Rudolf 2020

Mačo Santa je späť a ide na vec.
Podporte scifi.sk
Ilustračné obrázky k spacenews - Santa Biker
Ilustračné obrázky k spacenews - Santa Disclaimer
Údajne na severnom póle, v jednej chate...
Dvere do jednej súkromnej kúpeľne sa náhle i s razanciou roztvorili von a zjavila sa v nich postava vypracovaného svalovca. Hustá para z horúcej kúpele sa vyvalila do izby zvýrazniac tak 'drsný motorkársky elán' tohto postaršieho kulturistu s upravenou bielou briadkou a uhladenými snehovými vlasmi. S celkom vážnym výrazom v tvári si súhlasne prihmmkol v zmysle: 'Takto by to šlo./ Takto je to dobré.'
Bez problémov sa natiahol do svojho červeného zimného kostýmu 'Santu'. Natiahol mohutné čierne čižmy a červené rukavice.
Pred zrkadlom spravil niekoľko kulturistických póz po ktorých znovu prišiel ten vážny pohľad do zrkadla: 'Takto by to šlo./ Takto je to dobré./ Som plne pripravený na svoju misiu.'
Z izby vyrazil pevným, odhodlaným krokom, ktorý samotný pútal pohľady. Dokonca i jeho osobná 'aura', doslova pútala pohľady všetkých jeho 'pomocníkov' ktorý pracovali naokolo, keď sa blížil k svojim saniam. Hora svalov na jeho tele tancovala s každým jeho krokom akoby sa dávala všetkým na obdiv.
Vysadnúť na sane v jeho prípade znamenalo: sa rozvaliť do kresla na jeho dvojmiestnom 'Choppery', čo vlastne bol jedinečný, na zákazku vyrobený motocykel. Od obrovských kolies, cez predlžené madlá vidlice riadenia, celý pretiahnutý podlhovastý trup, až po bezodný vak a darčeky zaberajúci zadné sedadlo,-- tento motocykel,-- tento 'Chopper', prekypoval kúzlom Vianoc.
Pristúpil k nemu vysoký, ale zato chudučký 'C.O.' [(cé-ó) Koordinátor operácií.] s 'Hands-Free' na uchu, 'Hig-Tech' tabletom v jednej ruke a červenou helmou v druhej. "Santa, všetky prípravy sú u konca a saňe sú plne pripravené vyraziť." Podával jazdcovi jeho prilbu.
Ako náhle spomenul 'saňe', svalovec po ňom hodil prísnym pohľadom. Bielym obočím nad očami dával signály, aby koordinátor opravil svoje hlásenie.
'C.O.', sa najskôr pokúsil tie správy ignorovať, ale nakoniec predsa len zareagoval. "Nie! Ja to nevyslovím!" Stál si za svojím, keď na jeho vlastnom čele zapulzovala žila, nad ukážkovým príkladom syndrómu: 'pokročilého stredného veku' ich 'prezidenta'. Ale, keď už 'to' biele obočie 'tancovalo' viacej ako vlajkový sygnalista, ktorý sa dožaduje pozornosti,-- po chvíľke ho to dožralo k bodu, kedy zaťal zuby. "Fajn!-- Kapitán, 'Rudolf 2020' je plne pripravený k vzletu. Nádrž je plná a náklad je bezpečne zaistený v nákladovom priestore. Stereo a amplióny sú prispôsobené do každého počasia a 'auto equalizér' zabezpečí aby 'podmaz' [melódia na pozadí] mal vždy ten správny šmrnc. Turbo je prepojené na dodatočné SFX [špeciálne vizuálne efekty] pre 'extra cool efekt'. Keď budete mať chuť si do niečoho s vervou tresknúť, tak 'buzer' [veľké červené tlačidlo] v strede vidlíc slúži rovnako ako to malé tlačítko, ako príkaz k magickému doručeniu nad miestom určenia. Systém odošle správny balíček na správnu adresu, vzduchom, zanechajúc na moment za sebou trblietavú stopu zo 'SFX'. Mini bezodná ľadnička na boku tentoraz obsahuje aj niečo iné: než 'energo' a 'body bulding' veci. Prosím,--" Zatváril sa bolestne. "A tým myslím skutočne prosím, tento krát dodržiavajte stanovenú diétu a pitný režim presne, keď už sa nechcete toho teľa vzdať, máte na to dokonca 'apku'. Nechceme predsa aby sa opakovala minulo ročná situácia, keď to niekto s niečím prehnal a bol až moc 'hiper-aktívny'. Dodatočne tablet na prístrojovke i vás 'super smart foon' boli zosynchronizovaný s centrálou. Pokiaľ sa bude niečo diať, dáme si vedieť. Avšak,--" Sprísnel. "Musím vám rázne pripomenúť, že je tu zopár adries, ktoré musíte vybaviť klasicky.
Bielovlasí kulturista staršieho veku sa zhrozil. Pokúsil sa oponovať, ba dokonca zdvihol prst, aby sa ujal slova.
Ale 'C.O.' sa nedal. "Ani sa o to nepokúšajte, Santa! Boli ste na schôdzi! A zabudnite, že to odfláknete! Upravili sme systém, takže jednoducho budete musieť ísť dole a urobiť to po starom, s 'Ho-ho-ho' a párom cinkajúcich rolničiek."
Santa už otváral ústa, ale koordinátor bol v ten moment tanečným krokom mimo štartovaciu dráhu, ktorá sa rozsvietila ako vianočný stromček štýlom letovej paluby z lietadlovej lode.
'C.O.' Zvolal do vysielačky na uchu a jeho hlas sa ozval z neďalekých ampliónov na celé okolie. "Prosím o pozornosť!! 'Červená hviezda' a 'Rudolf 2020' majú povolenie k okamžitému odletu!" Jeho reč okamžite upútala pozornosť i tých posledných omeškancov a doslova každý sa pristavil k okraju dráhy, aby vyprevadili jazdca.
Santa si dopálene zakmital fúzami, nasadiac si helmu, než sa chopil svojho tátoša. Po jeho 'Ho-ho-ho', za pradenia motorky a hlasitej 'rock and roll' verzie 'Jingle bells', Santa odštartoval k doručovaniu darčekov na tohtoročné Vianoce.
Za ovácií, potlesku a radostného zvýskania mu jeho pomocníci, mávali na šťastnú cestu a oblohou do hlasitej hudby zaznelo: "'Ho-ho-ho' Šťastné a veselé Vianoce vám všetkým!"

Dretnoth

Dretnoth

Diskusia

Aleš Horváth
Ako ťa poznám, tak o dosť lepšie. Stále mám pocit akoby si bol v nejakej pouličnej partii a snažil sa upútať na americký spôsob. Také postpubertálne machrovanie. Niečo ako keď v bondovke ukazujú to špeciálne auto.
Nie je to zlé, pobavilo.
k chybám:
príliš veľa slov zvyraznenych jednoduchými úvodzovkami, stačilo dať kurzívu, resp. zapracovať do textu ako ďalší vetny člen.
C.O. - napadla ma asociácia s krytmi Civilnej ochrany. Neviem či v angličtine by nemalo byť Operation Coordinator, teda O.C.
hands-free a high tech sa podľa mňa nemuseli zvýrazniť
sfx tam by bolo lepšie vetu štylizovať spôsobom " je pripojené na špeciálne vizuálne efekty, takzvané SFX."
hiper-aktívny je normálne slovenské slovo hyperaktívny, alebo ak to "hiper" niečo iné znamená, tak vysvetliť, samozrejme nie zátvorkami.
Viac členiť text, nie si tu krátko, takže vysvetľovať hádam netreba. Osobne som zažil odmietnutie, hoci text bol riadne členený, len som nemal prvý riadok odsádzaný. Tvoj článok by letel oblohou aj so SFX. Mimochodom, sfx mám spojené viac s reprakmi(Sound eFeXs) ako s vizualitou.
Podmaz , buď použi to slovo bez zatvoriek, ale použi to vysvetlenie. Predpokladám, že väčšina z nás to slovo pozná.
sIgnalista
27.12.2019
Aleš Horváth
*podmaz - malo tam byť "alebo" nie "ale"
K úvodnej vete- skús polohu nejako zaujimavo podať niečo na spôsob " Strecha chaty tajne umiestnenej na severnom pole sa prehýbala. "Alebo ak chceš filmový úvod napríklad "Chata, Severný pól 23:30 Zulu" .
27.12.2019
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.