Problém

Maroš pokračuje v jeho sérii s pracovným názvom "návraty po rokoch" - táto poviedka vznikla už pred 5 rokmi. Budeme ju môcť porovnať s niečím novším? Uvidíme, snáď nám Maroš nabudúce naservíruje niečo čerstvejšie ;-)
Filmová história scifi
Ilustračné obrázky k spacenews - Problém
Ilustračné obrázky k spacenews - Problém / Zdroj Disclaimer
„Doprdele, doprdele, doprdele ...,“ zahrešil Morgan a rýchle pozrel na svoje potápačské hodinky Breitling na sekundu presne zosynchronizované s veliteľským časom. Do odpálenia stávalo šesť minút. Musí to stihnúť inak ho Cech nahradí. V tomto tíme bol síce nový, ale v obore už nejaké meno mal. Nesmie si ho teraz pokaziť.
„Rýchlo skontrolovať všetko ešte raz,“ pomyslel si, tú chybu musí odstrániť.
Ešte raz pozrel na odpaľovacie zariadenie - čiernu škatuľku s veľkým tlačidlom uprostred prekrytým priesvitným bezpečnostným plexisklom. Zo zariadenia viedli dva krátke kábliky a svorkami sa pripájali na dva ďalšie káble vinúce sa odkiaľsi z tmy za privretými dverami. Kontrola na zariadení svietila na červeno. Niekde je problém. Odpojil svorky a škatuľku pripojil na neveľký prístroj s ručičkou na bielej stupnici. Prekontroloval pripojenie, odklopil plexisklo a stlačil červené tlačidlo. Ručička sa pohla a ustálila sa na päťke. „Fajn, tu to nie je ...,“ ukľudňoval sa Morgan nahlas a chrbtom ruky si zotrel kvapku potu, ktorá sa mu sformovala na konci nosa. Odpojil zariadenie a k prístroju pripojil dva kábliky vedúce k rozbuškám. „Prosím ...,“ zašepkal si a stlačil gombík označený slovom TEST. Ručička na stupnici sa presunula ku štvorke. „Doprdele ...,“ zahrešil ešte raz. Jedna vetva musí byť prerušená. Ale ktorá? Fosforeskujúce ručičky na hodinkách ukazovali päť minút do odpálenia.
Morgan rýchle vstal, zapol baterku a rozbehol sa popri káblikoch. Pribehol až k rebríku a vyšplhal po ňom až na strechu. „Doprdele, doprdele ...,“ opakoval si potichu. Sledoval káblik až k miestu, kde sa rozvetvoval. „OK“ pomyslel si a sledoval prvý zväzok až ku kondenzátoru. „Jednotka je OK“ uisťoval sa nahlas. Rozbušky boli pripojené, všetko sedelo. Druhý a tretí zväzok. Štyri minúty do odpálenia. Vo štvrtom zväzku to našiel. Jeden z káblikov bol zalomený pri stojane, ochranná izolácia bola pretrhnutá a holý kábel sa dotýkal železa, z ktorého bol stojan urobený. Z vrecka vybral lepiacu pásku a izoláciu rýchle opravil. Tri minúty. „Tik tak ..,.“ pomyslel si a pozrel na hĺbku pod sebou.
Neveľké námestie bolo prepchaté ľuďmi, ktorí sa bavili, pili víno a netušili čo ich čaká. Morganovi to bolo jedno. Nebola to jeho prvá misia a pri pohľade na dav na námestí necítil žiadne emócie. Premýšľal len, prečo si Cech vybral práve toto bezvýznamné mestečko. „Snáď ako ukážku schopností ...“ špekuloval zatiaľ čo klesal po rebríku do svojho úkrytu.
Stlačil tlačidlo TEST a ručička sa bez váhania zastavila na päťke. „Gotcha...,“ precedil víťazoslávne cez zaťaté zuby. Odpojil prístroj a kábliky prepojil na odpaľovacie zariadenie, kontrola svietila na zeleno. Pohľad na hodinky - 30 sekúnd.
Zazrel ako sa za malým okienkom rozblikali červené a modré svetlá. Polícia. Netrápilo ho to - prišli neskoro, jeho tím to už mal pod kontrolou. 10...9... Dav znervóznel vidiac pobiehajúcich policajtov. 5 ... 4 ... Morgan odklopil plexisklo nad tlačidlom a zahľadel sa na svoje hodinky. Ručička odkrojila posledný dielik a Morgan stlačil tlačidlo. Odpálené rozbušky vydali tlmený sykot.
Nad mesto vyletela prvá novoročná svetlica ...

Maros Markovic

Maros Markovic

Diskusia

Milan Smolka
Neviem či to,že pracoval pre nejaký Cech, alebo to bol Čech (myslím národnosť) je to scifi, ale asi je poviedka mimo žánru. 3
21.03.2015
jurinko
Podla mna to je v zanri, kedze cely cas sa to tvari ako nejaka akcnarna, a iba ten twist na konci z toho robi beznu situaciu :-) Celkom prijemna jednohubka, myslim, ze na takomto niecom sa da dobre naucit. Len by bola skoda pri tom zostavat, taketo haluze sa vedia rychlo okukat ;-) Dal som 6
23.03.2015
Radian
Konštruktívne :
Forma: Rozhodne by som vyčlenil priamu reč, stráca sa to tam, aj kedˇmusím povedať, že hovorové slová veľkým aj vytŕčajú.
Dej:Vyhádzal by som viacero viet, lebo ak som správne pochopil tak to twist, je tá svetlica a všimol som si tam záležitosti, čo podľa mojej mienky nejak nepodporujú celkovú pointu a len zaberajú priestor, čo je u takýchto krátkych poviedok kritické .
Pointa: Priznám sa, že niesom zástancom náhlych bububu odhalení na konci dlhších alebo aj kratších útvarov. Môže to byť aj moja deformovanosť ale radšej mám, ak je to budované systémom indícii a jemného náznaku na konci. V každom prípade to nieje až taký problém, kedže čitateľ je ten najčudnejší tvor a zo skúsenosti nieje možné vyhovieť moc zjavný môžu byť odsudené a zložitejšiu ľahko prehiadnuteľné.
Celokovo dávam 4. Lebo som nejak nenachádzal nejaké moc fantastické prvky a zvyšok hore.
24.03.2015
Radian
A ešte by som dodal: Ak je to pred 5 rokmi, tak to bolo pred 5 rokmi.
24.03.2015
Nadalan
Na krátkych poviedkach mám najradšej práve ten zvrat v poslednej vete. A tu to vyšlo :) Pobavilo ma to. Ďakujem.
25.03.2015
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.