Lovec

Zdravím. Toto je moja ďalšia minipoviedočka. Pre tentokrát som sa nevrtal v androidoch, robotoch, umelej inteligencii ale skusil som napísať o veciach ktoré ma okrem už spomínaných robotov a umelej inteligencii zaujímaju... rád by som si préčítal vaše hodnotenia, komentáre, kritiku...za gramaticke a štylistické chyby sa hlboko ospravedlňujem. *scifi4ever*
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Se´heei sa pomaly predieral húšťavou ktorá ho obklopovala. Kríky s ostrými tŕňamy driapali Se´heeiovu kožu ale on si toho nevšímal...šiel sa stále dopredu...cítil stopu, cítil korisť. Nízke, ale pritom šľachovité telo sa triaslo od vzrušenia. Se´heeiove tri oči neustále behali po kríkoch pred ním v snahe zachytiť čo i len najmenší náznak pohybu. Oštep, držiaci v silnej ruke bol pripravený kedykoľvek zabiť všetko čo sa pred ním pohne...Na chvíľu zastal. Čupol si. Nozdry sa mu roztiahli a on silno natiahol vzduch nasýtený ozónom do pľúc. Zložité receptory čuchu vyhodnotili situáciu a rýchlo ju preniesli do lovcovho mozgu. Se´heei blysol očami do strany a vyrazil za najsilnejším pachom. Tento krát už nešiel tak rýchlo. Prikrčený sa pomaly predieral cez lianovité kríky ktorých jedovatá šťava na listoch vytvárala na Se´heeiovej sivomodrej koži bolestivé pľuzgiere. On si ale bolesti nevšímal, vedel že na ňom závisí prežitie celej osady...Prešiel ešte pár krokov a dostal sa von z džungle, na otvorené priestranstvo. Ľahol si a sledoval svoju korisť pár metrov pred ním. Statný tvor mohol vážiť 5, možno 6 krát viac ako Se´heei. Bol 2 krát vyšší ako lovec. Pásol sa na zelenej tráve a požieral pritom aj modré kvety ktoré používali lovcovi predkovia na dodanie sily, energie, vytrvalosti . Lovec už vedel prečo sú tieto tvory také silné a vytrvalé. Pomaly sa plazil dopredu. Pľuzgiere pod tlakom plaziaceho sa tela praskali a vytekala z nich modrá tekutina ktorá robila za lovcom slizkú stopu. Bol už od tvora na pár skokov. Tromi očami neustále sledoval korisť ktorá bola k nemu otočená chrbtom a spokojne sa kŕmila. Srdcia sa mu rozbúchali, pevne stisol oštep, bol pripravený zaútočiť a čo možno najrýchlejšie korisť usmrtiť...
Zrazu však tvor spozornel, prestal sa pásť, zdvihol hlavu a bleskovo sa dal na útek. Se´heei sa chcel tiež rýchlo postaviť ale zbadal pred ním v diaľke niečo na oblohe. Zostal ležať. Približovalo sa to a vydávalo bzučivý zvuk. Nikdy nič podobné nevidel. Spomenul si na Kaareov príbeh ktorý počul mnohokrát. Bohovia prišli. Srdce sa mu rozbúchalo ešte väčšmi. Bol to boží vták ktorý pristal len kúsok od neho. Sledoval ho zo strachom. Jeho strieborné perie oslnivo odrážalo slnká vysoko nad ním. Lovec musel oči prižmurovať aby vôbec niečo videl. Zrazu sa vták otvoril a z jeho útrob vystúpili traja bohovia odetý do oslňujúcich strieborných šiat... Dvaja z nich mali pokožku bielu ako hmla ktorá sa každé ráno držala nad džungľou. Tretí z nich však mal však hlavu čiernu ako bažina pod Horou smrti...Se´heei zalapal po dychu. Bohovia prešli pár krokov. Jeden z nich sa chytil ucha na ktorom mal lesklý strieborný predmet a jazykom ktorý nikdy Se´heei nepočul, božou rečou ktorej nerozumel povedal:
„Tu expedícia Toliman 428, kapitán Steven Smith. Hlásim úspešné pristátie. Opakujem, pristáli sme, planetárny systém Alfa Centauri pokorený.....“ bohovia sa na seba usmiali.

Milano

Milano

Diskusia

Maijro
hmm, zo zaciatku mi to pripadalo ako druha verzia 10000B.C., teda az po stretnutie s bohmi to bol takmer hodnoverna kopia... skoda, ze to vsak ostalo iba v rozsahu minipoviedky... bolo by celkom zaujimave, ako by sa vyvijal dej tohto pribehu... hlavne ako by si si poradil s konfrontaciou dvoch neznamych svetov... co sa tyka gramatiky, tvoja klavesnica zrejme postrada tlacitko pre ciarku alebo je minimalne uz take opotrebovane, ze casto vynechava... podobny pribeh som uz raz cital, volalo sa to Zivy byc, ale uz si nepamatam, kto to napisal... skoda, chcelo by to trochu viac... myslim, ze na hodnotenie toho vela nie je, ale aby sa nepovedalo, tak 5
19.05.2008
SARS
Kua, prave v tom najzaujimavejsom to skoncilo. Mohol by si vypustit tie scifisticke opisy (zlozity cuchovy aparat) aby si navodil kvazi fantasy atmosferu. Na mikropoviedku mal primalo trefny koniec, posledna veta bola uplne zbytocna (cloveku je jasne, kto to pristal a komu nie nech scifi ani necita) a zaroven alogicka, pretoze rasa Se'heeia sa s ludmi stretla, co znamena, ze kapitan Smith nie je prvy clovek na onej planete a o boji tiez nebola zmienka tak co to pokorenie?
19.05.2008
jurinko
(hnidopisska poznamka na zaciatok: "Zivy bYc sa nic volat nemohlo. Ked, tak Zivy bic. :-) ) Inak suhlasim so SARSom, nelogicke (mna este napadlo, ze lovec, ktory musi byt silny, by sa nenechal zranovat nejakymi jedovatymi kvetmi ci listami, Pluzgiere mu da vykonnosti vobec nepridaju). Vetu "Zložité receptory čuchu vyhodnotili situáciu a rýchlo ju preniesli do lovcovho mozgu." som ti chcel vytknut aj ja, je zbytocna a spomaluje dej. Cele by to mohlo byt zaujimave, keby si tomu dal sancu, aby sa to vyvinulo. Takto to je... nezacate. Lebo toto sa ani nezacalo, nie este, aby sa to nebodaj nejako (aspon naznakom) skoncilo. Ale nebolo to az take zle. Dal som tiez 5
19.05.2008
Milano
Zdravím.Ďakujem za názory.No...a idem reagovať...Čo je nelogicke na tom, že sa lovec prediera za korisťou cez prales...keby sa dalo isť ľahšou cestou tak by šiel ale stratil by stopu...a preto sa musi predierať cez jedovate rastliny...A teraz reagujem na SARSovu pripomienku že Smith nemohol byť prvy...mohol...aspoň ja som to tak myslel:-) Niekomu sa to môže zdať nelogické ale...okrem scifi sa zaujímam o knihy von Dänikena...kto počul o tomto pánovi vie, prečo som to tak napísal. Kto o ňom nepočul uvediem niečo iné-niekdo možno počul o mytológií Aztékov, Inkov, Mayov...oni opisujú príchod bohov...a to dávno pred príchodom Španielov...a náramne pripomínajú astronautov dnešných čias...toť vysvetlenie.A pýtal si sa prečo som napísal že "pokorili" tú planétu keď nebojovali. Edmund Hillary a Tenzing Norgay tiež nebojovali keď vystúpili na Everest...Ja som to tak isto myslel v prípade Smithovej expedície:-) A ozaj, písali ste že je to nejaké...nedokončené. Myslíte že by som mal dopísať pokračovanie?
19.05.2008
Milano
Zložité receptory čuchu vyhodnotili situáciu a rýchlo ju preniesli do lovcovho mozgu....OK, tak tu som to riadne prestrelil:-)
19.05.2008
SARS
Dänikena nepovazujem za doverihodnu literaturu. Skor taku science fiction (alebo fantasy), tak by som sa s nou neobajoval. Ok, je to tvoja poviedka, ale v mojich ociach je to stale alogizmus.
20.05.2008
Milano
Ja viem že o Danikenovi si veľa ľudí myslí že je hlupál, šarlatán....nehovorím že verím všetkému čo píše, ale v jeho knihách sa nájde veľa zaujímavého...veľa vecí na zamyslenie......a prečo by to vlastne tak nemohlo byť?prečo by nemohla kedysi dávno priletieť na našu planétu vyspelá civilizácia ktorá tu našla len zaostalú, ale perspektívnu rasu?Prečo by ich naši predkovia nemohli považovať za bohov, prečo by vďaka nim nemohli vznikať mýty, báje...toť moja malá úvaha :-D Ale ďakujem za názory.
20.05.2008
cyberstorm
no, mne sa to celkom paci, ale tiez mam taky pocitm ze je to nedokoncene. Akoby to nbolo utate v polovici...Chyba tomu mozno nejaka sokujuca pointa, alebo lepsi pribeh. Proste je to take vytrhnute z kontextu....A co sa tyka Danikana a navodenie podobnej atmosfery v poviedke, mne to tam sedi, dokonca i to este viec ako Danikana pripomina Kruana a jeho dobrodruzstva (kto cital ABC, vie o com hovorim)
20.05.2008
55555
Suhlasim s tym vsetkym co tu bolo povedane. Akoze celkom poho, len ten koniec, to je tam ako vykrik do tmy. Bud nech je to cele o tom, ze nejaky bohovia a tak a nakonci bude odhalenie, ze su to astronauti, alebo to bude o tom love a na konci bude nieco z toho prostredia, napriklad ho podupu tie zvery (dost blby priklad , ale nic ine ma nenapada a snad pochopite co som tym chcela povedat :) Asi to nikomu inemu nevadilo, ale mne sa tam nepacilo caste opakovanie toho mena akoze: Se´heei, Se´heeiovu, Se´heeiove . . . furt dookola. No a to je asi tak vsetko, co som chcela povedat (napisat :) Dala som 3.
20.05.2008
Milano
Ja som to tak chcel...aby bol koniec prave vtedy...chcel som aby tu bol "moment prekvapenia" a potom STOP...chcel som aby ste si povedali...Aha...a čo teraz...čo sa tam asi tak potom stalo???vidim ale že sa to nepáči...OK...pripíšem pokračovanie:-)
20.05.2008
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.