Je Prekliate dieťa naozaj ako ôsmym dielom Pottera?

Málokto pripúšťa existenciu ôsmeho dielu Harryho Pottera
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Harry Potter a prekliate dieťa - Obálka
Harry Potter a prekliate dieťa - Obálka / Zdroj Disclaimer
Je zvláštne, že aj keď tu máme ôsmy príbeh Harryho Pottera, veľa sa o ňom nehovorí. Na stránke io9.gizmodo.com sa z tohto dôvodu objavila zaujímavá obhajoba tohto diela. Autor mal na rozdiel od nás tú výhodu, že si divadelné predstavenie Harry Potter a prekliate dieťa mohol pozrieť na vlastné oči v New Yorku, kde malo premiéru začiatkom tohto roka ako v druhom meste na svete po Londýne. Práve preto, že väčšina z nás takúto možnosť nemá, by sme vám chceli sprostredkovať jeho pohľad.
Hoci J. K. Rowlingová hru oficiálne schválila, čo z nej oprávnene robí pokračovanie obľúbeného Harryho Pottera, zatiaľ si nenašla svoje pevné miesto v popkultúre.
Podľa autora uvedeného článku je to po prvé preto, že ide o divadelné predstavenie, ktoré sa zatiaľ hrá len v dvoch mestách na svete. Áno, môžete si kúpiť a prečítať scenár, ale to vraj nie je ono. Okrem toho ho nepísala Rowlingová. Hoci sa na príbehu značne podieľala, písanie prenechala Jackovi Thornovi. Určite mala nemalý vplyv na všetky dôležité rozhodnutia. Formálne vzaté, nepísala to však ona. A napokon podľa mnohých fanúšikov navyše celé dielo vyznieva príliš silene.
Harry Potter a prekliate dieťa - Scéna - Scéna z hry
Harry Potter a prekliate dieťa - Scéna - Scéna z hry / Zdroj Disclaimer
Autor článku o hre píše: „Dielo má jedinečný formát, a áno, je v mnohých smeroch odlišnejšie od ostatných príbehov. Ale aj tak je to starý dobrý Harry a jeho priatelia (teraz už aj jeho rodina), ktorí sa dostanú do akciou nabitého dobrodružstva, aby porazili zlo.“ Prekliate dieťa je ako Krstný otec 3 série Harry Potter, to ale neznamená, že do série nepatrí.
Produkcia je vraj výborne zvládnutá: „Priestory, zmeny scén, kostýmy, skutočné kúzla - všetky tieto súčasti vám umožnia precítiť Prekliate dieťa omnoho lepšie než počas čítania scenára. K tomu si pridajte dĺžku predstavenia (má okolo piatich hodín a uvidíte ho v dvoch častiach) a celý zážitok bude dokonale ohromujúci. Ste v miestnosti a sledujete príbeh ôsmej časti Harryho Pottera, ktorý môžete vidieť iba na dvoch miestach sveta.“
Je viac dôvodov, prečo fanúšikom prekliate dieťa nie je príliš pochuti. V prvom rade je tu skutočnosť, že dej presahuje mnoho rokov. Navyše Harry je už dospelý a má deti, na čo je ťažké si zvyknúť. A dokonca nie je ani hlavnou hviezdou. Príbeh sa zameriava na jeho syna Albusa, ktorý sa spolčí so Scorpiom Malfoyom (Dracovým synom), a spolu sa s pomocou časovratu vydajú na šialenú misiu do minulosti. Najkontroverznejším prvkom hry pre mnohých však ostáva postava Delphi, pretože jej minulosť celkom nezapadá do kontinuity hlavnej série.
„Vidieť hru Harry Potter a Prekliate dieťa je zážitok, čo vám zmení pohľad. Ďalšia kapitola milovaného, nadčasového príbehu sa odvíjala priamo pred vami (a pár stovkami ďalších ľudí). Odohralo sa to. Je to kánon. A dáva zmysel, že množstvo ľudí, ktorí nemali tento osobný zážitok, pokladá toto predstavenie za nehodné svojich predchodcov, či už v knižnej alebo filmovej podobe. Po vzhliadnutí predstavenia ho ale nebudete môcť dostať z hlavy. Zabudnúť na tie postavy a príbeh nie je možné, a nie je možné ani nezaradiť tento príbeh do sveta Harryho Pottera medzi ostatné diela.“
Prekliate dieťa sa momentálne hrá v Londýnskom West Ende, na Broadwayi v New Yorku, nabudúci rok v Austrálii a San Fanciscu, a v roku 2020 príde do Nemecka. Či si raz dostane aj k nám, je otázne.

Ivana Kráľová

Ivana Kráľová
Som fanúšička filmov, seriálov a kníh rôznych žánrov a tiež popkultúry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB