Chlapci neplačú (recenzia The Boys)

Tretia séria s bandou outsiderov, ktorí sa rozhodli postaviť výrazne silnejšiemu zlu, je tu!
BlackTom
Podporte scifi.sk
Vitajte v zvrhlej mysli Gartha Ennisa a jeho adaptátorov Evana Goldberga, Erica Kripkeho a Setha Rogena. Pevne sa pripútajte, s nikým sa nedávajte do reči a keď už – nikomu a ničomu neverte! Pretože často nebudete veriť ani vlastným očiam...
Čo keby Justice League naozaj existovala? Akurát s Aquamanom ako sexuálnym deviantom, lesbickou a na svet rezignujúcou Wonder Woman, oportunistickým afroamerickým Flashom, mlčanlivým a brutálnym Batmanom bez zábran či zásad a predovšetkým ultrakonzervatívnym blonďavým Supermanom, ktorý je naoko bezúhonný a dokonalý, no pritom je najskazenejším jedincom skupiny...?
Na tomto mieste je nutné podotknúť, že hoci si Boys ako celok evidentne a radi uťahujú zo slniečkového Netflixu, ich tím je rovnako politicky korektný ako hociktorý iný z dielne streamového giganta. S tým rozdielom, že Amazon Prime to šliape lepšie a nepôsobí to ako päsť naoko...
Ale naspäť k tretej sérii – po dvojročných pandemických prázdninách sa k nám vracia jeden z najkontroverznejších seriálov súčasnosti a s ním nutnosť doriešiť niektoré otázky. Tak napríklad nestarnúcu nacistku Stormfront a jej veľký comeback v závere druhej série.
Homelander je nútený urobiť vyhlásenie a kto by čakal niečo iné, než Voughtom nadiktované dištancovanie sa od čiernej ovce v tíme, ten akoby nevidel prvé dve série. S týmto očividným prešľapom sa nám hneď predstavuje nová postava – riaditeľ Vought, Stan Edgar, ktorého predstaviteľ je zárukou kvality, herec Giancarlo Esposito. Ten má bohaté skúsenosti z vysokých pozícii v karteloch (Breaking Bad), zo služby Impériu (Mandalorian) či najnovšie tiež rovno status diktátora (Far Cry 6). Casting prvej epizódy doplňuje expartner sladkej Starlight (tá sa stáva spolukapitánkou tímu) zvaný Supersonic (Miles Gaston Villanueva), ktorý sa chce prebojovať do hviezdnej Sedmičky.
The Boys - Boys 3
The Boys - Boys 3 / Zdroj Disclaimer
A čo naši Chlapci? Mother’s Milk sa snaží viesť normálny rodinný život, Butchera navštevuje jeho despotický otec, Hughie dostane možnosť legálne „likvidovať“ superhrdinov v skupine okolo guvernérky Victorie Neuman a Frenchie s Kimiko si užívajú ticho pred búrkou. Pretože na obzore je niečo horšie, než dočasné „véčko“ – V24, nový produkt Vought Enterprises, ktorý dokáže vyrobiť dočasného superhrdinu pre nasadenie v zámorí. Nad našimi hrdinmi aj záporákmi sa totiž sťahujú mračná v podobe zabijaka, ktorý si plán plní na 110%. Tým lovcom ľudí je minulosť, nemenná a nemilosrdná...
Na titulnú bandu ako aj na Sedmičku sa vrhne v podobe tajomstiev, ktoré v sebe skrýva prvý výtvor Vought Enterprises, superhrdinský tím známy pod menom Payback, kde začínal Black Noir. Čo sa stalo v Nikaragui? Čo sa stalo s lídrom Payback, Soldier Boyom? Zmizol alebo bol zabitý? A ak ho zabili, existuje reálna šanca, že Homelander môže byť usmrtený rovnakou zbraňou?
História sa v mnohých ohľadoch opakuje a Amazon Prime nám servíruje dosiaľ tú najemotívnejšiu sériu Boys. Pre mňa osobne stojí predovšetkým na vzťahu Frenchieho a Kimiko, pretože to je v tomto svete tá najúprimnejšia romanca, ktorá tromfne aj Hughieho cestu za pomstou bývalej priateľky Robin či jeho novú lásku so Starlight. A to ani nehovorím, čo s Vami dokáže narobiť najväčšia nočná mora Billyho Butchera, ktorá je zároveň akýmsi jeho originom. Pridajte k tomu nepopierateľné sympatie (do istej miery) k Homelanderovmu citovému nastaveniu, resp. k jeho vlastnej traume, a na chvíľu máte pocit, že ste v úplne inom komiksovom / seriálovom univerze.
Ale aby som len nevzdychal nad tou nečakanou dospelosťou tretej série – hneď v úvode vás čaká typická porcia Ennisovho morbídneho zmyslu pre humor – je libo taká malá explózia v mužskom pohlavnom orgáne? Čo taká trojka s chobotnicou? Prípadne scéna ako vystrihnutá z kórejskej reštaurácie filmu Oldboy? Málo? Tak si predstavte superhrdinské sexuálne bakchanálie zvané Herogasm, ktoré fanúšikom seriálu Preacher (inak tiež podľa Ennisa a s rovnakým režisérsko-scenáristicko-produkčným triom) musia nutne pripomenúť orgie v sídle Jesusa de Sade. A keď už sme pri Preacherovi, Butcherova nočná mora je tým najlepším dvojčaťom Eugenovho pekla zo staršieho seriálu...
Herecké výkony sú takým štandardom, stoja hlavne na dvoch stranách jednej mince – nie tak dobrom Butcherovi (Karl Urban so svojím dokonalým prízvukom a „cunts“ v každej druhej vete) a nie tak úplne zlom Homelanderovi (Anthony Starr) s jeho tikmi, grimasami a neúprimnými úsmevmi. Bonusom sú vedľajšie role, zo všetkých najviac čoraz lepšia a mindfuckovejšia Ashley (Colby Minifie).
Pridajte si skvelú a originálne použitú hudbu (Uptown Girl, ruská verzia I Will Survive, Kimiko a hitovku z filmu Flashdance, Maniac) či experimentálne scény muzikálu z nemocnice, kreslených haluzí jedného padlého hrdinu a hromadu nevhodných vtipov počnúc Billom Cosbym a končiac Black Lives Matter a máte veľmi hrubú predstavu, čo Vás môže v tejto sérii čakať – kopa emócii, ktoré s Vami nečakane zamávajú a ktoré nejde dobre vyjadriť slovami a hlavne milión zapamätateľných a šokujúcich scén, z ktorých sa Vám v tejto recenzii nedostal ani zlomok. A samozrejme dosť politicky nekorektné reflektovanie celkovej situácie vývinu USA na úsvite nových dejín. Parodovanie Snyderovho cutu pri točení fiktívneho filmu Dawn of the Seven je už len taká povestná čerešnička a mrknutie na zasvätených. Za mňa maximálna spokojnosť.
Chlapci neplačú...
Alebo...?

BlackTom

BlackTom
If it bleeds we can kill it

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

The Boys

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

The Boys