Dobrodružstvo zo sveta drakov a čarov (recenzia Bitevní mág)

Príbeh o chlapcovi a drakovi. To už som kdesi počul... Ak by som bol lenivý, napíšem o tejto knihe, že ide o oveľa lepšie napísanú verziu Eragona. Ale ja lenivý nie som, preto sa s Vami podelím o pár slov k tomuto parádnemu románu.
Dearon
Filmová história scifi
Trh s fantasy knihami je plný trilógií, tetralógií, pentalógií a bohviekoľkológií, ale kvalitných samostatných románov je ako šafránu. Bitevní mág sa ráta medzi ne. Kniha inklinuje k YA, ale podotýkam, že nejde o príbeh, v ktorom hrdinovi všetko spadne z neba, z každého boja vyjde ako víťaz a jeho najväčší problém je, ktorú z dvoch vlhkých, ceckatých teeniek, čo sa chcú navzájom zabiť, si vyberie.
Hrdina príbehu, Falco Danté, si prejde opovrhnutím, hanbou, výčitkami, chorobou atď. Jednoducho povedané, musí sa biť s nepriazňou osudu, spočiatku aby vôbec prežil. Neskôr sa pokúša stať Bitevním mágom, členom rádu bojovníkov jazdiacich na drakoch, ktorí ako jediní dokážu ochrániť armády ľudí pred nadprirodzeným strachom z démonov, ktorému podľahnú aj tí najsilnejší hrdinovia. V ceste mu nestojí len ťažký výcvik, ale aj intrigujúci mágovia, ktorí nemajú bitevných mágov práve v láske. To, že Falcov otec podľahol šialenstvu a spôsobil smrť mnohých ľudí, mu tiež zrovna nepomáha. A keď sa mu to nakoniec podarí, stále nie je nejaký OP bojovník, ktorý kosí nepriateľov ako kombajn obilie. Každý súboj v knihe je pre hrdinov nemilosrdný a ťažký, čo beriem ako veľké plus, pretože sa často v knihách stáva, že súboje upadajú s hrdinovou stúpajucou silou do akejsi zabíjacej rutiny.
Peter A. Flannery
_
Peter A. Flannery prežil detstvo v Severozápadnej Anglicku v meste Stockport a jeho okolí. S manželkou a dvoma synmi býva v dedine na škótskych hraniciach, kde rád píše, strieľa z luku a venuje sa záhradke a boji s burinou.
Skúsil študovať umenie a dizajn, potom pracoval v lese a po ťažkom úraze v záhradníctve, aby nakoniec tvoril hračky a figúrky ku hrám. Po celú tú dobu skúšal aj písať, takže nakoniec dostal príležitosť ako hlavný autor Target Games UK LTD. Aj vďaka tomu sa mu zdvihlo sebavedomie a skúsil vydať vlastné knihy.
Prvým vydaným titulom bol psychologický thriller First and Only (2012), potom nasledoval fantasy román Bitevný mág (2017), zatiaľ ako jediný vydaný aj v češtine a prvá kniha fantasy série Decimus Fate s názvom Decimus Fate and the Talisman of Dreams (2020). (databazeknih.cz)
Flannery v románe naservíroval slušnú porciu príbehu, ktorý však odsýpa naozaj dobre. Je naplnený akciou a ani tréningové pasáže nie sú nudné. Nejde o nejakú revolučnú záležitosť, ktorá prevracia žáner naruby, skôr naopak, ide klasickou cestou príbehu boja dobra proti zlu, čo však neberiem ako negatívum (ak chcete intrigy, sex a depresiu, choďte si čítať grimdark a neotravujte). Avšak nemýľte sa! Autor si neberie servítku pred ústa, hrdinovia si prejdú peklom a veľkým množstvom tragédií. Je v nej aj brutálne, i keď nie explicitné, násilie a zvraty v knihe sú často veľmi škaredé. Zaroveň nechybajú momenty, ktoré dojímajú, ba aj momenty, ktoré trhajú srdce. Mimo ústredného hrdinu Falca sledujeme i zopár vedľajších postáv, ktoré sa však nestratia, a čitateľ, rovnako ako s hlavným hrdinom, prežíva ich strasti a nástrahy, ktorým čelia. Koniec bol možno troška uponáhľaný a pár strán naviac by mu neuškodilo, ale rozhodne nebol sklamaním.
Bitevní mág. Obálka prvého českého vydania (Triton, 2020).
Bitevní mág. Obálka prvého českého vydania (Triton, 2020). / Zdroj Disclaimer
Za veľké plus považujem absenciu patetickej romantickej línie. Máme tu síce dve vedľajšie zamilované linky, ale nie sú to tie presladené a patetické cicmačky, ktoré čitateľa otravujú a spomaľujú dej. Naopak, fungujú popri mnohých strastiach a tragédiách ako naozaj príjemná nežnosť.
Svet, ktorý Flannery vytvoril, sa síce nerovná tým najlepším od majstrov ako Tolkien, Jordan či Erikson, ale rozhodne je zaujímavý. S jeho históriou je čitateľ postupne oboznamovaný a postupne sa tiež odhaľujú jeho temné tajomstvá – nič nie je také, ako to spočiatku vyzerá. Jednotlivé národy aj s ich jazykmi sú priamo inšpirované krajinami ako Francúzsko, Nemecko a pod., čo je určite lepšie ako vymýšľanie kdejakých hatlanín, ktoré vyzerajú ako náhodne vygenerované písmená s tonami apostrofov.
Preklad bol celkom v poriadku, i keď sa sem tam mihla nejaká chybička, ale pokiaľ nie ste grammar nazi, nevidím v tom problém.

Zhrnutie: Suma sumárum. Bitevní mág je fajnový výlet do fantasy sveta plného toho, čo v tomto žánri máme tak radi. Navyše ide o jeden uzavretý príbeh bez potreby nákupu ďalších kníh. Ak hľadáte zábavný a pritom kvalitný príbeh plný akcie, dobrodružstva, ale aj tragédií bez nárokov na nejaké revolučné postupy, Bitevní mág je to pravé pre vás.

Hodnotenie: 85%

Peter A. Flannery - Bitevní mág (Battle Mage)
Vydavateľstvo: Triton
Jazyk: český
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2020
Počet strán: 790
Väzba: pevná s papierovým obalom
Preklad: Miroslava Polová
Obálka: Federico Musetti
ISBN: 978-80-7553-748-5


Dearon

Dearon
Som veľký fanúšik fantastiky, predovšetkým žánru fantasy. Dávam prednosť hlavne klasike ako Tolkien, Kay či Williams ale nepohrdnem ani drsnejšími vecami ako Sapkowski, Martin či Červenák.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB