Paragraf stojedenásť

Paragraf 111 trestného poriadku, pojednával o narušení súkromia teleportovaného vedomia a tvoril časť dodatku k trestnému kódexu schválenom parlamentom Spojených vlád planéty Zem. Kodifikovaná verzia Trestného zákona reflektovala vývoj spoločnosti a technologického pokroku za uplynulé dve desaťročia.
Podporte scifi.sk
... Rok 109 pred Veľkým Sortom
... Dva roky pred prijatím Paragrafu 111
Na stole ležali tri malé červené jablká, v miske ležali ďalšie tri a rovnaký počet zvieral pevne v dlani. Pohrával sa s nimi. V jednej chvíli ich prikladal na vnútornú stranu stehien, točil ich v dlani, priamo pred okom, tak aby ich dobre videl a dokázal zaostriť. Bol nahý.
„ Si krásna keď sa so mnou hráš. Voniaš ako dúha.“
„ Máš ma ešte vôbec rád, alebo ma máš len na to ???“
„ Si sladká keď sa hanbíš. Tvoj orgazmus je vtedy vánkom.“
„ Tvoj bolí.“ Povedala ticho.
Minúty milovania plynuli éterom bez pripomienok prítomnosti. Aspoň im sa to v tej chvíli tak videlo. Teda až do toho osudného okamihu.
„ Je to odporné. Čo to je ?“ Skôr ako stihla dopovedať ležala pripútaná k vlastnej posteli, v kŕči bezmocnosti šklbala nahým telom, aby tak odvrátila jeho prítomnosť.
„ Čo si mi to urobil ? “ Zavzlykala ešte pred prerušením spojenia.
„ Neviem láska. Teraz sa odhlás, ja sa Ti neskôr ozvem.“ Dopovedal a vyskočil na posteľ. Tri jablká sa rozkotúľali po miestnosti rýchlosťou dva metre sa sekundu.
„ Hlúposti. Na čo sú mi takéto hlúposti ? Zbytočné.“ Snažil sa vymazať aplikácie centrálneho modulu, zistil však, že sa nevie na nič sústrediť.
„ Do šľaka aj s takým ... .“ Nedopovedal, ešte stále pritom pobehoval po miestnosti.
„ Každý predsa tvrdí, že súkromný prenos je chránený na najvyššej úrovni. Vraj ako štátne tajomstvo. A Koľko mi trvalo kým som ju to nahovoril. Všetci to robia a Ona toľko odolávala. Všetci tak žijú a milujú. Je to bezpečné, tak nám to tvrdili.“ Nevedel nájsť nohavice.
Vyskočila z postele. Skôr ako vypla prenos začala sa obliekať. V neprioritnom okienku obrazovej komunikácie zahliadla poskakujúceho trpaslíka s obrovským penisom.
„ Si chutná, ešte sa uvidíme.“ Povedal Trpaslík a prerušil spojenie.
Obliekla si nohavičky a bežala do kúpelne. Myslela, že bude zvracať, no zľakla sa, že ju pri tom niekto uvidí. Pomyslela na záchod. Ako pôjde na záchod ? Ako sa budem umývať ? Všade môže číhať ten odporný trpaslík, alebo niekto iný.
„ Nechcem cítiť ich orgazmus.“ Vykríkla do prázdnej izby.
... Niekoľko hodín po udalosti “Satrewski“, v sídle právnickej kancelárie Aneih a syn, zastupujúcej firmu AgensGenetic® v otázkach styku s verejnosťou.
„ Máte len dve možnosti. Buď na to rýchlo zabudnete, alebo budete prvá žena, ktorá vznesie obvinenie z trestného činu znásilnenia, spáchaného prostredníctvom teleportovaného vedomia systému Kyklop®.“
V miestnosti, odhlučnenej a vysvietenej špeciálnou technickou aparatúrou, ležiacej niekoľko desiatok metrov pod povrchom, ostalo po tých slovách ticho ako v hrobke. Právnik preto pokračoval.
„ Je tu tiež možnosť, absolvovať relaxačnú dovolenku v niektorom z letovísk na južnej pologuli a bezplatnú revíziu vášho prístroja. A prosím, neberte to ako úplatok.“
Ticho, len niekde za stenou, si sprevádzaný jemným chvením, razil cestu nákladný vlak Národnej dopravnej spoločnosti. Právnik, sotva štyridsaťročný muž, zo šedivou šticou, dvojitou bradou a nevkusnou košeľou, nestrácal niť.
„ Verte slečna, od firmy AgensGenetic® nič nevysúdite. Sú proti podobným prípadom právne zabezpečení. Povedia: Mladí sa zabávali, vymklo sa im to z rúk a ani sami nevedia čo porobili. Verte mi, Takto to povedia. Ja ich poznám.“ Keď dohovoril hlasno zamľaskal, natiahol si rukavice a pozrel na tmavé dievča, ešte takmer dieťa, sediace v rohu priestrannej miestnosti.
„ A problém je na svete.“ Dodal pridusene, čeriac hladinu akvária s neónovými meňavkami. Po chvíli jednu z nich vylovil a s chuťou prehltol.
„ Delikatesa. Skutočná delikatesa. Milujem čínsku kuchyňu.“ Mokré rukavice položil na stôl a sám si sadol vedľa dievčaťa. Chcel ju chytiť za ruku, v poslednej chvíli sa však ovládol a stroho dodal.
„ Povedia, Veď sa nič hrozné nestalo. Raz sa to predsa musia naučiť. A bude po prípade.“
„ Ale ja predsa nič ... .“ Nedopovedala. Do slova jej skočil rodinný právnik.
„ Moja klientka, nemá samozrejme v úmysle žalovať firmu AgensGenetic®. Pochopte však strach rodičov. Ako je niečo také možné ? To popiera všetko čo ste doteraz tvrdili. Kde je bezpečnosť ? Kde je prezentovaná priorita na ochranu súkromia ? Nechceme na to zabudnúť, nechceme sa súdiť, chceme len aby bol celý incident riadne prešetrení a vinník potrestaný. Môj klient sa vám za dodanie akýchkoľvek informácií o človeku, ktorý znásilnil jeho dcéru dobre odmení.“
„ Prosím !!! Nehovorme v tomto prípade o znásilnení. Viete, že podobné výrazy patria do stredoveku. Znásilnenie je vo svojom zmysle podrobenie násilím a vo vašom prípade k žiadnemu násiliu nedošlo, Nedošlo k fyzickému kontaktu a naše zákony s podobným obvinením nepočítajú.“
„ Prezieravé, najmä v súvislosti s tým, že Národný Kongres je financovaný z prevažnej časti súkromným kapitálom, poslanci sú vaši zamestnanci a ... “
„ A tiež naši spokojný klienti.“ Dodal uhladený a pokojne pôsobiaci pán Aneih a pokračoval. „ Sami ako môžete vidieť, využívame systém v plnej miere. Sto percent našich zamestnancov, všetci ktorých poznám využívajú systém Kyklop® a vy, pán advokát, ostatne tiež .
„ Ukončíme to. Môj klient vás prosí o informácie.“
„ A tie mu samozrejme, v miere zodpovedajúcej zákonom, poskytneme. Nemajte obavy. Vážime si všetko čo pre nás pán Satrewski urobil pri schvaľovaní Druhého dodatku k projektu Celá rodina®. Sme preto jemu, aj jeho milovanej dcére, vyjsť vo všetkom v ústrety.
... Záznamy verejnej knižnice vydané na žiadosť právnika rodiny Satrewski
Projekt Kyklop® ohlásila firma pred dvadsiatimi rokmi, ako svoj vrcholný medicínsko-technologický produkt pre 21. storočie. Jeho pilotný režim vyskúšalo v troch fázach desať, sto a tisíc záujemcov s nadšenými ohlasmi v sto percentách testovaných jedincov. Od tej doby predala firma päť miliard prístrojov spokojným zákazníkom po celom svete. Prístroj projektu Kyklop® sa stal povinnou výbavou vojakov, policajtov, lekárov, učiteľov a neskôr aj všetkých vládnych zamestnancov. Samotný projekt pozostával z troch fáz. Prvá, čisto optická bola rozšírená o zvuk v prvom roku testovania. O tri roky pribudol prístroj s aplikovanou funkciou prenosu dát - UTM, tvorených elektronickými výbojmi v mozgu, teda Uzavretý telepatický most.
Koncový snímač, umiestnený na tvári v oblasti niekdajších očí, mal tvar nepriehľadného panelu, podobného oku bájneho Kyklopa. Tento snímací panel s plne absorpčného materiálu bol upevnený v priestore nad nosom a prepojený priamo s mozgom príjemcu. Svoje okolie snímalo päť tisíc minikamier, ktoré vyhodnocovali, zrovnávali a predávali filtrovaný signál transformátoru. Prevod signálu prebiehal ešte vo vonkajšom zariadení. Mozog daného jedinca obdržal obraz v elektronickej podobe, spracovaný mozgom príjemcu a premietaný v mysli ako skutočný obraz okolia. Očné a ušné ústrojenstvo bolo z dôvodov rušenia signálov, chirurgicky odstránené. Kritici projektu tvrdili, že firma stvorila svet mrzákov. Pravda však bola, že po implantovaní prístroja, si na svoje predchádzajúce vnemové ústrojenstvo nikto ani nespomenul. Nebolo na čo. Projekt Kyklop® dokázal zázraky. Zdravotne postihnuté osoby mohli vidieť a počuť. Obraz okolia prijímali senzory a dodatočne spracúvali vonkajšie zariadenia. Takto upravený signál sa ukladal priamo v mozgu príjemcu, čo podstatne uľahčilo schopnosť vzdelávania. Systém umožnil pozorovanie hviezd, alebo mikroskopických organizmov na svojej dlani. Prežívanie virtuálnych príbehov, hranie hier, sledovanie televízneho spravodajstva a stretnutia s neznámymi ľuďmi z odľahlých kútov planéty, prežíval jedinec ako v skutočnosti. V zlomku sekundy sa mohol ocitnúť v koži pracovníkov výskumnej agentúry budujúcich na severe Marsu tretiu výskumnú základňu, alebo v kokpite vojenského pilota, hliadkujúcich na hraniciach svér v kokpitoch najmodernejších bojových stíhačiek. Celý takýto záznam sa ukladal a dal sa spätne vyhľadať na predplatenom dátovom účte, vedenom niektorou s dcérskych spoločností firmy AgensGenetick®.
Súkromný informačný kanál slúžil na kontakt blízkych osôb v reálnom čase a umožňoval takmer dokonalý, od skutočnosti takmer nerozoznateľný zážitok. Čipová karta zabudovaná v prijímači poskytla jedincovi možnosť plnej identifikácie a nahradila tak zastaralý čipový implantát. Do projektu sa mohli zapojiť ľudské jedince po zavŕšení fyzického rastu. Zákon obmedzoval v počiatkoch projektu implantovanie prístrojov študentom leteckých akadémiách pripravovaných na kariéru kozmických pilotov. Stiahnutie tejto výnimky už v treťom roku projektu dodalo firme nebývalú prestíž a v podstatnej miere ovplyvnilo masovú hystériu vyvolanú jej zákazníkmi a samotnými užívateľmi projektu. Kyklop® sám o sebe dokázal prekonať evolúciu v doposiaľ nepredstaviteľnom meradle. Stvoril nového človeka s dokonalým prepojeným na elektronické spoločenské štruktúry . Jedinec sa stal organickou súčasťou zdanlivo anorganického celku. „Jeden organizmus, jeden svet, jedna myšlienka“, hlásal jeden z reklamných sloganov spoločnosti AgensGenetick®
... Niekoľko týždňov po udalosti “Satrewski“
„ Uvolnite sa ! Povedal doktor a otvoril okno prízemnej budovy, jednej z posledných v tejto štvrti. Pred dverami jeho ordinácie sa v zmätku a príznačnej panike tiesnili desiatky Kyklopov. Niektorí mali svoje prístroje násilne demontované, iní si zakrývali celú tvár špeciálnymi rúškami. Boli tam aj ľudia s maskami zvierat a rozprávkových postáv. Supermuž a Freddy Crueger stáli bokom. Ticho si pritom o niečom šuškali.
Doktor prerušil rozprávanie a vybehol do čakárne. Medzi diskutujúcimi zavládlo v tej chvíli dusné ticho. Na nepohodlných laviciach, pritlačených k stene po obidvom stranách chodby, sedeli takmer bez dychu, nepohnuto, desiatky osôb bez tváre. Ruky mali položené na kolenách. Masky odložili pod lavicu. Doktora to rozčúlilo.
„ Pchééé ... Už zase.“ Oprel dlane o kolená a prudko sa mu rozklepala brada.
„ Pochopte, tu nieste v Procese. Prosím vás, prestaňte šaškovať a nesprávajte sa ako ... .“ Nedopovedal a tresol dvermi.
„ To je teda psychiater. Zašomral upravujúci sa Freddy.
„ Psychopat.“ Dodal usmiaty Budha sediaci na náprotivnej lavice.
Vrátil sa do ordinácie, chvíľu mlčal, nervózne si utieral snímač prístroja, napokon si sadol, no nedokázal zakryť rozčúlenie. Prudko vstal, otvoril fľašu s ginom a vypil dvojitý panák.
„ Prepáčte.“ Povedal po chvíli a pokračoval. Potrebujete vymedziť spomienky, dostať sa k tomu osudnému dňu. Vyhľadajte danú zložky a hovorte čo vidíte.
Otvorila priečinok z osudného dňa. Pred očami jej prebiehal pocit prvého prežitého poníženia. Všetko bolo márne. Vedela, že jej život nebude už nikdy taký ako kedysi. Mala panický strach pri každom spojení, pri preberaní správ, pripojení na informačný kanál. V hlave sa jej ozývali hlasy, volali ju po mene, vstupovali k nej v noci, mali tvár odporného trpaslíka, tučnú tvár firemného advokáta, či vôbec žiadnu, videla kreatúry od výmyslu sveta, ktorý ju noc čo noc brali do svojich náručí, až šalela, až tomu sama prestala veriť a rezignovala. Hovorila to všetkým , no nikto jej neveril, spoločnosť jej tvrdenia vyvrátila, záznamy neexistovali, boli tu len spomienky, ktoré ju dlávili a nedali jej dýchať. Opisovala doktorovi svoj posledný zážitok a podvedome začala udierať o panel koncového snímača.
... Centrála firmy AgensGenetic®, tri dni po udalosti “Satrewski“
V centrále firmy AgensGenetic® zaevidovali prvý prípad narušenia komunikačného tunela pod kódovým označení “Satrewski“, ako materiál s najvyšším stupňom utajenia. Prvý záznam, ako aj všetky ostatné boli následne skopírované na externé médium a vymazané z databázy firmy. Nový špecialista firmy AgensGenetic®, inšpektor Tőrpe, pracujúci v odbore elektronickej bezpečnosti, prestúpil na útvar Kyklop® z Národnej protidrogovej jednotky pred niekoľkými týždňami. Už pri svojom nástupe upozornil vedenie spoločnosti na technickú možnosť zneužitia systému a rovnako tak rýchlo pochopil výhody plynúce z týchto súvislostí. Od tej doby bol niekoľko krát povýšený, zaradili sa na pozíciu bez funkčných povinností a štedrým finančným ohodnotením. Stačilo málo, zásobovať predstavenstvo spoločnosti súradnicami dekódovaných kont a neskôr zahladzovať hlásenia o ich narušení.

Peter Olana

Peter Olana

Diskusia

jurinko
Dobry namet, trocha divna poviedka. Take nejake kuskovane a neucelene sa mi to zdalo. V podstate ma to prilis nezaujalo. Mozno by bolo lepsie nevymysliet najprv technologiu, ale dej. Trocha mi tam chybal. A gramatika bola tiez miestami dost mimo. Dal som 4
01.05.2009
žjuvka
Odceňujem tému a aj keď spracovanie nie je celkom moja krvná skupina, hodnotím vysoko pozitívne. Budúcnosť/pokrok načrtnutá v týchto farbách lahodí môjmu oku, je rovnako beznádejná ako nádejná, jednoducho sa jej dá uveriť. Milé a prierazné, vďaka.
05.05.2009
kAnYs
Vyborne, pacilo sa mi. Trosku chaoticke (hlavne niektore nevysvetlene technicke detaily) ale to tomu aspon dodava urcity dojem autenticity. Bravo.
05.05.2009
Peter Olana
Poviedka je už trochu staršia a aj mne samotnému pride neuplná, no viac som uz s ňou urobiť nevedel.
K : Aké technické detaily ???
ďakujem za komentáre.
05.05.2009
kAnYs
Napriklad: \"Snažil sa vymazať aplikácie centrálneho modulu, zistil však, že sa nevie na nič sústrediť. \" Pripadalo mi to uplne vytrhnute z kontextu, kedze nebolo spomonute ani co je to centralny modul, ani co za aplikaciu sa snazi dotycny vymazat.
05.05.2009
kAnYs
Inak, ked sa na to pozrem spatne, hej, pribeh tam bol slaby. Alebo presnejsie povedane, jeho podanie bolo slabe. Samotny koncept nebol zly, ale postavam chybal zivot, chybal im charakter. V podstate je to iba konverzacia malej skupiny blizsie necharakterizovanych ludi, s nejakym zosumarizovanim na zaver. Napriek tomu sa mi to vsak pacilo. Dokazalo to vo mne vyvolat urcity distopicky/korporatokraticky pocit z danej spolocnosti a napriek nedostatku farbitosti to malo urcity pochmurny, emocionalny podton ktory vo mne nieco zanechal.
05.05.2009
Peter Olana
išlo konkretne o aplikaciu, ktorá mu umožnovala merať rychlosť pohybujúcich sa predmetov, spomenutú o vetu vyššie ... v podstate išlo len o pokus, paradovať, potrebu takychto aplikacii, (zrejme pod dojmom Visty :)
05.05.2009
zuna
hehe, ked som uvidela v prvej vete slovo Velky Sorta myslela som ze rovno zavrem okno prehliadaca, ale vydrzala som :) namet nebol zly, ale bolo to strasne chaoticky napisane, take trhance myslienok. mam dojem ze trpaslik v madarcine je Törpe nie Tőrpe, ale tesim sa ze som na vtip prisla.
06.05.2009
Peter Olana
je to tak, nooo, to captavé o\" som nevedel najsť, skopirujem tvoje ... a ty co, z new castle :)))
06.05.2009
zuna
hehehe, este juznejsie :)
06.05.2009
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.