Spiderman na školskom výlete

Koniec školského roka býva v znamení školských výletov. Peter Parker sa so spolužiakmi vyberie oddýchnuť si na prázdniny do Európy, no Nick Fury sa ho snaží presvedčiť, aby sa pridal k novému superhrdinovi menom Mysterio v boji proti záhadným Elementálom. To je však úplný opak toho, čo chce Spider-Man.
Rasťo L.
Podporte scifi.sk
Spider-Man: Far from Home - Trailer - Teaser Disclaimer
Peter Parker sa so svojimi spolužiakmi vybral na školský výlet po Európe. Namiesto toho aby skákal v spandexe by sa chcel dať dokopy so svojou krásnou spolužiačkou MJ, no všetko bude inak. Po svete sa začnú objavovať záhadní Elementáli, proti ktorým bojuje nový superhrdina Mysterio z inej dimenzie. Sá však na to nestačí na to a pomoc pavúčieho muža bude viac než nutná.
Réžiu druhého Marvel/Sony Spider-Mana sa zhostil Jon Watts, ktorý zožal úspech už prvým filmom Spider-Man: Homecoming. Hlavné role si zopakovali Tom Holland (Peter Parker/Spider-Man) Zendaya (MJ), Jon Favreau (Harold Hogan) či Jacob Batalon (Ned Leeds). Tajomnú postavu Mysteria si strihol Jake Gyllenhaal a samozrejme nesmieme zabudnúť na Samuel L. Jacksona v roli Nicka Furyho.
Spider-Man: Ďaleko z domova - Scéna - Peter Parker
Spider-Man: Ďaleko z domova - Scéna - Peter Parker / Zdroj Disclaimer
Film priamo nadväzuje na predchádzajúce snímmky Marvel Cinematic Universe a zakončuje tak celú jednu éru, na ktorej mnohí z nás vyrastali. Snímok je previazaný s udalosťami z Avengers: Endgame a celkom detailne vysvetľuje ako udalosti v Endgame zmenili svet. Preto rozhodne odporúčame si kvôli spoilerom najskôr pozrieť Koncovku a až potom Spider-Man: Far From Home.
Spider-Man: Ďaleko z domova - Scéna - Batožina Spidermanov oblek
Spider-Man: Ďaleko z domova - Scéna - Batožina / Zdroj Disclaimer
Príbeh sa odohráva v Benátkach, Prahe a Londýne. Miestami má divák pocit, akoby pozeral ďalší Eurotrip. Uvidíme všetky podstatné pamiatky, námestie svätého Marka a most Rialto v Benátkach, karneval svetiel v Prahe, či skoro prázdny Karlov most (čo v skutočnosti nehrozí), dozvieme sa, že Staropramen existuje aj v Marvel Cinematic Univerze a takisto uvidíme londýnsky Tower Bridge. Výpravu po európskych krásach by sme mali za sebou.
Spider-Man: Ďaleko z domova - Plagát poster
Spider-Man: Ďaleko z domova - Plagát / Zdroj Disclaimer
Pri sledovaní nového pavúčiaka sa človek divák neubráni porovnávaniu “Homecoming” vs “Far from Home”. Žiaľ, dej filmu je oproti predchádzajúcemu filmu o dosť infantilnejši a celý sa točí hlavne okolo trápnych situácií medzi MJ a Petrom Parkerom. Na tejto úrovni nový Spider-Man čiastočne zlyháva. Je dosť možné, že tam chýba onen prerod smrteľníka v superhrdinu.
Podobne je to aj so záporákom. Úprimne povedané, Michael Keaton v predchádzajúcom Spider-Manovi mal oveľa väčšiu hĺbku a pôsobil oveľa temnejšie. Jeho motivácia pôsobila neporovnateľne uveriteľnejšie. V pokračovaní spideyho je však hlavný zloduch plytký, hnaný hlavne pomstou a odplatou za nedostatočné uznanie v dávnej minulosti. To však pôsobí trocha nezmyselne a teatrálne. Čo je isto škoda.
Mysterio: komiks vs. film
Mysterio: komiks vs. film Disclaimer
Spider-Man: Ďaleko z domova - Scéna - Mysterio a Spiderman Mysterio a Spiderman
Spider-Man: Ďaleko z domova - Scéna - Mysterio a Spiderman / Zdroj Disclaimer
V čom film jednoznačne boduje, je humor a akčné scény. Nový Spidey funguje po tejto stránke na sto percent a ako to už vo väčšine Marveloviek býva, triky a akčný dej vás určite priklincujú k stoličke. Samozrejme, platí to čo som už napísal vyššie: ak ste tento film nevideli, môže sa stať, že pointa niektorých vtipov a zápletiek vám unikne.
Spider-Man: Ďaleko z domova - Plagát - Slovenský plagát Plágát slovenského distribútora
Spider-Man: Ďaleko z domova - Plagát - Slovenský plagát / Zdroj Disclaimer
Záver: Spider-Man: Ďaleko od domova má síce chatrnú zápletku, ktorá je navyše veľmi predvídateľná a nudná, no situáciu zachraňujú skvelé vizuálne efekty a gagy. Rozhodnenehrozí, že sa počas vyše dvoch hodín budete nudiť. A hlavne je to Spider-Man, Spiderman, spidey... takže nie je čo riešiť.
Hodnotenie: 80%.
Spider-Man: Ďaleko z domova - Scéna - Peter Parker Peter Parker a jeho okuliare
Spider-Man: Ďaleko z domova - Scéna - Peter Parker / Zdroj Disclaimer
Spider-Man: Far from Home/Spider-Man: Ďaleko od domova
Rok: 2019
Dĺžka: 114 min
Réžia: Jon Watts
Scenár: Chris McKenna, Erik Sommers
Hudba: Michael Giacchino
Hrajú: Tom Holland, Samuel L. Jackson, Jake Gyllenhaal, Zendaya, Marisa Tomei, Jon Favreau
Poďakovanie: Ďakujeme spoločnosti a,http://www.itafilm.sk/,Itafilm za lístky na film.
P.S. Ak by vás zaujímalo, tak okuliare ktoré Peter Parker dostane sú Dita Flight 006.

Rasťo L.

Rasťo L.
Fanúšik scifi, fantasy a dobrej hudby.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB