MAGDA ZÁVOJOVÁ

PNP
Podporte scifi.sk
Dnes bol jej veľký deň. Čakala naň tri mesiace. Stať sa nevestou a následne manželkou slávneho muža podsvetia, ktorý mal na účte niekoľko vrážd nebola len taká hocijaká neprehliadnuteľná udalosť.
Vyzvŕtala sa v zrkadle, napravila si závoj, ktorý jej na hlave sedel trochu krivo a kde tu si opravila svadobné šaty. Musela uznať, že je so sebou nad mieru spokojná. Obrad prebehol plynulo a hladko, cítila ako z nej postupne opadáva strach. Tešila sa na nový dom, v ktorom bude bývať so svojim nastávajúcim manželom, na jeho luxusné autá, bazén a iné vymoženosti vplyvného muža podsvetia.
Svojho muža milovala presne štyri mesiace, keď sa ich manželstvo rozpadlo. Raz v noci sa jej pri posteli zjavil chlap s parohami a kopytami a povedal jej, že muž, s ktorým zdiela posteľ a svoj život nie je ten pravý. Povedal, že ju čaká lepší muž, dokonca ten pravý. Diabol vedel, že zo všetkého najviac si praje vydať sa a byť milovaná. Sľúbil jej splniť jej najväčší sen pod dvoma podmienkami. Pravý muž chce, aby jeho žena mala na svadbe šaty zo závojov a za svoju splnenú túžbu zaplatí daň, ktorú jej prezradí v pravý čas. Toto jej diabol zvestoval ako kedysi zvestoval anjel panne Márii narodenie Ježiša, a vyparil sa v závoji tmy.
Premýšľala či jej ďaľší nastávajúci je ten pravý. Každú noc čakala diabla, ale on sa neukázal. Vzala si bohatého podnikateľa, ktorý za rok skrachoval a dostal sa do dĺžob. Požiadala o rozvod. Toto istotne nebol ten pravý, pomyslela si.
Ďaľšia svadba bola nádherná a luxusná. Jej manžel bol krásny a bohatý, vlastnil pohrebný ústav a kozmetický salón. Začala veriť, že je to ten pravý, ale ľudia vďaka vzrastajúcej inflácii pochopili, že kremácia je lacnejšia a farbenie si vlasov doma detto. Kedysi bohatý manžel upadal do depresií, z ktorých sa nikdy nevyhrabal. Požiadala o rozvod.
Závoje pribúdali v priamej úmere s rozvodmi a s jej obavami, či raz stretne toho pravého. Aký by mal byť? Mal by ju milovať, vypočuť a podporiť ju, mal by mať dajaký majetok, budúcnosť a víziu a mohol by mať cit pre umenie rovnako ako pre sex, ktorý zbožňovala.
Čert sa jej neukázal a ona si začala namýšľať, že sa jej iba prisnil, alebo že on je ten pravý, kvôli ktorému si na vlastnú svadbu šije šaty so samých závojov.
Vzala si murára, finančného poradcu, učiteľa geografie aj smetiara, ale ani jeden z nich nebol ten pravý, o ktorom diabol hovoril, a ktorého jej sľúbil. Nasledoval veterinár, pediater, zubár, rušňovodić aj spisovateľ hororových románov, ale ona stále nenašla pravú lásku. Nazbierala presne dvanásť závojov, z ktorých šila svadobné šaty. Boli také dlhé, že by nimi pokryla uličku v kostole a možno aj celý kostol. Možno jej pravý muž bude vysoký, napadlo jej v jednej chvíli. A čo ak bude obézny? Možno široký, vysoký a bystrozraký v jednej osobe. Alebo Martinko Klingáčik? Fantázii sa medze nekladú. Mohol to byť kdokoľvek. Možno si z nej diabol iba vystrelil? A čo ak žiadneho pravého muža nikdy nenájde a zomrie ako stará dievka?
Čas sa napĺňal, roky jej vytvárali na tvári vrásky a na bruchu faldy, vlasy jej redli, chlpi detto, ale ona stále šila svadobné šaty zo závojov, ktorých nazbierala presne tridsať tri. Toľkých manželov vystriedala, že by jej závidela aj najznámejšia porno herečka či lovkyňa upírov. Veď napokon, dostala sa aj do televáznych novín.
Nastal čas pozrieť sa pravde do očí. Vek je síce len číslo, smrť príde nečakane a kedykoľvek, ale ako sa hovorí nádej umiera posledná. Svoje závojové šaty si vezme do rakvy. Možno v druhom žiovote nájde to čo hľadá. Spísala závet. Všetko nechala onkologickým pacientom, nechala si iba svoje svadobné šaty. Právnik, ktorý s ňou písal závet sa volal Kamil Závoj. Bolo by vtipné volať sa Magda Závojová, pomyslela si vtipne.
A tak sa aj stalo. Bola to láska na prvý a zároveň posledný pohľad. Onej svadobnej noci sa jej zjavil čert ako kedysi v jej prvú svadobnú noc a ona musela zaplatiť daň za svoj splnený sen. Ku svadobným šatám musela prišiť posledný závoj, pričom sa pichla ihlou do prsta a vykrvácala.

Ingrid Rudavská

Ingrid Rudavská

Diskusia

Scarecrow
Tak tá musela mať riadnu poruchu zrážania krvi :D takto vykrvácať. Zaujímavá poviedka s temným nádychom
24.02.2024
Olex
Ahoj,
páčil sa mi baladický podtón poviedky.
25.02.2024
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.