Pocit úžasu Jurka Malíčka (júl 2019)

Priveľa dobrých vecí, primálo času, nič, čo by sme dôverne nepoznali...
Podporte scifi.sk
Nestíham. Nadprodukcia. Priveľa dobrých vecí, primálo času, nič, čo by sme dôverne nepoznali. Skutočným problémom však nie sú tie úplne nové veci, ani nové veci, ale staré veci, staršie a najstaršie, rokmi preverené, čo človeka v príslušnej dobe nadchli natoľko, že sa rozhodol, že niekedy v budúcnosti sa k nim vráti a tak suší na harddisku gigabajty filmov a seriálov a keďže som z generácie, ktorá nedokáže uveriť, že veci už budú online naveky, hromadia sa mi doma blu ray a dvd, ktoré si raz v budúcnosti plánujem pozrieť.
Stále tomu verím a dokonca mám aj systém, v ktorom striedam čosi, čo ešte nepoznám, s čímsi, čo už áno, ale chcem to poznať ešte lepšie, a tak sa dívam znova.
Každý rok si napríklad dám reprízu seriálu Firefly, ktorého štrnásť epizód pokladám za vôbec to najlepšie, čo na platforme space opery vzniklo a samozrejme nejde o objektívny hodnotiaci súd, skôr mám len ten seriál radšej, ako všetky ostatné. A áno, mám a hneď druhá je Buffy, keby sa niekto pýtal.
Už pri Buffy je ale problém, o ktorom hovorím, mimoriadne vypuklý. 121 plus-mínus trištvrtehodinových epizód znamená nejakých 91 hodín, čo sú necelé štyri dni. Trolinka treba medzi tým aj pospať, takže celá Buffy sa dá pohodlne pozrieť za povedzme týždeň. A dá a je to ten najlepšie strávený čas, len kde ho vziať?
Nikde, a tak človek rozmýšľa, že sa odstrihne, že celkom rezignuje na novinky, aby mohol všetok svoj čas tráviť so starými láskami. Babylon 5, Farscape, Lexx - tieto veci, náramne rád by som si ale znova pozrel aj Twillight Zone a vlastne aj tie Akty X a Deadwood a Sopranovcov a áno, aj Teóriu veľkého tresku či IT Crowd a to sme len pri seriáloch a už mi je viac menej jasné, že to do smrti nemám šancu stihnúť, aj keby som s tým začal hneď teraz.
Lebo naozaj sú v živote dôležitejšie veci: rodina, práca a tak ďalej. A knižky by som si rád mnohé znova prečítal. A komiksy a mizéria už je tu znova v plnej sile.
A to som pôvodne chcel písať o seriáloch, čo už síce nie sú úplne najčerstvejšie, horúce novinky, ale majú niekoľko mesiacov a dokonca rokov, ale pre nedostatok času som ich videl len nedávno a sú také vynikajúce, že sa k ním určite chcem vrátiť. Len to asi nestihnem, tak si ich pozrite aspoň vy. Vikingane, respektíve Nordsemen, mimoriadne vtipný seriál o Vikingoch, ktorí už v ôsmom storočí objavili politickú korektnosť a vyprázdnené korporátne tliachanie a What We Do In The Shadows, upírsky mockumentary seriál inšpirovaný rovnomenným filmom, v ktorom Taika Waititi a Jemaine Clement predvádzajú, prečo treba určite vidieť aj ich prvú spoločnú vec, seriál Flight of the Conchords.
Tiež sa k nemu chcem v budúcnosti vrátiť, len sa mi to asi nepodarí. A potom, že večný život by bol problém. Možno pre ľudí bez koníčkov, za seba ale môžem povedať len: „Sem s ním!“

Juraj Malíček

Juraj Malíček
Teoretik pokultúry, azda jediný človek na svete, ktorému sa podarilo dvakrát priviesť ku koncu ten istý časopis. R.I.P. Fantázia - on za to môže. Príležitostne publikuje, rád nakupuje v papiernictve a vo videohrách preferuje brokovnicu.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB