niekde publikoval? Mozem sa opytat kde? A rad by som sa teda opytal, ako som predoslal uz v mojom prvom prispevku, ci si tuto poviedku myslel zo srandy alebo vazne :-)
30.03.2008
Slavomír Majcher
jurinko som rád, že si taký optimista, ale neviem či Ti niečo hovorí " APOKALIPSA "... Totiž... človek nikdy nevie čo ho čaká...
30.03.2008
SARS
SM V tom prípade si mal v popisku spomenúť okolnosti, ktoré viedli k vzniku. Nedošlo by zbytočným omylom a následným hádkam (aj tak si nemyslím, že sa jedná o poviedku) Kizmir, dík že si sa ma zastala. Ak by som nemal snahu pomôcť ani by som sem nechodil a zostal u overenej kvalite svetových autorov. PS: Veď poznáte najkratšiu asimovovu poviedku: "A Slnko zapadlo na východe." (názov si nepamätám).
30.03.2008
Slavomír Majcher
Neviem či je to zhoda náhod, alebo čo... Túto, tak povediac... poviedku ( alebo článok? ) som písal ešte pred natočením amerického filmu " Armagedón ". Tam tiež leteli na planétu Zem dva asteroidy, ale našťastie sa ich podarilo rozbiť, i napriek strate života hlavného hrdinu...
30.03.2008
žjuvka
Úžasné. Takže asi nemám monopol na bodky. Skvelé! Inak k diskusii, naďalej neviem, čo presne tu kto chce, pretože ak sa tak nad tým zamyslím, tak napríklad mňa vie úplne dosť naštvať, keď mi niekto niečo vnucuje. A ak dobre vidím, toto nie je celkom ten prípad. Ale píšem to sem preto, lebo je to stále o tom istom. Chceme aby veci okolo nás boli dokonalejšie ako sú, ale nie viac ako my sami. Chceme kvalitu, ktorá nás nepresiahne. Alebo nie úplne. Neopúšťa ma bezbrehá tolerancia a myslím, že by sem mohli písať v podstate všetci. Aj ja napríklad. Nemôžem pokladať za chybu, že sem niekto niečo napíše, pretože aj na to treba istý náhľad. A ten nemá každý. Spory o kvalite bokom, tu nie sme v nejakej snobskej liahni geniálnych nápadov.
30.03.2008
Saťo
pred natocenim? fuu... to uz bude nejaka ta dekada..
31.03.2008
jurinko
SARS: ked sme pri najkratsich zalezitostiach: Beckettova hra Dych ma asi pol minuty a sklada sa z dvoch hlavnych zvukov (nadych, vydych, medzi nimi je zopar symbolov pohrebu > lopata, vedro a kopcek hliny)... Insie umenie toto :-)
31.03.2008
žjuvka
Koľko má(š) vlastne SM rokov? Aj keď s tým SM to trochu pokrivkáva, stále mi to znie ako sclerosa multiplex, prípadne sado-maso, takže ako skratka je to dosť nešťastné. Ale veľavravné. ....
01.04.2008
SARS
žjuvka, za ten čas, čo si na scifi.sk si sa nenaučil najdôležitejší nepísaný zákon: "Ako ženy sa nikdy na vek nepýtaj tak i od scifi.sk prispievateľa to nežiadaj." Odpoveď ťa nie vždy môže potešiť ;).
01.04.2008
žjuvka
Ok.
01.04.2008
Milano
Poviem svoj nazor takže to neber osobne: Vôbec, ale vôbec sa mi to nepáčilo....ani trošičku....
02.04.2008
Slavomír Majcher
žjuvka... pýtaš sa koľko mám rokov? Dobre... Som narodený podľa čínskeho horoskopu v roku tigra, tak si to môžeš vypočítať...
02.04.2008
SARS
Máš 9 až 108 rokov :D. (Osobne tipujem drevenného tigra)
03.04.2008
Slavomír Majcher
SARS... niečo medzi tým...
03.04.2008
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.