Häleaji mu!

Häleaji mu! [helaja mi] Häleaji mu! Pomôž mi! Tie slová mi doteraz znejú v hlave. Jediné slová, ktoré viem preložiť zo shindariny. Pomôž mi! Miloval som ju ale nedokázal som sa vzoprieť sám sebe a vojsť tam. Je to už 12 rokov, no nemôžem na to zabudnúť.
Filmová história scifi
Häleaji mu! [helaja mi] Häleaji mu! Pomôž mi! Tie slová mi doteraz znejú v hlave. Jediné slová, ktoré viem preložiť zo shindariny. Pomôž mi! Miloval som ju ale nedokázal som sa vzoprieť sám sebe a vojsť tam. Je to už 12 rokov, no nemôžem na to zabudnúť.
Bolo to v zime 5. veku, a elfovia sa práve chystali na odchod do Svätej zeme. Preklínam deň, kedy sa preto rozhodli. Len čo posledný elf odišiel z tejto zeme, zdvihol sa vietor, nebo sa zahalilo do čierneho plášťa a zaznel tajomný hlas: „Prichádzame!” A ľudí, ktorý poznali proroctvo, oblial studený pot a zaplavil ich strach. Lebo Gardari, tý ktorý v 3.veku takmer ovládli a zničili svet, sa vrátili. Elfovia to vedeli, ale nedokázali tejto hrozbe vzdorovať. Nechali nás tu samých. Boli sme sami proti Ničiteľom. Starci sa rozutekali domov, a deti, jediné stvorenia ktoré Vidia, sa rozplakali strachom. Zrazu všetci pochopili čo sa stalo. A čo sa ešte len malo stať.
Mal som vtedy 21 rokov a podľa nášho merania veku som už bol dospelý, teda pripravený prevziať na svoje plecia ťarchu osudu. Začalo sa šíriť, že na severe sveta, v chladných oblastiach Nazerothu, kde zem trýznia utrápené duše tých, ktorý nepoznali lásku ani nehu, si Gardari začali budovať svoju ríšu a armádu. Môj otec už tušil, že čoskoro, či budem chcieť alebo nie, budem musieť ísť do vojny. Raz večer si ma zavolal a povedal mi: „Zo severu sa šíri Zlo a skôr či neskôr budeme musieť bojovať. A však ak zostaneme slabý, umrieme...“ „Ale elfovia ...” „Elfovia nám nepomôžu, odišli a viac sa nevrátia. Od nich pomoc čakať nemôžeme. Proroctvo hovorí, že chlapec z rodu dávno slávneho nás zachráni a naveky porazí Zlo. Teraz ti poviem niečo, čo viem len ja a tvoja matka. Pochádzam z rodu Medeinov, kráľov starých čias. V mojich i tvojich žilách koluje ich krv. Mocná krv. Preto ťa bude chcieť Zlo získať na svoju stranu. Ale ja ti hovorím ‒ nesmieš sa im podvoliť! Preto ťa teraz pošlem na východ, k magickým údoliam Numäju, k mocným mágom. Naučia ťa mocným kúzlam aj tomu ako vzdorovať Zlu. Musíš ale odísť hneď, lebo Zlo si po teba príde. Dám ti moje požehnanie ale aj toto.” A zrazu akoby vyčaroval zo vzduchu sa mu v rukách objavil nádherný meč, brnenie a plášť. „Toto sú dedičstvá nášho rodu. Meč je ukovaný z nebeského železa, pretne všetko s čím sa stretne. Brnenie ťa ochráni pred každou pozemskou zbraňou a plášť ťa ochráni pred podlými útokmi od chrbta. Vezmi si to, a choď za svojím osudom. A pamätaj ‒ vždy keď budeš mať pochybnosť, dôveruj svojmu srdcu.“ „Mám strach. Nemôžem.“ „Ak ty nenájdeš cestu, nenájde ju nik!“
Odišiel som hneď ráno. Do malého batoha som si zbalil všetko potrebné a vyrazil som. „Nebude to ľahká cesta,“ pomyslel som si „ prejsť cez Rehu Mnéki v tomto ročnom období.“ Vzdychol som. V hlave mi zneli otcove slová „Ak ty nenájdeš cestu, nenájde ju nik.”
Čo sa dá robiť. Musím ísť. Najťažšia cesta môjho života sa práve začína.
Hneď ako som odišiel z rodičovského domu, vyrazili z temného hradu Gardarov Gúnahovia. Sú to prízraky, ani živý ani mŕtvy. Kedysi to boli veľký a slávny králi ľudí, no Gardari ich zajali, mučili ich a temnou mágiou z nich spravili to čo sú teraz. Nik ich ešte neporazil. Obklopovala ich aura strachu a beznádeje. Bolo ich 5 na 1. A šli po mne.
Šiel som po západnom úbočí hory Najal, cez husté lesy Knóru. Spoločnosť mi robili len lesné zvieratá a šepot vetra. Trvalo mi dva dni kým som vyšiel z toho lesa a prišiel na holé pláne Monuru. Skaly, prach a smrť. Nič iné tu nebolo, a to len kvôli banditom, ktorý to tu už dlho sužujú. Za skalou som zbadal pohyb. Vytasil som meč a hodil k tomu miestu kameň. Vybehla odtiaľ líška. Uľavilo sa mi. Zrazu som ale začul krik muža a poháňanie koňov. Rozbehol som sa a uvidel som muža, asi 30 ročného, dobre stavaného ako stál len s palicou v ruke sám proti 6 banditom. Uvedomil som si že aj keď mám výzbroj od otca, budem mať len malú šancu proti nim. Bol som od nich len asi 20 metrov. Musel som niečo vymyslieť, a to rýchlo. Zrazu ma to napadlo. Začal som hlasno dupať a vykrikovať: „Na nich chlapi, pobite ich! Na nich!” Banditi sa vystrašene obzerali okolo seba, ja som medzitým hádzal na vzdialené miesta kamene a vyvoláv tak ilúziu že tam niekto je. Vyskočil som spoza skaly a keď ma zbadali ušli strachom pred myslenou presilou. Prihovoril som sa neznámemu: „Ako sa voláš?” „Som Sanoth. A kto si ty? Ďakujem ti že si ma zachránil. Ale tvoji muži sa za tebou akosi nehrnú.” „Nie, lebo všetci chodíme a bojujeme ako jeden. A volám sa Neitir [Nátir].”odvetil som
-Neitir. Znamená to niečo?
-Nádej. Dodnes som nechápal prečo mi rodičia dali to meno. No pochopil som.
Odmlčal som sa.
-A kam ideš ??
-Za osudom.
-Zachránil si ma. Ak dovolíš, chcel by som ísť s tebou. Nemám však žiadnu zbraň okrem svojich rúk.
-Budem vďačný ak pôjdeš so mnou. Zbraň nie je to hlavné. Ruky a rozum občas dosiahnu viac než armády s mečmi a kopijami.
-Tak dobre. Odteraz putujeme spolu, priateľ môj.
Ukázalo sa, že Sanoth pozná kraj o mnoho viac než ja. Viedol nás tajnými cestami, ktorými sme sa rýchlo dostali z tohto pochmúrneho kraja. Cestou sme už na žiadne skupiny banditov nenarazili.
Konečne sme dorazili do slatín, ubytovali sme sa v jednom hostinci, ktorý vyzeral aspoň ako-tak útulne. Večer sme sa usadili v krčme a popíjali pivo. Polovica hostinca na nás čudne hľadela, tak som pošepol Sanothovi, že možno bude lepšie dopiť a odísť. On len kývol hlavou na súhlas, vlial do seba posledný dúšok piva a postavili sme sa na odchod. Postavilo sa však aj asi päť chlapov a ja som vedel, že je zle. Kývol som Sanothovi, ktorý pri pulte platil barmanovi, aby sa poponáhľal. Chcel som byť čo najrýchlejšie od nich preč.
Jeden z nich sa však zrazu opýtal: -Kto ste, a čo tu chcete??
-Len prechádzame
-To nie je odpoveď na moju otázku! -odvetil nahnevane. Sanoth si nenápadne zobral z pultu nôž a strčil si ho za opasok. Obaja sme tušili problémy.
-Grr. Kto ste??
-Putovníci. -povedal Sanoth.
-Hh. Takže putovníci. K nám žiadny nechodia.
-Povedal som že len prechádzame. Ráno odchádzame. Poď. ‒kývol som Sanothovi.
-Nonono. Kamže kam. Ešte sme nedohovorili. Vravím stojte. ‒a chytil Sanotha za rameno.
-Pusť ma. ‒povedal pokojne.
-Niečo som sa vás pýtal. ‒ a stisol ešte silnejšie. A to bola chyba. Sanoth už mal nervy na vlásku a ten práve praskol. Vytiahol nôž a neuveriteľnou rýchlosťou ho vrazil mužovi do brucha. Vydral sa z neho výkrik umierajúceho a padol na zem. Na sekundu všetko stíchlo. A potom sa to začalo. S výkrikom sa na nás pustilo asi desať mužov. Ja som odhalil brnenie a vytasil meč. Muži ustúpili ale nemienili sa vzdať bez boja. Niektorý sa chopili stoličiek, iný zobrali korbeľ a oháňali sa ním ako nožom. Ja som sa však nechcel byť, aspoň zatiaľ nie. Pomaly som ustupoval k dverám a Sanoth šiel za mnou. Už som otočil k dverám že nimi vyjdeme, keď tu zrazu nám krčmár zo sekáčikom v ruke zahradil cestu.
-Bol to môj priateľ. ‒povedal.
-Mal ma poslúchnuť. ‒odvrkol Sanoth.
-Teraz poslúchnite vy mňa. ‒povedal a sprisahanecky sa pousmial. ‒ vzdajte sa, a my vám veľmi neublížime.
-A čo takýto návrh. ‒ začal som. ‒Nechajte nás ísť a my sa tu viac neukážeme.
Krčmár si pošúchal bradu, hlboko sa zamyslel a napokon povedal len jedno slovo: Nie.
A sekol po mne sekáčikom. Uhol som sa a v tej chvíli sa na nás vrhli. Sanothovi vytrhli nôž a ten sa bránil len holými rukami. Pobzeral som sa. Musel som niečo vymyslieť. Na chodbe ktorá viedla von z hostinca stála veľká polica zo všelijakými rárohami. Schmatol som Sanotha, povedal mu bež a zvalil som policu na chodbu takže sa cez ňu nemohol nik dostať. Vybehol som pred hostinca a Sanotha nikde. Začul som erdžanie koní a hneď bol pri mne aj z dvoma hnedákmi. Chlapi z hostinca už vybiehali von tak som sa nič nepýtal, vyskočil som na koňa a uháňal sme preč.
Asi o dve hodiny sme si našli čistinku v lese na vyvýšenom mieste s malým potôčikom a utáborili sme sa. Sanoth si ošetroval malé zranenia ktoré utrpel v bitke a ja som mal na jazyku jednu otázku. Oslovil som ho.
-Kde si sa to všetko naučil.
Zadíval sa na mňa a po chvíli povedal: -Bol som v kráľovej osobnej stráži. A bol som najlepší. Ale jednej noci som urobil hlúposť. Opil som sa a znásilnil som jedno mestské dievča. Dali mi na výber. Väznica, alebo odchod z mesta. A vidíš čo som si vybral.
-Uhm. ‒viac som tej noci nepovedal.
Nadránom som bol na stráži a medzi stromami pod nami som zazrel pohyb. Povedal som si: srna. Ale o chvíľku som začul drsnú reč a zazrel som tie bytosti. Boli zaodeté v čiernom, mali zahnuté šable a hrozivé tesáky. Zobudil som Sanotha a naznačil mu aby sa pozrel dole do lesa. Keď zbadal bytosti potichu zahrešil. Naznačil mi aby som rýchlo pobalil veci. Za minútu som mal všetko pobalené. Potichu a zakrádavo sa začal presúvať preč od nich. Šiel som za ním. Náhodou som kopol do kamienka a ten sa skotúľal dole k bytostiam.
-Hups.
-Hups? ‒spýtal sa Sanoth s vyčítavým pohľadom v očiach.
Na ďalšie slová už neostal čas pretože bytosti nás zbadali a s krikom sa rozbehli k nám. Teraz som si mohol tie bytosti obzrieť lepšie. Boli vysoké asi ako my, svalnaté a na hlavách mali malé rohy. Ústa mali plné malých, ostrých zubov. Na sebe mali čierne železné brnenie.
Vbehli sme do lesa a bežali asi sto metrov keď sme narazili na “hradbu“ stromov. Bytosti boli asi len pätnásť metrov od nás keď sa zrazu vyletelo spoza stromov mnoho šípov a oštepov.
(pokračovanie nabudúce)

BUBO

BUBO

Diskusia

jurinko
Ked ja neviem, co mam na toto povedat. Gramatika bola hrozna, cely pribeh bol taky akysi nalinajkovany a priamociary, vobec ma netahal do dalsieho citania, navyse niektore pasaze boli ako z Pana Prstenov (5 byvalych kralov ludi, teraz ciernych magickych bytosti su uplni nazgulovia). Prislo mi, ze je tam vela logickych chyb a takej akejsi nezdravej naivity. A to, ze to je iba cast a nema to pointu tym padom, tomu tiez prilis nepridalo. Ale citil som z toho snahu a ta sa predsa ceni. Dal som 4
31.01.2008
SARS
Zase fantasy! A ešte k tomu na pokračovanie!
Teraz k veci. Jurinko už všetko povedal, tak k autorovi. Je mi jasne, že chodíš na základnú, alebo na prvák na strednej. Poradiť ti možem iba jedno, nepublikovať svoje dielko hneď, ale počkaj tak mesiac a prečítaj znova. Sám budeš prekvapený koľko chýb si nadrobil ;). A stará, známa poučka - písať, písať a čitať :).
31.01.2008
Filther
jj. je jasne, ze je to inspirovane panom prstenov... ako povedal jurinko, je to moc priamociare. chcelo by to trochu napatia a vzrusenia. inak tiez som spozoroval stary znamy vzorec: mlady sedliak ziska magicky predmet a podla stareho proroctva nakoniec zachrani svet... a autorovi chcem povedat: slova, ktore na svete najiac nenavidim su "pokracovanie nabuduce" hodnotit radsej nebudem
31.01.2008
Saťo
"lahko vykradnuy" pan prstenov? vlaste nie, len nejaky nedokonceny vedlajsi pribeh... sorry ale mna teketo veci az tak neberu. A s tymi kamenmi by som to chcel vidiet :D ale mohlo to byt aj ovela horsie
01.02.2008
BUBO
OK ked nechcete pokracovanie ani ho tu davat nebudem a co sa tyka toho ze je to ako pan prstenov: no a clovek sa musi niecim inspirovat
01.02.2008
SARS
BUBO, my chceme pokračovanie, nenechaj sa našim frfotaním odradiť. Už sme takí, starí urfrlanci. Frfleme, keď pridé nová poviedka a frfleme keď nič nové nepríde (ak nenapíšes pokračovanie). Len sa nenáhli s opublikovaním. Jednoducho po napísaní ho strč do šuflíku (HDD) a tak za mesiac znova prečítaj, zkoriguj a až potom opublikuj. Netráp sa neoriginalitou svojho dielka, každý musí nejak začínať.
02.02.2008
jurinko
Ozaj ludia, ako je to s nadavkami? Lebo mam jednu scifi poviedku, akoze vtipnu vec, kde ale vacsina pochybnych vtipkov je zalozena na pouzivani vulgarizmov a vobec, utoku na najprimitivnejsie pudy citatela. A tak rozmyslam, ci to sem mam poslat, lebo aj ked to neni nic moc, tak do tohto relativneho sucha by to aspon bola nova poviedka a mohli by ste to zasa straslivo zdupat pod zem :-)... Tak neviem... poslem to a nebudem to riesit? :-D
03.02.2008
xius
jurinko: Posli a neries. :) V najhorsom tam bude PIIIP pri kazdom pritvrdom vyraze. :P
03.02.2008
SARS
Posli. ked to tam patri, nie je co riesit.
Co naviac neznasam je cenzura v umeni. Umelecke dielo treba chapat ako celok. Znehodnotenim istej casti sa znehodnoti cele dielo. Vies si predstavit taky Sin City bez fuckovania a krvi. Na druhu stranu fuckovanie v StarTreku by znelo viac nez zvlastne ;). Hubs, zase filozofujem, je cas zmlknut.
03.02.2008
jurinko
Poslem, len to musim najprv dokoncit, nejako mi chyba pointa :-)... Ale urcite poslem
05.02.2008
seli
Jurinko, nechcem Ti nejako prehnane vstupovať do autorských tvorivých postupov, ale myslím, že pointa by sa mala pri písaní vytvoriť medzi prvými - vlastne ešte pred písaním.
06.02.2008
SARS
To hej, lenze niekedy dostanes super napad, zacnes pisat a skoncis na tom, ze nevies ako to mas zaujimavo ukoncit. To sa stava....
06.02.2008
jurinko
A mne sa to stava takmer vzdy.. Co uz
08.02.2008
BUBO
OK tak skusim pokracovanie dik za vysvetlenie :-)
08.02.2008
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.