144

Fikcia? Blízka realita? Kto vie...
Filmová história scifi
I.
Moja kancelária na Rue de l’Eglise nepatrila v ten deň medzi príliš frekventované miesta. O pol jednej som teda od nudy popíjal už tretiu Bloody Mary, keď niekto zazvonil. Najprv nesmelo, potom čoraz nástojčivejšie.
- Ďalej,... Kommen Sie herein, zavolal som.
Vošiel. - Detektív Grassmüller?
- Osobne, povedal som a postavil som sa. ‒ Nech sa páči, Setzen Sie sich.
Sadol si. Oceľovo sivý kufrík položil vedľa seba, z vrecka na saku vytiahol niekoľko hárkov papiera a poklopal po nich.
- Týchto 144 ľudí potrebujem do osemdesiatich štyroch dní dostať do Sionu, Hôtel du Castel.
- Prečo? Načiahol som sa pre ne.
Tvrdo na mňa pozrel. - To už, myslím, nie je vaša starosť.
- V poriadku, dvihol som prázdnu ruku na znak zmiernenia. - Moju taxu poznáte?
- 90 Eur na hodinu..
Nevdojak som sa pousmial. Ten chlapík sa mi začínal páčiť.
- V tomto tu, potlačil kufrík nohou mojim smerom, nájdete 30 balíčkov po desiatich tisíckach. 90x24x84 je 181 440, ten zbytok máte na výdavky.
V tej chvíli mu na čele vyrazil pramienok potu. Malá kvapka sa najprv nesmelo kĺzala po náznaku vrásky, potom, naberajúc na rýchlosti, obišla vyvýšeninu nosa, vyhla sa prekážke z malých hrdzavočervených chĺpkov až... Muž si na to miesto priložil vreckovku.
- Prepáčte, zasipel, keď je takto teplo, potím sa.
- V pohode, to aj ja, doložil som mimovoľne, nespúšťajúc oči z miest, kade sa pred chvíľou prehnala kropaj. Na jeho olivovej pokožke totiž žiarili asi tak ako nuly na mojom bežnom účte. Odvrátil som zrak.
- Ak máte presné adresy, prečo to neurobíte sám?
- Vyzerám na to, že by som to zvládol? Zachripel.
- To teda nie, uškrnul som sa.
Muž si opatrne priložil dlaň k pravému boku a pozrel priamo na mňa. ‒ Tak čo, beriete to?
- Ja, natürlich, povedal som, a pritiahol si kufrík k sebe.
Bol už takmer pri dverách, keď som na neho zakričal. ‒ Počkajte! A pokiaľ nebudú chcieť ísť?
Pustil kľučku, pomaly sa otočil a na perách sa mu usadil trpký úsmev. - Pôjdu. O to nemusíte mať obavy.
II.
Keďže som nedostal presné inštrukcie, rozhodol som sa postupovať od konca. To znamená, priviesť najskôr ľudí, ktorí od Sionu bývali najďalej.
Prvým bol akýsi Toshio Hirano z Kanazawy. Trvalo mi 18 hodín, kým sa mi ho podarilo vypátrať a ďalšie dve, kým som mu do rúk vložil krabicu, v ktorej sa podľa môjho klienta mali nachádzať peniaze a letenka. Keď som ho posadil do Boeingu 777 britských aerolínií (presviedčal ma, že do Švajčiarska potrafí aj sám, takže som pokrčil plecami a nechal ho tak), hlboko som sa nadýchol. Druhou v poradí bola totiž žena z Mongolského Ulaɣan Baɣaturu.
III.
Za sedem dní som ich premiestnil dvanásť, za ďalší týždeň dvadsať päť. Po osemdesiatich troch dňoch mi na zozname ostali už len dva mená - Henry Jacquod z malej dedinky na francúzsko-švajčiarskych hraniciach a Anne-Marie Gattlenová, ktorá podľa adresy bývala len niekoľko kilometrov od mojej kancelárie.
Keď som k nej na druhý deň prišiel, bola už zbalená. Za celý ten čas sa mi to stalo po prvýkrát.
- Vedeli ste, že prídem? Snažil som sa zakryť prekvapenie.
- Ale samozrejme, akurát som vás čakala o čosi skôr, usmiala sa. Podala mi kufor. - Pomôžete mi?
Sadli sme do môjho trojročného Opla Vectra, zaradil som jednotku a vyrazili sme.
- O čo tu ide? Opýtal som sa nespúšťajúc oči z cesty pred sebou.
- Nepovedali vám to?
- Oni?
- Och.
Pred budovou, ktorá sa už začínala podobať skôr na Babylon ako na horský hotel, sme sa rozlúčili.
- Auf W‘sehen, na mladú ženu mi prekvapujúco pevne stisla ruku. - Až prídete domov, skúste si z toho niečo prečítať, dodala a podala mi malú knižku viazanú v čiernej kvalitnej koži.
Zamával som jej a naštartoval.
Dostal som sa k nej až neskoro popoludní. Najskôr som si totiž zapol TSR, kde dávali priamy prenos zápasu Sion - Bazilej, z chladničky priniesol zvyšok Chardonnay a usadil sa na pohovku. Až počas prestávky som sa po ňu natiahol. Keďže na nej nebol žiaden znak, žiadne písmená, otvoril som ju rovno na mieste, ktoré určovala malá textilná záložka. O necelých dvadsať sekúnd jej moje ochrnuté ruky dovolili, aby mi po kolenách skĺzla dole na bielo-červený koberec a dopadla tak, že aj z tej hĺbky sa do mojich očí stále vpíjali slová, ktoré napísal jeden z apoštolov pred takmer dvetisíc rokmi:
... potom som videl štyroch anjelov, ako stoja na štyroch uhloch zeme a držia štvoro zemských vetrov, aby nevial vietor ani na zem ani na more ani na nijaký strom. A videl som vystupovať od východu slnka iného anjela, ktorý mal pečať živého Boha a mohutným hlasom zvolal na štyroch anjelov, ktorí dostali moc škodiť zemi a moru: „Neškoďte zemi ani moru ani stromom, kým neoznačíme na čele služobníkov nášho Boha!“ A počul som počet označených...

Timon.Angel Veverka

Timon.Angel Veverka

Diskusia

draculin
Cim to je,ze skoro vsetky poviedky sem zaslane maju taky mini-rozsah?Akoby si nikto netrufal na nieco s normalnou dlzkou..alebo ked uz,tak potom rovno romanovu trilogiu :) Nejak mi nebolo uplne jasne, preco je prostredie francuzske,ale hovoria po nemecky?Malo to nejaky hlbsi zmysel? Pointu som tiez pravdepodobne aj pochopil..len ma nejak nenadchla. Preco by ten "anjel" ci vyslanec Boha potreboval sukromneho detektiva?Ked tento na konci ochrnul,to preco?..koniec sveta alebo?.. Tiez mi nebolo jasne to s jeho pokozkou na zaciatku.Ufff.. proste som z toho zmatenejsi ako keby som tomu nerozumel :)
23.08.2007
SARS
Keď sa spomenul Sion, napadlo ma jedniné: Matrix. Čo by vysvetloval krátky rozsah, pretože nič vysvetlovať netreba. Škoda, žiadny Matrix. Ako už draculin napisal, poviedka trpí prílišným skrátením. Na mikropoviedku priveľa deja, na poviedku príliš nejastnosti. Nabudúce pošli niečo dlhšie.
23.08.2007
Timon.Angel Veverka
vdaka za komenty :-) Hlavna cast deja sa dohravqa vo Svajciarskom Sione - v tamojsom kantone je hlavnou jazykom francustina (preto tie nazvy po FR, ale, samozrejme, hovori sa aj po nemecky) . A ten detektiv je potrebny prave kvoli tej kvapke potu. :-)))
23.08.2007
jurinko
Pocuj, ja teda prilis neovladam Janovo Zjavenie (teda dufam, ze to bolo ono :-) ), ale nema ono byt o konci sveta? A nema tam vystupovat diabol niekde? Ci ten potiaci sa manik neni diabol.. (cim by vlastne ten detektiv, akozto bezskrupulozny po prachoch sa pachtiaci zmr privodil koniec sveta tym, ze pomohol Satanovi zohnat tych ludi) Ale nejako sa mi nechce nad tym prilis uvazovat, ani si citat Bibliu, aby som pochopil skryte naznaky.. Nemozes to nejako jednoducho vysvetlit? Inak ako poviedka to bolo troska skratkovite a kuse. Dal som 5
23.08.2007
Timon.Angel Veverka
Nemôžem :-) Ak by som pointu vysvetlil jednoznačnejšie, nemalo by potom zmysel poviedku čítať... Ale bol si blízko:-)
24.08.2007
draculin
Ale,docerta..ved citatel musi dospiet k nejakemu uspokojivemu vyvrcholeniu,nie? :) To je absolutne nefer,nas takto natahovat..a teraz mi to zacina davat zmysel aj s tym Satanom,ale predsa len - poviedka my mohla byt pochopitelnejsia aj pre nas, s dlhsim vedenim (dedo robil v Kablovke totiz).A naznacit to Svajciarsko by tiez pomohlo a mohol som si usetrit tymto padom zbytocnu kritiku :)
26.08.2007
Domenus
no, ja sa momentálne o román pokúšam :-)..keby niečo, ak sa odvážim kúsok z prvej verzie vám sem pacnem :)
04.09.2007
55555
ja som z toho tiez uplny magor, vobec na nevyznam ani v zjaveniach ani v nicom podobnom. Na toto nestaci ani " Moja prva biblia" - to je jedina ktoru mam doma:-)
25.09.2007
cyberstorm
Hmmmm, predvecer armageddonu. Paci sa mi to. Mozno by mohlo byt trosicku dlhsie, ale inak dobre. Dost dobre. Pointa bola paradna a aj to, ze si nedopovedal to cislo... Davam 8
25.09.2007
Timon.Angel Veverka
to cyberstorm: daaakujem potesilo :)
04.10.2007
Riho
Neviem ako SARSa ale mna pri Sione napadla hora vychodne od Jeruzalema:o)) Ale poviedka sa mi pacila.Mozno by sa zislo to rozviest este viac.
18.10.2007
PeTeR
celkom dobrá poviedka o nečakanom začiatku konca sveta dal som 8. Len jedna vec ma mätie bibliu som čítal a pokial viem tých označených nemá biť 144 ale 144000 inak nemáž žiadne vážnejšie výhrady.)
27.10.2007
Timon.Angel Veverka
vdaka vsetkym za komentare.-) To peter: ja viem, ale aj tam "hore" museli zniziit stav v ramci uspornych opatreni. :-)
29.10.2007
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.