Čo uniká živým

Ďalšie krátke dielko, tentokrát bez trápneho humoru a orkov.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
"Všetky ilúzie ktoré ľudstvo malo, už dávno ležia v bahne najhlbších oceánov zeme"
"Dabáran, Dabáran, hovorila som ti aby si tam nechodil ..." Aliy bola ako čierna škvrna uprostred bieleho oceánu svetla ktoré ho obklopovalo. Vždy keď sa na ňu pokúsil zaostriť, ušla pred jeho pohľadom, znovu sa ocitajúc na najbližšej periférii jeho zorného poľa.
" ... ale kto už poslúcha tiene." znovu raz ušla jeho pohľadu, tentokrát sa mu zjavila ako tmavá stuha omotaná okolo kraja jeho oka.
"Musíš si oddýchnuť ... hlupáčik." Stuha sa začala točiť a vytvorila sa za nej špirála, taká akou zlý hypnotisti v starých filmoch uspávali krásne devy. Jeho viečka oťaželi a na krajíčku oka sa objavili prvé slzičky predznamenávajúce dlhý spánok. Lenže on nieje deva. Strhol sa a pokúsil sa stuhu zachytiť prekvapivým pohľadom, no to uzučké miesto, kam svoj pohľad vrhol sa v momente rozčerilo ako voda do ktorej niekto hodí kameňom. Znovu raz vyšiel naprázdno.
"Ach, si tak naivný. Či nevieš že takto sa zabiješ ?"
Aliy teraz vnímal ako pre ňu typický čierny obrys matriošky v ľavom rohu svetla. Rozhodol sa využiť ten krátky moment kedy čakala na jeho odpoveď a znovu sa na ňu pokúsil pozrieť. No ona iba preskočila zľava doprava. Jeho pohľad, ktorý teraz smeroval niekam do prázdna mora bieleho svetla, zosmutnel.
"No tak, nedívaj sa tak. Vieš že ma bolí. Čo vlastne chceš ty blázonko ? Zomrieť ?"
"Chcem ťa iba vidieť." jeho hlas bol drsný v svojej zamilovanej nežnosti a nekonečne smutný.
"Sadnite si, brat." Imán mu ukázal svojou vrásčitou rukou na béžový sedací vankúšik uprostred meistnosti.
"Ďakujem." nezreteľne mi odpovedal a pomaly sa poskladal do sedu. Imánové veľké hnedé oči si ho premeriavali od nôh až k zle uviazanému turbanu, pod ktorým kraľovali zvláštne čierne oči. Tie oči museli skrývať nejaké tajomstvo.
"Tak teda. Aký je váš problém ?"
"Ja ... nemám žiadny."
"A tá nehoda ?
On však len mlčal a díval sa do zeme.
Imán pokýval hlavou. S takými sa už stretol. Väčšina bola taká.
"Brat môj. Tu sa nemusíš za nič hanbiť. Od každého z nás závisí prežitie Pravoverného ľudu. A ak niekomu, nie vinou jeho, ale vinou tej šedi a smútku v ktorom žijeme, prestane rozum slúžiť tak ako by mal, potom na mne, ako duchovnom tejto sekcie, je aby som mu rozum s pomocou Boha a Knihy vrátil do normálu. Nikto s o tom nedozvie, a nebude to ani nahrávané." Imán si nahlas vzdychol a pokračoval, "Vidíš, to som sa ale rozhovoril," na jeho zarastenej tvári sa zjavil úsmev, "ale hovoriť tu máš ty."
To oceľové zvretie hrdla, ktoré mu bránilo prehovoriť po Imánových slovách trochu povolilo. Nevedel ako začať ... no staré príslovie hovorilo : 'Keď si na pochybách, povedz pravdu.'
"Vidím tieň. Ten tieň má krásny ženský hlas. Znie ako tisíc zvonov, ako chorál spievaný anjelmi, láskavý ako hlas tej najláskavejšej matky. No ja sa na ten tieň nemôžem pozrieť. Vždy je na okraji môjho videnia, krúžili okolo mojich zreničiek a vždy keď naň vrhnem pohľad aby som ho preskúmal, preskočí, nikdy ho nemôžem chytiť. Je to ako želatína ktorá vám preteká cez prsty, ako smietka v čaji ktorá poháňaná prúdmi uteká pred lyžičkou ktorou ju chcete vyloviť. A meno toho tieňa je Aliy.
"A ja som si myslela že to ostane navždy medzi nami. Naše malé tajomstvo." Čierny tieň, možno v tvare pečiatky (či matriošky ? stále si nebol istý) poletoval okolo Imána ako sa ho Dabarán snažil zachytiť svojim pohľadom.
Vonku nebol už takmer tri roky. Naposledy to bolo kvôli oprave vonkajšieho štítu vodného fúzneho konvertora. Prvý krát bol vonku ako malý chlapec, ktorý chcel vidieť ten záhadný vonkajší svet, odkadiaľ vraj ľudia pochádzajú. No nikdy sa mu tam nepáčilo. Nie preto že by bol nejako škaredý - obloha mala krásny fialový až červený odtieň a v lúčoch poludňajšieho slnka sa piesok leskol zvláštnym ružovkastým svetlom, ktoré kovovo šedé steny Domova nemilosrdne pohlcovali. Ale on mal vždy pocit že takto by to nemalo byť. Nevedel prečo.
Dnes sa tam vybral, pretože bol prenasledovaný. Zveril sa Imánovy, porušil ich malé tajomstvo. A do týždňa mal na krku Mudžahedínov. Šialenstvo je totiž šialene nákazlivé.
Utekal pred nimi po vysutých plošinkách ktoré viedli k jedinej ceste preč - vodnému konvertoru.
"Dabarán ! Nechoď tam !" vykríkla Aliy no bolo už neskoro. Otvoril dvere tie ťažké železné dvere a vliezol do svojej kovovej rakvy.
"Dabáran, Dabáran, hovorila som ti aby si tam nechodil ..." No on pokračoval ďalej. Do konvertora už začali nalievať vodu. Rozhodli sa že ho spália. Tak si aspoň nebudú musieť Imáni špiniť ruky krvou blázna.
Vodu mal až po pás.
"Lenže ty nie si blázon, si len taký hlupáčik."
"Ale stále ťa nevidím."
"Tak sa pozri pred seba. A zaostri."
Voda mu už siahala po krk.
No aj tak to videl. V oceáne bieleho svetla , videl malý čierny fľak, čierny fľak v tvare matriošky. Bol tam, neuhýbal, mohol sa ním kochať koľko chcel. Bol sotva meter pred ním. Možno že by mohol ... áno. Dotkol sa ho. Stena konvertora, izolovaná bielim žiarivým materiálom a ňom diera. Ako malá matrioška.
"Aká si krásna ..." jeho hlas zanikol ako sa mu pľúca naplnili čistou destilovanou vodou. Myseľ osvietená a predsa trochu smutná, že nato neprišiel skôr.
A v momente, kedy sa začala fúzia v jeho vodnom hrobe, zmenil sa Domov v ohni čistého nerádioaktívneho výbuchu na giganticný kráter uprostred sinajskej púšte. Nikto nezostal aby rozprával jeho príbeh. Príbeh o meste z oceli, ktoré zničila jedna malá trhlinka a o mužovi ktorý sa do nej zamiloval. Iba my tiene, ktoré unikajú pohľadu živých.
"Tak sa teda potopme pre ne. Veď bez ilúzií sa žiť nikdy nedalo."

Aldeberan

Aldeberan
Filmový a seriálový recenzent. Profesionálny hejter a odkrývač toho najbizarnejšieho v pop-kultúre. Redakčný glos-majster.

Diskusia

Katarína Pivarčiová
nadherna pointa, gratulejem. chcelo by to lepsie spracovanie, tento napad si to zasluzi. prestylizovat, mozno este viac nenasilnej poetiky. mohol by si este zvyraznit kontrast medzi jeho predstavami a ponurou skutocnostou.
17.04.2006
Nicki
pekne... aj ked niektore veci zostavaju nedoriesene.. dovoli ti to ale na chvilu uniknut realite a to je dobre:))
17.04.2006
Trin (Anonym)
Krasa, asi umieram....
18.04.2006
žjuvka (Anonym)
Hm, Aledeberan sa ako vždy s vrcholnou samozrejmosťou pohráva s hviezdami, na ktoré my tu dole iba závistlivo pokukujeme.... "Veľmi pekné", ale azda by nezaškodilo vynechať niektoré prídavné mená....
18.04.2006
draculin
Precitane.Opat precitane a este raz.. a nenapada ma nic,do coho by som mohol rypat :) Dobre,opat dobre..a este raz moc dobre.. Aldebaran rulez!
18.04.2006
kanys (Anonym)
Klobuk dolu, teda ozaj. Ovela lepsie ako Wampir. Nechava dost zabrat citatelovej fantazii a donuti zapojit mozgove bunky.
Gratulujem.
18.04.2006
Aldeberan
sakra, ja sa asi červenám :)
18.04.2006
draculin
Cervenajuci sa aldebaran - uznaj,ze tazko uveritelna predstava:).. kde sa tam ale nabrala taka poezia? Podla doterajsich poviedok by ma to ani vo sne nenapadlo :)
18.04.2006
Aldeberan
no, hm Wampír je 4 roky stará poviedka. to o tom orkovi som napísal za pol hodinku ako ironiu na nás. Moc to ani nerátam medzi moje diela :) A za tie 4 roky od Wampíra som trošku vyspel, začali ma baviť opisy a písanie drogových vidín ... naviac som melancholik, a moje melancholické stavy mi v tom tiež pomohly. Ale stále píšem, ehm "akčne", len to rád striedam s lyrizovanými časťami ... trošku kontrast, ale páči sa mi to. No a tu som proste (čechizmus, fuj !) zabudol na akčnu časť ... myslím že toto bude skôr výnimka ako pravidlo.
18.04.2006
Trin (Anonym)
Aldeberan: Myslim, ze to bolo fakt prekrasne, len tak dalej...
18.04.2006
SARS
Nádhera, proste nádhera Aldeberan. Jedna z najlepších poviedok čo som tu čítal. Len tak ďalej!
18.04.2006
Saťo (Anonym)
ja ti neviem, mna to nejako neoslovilo
19.04.2006
cyberstorm
Dobre...., velmi dobre.......
Ale mam jeden doatz:
Do konvertora už začali nalievať vodu. Rozhodli sa že ho spália.
??? Nechapem. Ale inak, super
19.04.2006
SARS
cyberstorm: Nepšie slovo by bolo "uvaria." Ono to bol fúzny generátor (aspň tak som to pochopil). Konvertor je menič po slovensky. Z toho vyplíva, že by to malo fungovať na báze premeny vody na energiu. Fúzny reaktor ešte nebol postavený, tak proti tomu nič nemám (tažká voda sa použiva v Jadrových reaktoroch).
19.04.2006
Aldeberan
spalia ho vodou ... naviac uprostred púste kde je vody málo. mam rad taketo hracky. V skutocnosti by to tak nefungovalo, ale mne sa to pacilo a tak som to tam hodil.
19.04.2006
marcus
hmmm velmi pekne, hlavne co bolo fakt super boli tie prirovnania, ono sa mozno zda ze je to lahko napisat,ale opak je pravdou, skutocne trefne a k tomu este aj normalne prirovnania su velmi tazke, a u teba to vyzera ako keby si ich sypal z rukaaavu . Nejake ciarky chybali ale to je vedlajsie.
Hodnotenie : 9/10
20.04.2006
cyberstorm
SARS: ja som to pochopil, uvaria-super, ale spalit...., co ja viem....Vodou... Keby napisal energiou z vody, budiz. Ale pocas celej mojej chemickej praxe som sa zatial vodou spalit nedokazal, nech uz to bola cista, destilovana, ultracista (OK, s tazkou a supertazkou vodu som este nemal to potesenie). Ked sa povie spalit, tak si vacsina ludi predstavi plamene a ako produkt deja kopku popola. Nic ine. Proces, pri ktorom dochadza k dehydratacii organizmu pomocou prudkeho okyslicovania a okrem ineho naslednej reaskcie s vodikom za vzniku plynnej H2O , ktora zdrha prec. Tak voda ta tazko moze dehydrovat. Aspon si myslim. MOzno ze som puntickar, co mi pravdepodobne zratate pri nejakej mojej poviedke, ale ....
20.04.2006
SARS
cyberstorm: Mylím, že autor sa vyjadril dosť jasne o príčinách použitia "spálený vodou," ale nie som proti rozpitvávaniu. Presne som myslel zmenu vody na plazmu, ktorá už človeka spáliť môže. Maš pravdu samotná voda to urobiť nemôže (v stave akom ju poznáme), ale uvážime premenu v konvertore. Jednoducho vo svete scifi je všetko možné!
20.04.2006
cyberstorm
SARS: OK
Aldebaran: ospravedlnujem sa, ked som pisal reakciu, jaksi som prehliadol tvoj komentar so slovnymi hrackami.
21.04.2006
Cestrel (Anonym)
Keď som to dočítala, po tvári sa mi rozlial blažený úsmev. A vyškieram sa tak veselo ešte stále, takže sa zmôžem len na Ďakujem :) Vrátil si ľuďom nádej, že písané slovo má (aj u amatérskych autorov;) ešte stále svoje čaro :)
24.04.2006
Cestrel (Anonym)
SARS: Prečítala som si tú odporúčanú poviedku (Človek by skoro uveril), ale aby to vo mne zanechalo nejaký hlbší dojem, to nemôžem povedať. Myslím, že viem, čo chcelo byť povedané a možno mi niečo uniklo... Človek je tvor omylný:) Ako, celkom orginálny námet, ale ... :/ Neviem. Je to len pocit - len čo nájdem vhodné slová, dám vedieť
24.04.2006
SARS
Cestel: Na tej poviedke (odporúčanej) ma zaujala hlavne pointa (vsuvky s čakaním na srdce tam vôbec nemuseli byť), ktorá je originálna a hlavne sa dotýka moje srdcovej záležistori: Molekulárna biológia.
24.04.2006
žjuvka
Fakt molekularka? No toto, jeden by nepovedal, nič v zlom, fakt. Tak teda preco nenapises nieco na temu taketoho typu? Aha kolko t v jednej vete. To nebolo naschval.
25.04.2006
SARS
Teraz ma napadol perfektný námet na poviedku: "Kúpte si skvelého spoločníka na diskusie. Jednoducho žjuvka je kvalita! ;).
25.04.2006
žjuvka
SARS, nadobúdam farbu tvojej ikonky. Na druhej strane mám osobný dojem, že na dobrú diskusiu (okrem niektorých duševných porúch ako wewizmus a i.) treba minimálne dvoch. A s tebou to ide dosť dobre, takže, za tú polovicu pochváľ samého seba.
26.04.2006
SARS
žjuvka: Aspoň vieš ako som sa cítil po tvojom príspevku o molekulárke ;). Tak tešme sa spolu, že máme rovnocenného partnera v diskusii, ktorý nesklame (aj keď mne sa to už podarilo :(.
26.04.2006
žjuvka
SARS, nenúť ma presviedčať ťa o opaku tvojich posledných slov. Ešte dosť živo si spomínam na naše vzájomné diskusné začiatky a poviem ti, nebolo mi všetko jedno. Takže azda bude naša momentálna zhoda slúžiť na úžitok tomuto serveru.
26.04.2006
SARS
Určite to bude na niečo dobré. (Ak nie prospešné, aspoň sa človek zabaví ;).
26.04.2006
žjuvka
No, neviem-neviem, táto naša dvojfarebná diskusia má plno genetických predpokladov na vadenie každému, kto sa jej nezúčastnil. Dúfam, že keď sem najbližšie uprie Aldebaran svoj pátravý pohľad a zavadí svojim tvorivým okom o tento dosť od-pôvodnej-témy-odbiehajúci rozhovor, tak mu to nespôsobí viac zdravotných problémov ako existencia Star Treku.
28.04.2006
SARS
Určite si si všimol, že v posledných dňoch sme najaktívnejší diskutenti na scifi.sk. A jedna diskusia nestačí. Rovno štyri. Nemyslíš, že je vhodnejšie nechať priestor autorom, poviedkam a ich kritikám. Malá zmena tvorivým dušiam nezaškodí. Čo hovoríš na mail, ICQ... záleži len a len o ťeba.
28.04.2006
žjuvka
OK, žiadny problém, aj keď neviem, či mi moje momentálne pracovné vyťaženie dovolí nejaký objemnejší formát než krátke príspevky do diskusií. Moje heslo je nikdy nehovor nikdy, ale národné hospodárstvo je....
29.04.2006
SARS
žjuvka: Keď je dosť vôle, penazí a času (hlavne to druhé a tretie), tak ide všetko. Moje heslo by som radšej nezverejňoval (ešte by Wewo písal príspevky pod mojím menom ;). The others: Aj tak za všeto môže Boh. Do Pekla ním!
29.04.2006
žjuvka
Ktory Boh? Moj privatny to asi nebude, do pekla by nesiel, neznasa teplo.
02.05.2006
SARS
Nechcem tu rozoberať jeho sexuálnu orientáciu (btw. žjuvka, nechaj priestor aj ostatným, veď vieš ako sa ľahko nechám uniesť).
02.05.2006
Trin
Tak dost ste sice ubehli od temy, ale kedze som tu dlho nebola, taka offtopic mi nevadi...aspon je tu co citat...:-)
24.05.2006
draculin
obavam sa, on-topic tu uz zostalo maloco... :) uspesny navrat prajem :)
24.05.2006
SARS
Kam? Do hrobu...
24.05.2006
lusy
Radšej x vecí od veci, no k veci ako naopak. To je také malé nezrozumiteľné porekadlo. No pod predchádzajúce príspevky sa mi akosi hodí.
24.05.2006
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.