Neil Gaiman a David Gozer pripravujú pre Netflix seriál Sandman!

Po rokoch čakania sa dočkáme seriálového Sandmana!
Podporte scifi.sk
Verní fanúšikovia Neila Gaimana už roky čakajú na seriálové spracovanie kultového komixu Sandman. Sen sa konečne stáva realitou. Ako informovala stránka The Hollywood Reporter, Netflix podpísal zmluvu s Warner Bros a nebolo to lacné. Sandman sa predstaví na televíznych obrazovkách v seriálovej podobe. Presná suma ešte nie je známa, ale hovorí sa o jednom z najdrahších seriáloch od DC Entertainment.
Produkcie sa ujme samotný Gaiman s Davidom Goyerom. Allan Heinberg, ktorý má na svedomí Wonder Woman, napíše scenár. Nie je jasné, o koľko epizód pôjde, ani kedy sa objavia v televízii, no objednávka bola rovno na celý seriál, čo už niečo znamená. Netflix prispeje na výrobu veľkou čiastkou, vďaka čomu sa Sandman objaví na streamovacej službe.
Sandman je o Morfeovi, známemu ako Dream z Endless (Nekoneční). Dream (Sen) je jeden zo siedmich súrodencov, ktorí stelesňujú sily vesmíru. Okrem neho to budú Destiny (Osud), Death (Smrť), Destruction (Skaza), Despair (Zúfalstvo), Desire (Žiadostivosť) a Delirium (Delírium). Po rokoch v zajatí Dream nachádza svoje kráľovstvo, známe ako The Dreaming (Snenie), v ruinách. Musí ho vybudovať od základov a znovu sa ujať svojej úlohy vo vesmíre.
Konečne sa teda podarilo ukončiť dlhoročnú snahu o sfilmovanie Sandmana, ktorá začala už v 90. rokoch. Projekt si prešiel mnohými pokusmi o napísanie scenáru ešte predtým, než celý plán v roku 2001 stroskotal. Gaiman sa netajil problémami s rôznymi scenármi a neistotou, či sa vôbec Sandman dočká filmového plátna.
„Radšej by som filmového Sandmana oželel, ako by to malo skončiť zle,” povedal Gaiman na Comic Cone v 2007. „Cítim, že teraz je pre Sandmana ten správny čas. Musíme nájsť niekoho, kto je pre predlohu zapálený rovnako, ako bol Peter Jackson pre Pána prsteňov či Sam Raimi pre Spider-Mana.
V 2013 to začalo vyzerať ružovo, keď Gaiman, Goyer a Joseph Gordon-Levitt začali pracovať na novom scenári. Namiesto začiatku produkcie však Gordon-Levitt v marci 2016 odišiel a celý projekt znovu dostal červenú.
„Prišiel som k záveru, že namiesto filmu či trilógie bude lepší seriál,” povedal Eric Heisserer, posledný scenárista, ktorý začal na Sandmanovi robiť v roku 2016. „Štruktúra nezapadala do plánu. Tak som sa vrátil a ukázal, čo som už mal hotové. Tu to je, ale nemalo by to tak vyzerať. Televízia bude lepšia.”
Od roku 2010 zvažovali aj televíznu produkciu, ktorej by sa ujal James Mangold a Eric Kripke, tvorca Supernatural. Jediné, čo fanúšikovia dostali, bol Lucifer, voľná adaptácia Sandmana, ktorá momentálne beží na Netflixe.
Po tom čo Gaiman hral kľúčovú úlohu pri sfilmovaní Good Omens, románu, ktorý napísal s Terrym Pratchettom, dostal začiatkom tohto roka otázku, či sa niekedy dočkáme spracovania Sandmana.
„The Endless vlastní DC Comics/Time Warner a nie ja,” vysvetlil Gaiman v marci. „Good Omens sú (v tom čase boli, teraz sa už tešia priazni v televízii) v príprave. Terry a ja sme vlastnili práva, čiže sme si mohli robiť, čo nám napadlo. Myslím, že jedného krásneho dňa sa však dočkáme spracovania Sandmana. Ale nerozhodujem o tom ja.”
Tešíte sa na seriálového Sandmana?

Kristína Poloncová

Kristína Poloncová
Knihomoľka, študentka prekladateľstva a verný geek

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB