Ahoj Nessy

Niekde v Škótsku na brehu Lochneského jazera...
Podporte scifi.sk
- A ty si naozaj čakala, že tu stretneme Nessy?
- A kto vymyslel túto dovolenku v Škótsku, ja?
- To nie, ale ja som sem chcel za prírodnými krásami. Vari nie je toto Lochneské jazero krásne? Nepáči sa Ti okolitá príroda, najmä teraz v auguste? Európa má obrovské šťastie, väčšinu jej územia pokrýva bujnejúca vegetácia a kam prídeš je čo obdivovať. Dokonca aj za polárnym kruhom. Veľké časti Ázie, Afriky a severnej Ameriky sú púšte alebo polopúšte. To v Európe nemáš. A Ty ako by si bola posadnutá len tou Tvojou Nessy.
- Nehádajme sa. Nie sme spolu ešte ani dva týždne a už sa nevieme dohodnúť? Na to sme sem hádam na svadobnú cestu nechodili.
- Prepáč. Mne sa len zdalo, že si akási nespokojná. Nechajme Nessy na pokoji a dajme si už niečo na tú večeru. Jedálny lístok nám dali už pred pol hodinou a už sa na nás čašník dobrú štvrť hodinu pozerá, že čo tu vlastne chceme.
Malá reštaurácia, patriaca pravdepodobne už po stáročia tej istej rodine v neveľkom kamennom domci, ktorého základy možno ešte pamätajú Wilama Dobyvateľa. V miestnosti je asi 20 miest na sedenie, štyri sú obsadené jednou klasickou rodinkou (otec, mamina a dve deti) hneď pri vchode, v kúte pri starých kachliach (zaujímalo by ma, či sa v nich ešte dá vôbec zakúriť, ale je leto a tak sa to asi nedozviem) sedí pán neurčitého veku a už dlhšiu dobu hladí do akýchsi miestnych novín, ktorých názov odtiaľto neviem ani prečítať. No a potom sme tu my: moja novopečená (a prvá) manželka Jarka, a ja - Roman.
Vzali sme sa presne v strede leta, 1. augusta na dosť veľkú neľúbosť temer celej rodiny. Mnohým naša svadba kolidovala s ich plánmi na letnú dovolenku (ale keďže sme im to oznámili dosť zavčasu, veľmi nás to nemrzelo), iní tvrdili, že augustové horúčavy nie sú dobré ani na tanec ani na pitie a zlatý klinec do toho všetkého zatĺkla moja 78 ročná babka vetou: "ale deti, však sa Vám všetky koláče a mäso v tej horúčave pokazia", akoby bola zabudla na to, že už minimálne 30 rokov aj ona má doma chladničku aj s mrazničkou. Nesmiali sme jej však dlho. Na to množstvo jedla, pitia a pochutín nestačili nie len naše chladničky, ale ani volné miesto v chladničkách troch susedov a tak sme museli urýchlene rozdávať "výslužky" v oveľa väčšom množstve, ako sme mali pôvodne v úmysle. Nuž čo, na svadobnú cestu nám už neostalo nič.
Naša svadba nebola v žiadnom prípade akousi rýchlou záležitosťou. Chodili sme spolu vyše troch rokov a tak to už vlastne skoro každý očakával. Rodičia síce spočiatku zalamovali rukami a neustále omieľali "najprv ukončite školu, na manželstvo máte času dosť" ,ale keď sme ich po štvrtom (v našom prípade predposlednom ročníku) postavili pred hotovú vec, vlastne už ani neprotestovali. Skôr naopak, snažili sa pomáhať ako mohli. Aj túto svadobnú cestu máme od nich.
Mojej najdrahšej teraz chýba vlastne už len napísať a obhájiť diplomovú prácu a urobiť štátnice. Podklady k diplomovej práci už si pripravovala asi dva roky, čo behala po celej republike a chytala "naše spevavce". Študuje totiž biológiu odbor zoológiu a tie malé "škriekajúce potvory" jej akoby učarovali. Ja končím fyziku, odbor astronómia, ale kde sa s týmto odborom zamestnám, ostáva veľkou neznámou. Dúfam, že sa mi podarí dostať sa na doktorandské štúdium, ale čo ďalej? No, na rozmýšľanie potom bude čas ešte aspoň 4 roky.
Jedlo bolo dobré (hoci na môj vkus mohlo byť toho za tie peniaze aj viac) a tak sa naša diskusia rozprúdila znovu. O čom inom ako o Nessy.
- Máš pravdu, nečakala som, že ma príde tá predpotopná potvora privítať, ale neodmietala by som ju tak rezolútne ako ty. Sú predsa doložené svedectvá očitých svedkov, ktorí tvrdia, že ju videli. Ako to, že všetci sa tak detailne zhodujú na jej výzore? Nech sa tu pozrieš všade okolo seba, Nessy všade vyzerá prakticky rovnako. Je to náhoda, alebo chceš povedať, že všetci sú podvodníci a robia to len pre zisky plynúce z turistického ruchu?
- Nie. Určite nie sú všetci podvodníci. Videla si predsa toho staršieho pána, čo sa predstavil ako Fredy Scott, ktorý tu býva už 12 rokov a jeho jediným cieľom je Nessy zazrieť a nafilmovať. Ten v jej existenciu naozaj verí, ten tu iste nie je z komerčných dôvodov. Ale videl niečo? Ako sám povedal, "ani len jej tieň". A ešte jedna maličkosť: aj všetky Gorgóny vyzerajú rovnako - s hadmi namiesto vlasov a všetky zobrazenia Kyklopov ich ukazujú ako obrov s jedným okom uprostred čela. Je to snáď dôkaz existencie Gorgón a Kyklopov?
- Dobre, ale nebolo by predsa krásne, keby sa tu raz jedného dňa objavila, zamávala svojou plutvou, zakývala hlavou a tak všetkých skeptikov presvedčila, že je tu a celý Darwin, všetky evolučné zákony, ako aj silný antropický princíp jej môžu byť ukradnuté...
- Hahaha. Páči sa mi to Tvoje typické "nebolo by predsa krásne". Žiaľ príroda sa zväčša neriadi tým, čo my považujeme za "krásne". Príroda má alebo úplne inú predstavu o kráse, alebo "krása" pre ňu jednoducho nie je rozhodujúca.
- Nesúhlasím. V prírode iste existuje akési univerzálne hodnotenie toho, čo je krásne a čo nie. Tebe sa napríklad páči nielen pekná žena (čo by bolo logicky vysvetliteľné) ale aj napr. krásne zviera, ako páv, koala, vlk ako aj ruža, fialka, orchidea... Pred chvíľou si povedal: "nie je toto Lochneské jazero krásne" Čím to je, ak nie akýmsi univerzálnym kritériom krásy?
- No vidíš, a zase sme pri silnom antropickom princípe "všetko vo vesmíre prebieha tak, ako prebieha len preto, aby to viedlo k vzniku a rozvoju človeka". Prečo myslíš, že to čo sa páči nám, musí sa páčiť aj iným živočíchom? Keď už si spomínala, že chápeš, že sa mi môže páčiť pekná žena, myslíš si, že tá istá pekná žena sa bude páčiť aj koňovi, psovi, alebo tej koale? Myslíš, že to "univerzálne kritérium krásy" platí aj mimo ľudských jedincov?
- Neviem. Budem si to pamätať ako návrh na ďalšie možnosti svojho biologického výskumu.
- Držím Ti v ňom palce. Ale vráťme sa k našej Nessy. Podľa takmer všetkých vyobrazení by Nessy mala byť potomkom dinosaurov. O tých vieme, že v tej podobe ako ich poznáme zo zachovaných kostrových nálezov, vyhynuli pred asi 65 miliónmi rokov. Ak aj niektoré sa zmenili a v podobe vtákov prežili doteraz, už to iste nie sú tie pôvodné, na ktoré by sa mala Nessy podobať. Predsa sama si biologička a veľmi dobre vieš, že ak má istý druh dlhodobejšie prežiť, musí z neho prežívať určitý minimálny počet jedincov. Inak v dôsledku blízkeho príbuzenského kríženia dôjde k jeho degenerácii a následne vyhynutiu. Ak si dobre pamätám u ľudí je toto číslo približne 500 jedincov, u jednoduchších živočíchov menej, nikdy však nie niekoľko "málo" jedincov. Teda zmier sa už s tým, že Nessy "s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou", aby som sa "múdro" vyjadril, neexistuje. Na zdravie!
- Dobre, teda na zdravie!
- Na zdraví!
ozval sa zrazu hlas nad nami. Úplne sme sa strhli a vyjaveno pozreli nad seba. Stál tam ten pán neurčitého veku, ktorý doteraz sedel v kúte pri starých kachliach a decentne sa na nás usmieval. Prvá sa spamätala Jarka
- Vy viete po slovensky?
- Jó, česky nemnoho. V Praze čas jistý já pobýval.
a prešiel na angličtinu, ktorá mu išla očividne lepšie.
- Prepáčte, že som si vypočul Váš rozhovor, ale v súčasnosti sa už nestáva často aby mladí ľudia viedli v reštaurácii pre jedle vážne reči, väčšinou sú to len všelijaké táraniny o včerajšom televíznom programe, ohováranie známych, alebo veľmi často len hádky. Pri jedle! No nie je to odporné! Prepáčte ešte raz, Váš rozhovor som si vypočul s veľkým záujmom a, ak dovolíte, rád by som k tomu tiež niečo povedal
- Samozrejme nech sa páči, sadnite si
vyzval som "pána neurčitého veku" (to bola jediná charakteristika, ktorú som mu vedel priradiť) a, hoci nemám rád ľudí, ktorí sa zapájajú do debát ku ktorým ich nikto nevolal, jednoznačne vo mne zvíťazila zvedavosť.
Pán si sadol a pokračoval v angličtine
- Hovorili ste, že "že ak má istý druh dlhodobejšie prežiť, musí z neho prežívať určitý minimálny počet jedincov". A tak by, podľa Vás, nestačila jedna Nessy aby prežila, ale muselo by ich byť celé "stádo". A to už v tomto jazere, hoci je dosť veľké, určite nie je. Dobre som to pochopil?
- Áno
- No ale nemôže to byť jedna "nesmrteľná Nessy", ktorá prežila tých vyše 60 miliónov rokov?
- Nehnevajte sa, ale na rozprávky o nesmrteľnosti neveríme. Všetky živočíchy na tejto Zemi umreli a žiaden "nesmrteľný" živočích neexistuje!
- Páči sa mi Vaša viera vo vlastné presvedčenie. Ale nemáte pravdu, všetky živočíchy ani zďaleka ešte neumreli. Rovnako ani všetci ľudia neumreli - teraz žije na svete asi 6 mld. ľudí, pričom od začiatku ľudstva táto Zem živila spolu asi 60 mld. ľudí. Čiže umrelo len 90%, 10% ešte žije! 90% je veľmi málo na to, aby sme mohli, ako ste už pred chvíľou povedali "s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou" tvrdiť, že človek a samozrejme aj ostatné živočíchy sú jednoznačne smrteľné.
- No dobre, toto je ale skôr hranie sa so slovíčkami. Poviem to takto: nemáme žiadnu informáciu o tom, že by akýkoľvek živočích na Zemi prežil dlhšie ako niekoľko storočí a rastlina maximálne tisícročí. A to je veľmi ďaleko nie len od nesmrteľnosti, ale aj od spomínaných 65 mil. rokov.
- A ako chcete získať takúto informáciu? Skúsme skôr pouvažovať či - nazval by som to: "genetická nesmrteľnosť" je naozaj nemožná. Ináč, či nie je možná genetická mutácia, ktorá by sa prejavila tým, že bunky daného jedinca si jednoducho nebudú vedieť uchovať informáciu o tom, koľkokrát sa už rozdelili a teda ani nebudú "vedieť" kedy majú už s ďalším delením skončiť a tým zapríčiniť geneticky určenú smrť organizmu. Takto sa predsa prejavujú všetky pohlavné bunky (dĺžka života jedinca nie je ovplyvnená tým, či bol splodený spermiou mladíka, alebo starca).
- Tým chcete povedať, že takéto genetické mutácie by mohli žiť neobmedzene dlho? Kde potom sú?
- Hovoril som len o "genetickej nesmrteľnosti". Táto samozrejme nechráni žiadneho jedinca pred tým, aby sa stal obeťou predátora, alebo aby podľahol chorobe. Ak sa aj narodí "geneticky nesmrteľná" mucha, žaba, alebo aj zajac, ako zistíme, že tieto živočíchy boli "geneticky nesmrteľné", keď dávno pred tým, ako by umreli "na starobu", ich zlikviduje lastovička, bocian alebo líška. Ak má "geneticky nesmrteľný" jedinec prežiť dlhší čas, musí byť dostatočne veľký (čiže ako Nessy), kvôli svojej veľkosti prežije len vo vode (čiže ako Nessy), čím bude voda studenšia, tým bude mať pomalší biorytmus, menšie nároky na potravu a energie (čiže ako Nessy), a pokiaľ bude žiť v jazere, bude mať okolo seba aj podstatne menej predátorov ako v mori (čiže ako Nessy). Tak ako, ešte stále ste presvedčení, že Nessy nemôže existovať?
- Tak prečo ju ešte nikto nevidel?
- Že "nikto", to nie je pravda. A že prečo je tak málo svedkov? Za tých vyše 60 mil. rokov sa aj ona akosi vyvinula a zmúdrela a naučila sa vyhýbať všetkému, čo by ju mohlo pripraviť o jej nesmrteľnosť. Však mala na to času dosť. Asi 15 000 x viac, ako človek od konca doby kamennej až doteraz.
- Ešte jedna otázka, pane. A čo človek. Prečo nemôže byť "geneticky nesmrteľný"?
- Môže. Ale aj tak mi to neuveríte. Neveril mi ani Kepler, Napoleon, Einstein... Prajem Vám príjemný večer.
Chvíľu sme sa s otvorenými ústami pozerali ako dôstojne odchádza z podniku a na nás sa už ani nepozrie... Zavolal som si čašníka od ktorého som si vyžiadal účet a zároveň som sa ho aj opýtal, kto bol ten pán
- Myslíte toho, čo teraz od Vás odišiel? Neviem, videl som ho prvýkrát v živote.

T. Nebur

T. Nebur

Diskusia

Benjo (Anonym)
Velmi sa mi to pacilo.
16.02.2006
xius
hah, koniec trochu otrepany (viz. napr. slunce, seno a jahody :D), ale nevycitil som ho, takze dalo sa... dostava ma Jarka, ja som totiz este ziadnu zensku takto hovorit nepocul :) (nijako neznizujem zensky intelekt, ale proste baby hovoria inak...) imo sa na tom podpisalo tvoje pohlavie... btw mas v tom iste autobiograficke prvky? kratky vycuc zo zivota dvojice posobi vskutku realne... teoretizovanie zvladnute... prijemne napisane... zamrzi end, mat ho udernejsi, si o uroven vyssie...
16.02.2006
kanys (Anonym)
Zaujimava uvaha. Ale poviedkou by som to moc nenazval.
16.02.2006
Trin (Anonym)
Neostava mi nic ine nez suhlasit, naozaj pekne napisane a bolo to fajn, hlavne koniec, mohlo to byt este zaujimavejsie, ale dalo sa:-)))
19.02.2006
olo (Anonym)
no neviem ako vam ostatnym ale mne sa to pacilo
19.02.2006
SARS
No, ja by som to nazval skor fejtonom, ale urcite nie poviedkov, ale na tom az tak nezalezi. Uvaha bola celkom zaujimava (zabudol na rakovinu). BTW: Som zvedavi co autor studuje (vystudoval ;).
19.02.2006
Diana (Anonym)
Podľa mňa, viac než zaujímavé, konečne niečo na rozmýšľanie... a hej Ty tam, čo tvrdíš, že ženy tak nerozprávajú... v akej spoločnosti žien si to zatiaľ bol...?!
22.02.2006
žjuvka (Anonym)
Diana, fajn povedané, ktosi tu zase prehliada nadradenosť druhého X-ka.
23.02.2006
xius
Diana, žjuvka: kriste, co to trepete? :) ja som aj spominal, ze nechcem nijako zeny urazat, niekto by si to tak vylozit mohol (ako vidno, aj vylozil) ale proste TAKTO baby nehovoria... a hybem sa v spolocnosti naozaj inteligentnych slecien :) (a netvrdim, ze je to nejaka silna chyba, len obcas mi nieco udrelo do oka, tak som oznamil :) ...to iste, ked baba pise o nas, ci dokonca ma chlapa ako hlavneho hrdinu... tie drobne odchylky su casto citit...)
23.02.2006
žjuvka (Anonym)
Xius: OK, OK, mea culpa. Ale povedz mi: co je to TAKTO?
24.02.2006
T. Nebur
Milí recenzenti
Ďakujem veľmi pekne za hodnotenia. Hoci som už trochu starší, (vyštudoval som elektroniku - odpoveď pre SARSa) s písaním poviedok práve začínam a všetky pripomienky sa mi veľmi hodia.
K tomu záveru: Chápal som to tak, že uvedené 3 mená (Kepler, Napoleon, Einstein), s ktorými "pán neurčitého veku" prechádza cez 3 storočia, dokazujú jeho "genetickú nesmrteľnosť" a otvorený koniec (...) s jeho odchodom "bez slova" ako aj jeho nenápadnosť a fakt, že ho nikto nepozná, dávajú podnet k úvahám, ako by sa asi musel správať človek narodený s touto genetickou mutáciou "nesmrteľnosti", aby sa nestal veľmi rýchlo obeťou "ľudských" predátorov... Ale asi som to nevyjadril dosť jasne.
Čo sa týka toho, že "baby takto nehovoria", beriem na vedomie a budem sa snažiť v ďalšom túto pripomienku akceptovať.
autor
27.02.2006
kanys (Anonym)
Starsi... hm. Nad 30? Alebo pod?
27.02.2006
T. Nebur
Áno, nad 30. Záleží na tom? Trafil som na nesprávnu stránku, určenú len "mládeži"? Ak áno, ospravedlňujem sa, ale nikde som takéto upozornenie nevidel -:)
27.02.2006
SARS
T. Nebur: Pravdaze je tato stranka otvonera kazdemu bezohladu na rasu, nabozenstvo ci vek. Tesi ma, ze s pisanim to skusa niekto co ma nieco za sebou. Co sa tyka profesie, zaujalo ma studium hlavnych postav, pretoze bracho vystodoval astronomiu a ja studujem biologiu na Univerzite Komenskeho.
27.02.2006
kanys (Anonym)
T. Nebur, samozrejme ze nezalezi :). Len ma to zaujalo, lebo tuto Xius ma nazval starym chrenom ked som mu povedal ze mam 25 :)
28.02.2006
Cestrel (Anonym)
Pekné:) Milujem takéto hypotetizovanie. A ani na konci by som nič nemenila. neviem ako ostatných, ale mňa osobne dostala veta: Neveril mi ani Kepler, Napoleon, Einstein... Klesla mi sánka rovnako ako tým dvom Takže koniec OK :) A to si dovolím povedať, že som dosť sčítaný človek :)
Mám len jedinú výčitku: to "čiže ako Nessy" - muselo to byť za každou vetou? myslím, že každému inteligentnéu človeku by to došlo, keď sa už bavili o nej, alebo to aspoň nechať na koniec :)
A poznámku o tom, ako ženy hovoria, prejdem radšej mlčaním, myslím, že dotyčný nám to viac-menej ozrejmil :) ale tiež by ma zaujímalo, čo znamená to TAKTO :)
06.03.2006
kanys (Anonym)
Mno Xius, vyzera to tak ze si si zasa nieco navaril ;)
08.03.2006
Fenek (Anonym)
Ahojky. Ja som tu úplne nový a tak len tíško šeptnem, že sa mi to páčilo. Dokonca veľmi. Je to super úvaha, len možno trochu akcie, ale to do čara romantického večera nezapadá... Inu ak by bol nenápadný človek v kntakte s Napoleonom (tak blízkom aby sa mu pochválil svojím tajomstvom - teda priateľ) dnes by už určite nežil... Ale tá veta bola naozaj povestným úderom po hlavičke. Také šťuk vypínačom. (síce som ho očakával ale super.) Bola tam taká štipka mužskej ješitnosti a potreby pochváliť sa... To tomu dalo šmrnc... No prosto supiš. PS: trochu si opomenul na voľné radikály a nejaké hodne dobré antioxydanty v strave... 70 miliónov ročné mytochondrie by asi nerozchodila, ups nerozplávala... Ale všetko môže byť inak... A o to GO.
10.03.2006
Fenek (Anonym)
PPS: Každý koho som sa pýtal ako mám písať mi povedal: "Písať? A o čom? Veď si ešte nič nezažil..."
10.03.2006
xius
kanys: njn, co som si navaril, to si vyzeriem... :) ...nikto so mnou nemusi suhlasit, jedna sa o moj subjektivny dojem, do buducna sa asi pokusim tuna pisat menej neoblomne :) inu, ako to vidim? imho zeny/baby sa nevyjadruju natolko skratkovito ako muzi... fajn, priklad? videl som auto so zlatou metalizou, avsak kamaratka ho oznacila za kavovo striebriste... :) neviem najst slovo, ktore by dokazalo presne vystihnut ten rozdiel vo vyjadrovani, snad - poetickejsie? ok, imo zeny sa vyjadruju poetickejsie... (zas nechytajte ma za slovo, skor cumte na ten priklad) rozhovor dvoch snubencov by takymito uletmi vnimania bol v reale pretkany... cela debata bola prilis muzska, prilis priama, jasna, exaktna... uff, toto ma vazne vycerpava :) snad aspon niekto chyta, o co sa snazim... a nechcem, aby to vyznelo ako nejaky unik, no tuto pripomienku som si naozaj mohol odpustit :) je hnidopisska az to boli a na kvalite poviedky ubera pre absolutnu vacsinu ludi snad pol percenta...??? tak sori, idem sa zahrabat niekam...
11.03.2006
kanys (Anonym)
Nechces pozicat lopatu? ;) Just kidding. Poeticky by som to asi nenazval ale asi mas pravdu :)
13.03.2006
kanys (Anonym)
V niecom mas pravdu som chcel napisat.
13.03.2006
Cestrel (Anonym)
Xius: tú lopatku ešte na chvíľu odlož, kam by sme sa to dopracovali keby každý strkal hlavu do piesku:) Máš svoj názor a držíš sa ho - fajn - objasnil si - fajn - a nech ma teraz zožerú všetky feministky, ale beriem, v niečom máš pravdu, ale uznaj, ak sa žena dostatočne dlho pohybuje v nejakom prostredí a dostane sa do zapálenej debaty na jej známu tému dokáže sa vyjadrovať rovnako stručne ako muži (moj monológ o tom síce teraz nesvedčí:) a je to naozaj podfarbené .... tým niečím iným, načo ani ja nedokážem nájsť správne slovo;)
13.03.2006
Cestrel (Anonym)
Kanys: Ponúkať zdeptanému človeku lopatu? Ts, ts, ts ... :)))
13.03.2006
xius
cestrel: nee, sak on len lopatku chcel :) ...a jj, je mi jasne, ze takto to nie je vzdy, len som sa pokusal vyjadrit nieco, naco som este prikratky... cool, snad vysvetlene vcetko, co malo byt a da end :)
13.03.2006
Trin (Anonym)
Takze ako cast ludstva o ktorej sa tu teraz zvrhla debata si ako zena myslim, ze kazd ydokze rospravat rovnako...A suhlasim so cestrelom, na kazdeho vplyva nase okolie, takze podla mojho nazoru mozu aj muzi obcas rozpravat ako zeny , rozvlacne a poriadne bez obsahu...a tym nechcem povedat ze vsetky zeny sa tak vyjadruju, ale inak sa vyjadruju dievcata v skole napr.na strednej, na vyske a to este nehovorim o typoch skolach a uplne inak sa vyjadruju v praci..alebo na nejaku vedecku temu, ktora im je blizka ako poznamenal Cestrel....Takze si mylsim, ze netreba vsetkych hadzat do jedneho vreca....
13.03.2006
kanys (Anonym)
Ja by som povedal ze tato debata nevedie nikam.
13.03.2006
žjuvka (Anonym)
kanys, ja fakt milujem tvoje trefne odhady kedy co skoncit.... takych tu potrebujeme.
14.03.2006
kanys (Anonym)
Zjuvka, mas nieco proti mne osobne (okrem nasej poslednej plodnej konverzacie v shrek 3 fore), alebo je to proste tvoja natura byt voci druhym neprijemna? Ale aby som teda iba prazdne netrepal a obhajil svoj predchadzajuci komentar... Vzhladom na to ze tu z nas ani jeden neni colen amatersky psycholog (alebo je?) a vzhladom na to ze snazit sa zhrnut vzor vyjadrovania nejakej skupiny ludi a celeho pohlavia do par viet a privlastkov je zbytocne kedze sa to tu nikdy nikomu nepodari pretoze ani tu ani nikde v najblizssom okoli neexistuje clovek co by mal dostatocne velku vypocetnu kapacitu na to aby takyto vzorec dokazal s relevantnou presnostou predlozit (alebo je?) by som povedal ze jedine "miesto" kam tato konverzacia povedie je uz spominane "nikam". Ako... jasne, nejaky vzor spravania samozrejme ze existuje a kazdy clovek ho podvedome vnima, preto ked sa pozera trebars Xius na telenovelu s velkou pravdepodobnostou povie "Boze ved takto sa nikto nesprava" alebo ako by som ja povedal "boze to je ale kokotina". Samozrejme. Ale takisto podvedome clovek aj vyhodnocuje trebarz trajektoriu lopticky ked sa ju snazi chytit, ale to neznamena ze by tuto trajektoriu dokazal vedome v rovnako kratkej (par milisekuntovej) dobe vylozit na papier. Mozes s urcitou presnostou povedat ako by clovek v tej ktorej situacii zareagoval ale nikdy ziadny vzorec opodstatnujuci toto tvrdenie nevyprodukujes. Preto je odpoved na tvoju otazku "co je TAKTO" priam nezodpovedatelna a preto si myslim ze tato debata nepovedie nikam.
14.03.2006
žjuvka (Anonym)
Kanys, fakt diky za dlhy komentar. Je tu zopar malickosti a tie objasnim. Po prve, zjuvka nie je ona, ale ak ju tak niekto berie, neprekaza to. Co sa tyka tej poznamky o psychologovi, mas takmer dobry odhad. A nic proti tebe nemam. Preco je take tazke pochopit, ze ta obdivujem, aj ked podla tvojej reakcie asi prestanem, lebo ti to vadi. Trochu zmyslu pre humor clovece alebo kto uz si. No a to TAKTO nebola prvotne moja formulacia. Ale netvrdim, ze nemas pravdu.
17.03.2006
Nicki
podla mna je ta poviedka super, "Neveril mi ani Kepler, Napoleon, Einstein... " je skvele... trosku rozvlacne sa to zacina, ale koniec je presne taky, ako ma byt, trosku otvoreny, ale uplne ma dorazil. Proste bolo to zakoncene v tom najlepsom, tak ako to ma byt!!!
(naozaj jarka rozpravala divne na dievca, ale o to tu nejde, baby sa tiez nie vzdy trafia do toho, co by bol povedal chalan)
17.03.2006
kanys (Anonym)
Mno, zjuvka, sorry za gender confusion, zmiatol ma mierne nick :) Co sa tyka zvysku, znelo mi to sarkasticky tak som sa proti tomu ohradil, sorry.
20.03.2006
žjuvka (Anonym)
kanys, mozno to s danou temou uz fakt nesuvisi, ale s tym nickom je to komplikovanejsie, ako by sa zdalo. No vzhladom na to, ze to nikoho nezaujima, zjuvka moze byt vlastne cokolvek. No a to je takmer vsetko.
24.03.2006
kanys (Anonym)
Mna by to aj zaujimalo :)
04.04.2006
žjuvka (Anonym)
To nie je dobry napad. Nemohol si radsej napisat cosi take, ze chapes, ze sa to neoplati komplikovat, ze su aj ine veci dolezitejsie.... Tak dobre, tu je nepodstatne vysvetlenie na neuverenie: Kedysi na tieto stranky chodilo dievca, ktore si hovorilo žjuvka. Ale to dievca uz nie je. No dovoloila mi pouzit jej meno. A ja sa snazim neskazit to. Smrk.
06.04.2006
SARS
...a robíš to dobre.
06.04.2006
žjuvka (Anonym)
To fakt potesilo SARS. Diky.
07.04.2006
Trin (Anonym)
zjuvka:Je to super, ale co keby nazor tej baby bol iny??
09.04.2006
žjuvka (Anonym)
O tomto je tazke bavit sa s takym pokojom. Mam pocit, ze cokolvek co napisem moze v buducnosti vyvolat nieco co ani ja.... Ale zhrniem to: bol - mozno. Je - neexistuje. Nehovorme o tom, zda sa mi, ze tym cosi kazim.
10.04.2006
kanys (Anonym)
Prepac, necakal som taketo vysvetlenie. Asi som to ozaj nemal z teba zmykat. Uprimnu sustrast, aj ked asi moc platna nebude.
11.04.2006
žjuvka (Anonym)
Nesebecke komentáre vždycky lámu moje ego.... ale díky. Ten môj bol pre Trin a iné zvedavé nosy.
18.04.2006
Trin (Anonym)
zjuvka: Prepac, nechcela som...
18.04.2006
draculin
Ehm,nepise sa dotycna nahodou "Nessie"??..to len aby rec nestala :o) ..ale lubilo sa,moze byt..!
20.04.2006
žjuvka (Anonym)
Asi ano, pise. Teda tak to bolo aj v nasej zakladnackej ucebnici anglictiny, pamatam si na to velmi (az prilis) jasne. Ale pribehu to neskodi.
22.04.2006
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.