Civilizace (2019)

Román Civilizácie stojí na tejto hypotéze: Atahualpa, vládca Inckej ríše, sa vylodí v Európe Karla V. Habsburského. Ako to tu vyzerá? Španielska inkvizícia, Lutherove reformy, rodiace sa kapitalizmus. Zázračný vynález kníhtlače, vďaka ktorému hovorí papier. Monarchia, vyčerpané nekonečnými vojnami a...

Info

Slov. názov Civilizace
Orig. názov Civilizations
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Román Civilizácie stojí na tejto hypotéze: Atahualpa, vládca Inckej ríše, sa vylodí v Európe Karla V. Habsburského. Ako to tu vyzerá? Španielska inkvizícia, Lutherove reformy, rodiace sa kapitalizmus. Zázračný vynález kníhtlače, vďaka ktorému hovorí papier. Monarchia, vyčerpané nekonečnými vojnami a bez prestania ohrozovanej Turkami. More sužované pirátmi. Kontinent drvený náboženskými a dynastickými zvadami. Ale predovšetkým týraný, vyhladovaný, búriaci sa ľud, toledskí Židia, granadskí Mauri, nemeckí roľníci: možní spojenci. Z Cuzca do Aix-la-Chapelle a hlavne až do bitky pri Lepante - to je trasa rozprávania o prevrátenom chode dejín, o ovládnutí sveta, ku ktorému vlastne mohlo dôjsť. Mohlo sa to stať. Chýbalo málo – len tri veci: keby mali indiáni kone, koleso a tie správne protilátky, ubránili by sa konkvistadorom a museli by sme prepisovať dejiny.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Filmová história scifi

Články

To najlepšie za rok 2021: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2021. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

4 komentárov