Sladká nevedomosť

Čokoláda je droga
Filmová história scifi
Klap-klap, klap-klap, klap-klap, nieslo sa Koridorom číslo 5, ktorý jeho obyvatelia familiárne prezývali Šedá zóna, podľa farby stien, ktoré viedli od každej cely až k neveľkému popravisku.
Úzke priezory, ktoré poskytovali rezidentom výhľad na prichádzajúceho sa pomaly vyplňovali dvomi pármi očí, prípadne farebnou hmlovinou, to podľa toho, aká rasa tú-ktorú celu obývala. A to, čo ich zrakové aparáty zočili, bol prekvapivo - človek.
Drobný šľachovitý exemplár druhu homo sapiens sapiens, ktorý prechádzal Šedou zónou takpovediac zrýchleným krokom, sa nazýval doktor Samuel Hoffman. Bol bledý, strhaný, čierny oblek mu zle padol a kropaje potu mu stekali pod hrubým rámom okuliarov do očí a nepríjemné mu dráždili oči. Väzni Koridoru číslo päť si šli oči vyočiť, veď všetci už boli dávno presvedčení o tom, že človek dávno vyhynul.
Doktor Hoffman konečne zastavil pred celou D a ostýchavo zaklopal. Otvoril mu statný bachar - reptilián v kevlarovom brnení: "Á, to ste vy, vitajte!", pozdravil ho žoviálne, "Róka je pripravený, nechám vás osamote."
Reptilián chvatne opustil sparťansky zariadenú celu a nechal doktora s jej väzňom.
Hrdzavá kštica vlasov a stodesať kilogramov svaloviny bolo otočených k doktorovi chrbtom a pripútaných k neveľkému stolíku z nerezovej ocele, zapustenému do zeme.
"Moje meno je doktor Samuel Hoffman. Ste Atilla Róka, obvinený z vydania ľudského druhu do rúk nepriateľskej mimozemskej rasy a následnej genocídy, ktorá...?"
"Sadnite si, doktorko, prejdeme k veci", prerušil ho chrapľavý hlas a pokynul hlavou, "ani jeden z nás nemá čas na zbytočné kecy, nemám pravdu?"
Hoffman roztržito prikývol a ponáhľal sa usadiť priamo oproti mohutnému ryšavcovi, ktorého tvár brázdili hlboké vrásky a kedysi pekné zelené oči mu zapadli pod ornament čiernych kruhov. Doktor sa nervózne pozrel na bezpečnostnú kameru nad nimi.
"Funguje, nemáte sa čoho obávať. A som odsúdený, nie obvinený."
Hoffman si odkašľal a nahliadol do spisov pred sebou: "Ste smrteľne chorý a..."
"A zomriem za pätnásť minút, podľa reptiliánskych výpočtov, áno... Chcete vedieť, kam bola umiestnená intelektuálna elita ľudstva po invázii generála Mahrema, alebo nie?"
Doktor Hoffman prikývol: "Bolo mi povedané, že hovoriť budete jedine s človekom, je v tom teda nejaký háčik..."
"Žiadny háčik, doktorko, nebudem sa baviť s nejakými zdeformovanými byrokratickými sráčmi z Alfa Centauri..."
Hoffman si odkašľal a prinútil sa k úsmevu.
"Zvláštny výrok na kanibala. Vy musíte asi nenávidieť celý svet."
Róka sa nepríjemne zachechtal.
"Ľudská krv, doktorko, chutí ako čokoláda. A čokoláda je posledné jedlo, ktoré som si, ako predčasne odsúdený k smrti sužujúcou nervy postihujúcou chorobou, vyžiadal."
Doktor sa už teraz musel usmiať naozaj.
"Ale posledné kakaové bôby sme vypestovali pred tridsiatimi rokmi, žiadnu čokoládu vám neprivezú."
Róka nadvihol obočie a postavil sa zo stoličky. Doktor si až teraz všimol chýbajúcu sponu na stohu papierov. Idiotský reptilián!
Róka mu položil obe ručiská na útle ramená a zašeptal: "Sú za vstupnou bránou v gravitačnom poli mesiaca Deimos, priamo pod jej základmi..."
Vytiahol o stôl zabrúsenú sponu a bodol vydeseného Hoffmana do krku: "Bon appétit, docteur..."
Koridorom číslo päť sa rozoznel vydesený výkrik.

BlackTom

BlackTom
If it bleeds we can kill it

Diskusia

Aleš Horváth
Mam z tohoto rozporuplné pocity, na jednej strane sa mi to páčilo len mi chvíľu trvalo, než som sa zorientoval. myslím si že miestami vrzgala štylistika.
ale rád by som si prečítal túto poviedku ako súčasť vacšieho celku.
24.10.2021
BocianSara
Súhlasím s Alešom. Dodala by som asi ešte upozornenie na čechizmy: kštica je štica a zašeptal je po slovensky zašepkal z toho čo mi udrelo do očí :)
24.10.2021
BlackTom
@BocianSara Žil som v ČR päť rokov, ani som si neuvedomil, že to tam je. Ak to nejak znižuje kvalitu diela, úprimne sa ospravedlňujem :)
24.10.2021
YaYa
A mne sa to celkom páči, taký Dr.Who/Mlčanie jahniat. Čechizmy tam síce naozaj sú, ale tie vychytá aj dôkladná kontrola pravopisu, štylistika naozaj občas zaškrípe, ale komu v PNP nie? Solídna robota na hodinu. Inak, tiež som mala prvý nápad taký jemne upírsky, len sa mi do toho nechcelo :D
25.10.2021
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.